Hlavní navigace

Motorola, vlastněná Googlem, propustí dalších více než 10 % lidí

8. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Odejít má na 1200 lidí. Společnost tak usiluje o návrat do zisku.

Ve společnosti Motorola Mobility, která nyní patří Googlu, se bude znovu propouštět. Přitom už loni v srpnu začalo propouštění tehdy kolem čtyř tisíc lidí.

Motorola vykázala na konci třetího loňského čtvrtletí provozní ztrátu přes půl miliardy dolarů, a za čtvrté čtvrtletí přes 350 milionů dolarů. Ke konci roku zaměstnávala 11 113 lidí.

Nyní má odejít 1200 z nich. Společnost to v tomto týdnu sdělila zaměstnancům e‑mailem. Ten se dostal k redakci Wall Street Journalu, jež nezveřejnila jeho plné znění, jen z něj cituje, že společnost má příliš vysoké náklady a působí na trzích, na kterých není konkurenceschopná. Propouštět se bude v USA, v Číně a v Indii.

Google koupil Motorolu Mobility v polovině roku 2011. Tenkrát se psalo, že především kvůli patentovému portfoliu. Podle WSJ se však z Googlu proslýchá, že Google zároveň chápe Motorolu jako pojistku proti tomu, aby vládu nad Androidem, jehož zdrojový kód je volně dostupný, na sebe nestrhl stále silnější Samsung.

MMF24

Není tomu tak, že by si Google vzal z Motoroly patenty a zbytek ponechával osudu. Snaží se pomoci jí na nohy převedením mnoha vlastních řídících pracovníků, a WSJ tvrdí, že Motorola vyvíjí „X Phone“, který by se měl stát vlajkovým produktem společnosti a soutěžit s iPhonem.

Přitom se Google zároveň potřebuje kvůli Androidu se Samsungem nepovadit. Ale i Samsung se jistí — dříve systémem Bada, ze kterého nyní přechází na otevřeně vyvíjený Tizen (nástupce MeeGo) a ještě letos hodlá uvést několik modelů s Tizenem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).