Hlavní navigace

Alza prodávala omylem mobily za zlomek ceny, není první ani poslední

15. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po delší době je tu opět spor zákazníků s e-shopem, který – prý kvůli chybě – nabízel příliš levné zboží. Vydávat extrémně zlevněné telefony se zatím obchodu nechce.

Bylo to tady několikrát, ve větším měřítku naposledy před dvěma lety – před Vánoci 2013 se na e-shopu CZC.cz objevily televizory s úhlopříčkou 47“ za 321 korun včetně DPH.

Teď se něco podobného stalo Alza.cz. iPhone za osm set, Samsung Galaxy S4 Mini za 250 korun. Ceny, které lákají k tomu vykoupit sklad, se podle informací serveru iDnes minulý týden objevily na stránkách e-shopu a několik zákazníků toho využilo.

E-shop objednávky hned druhý den stornoval a zákazníci se teď podle iDnesu domáhají levných telefonů. "Pokud se jedná o tak zjevnou chybu, jako ve zmíněném případě, nelze důvodně očekávat, že by zákazník za takovou cenu zboží skutečně zakoupil,“ tvrdí serveru mluvčí firmy Šárka Jakoubková

ebf - tip - debata

Řešení případu tak bude záviset především na síle argumentů a výdrži zákazníků. "Pokud spotřebitel jednoznačně musel poznat, že cena je chybná, pak by mohla být smlouva považována za neplatnou pro rozpor s dobrými mravy dle §588 Občanského zákoníku,“ tvrdí pro iDnes šéf pražského zastoupení SOS Spotřebitelů Tomáš Palla

Podobné případy zažili i operátoři. Vodafone třeba také chvíli nevědomky prodával iPhony za tisícovku. Ten ale před pěti lety svou chybu uznal a telefony necelé třicítce lidí opravdu dodal. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).