Hlavní navigace

Příjem atraktivních britských kanálů s malými parabolami skončí v úterý 4. prosince

1. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Příjem programů skončí především na přání britských stanic, které chtějí omezit svoje šíření pouze na region, pro nějž mají vysílací práva – Velkou Británii, Irsko a Benelux.

Lucemburský operátor SES, dominantní poskytovatel satelitních služeb v Evropě, ukončí v úterý vysílání britských stanic z družice Astra 1N a překlopí je na Astru 2F. Společnost o tom informovala prostřednictvím komunitního portálu Facebook. BBC (Trp 2.061) bude migrovat na Astru 2F ve stejný čas jako Channel 5 (Tp 2.057), ITV (2.059 & 2.063) a Channel 4 (Tp 2.068). Na Astru 2F budou přesunuty příští úterý. Zároveň tím bude ukončen přesun stanic na tuto družici, odpověděl jednomu ze zájemců admin stránky SES.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

GLOSA: Konec příjmu BBC a ITV s malými parabolami. Bude to těžké loučení

Pro diváky v České republice to znamená jedinou a velice zásadní věc. Po tomto datu už nebude možné výše uvedené britské veřejnoprávní a komerční kanály přijímat s parabolami menších rozměrů. Například v Praze stačil doposud díky satelitu Astra 1N „talíř“ o průměru menší než jeden metr – přibližně 90 cm, směrem na východ se pak tato hodnota zvyšovala. Operátor SES tento krok učiní z důvodu ochrany vysílacích práv vysílatelů, kteří je mají pouze pro Velkou Británii, Irsko a Benelux. Astra 1N se následně začne přesouvat na pozici 19,2 stupně východně.

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).