Hlavní navigace

Policie ČR se na Twitteru nic neptejte, ani na to, proč zveřejnila podivný tweet

1. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud na Twitteru Policie ČR narazíte na tweet naznačující používání nelegálních kopií autorských děl, na nic se neptejte. Zmizí sám a odpovědi se nedočkáte.

Policii České republiky najdete na Twitteru jako @Policie_CR. Účet s dvěma tisícovkami sledujících je skutečně oficiální (existuje samozřejmě i falešný, který najdete na @policieCR, ale čas se tam zastavil už někdy v únoru 2012) a lze ho charakterizovat hlavně tím, že nekomunikuje. Dokonce ani tehdy, když se na něm objeví obsah, který naznačuje, že jeho správce si nedělá příliš hlavu s autorským právem.

Oznámení „Currently watching http://www.ovladac­.mzf.cz/videos/doktori-z-pocatku-9-dil-online-ke-shlednuti“ se v tweetu na @Policie_CR objevilo 24.července 2013 v 23:22:49 a vyvolalo reakci desítek lidí.

Ačkoli by něco podobného mělo buď rychle zmizet, nebo se alespoň objevit vysvětlení, nestalo se ani jedno. Ještě den poté byl tweet stále zveřejněný a nikdo se ani neobtěžoval vyjádřit k řadě poznámek a dotazů.

  • dwbmb: Už i @Policie_CR sleduje nablblé seriály. Navíc má potřebu se o tuto skutečnost podělit na sociálních sítích :D

  • Makovice_V: Aha, tak proto je nezajímali pachatelé zakládající černou skládku. Není čas.

  • baldachyn: „@Policie_CR: Currently watching http://t.co/y8YgThisEX“ Jsem rád, že naše Policie má dobrý vkus.

Tweet samozřejmě není nezvratným důkazem o tom, že ten, kdo se stará o @Policie_CR, kouká na pirátské kopie autorských děl (což samozřejmě může a v tomto úsměvném pochybení to není to podstatné).

Chyba ale ukazuje, že policii účet na Twitteru neslouží ke komunikaci s občany, ale pouze k jednosměrnému zveřejňování informací. Je tedy zbytečné se Policie České republiky na Twitteru na cokoliv ptát, neodpoví vám. Což je dost zásadní nepochopení sociálních sítí.

MMF24

Je to škoda, některé zahraniční policejní složky dokáží sociální sítě využívat někdy i velmi bravurně. Ukázkové bylo například využití Twitteru při dubnových bombových útocích na maraton v Bostonu. Tamní policisté na svém účtu informovali, reagovali, uklidňovali, vyvraceli fámy, členili komunikaci pomocí hashtagů a byli jedním z nejdůvěryhodnějších informačních zdrojů. Ocenil to i server Mashable, který publikoval článek s titulkem: „Bostonská policie nás všechny vyškolila v tom, jak používat sociální média“.

Tiskové oddělení Police ČR jsme oslovili s žádosti o vysvětlení onoho pomateného tweetu. A také toho, zda považují Twitter za komunikační kanál, a proč na něm nereagují na dotazy. Ani po několika dnech žádná reakce nedorazila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).