Hlavní navigace

Uber to myslí s vlastními auty bez řidičů vážně. Otevírá si vlastní laboratoře

3. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Flotila aut bez řidičů. Sen každé taxislužby. Zatím se v oblasti autonomních vozítek angažovaly spíš jen automobilky a Google. Teď začíná v Pittsburgu i Uber.

Nejlepší řidič je ten, který neodmlouvá a nevymlouvá se. Podle serveru Techcrunch už Uber loví talenty na Carnegie Mellon University, především pak na institutu robotiky. Strategickou spolupráci s univerzitou dnes Uber oznámil na svém blogu

Podle zdrojů Techcrunche má Uber najmout víc než padesát zkušených expertů z institutu, který postavil třeba vozítko Rover pro expedici na Mars. Server hovoří o tom, že Uber institut doslova vyluxoval. 

Uber musí vyvinout všechno od začátku. Auta, infrastrukturu i jádro celého systému. Už v minulosti mluvil šéf Uber Travis Kalanick o tom, že by mohli vyměnit řidiče za auta, která se umí řídit sama. Rozjezd výzkumného centra tak jen dává jeho slovům větší váhu. Přesun ze Silicon Valley pak zvýší úroveň utajení. 

ebf - tip - debata

Uber není samozřejmě sám, kdo v Silicon Valley o takových autech přemýšlí nebo je už testuje. Už delší dobu s nimi experimentuje Google. Ten Google, který integroval Uber do svých map a investoval do Uberu prostřednictvím svého fondu Google Ventures.

Uber tak má peněz dost. Od investorů posbíral čtyři miliardy a firma je oceňována na 41 miliard. Nijak s tím nezamávaly ani všechny kauzy a zákazy, které firmu provází na pouti světem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).