Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Investoři na IoT slyší. Co s tím uděláte?

14. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: chesky_w / Depositphotos
Kalendář se mi plní akcemi, které s Internetem věcí nějak souvisejí – buď se IoT přímo věnují, nebo jej prohlásily za jedno z témat.

Jedno z tradičních témat IoT v České republice je vhodná bezdrátová síť. Sigfox, respektive jeho implementátor SimpleCell, pokračuje mílovými kroky v pokrývání republiky. Jejich konkurence, která používá standard LoRa / LoRaWAN, jako by stála ve stínu. Na Things.cz je termín spuštění “Léto 2016”. Druhý subjekt, který vsadil na LoRu, totiž České Radiokomunikace, po úvodních problémech, o nichž v branži špitají i vrabci na střeše, snad už překonal počáteční problémy a síť staví.

Už jsem se v tomto sloupku před časem zmiňoval o soutěži, kterou právě České Radiokomunikace vyhlásily pro týmy a jednotlivce. Soutěž běží až do konce října, a tak máte stále čas se do ní zapojit.

Pravidla jsou jednoduchá: přihlásíte se buď jako jednotlivec, nebo jako firma a navrhnete aplikaci, postavenou nad reálnými senzory, které Radiokomunikace provozují ve spolupráci s partnery soutěže, jako jsou například Rekola, Personal Green a další. Můžete navrhnout i vlastní umístění a veličiny, které byste chtěli sledovat. Vaším úkolem je nad těmito daty postavit reálnou aplikaci.

Přístup je velmi jednoduchý – využívá se REST API, které poskytuje údaje tří kategorií: data o lokacích, senzory dostupné v dané lokaci a data z konkrétního čidla. Data jsou v surovém tvaru a musíte si je nejprve rozparsovat. Zbytek, tedy backend a prezentace dat, je zcela na vás.

Zatím se, podle organizátorů, přihlásilo přes 35 soutěžících. Přihlášky jsou stále otevřené, takže máte šanci i vy. Možná vymyslíte aplikaci, která vyhraje. Ale upřímně si myslím, že i když právě váš projekt nevyhraje, tak díky soutěži získáte zpětnou vazbu a “proof-of-concept” nějakého vlastního IoT řešení, které pak můžete sami uvést do praxe. V dnešní době na kouzelná písmena “IoT” slyší firmy i investoři, takže je vhodná příležitost se o něco takového aspoň pokusit.

Ostatně, když je řeč o zájmu – kalendář se mi plní akcemi, které s Internetem věcí nějak souvisejí. Buď se IoT přímo věnují, nebo jej prohlásily za jedno z témat. Vybírám například LinuxDays, CES Unveiled, IDC IoT Forum, OpenAlt. O Internetu věcí budu mluvit (i s praktickou ukázkou) na konferenci Czech Internet Forum 2016, kterou pořádá vydavatel Lupy, společnost Internet Info. A to nejsou ani zdaleka všechny.

ebf - tip - debata

Podzim bude tedy, co se týče akcí se zaměřením na IoT, poměrně bohatý, až akční. Doufám, že konečně uvidíme na pódiích víc praktických příkladů než marketingových odhadů a plánů… Zatím to bylo často tak, že mnohem zajímavější využití Internetu věcí se člověk dozvěděl při debatách s návštěvníky než z přednášek. 

Pokud by si někdo dělal obraz jen z prezentací, dojde k závěru, že IoT je jen nafouknutá bublina, ale právě návštěvníci, jejich nápady a reálné projekty mě přesvědčují, že není tak zle, jak by se z médií mohlo zdát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).