Hlavní navigace

UPC se proti "must carry" chce bránit u Evropské komise

27. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
27. 9. 2007

Digitální novela se dočkala jen několik hodin po svém schválení Poslaneckou sněmovnou první hrozby soudem. Největšímu českému provozovateli kabelových sítí, společnosti UPC, a spolu s ním i celé České asociaci kompetitivních komunikací (ČAKK) zastupující zájmy českých kabelářů se nelíbí rozšíření povinnosti „must carry“ odsouhlasené poslanci. UPC se v duchu dřívějších varování svého generálního ředitele Václava Bartoně hodlá obrátit se stížností k českým soudům i k Evropské komisi.

Už několik let otevřeně upozorňujeme na to, že současná úprava „must carry“ plně neodpovídala základním právním principům, ani závazným směrnicím EU. Její schválené rozšíření se s dostalo do příkrého rozporu jak s ústavně zaručenými právy, tak s unijními předpisy, kterými je ČR vázána, sdělil serveru DigiZone.cz tiskový mluvčí UPC František Malina a dodal: Nově definovaná povinnost „must carry“ zasahuje do práv soukromých investorů ve prospěch omezené skupiny jiných podnikatelů tak zásadním způsobem, že budeme nuceni se bránit všemi právními prostředky, a to jak v tuzemsku, tak na úrovni Evropské komise.

Prezident ČAKK Zdeněk Vaníček k „must carry“ uvedl: Zájmy malé skupiny soukromých podnikatelů (držitelů licencí pro zemské digitální televizní vysílání) nemůže stát zajišťovat na úkor jiných subjektů; dokonce tak, že stát zároveň poškodí jiné soukromé provozovatele (provozovatele převzatého vysílání). Problematiku přenosu komerčního vysílání v privátních sítích nelze řešit diskriminačními vrchnostenskými zásahy do soukromých obchodně právních vztahů.

ČAKK vypracovala k povinnému vysílání nových digitálních programů v nejnižších kabelových nabídkách rozbor, který uvádí nesoulad české právní úpravy s evropskými směrnicemi. Rozšířením povinnosti „must carry“, obecně již dávno překonané a v rozporu s acquis, bude stát zřejmě protiústavně zasahovat nástroji práva veřejného do soukromoprávních vztahů, jednat diskriminačně, porušovat princip technologické neutrality a tím vyvolávat adu soudních sporů a také arbitrážní řízení na ochranu vynaložených investic, píše se v rozboru ČAKK.

DOKUMENT: Rozbor nesouladu evropské a české úpravy „must carry“ [DOC, 78,3 kB] – ČAKK

Povinnost „must carry“, tedy povinného a bezplatného zařazování volně vysílaných programů do nejnižší programové nabídky kabelových operátorů, se dosud vztahovala jen na programy ČT 1, ČT 2, Novu, Primu a regionální studia vysílající na stejných kmitočtech, tedy pouze na analogově šířené programy.

ebf - tip - debata

Poslanec Petr Pleva (ODS), zpravodaj diginovely, rozšířil ale svým pozměňovacím návrhem „must carry“ na všechny volně dostupné programy v DVB-T a kromě kabelářů přiřkl povinnost jejich šíření i budoucím operátorům televize pro mobily (DVB-H). Jeho úprava má ale pouze přechodné trvání a skončit má nejpozději 31. prosince 2011 nebo s koncem analogového vysílání v Česku, pokud ten nastane dřív.

O rozšíření povinnosti „must carry“ usilovala Asociace digitálních televizí, jejíž šest členů bude moci navzdory nedořešeným soudním přím začít díky diginovele od příštího roku vysílat. Kdyby od poslanců nezískali dárek v podobě bezplatného zařazování do nejnižších kabelových nabídek, byli by oproti komerčním televizím Nova a Prima v nevýhodě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).