Hlavní navigace

Dokumentace FBI naznačuje, že ke čtení mailů i sociálních sítí nepotřebuje soud

10. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Obsah e-mailů, chatu na Facebooku, DM na Twitteru a dalších forem digitální komunikace je podle FBI možné sledovat a číst bez soudního příkazu.

Podle interního dokumentu (viz Warrantless Electronic Communications FOIA Requests) získaného ACLU (American Civil Liberties Union) považuje FBI za možné, aby četla a zkoumala digitální komunikaci, aniž by k tomu potřebovala soudní příkaz. V praxi to znamená, že FBI (a další americké orgány) se mohou podle všeho dostat k soukromé komunikace na Facebooku či Twitteru, stejně tak jako k e-mailům, aniž by soudu předložili důvod takového konání a soud jim něco takového schválil.

Zajímavé na celém zjištění je, že FBI se domnívá, že bez soudního příkazu může přistupovat k e-mailům, které jsou neotevřené a méně než 180 dní staré. Jiné americké orgány se domnívají, že mohou dokonce přistupovat k neotevřeným e-mailům, případně k „významně“ starým neotevřeným e-mailům.

Problém, kterému se věnuje i například Mashable v FBI Documents Suggest It Needs No Warrant to Read Your Emails, je hlavně problémem zcela nejasného výkladu toho, co vlastně digitální komunikace je. V případě klasické pošty je totiž jasné (a je to tak od roku 1877), že vláda k otevření a přečtení dopisu poslaného poštou potřebuje soudní příkaz. A jakkoliv se všichni můžeme logicky domnívat, že to samé se vztahuje na elektronickou komunikaci, existuje řada vládních institucí a organizací, které si to nemyslí.

Ještě zajímavější je, že americká legislativa se opakovaně pokouší o doplnění jasné nutnosti získání soudního příkazu pro čtení elektronické pošty a tyto pokusy dlouhodobě nevycházejí. Při posledním pokusu to už skoro vypadalo na úspěch, ale ze zákona, který obsahoval předmětné dodatky, byly právě tyto dodatky na poslední chvíli odstraněny.

ebf - tip - debata

Vedle FBI se i tamní celní úřady (IRS) domnívají, že mohou číst e-maily bez nařízení soudu, podle vyjádření IRS (viz například The Verge) k tomu ale nedochází a veškeré případy přístupu k obsahům e-mailů jsou doprovázeny soudním nařízením. Vedle FBI je o nepotřebnosti soudního příkazu přesvědčeno i americké ministerstvo spravedlnosti (DOJ). V některých případech jim prý stačí obsílka od prokurátora.

K jasnému řešení nepomohlo ani to, že v roce 2010 federální odvolací soud jasně rozhodl, že přístup k e-mailu bez soudního nařízení je porušením Čtvrtého dodatku. Právě informace získané ACLU z FBI totiž ukazují, že FBI o nepotřebě soudce bylo přesvědčeno ještě roky po roce 2010. Právě do roku 2010 (a zmíněného rozhodnutí) se mimochodem mělo za to, že je možné získávat e-maily starší 180 dní pouze s administrativním nařízením, nikoliv na základě rozhodnutí soudu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).