Hlavní navigace

Oracle přibaluje k Javě adware a crapware už i pro Mac

6. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dlouhé roky kritiky přibalování crapwaru k Javě pro Oracle nic moc neznamenají, nově přibaluje totéž i k instalaci na další platformě.

Asi to znáte. Oracle se s každou instalací Javy snaží do vašeho počítače s Windows propašovat něco, co tam rozhodně nechcete: klasický zbytečný a nesmyslný crapware. S každou aktualizací se navíc pokouší o totéž, a pokud nejste dostatečně pozorní, tak se ve vašem počítači ocitne něco tak zoufalého jako je třeba toolbar od Ask.com.

Tedy, samozřejmě, Oracle je tak hodný, že o tom uživatelům alespoň říká a dává jim možnost to vypnout. A na jednu stranu je Oracle i Larryho Ellisona potřeba chápat: náročný životní styl, Java a peníze k sobě mají hodně daleko, navíc přeci jen tu Javu dostáváte kompletně zdarma. Takže byste vlastně měli být rádi, že to dopadne jenom takhle.

EBF - tip - heslo konference

Je jasné, že to Oracle dělá pro peníze (na ZDnet.com píší o 283 milionech dolarů, které Oracle dostává). Sice není moc jasné, proč nějaký Ask.com za něco takového platí, ale účel světí prostředky. Proto nově crapware dostane v plné parádě i kdokoliv s OSX. Ano, i tam se vám bude Oracle snažit narvat Ask.com. A stejně jako jinde, ani tady se „opt-in“ prostě nekoná.  Musíte být dostatečně pozorní a včas tomu zamezit.

Oracle je aspoň tak zodpovědný, že o tom píše v aktualizačních informacích. Pokud ale nejste dostatečně pozorní, tak vám Ask.com zaneřádí systém, přepne domovskou stránku, přepne vyhledávání a bude dělat všechno proto, abyste něco takového už nikdy v životě v počítači nechtěli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).