Hlavní navigace

Nokia a Microsoft oznámily společnou strategickou alianci

11. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešek měl přinést rozuzlení, co bude novou strategií společnosti Nokia. Zaměstnancům ji nastínil šéf společnosti Stephen Elop, který ostatně v emailu zaměstnancům kritizoval, že se firmě ani po čtyřech letech nepodařilo najít důstojnou odpověď na iPhone a další jeho konkurenty.  V tiskové zprávě pak společnosti oznámily, že formují očekávanou společnou alianci, která se bude snažit o další rozvoj operačního systému Windows Phone a služeb Xbox Live, Office a dalších služeb Microsoftu. 

Dnešek měl přinést rozuzlení, co bude novou strategií společnosti Nokia. Zaměstnancům ji nastínil šéf společnosti Stephen Elop, který ostatně v emailu zaměstnancům kritizoval, že se firmě ani po čtyřech letech nepodařilo najít důstojnou odpověď na iPhone a další jeho konkurenty. 

tiskové zprávě pak společnosti oznámily, že formují očekávanou společnou alianci, která se bude snažit o další rozvoj operačního systému Windows Phone a služeb Xbox Live, Office a dalších služeb Microsoftu. 

Nokia má na trhu představit telefony vybavené Windows Phone 7 a doplněné službami jako Bing a rozšířit je o přístup k hernímu ekosystému Xbox Live. Nokia se také bude spolupodílet na vývoji systému Windows Phone. Obě společnosti budou intenzivně spolupracovat na vývoji produktů s tímto systémem a jejich uvedení na trh. 

Integrací projde také služba Nokia Maps a mapy Bing. Zajímavostí je, že Nokia Maps také rozšíří platforma geolokační reklamy adCenter vyvíjená Microsoftem. 

Dohody firmy Nokia o placení v mobilních sítích rozšíří dostupnost aplikací pro Windows Phone na trzích, kde Microsoft tyto dohody nemá a jsou zde málo užívané platební karty, což znamená, že za aplikace WP bude možné platit i přes SMS zprávy a tím se dostupnost aplikací dostane i do dalších regionálních emarketů Marketplace. 

Programy a obsah firmy Nokia bude integrován do Microsoft Marketplace.

ebf - tip - debata

Symbian ani MeeGo tím prý nekončí, ačkoliv již nyní se objevují názory, že tím se obě tyto kdysi klíčové platformy posouvají na vedlejší kolej. 

Analýzu dopadů vám přineseme v příštím týdnu, zatím jsou ale odezvy vcelku positivní. Byl to očekávaný krok, který má smysl jak pro Microsoft, tak pro Nokii i pro celý trh, kterému vznikne alternativa k tandemu Android/iOS. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).