Hlavní navigace

Ceny pevných linek opět klesají

20. 6. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poté, co v průběhu uplynulých dvou týdnů poklesly ceny pevného připojení k internetu u společností Internet OnLine a Contactel až o 33 procent, objevila se na trhu další zajímavá nabídka. Telekomunikační společnost GTS zareagovala na nově vzniklou situaci rovněž snížením poplatků některých poskytovaných služeb, tentokráte však téměř o polovinu. Znamená to tedy, že pevné linky budou nyní vhodným řešením i pro běžné uživatele? Patrně nikoli.

Pevná linka dosud představovala způsob připojení k internetu pro střední a velké firmy. Společnost GTS však v současnosti nabízí zajímavou 64 kbit/s pevnou linku (synchonní) již od 9.950 korun (omezenou na 1 GB přenesených dat – z vlastní zkušenosti však vím, že i pokud je objem dat, přenesených po lince, počítaný, při častém používání internetu nepřekročí ani 500 MB měsíčně, což je zhruba polovina paušálního objemu, nabízeného většinou společností, což je o 4.950 korun méně, než činí současná sazba Českého Telecomu (neomezený Frame-Relay). Pro běžného uživatele je bohužel stále výhodnější, je-li to možné, použití bezdrátového spoje, který je v současné době poskytován často za poloviční cenu. Pro malé společnosti 1 GB přenesených dat plně postačuje, nepracují-li však s velkými objemy dat (grafická studia). Co se týče datově neomezených služeb, ty jsou bohužel v podání GTS podstatně dražší.

Z cenového hlediska je velmi důležitá zejména skutečnost, že určité druhy pevného připojení k internetu (včetně výše zmíněného) jsou společností GTS poskytovány jako kompletní služba, v jejíž ceně je zahrnuto nejen potřebné technické vybavení (router apod.), ale především pronájem digitálního okruhu (pokud v dané lokaci žádný digitální okruh není, a lze-li jej zřídit, prosadí GTS jeho zavedení). Odpadá tedy dělení měsíčních plateb mezi poskytovatele internetového připojení a provozovatele digitálního okruhu, potřebného k provozu pevné linky s rychlostí vyšší, než 33,6 kbit/s. Výši poplatku i administrativní zátěž nese GTS, přičemž odlišná výše poplatku za pronájem digitálního okruhu se nepromítá do výše měsíčního paušálu.

EBF - tip - heslo konference

Za výrazným snížením poplatků rozhodně nelze spatřovat vstřícný krok GTS vůči uživatelům, ale spíše snahu společnosti o upevnění své – již nyní velmi silné – pozice na trhu s telekomunikacemi a připravit se tak na budoucí zrušení monopulu Českého Telecomu (přestože v souvislosti s konkurencí Českému Telecomu jsou známa především jména společností Contactel a Aliatel). Neméně důležitým důvodem k úpravě cen je však nepochybně rovněž nutnost konkurenceschop­nosti společnosti. Pokud si nemůžete pořídit bezdrátový spoj a spokojíte se s omezeným objemem přenesených dat, jedná se o dobrou zprávu pro váš bankovní účet. Doufejme jen, že snaha GTS neskončí kolapsem technického vybavení poskytovatele, jako tomu bylo kupříkladu v případě výrazného snížení cen služeb u společnosti Dattelkabel.

Mirek Zeman

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).