Hlavní navigace

Staré typy televizorů na unikátní výstavě v odletové hale pražské Ruzyně

27. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
27. 1. 2010

Unikátní výstavu starých elektrospotřebičů, která zahrnuje i několik modelů televizorů, otevřela v úterý v odletové hale ruzyňského letiště v Praze společnost Asekol, která sdružuje výrobce elektrospotřebičů. Expozice „Muzeum spotřebičů“, která vznikla ze soutěže mezi sběrnými dvory, mapuje vývoj elektrospotřebičů od začátku minulého století po současnost.

K TÉMATU: Kam se starým televizorem? Rozhodně ne na skládku

Na interaktivním panelu věnovaném televiznímu vysílání návštěvníci uvidí zahájení vysílání Československé televize v roce 1953, černobílý pořad Rozmarýnek z roku 1960, záběry z okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v roce 1968 a Spartakiádu v Praze na Strahově z roku 1980 – to vše na dobových televizorech. Nejstarší představený televizor se vyráběl v letech 1953 až 1957 (Tesla 4002 A), nejmladší model LCD je z roku 1997. Zajímavé je i kombinované rádio, televizor a magentofon v jednom – Sharp 10P-28G, vyráběný v letech 1980 až 1990.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Při tvorbě muzea jsme kladli důraz zejména na zábavnost, chceme vtáhnout návštěvníky do hry. Příchozí si tedy budou moci některé spotřebiče sami vyzkoušet. Podívají se a poslechnou si historické televizní a rozhlasové záznamy, zahrají si jedny z prvních počítačových her jako jsou Packman, Snake nebo Tetris a zavzpomínají na volání ze staré dřevěné telefonní budky, uvedla Hana Ansorgová z Asekolu.

Výstava na letišti v Praze Ruzyni potrvá do 5. dubna a obsahuje zhruba sto starých typů elektrospotřebičů.

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).