Hlavní navigace

Foto: Unikátní ústředna v Dejvicích dosloužila. Uvolní místo kancelářské budově

10. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po čtyřiceti letech končí historie dalšího z pokladů architektury sedmdesátých let v Praze. Zároveň s tím přichází telekomunikační scéna o další ze svých originálních budov.

Automatická ústředna v pražských Dejvicích dosloužila. Svou telekomunikační kariéru má za sebou už delší dobu, architektonickou službu končí teď.

Dílo autorského týmu Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha, Jaromíry EismannovéVáclava Aulického, který má na svědomí i žižkovskou televizní věž, nahradí do konce příštího roku kancelářská budova jménem Telehouse. 

„Nově budovaných šest nadzemních a čtyři podzemní patra nabídne 20 tisíc metrů čtverečních a 199 parkovacích míst,“ popisuje web developera BPD Development nástupce čtyřicetileté ústředny.

Za minulého režimu byla technicistní budova ústředny přísně střeženým objektem strategického významu. Po revoluci do ní ale Telecom občas vzal i novináře. Telecom měl v Dejvicích ústředny dvě a je pravdou, že po přechodu na digitální technologie už operátor nepotřeboval pro ústřednu celé domy. 

Podívejte se, jak ústředna vypadá dnes:

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).