Hlavní navigace

Zpoplatněný videoarchiv Barrandova: Vtip za stovku?

18. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Televize Barrandov se vydala ve šlépějích nováckého Voya a zpoplatnila přístup do videoarchivu svých pořadů na internetu. Má ale co nabídnout?

Bez předchozího varování uzamkla TV Barrandov o minulém víkendu přístup k většině pořadů ve svém internetovém archivu a nabízí je už jen za poplatek. Zájemce si musí zřídit uživatelský účet a vysolit buď dvacetikorunu za týden, 79 korun za měsíc či 300 korun na půl roku. Pro srovnání: Voyo od Novy stojí 189 korun měsíčně, ale na rozdíl od Barrandova nabízí nejen původní pořady skupiny Nova, ale i stovky zahraničních a domácích filmů a seriálů a také lineární vysílání placeného sportovního kanálu Nova Sport. To u Barrandova jsou k dispozici pouze jeho původní pořady.

Žádat 79 korun měsíčně za přístup k takovému archivu se může zdát smělé, na druhou stranu je to jen jedna ze dvou možností, jak z takového archivu získat nějaký užitek. Jednu cestu zosobňuje zmíněné Voyo coby kompletně zpoplatněná služba, druhou iVysílání České televize nebo Prima Play s přístupem k videům zdarma, ale uživatel musí počítat s otravnou videoreklamou na začátku a někdy i uvnitř pouštěných videí. Prima Play má navíc ještě zpoplatněnou prémiovou sekci s přenosy fotbalové Ligy mistrů a „nevypípanými“ díly kuchařské reality show Ano, šéfe! s mimořádně sprostým Zdeňkem Pohlreichem.

Barrandov je v porovnání se všemi těmito službami (a to se vůbec nezmiňuji o Topfunu) chudý příbuzný, jehož obsahová nabídka je velmi omezená. Jak však už na středeční tiskové konferenci k podzimnímu schématu řekl jeho majitel a čerstvě i generální ředitel Jaromír Soukup, pro televizi je důležitější, aby se lidé na nejnovější díly jejích pořadů dívali na obrazovce a zvyšovali tak sledovanost Barrandova, a nepouštěli si je zpětně zdarma na jeho webu. Pokud tak učiní, televizi nyní musí zaplatit za jednorázové použití archivu alespoň dvacet korun. Zda to vykompenzuje případné ztráty dané nižší sledovaností pořadu v televizi, je otázka. Ale je to lepší, než nemít nic.

EBF - tip - heslo konference

Barrandov vlastně ukazuje, jakým směrem se budou muset postupně vydat všechna média, která operují (i) na internetu. Uživatelé si příliš zvykli na to, že obsah (články, fotografie, videa) je zadarmo, ale ono to tak není. Dosud se dařilo náklady na vytváření obsahu pokrývat reklamou, výnosy z ní ale poslední léta klesají a mediální domy tak hledají další zdroje příjmů. Logicky tedy musí přijít zpoplatňování obsahu, byť málokdo si dovolí uzavřít volný přístup k naprosto všemu, co produkuje. Ostatně, neudělal to ani Barrandov a také Nova nabízí u svého Voya sedmidenní ochutnávku zdarma, po které se zájemce může rozhodnout, zda si danou službu předplatí.

Zpoplatňování obsahu má jeden pozitivní efekt: některá média pochopí, že jejich obsah není tak dobrý, jak si myslela, a protože za něj konzumenti nebudou ochotni platit, buď se zlepší a nabídnou něco kvalitnějšího a exkluzivnějšího, nebo prostě zaniknou. I Barrandov se bude muset po nějakém čase zamyslet nad tím, kolik se mu na webu podařilo získat předplatitelů a které pořady si lidé za poplatek v jeho archivu nejvíce pouštějí. Internet se tak stane vedle peoplemetrů druhým měřičem úspěšnosti téhle značky a buď Barrandovu pomůže, nebo mu už nepomůže nic – stejně jako kterémukoli jinému médiu na českém trhu.

Byli byste ochotni platit za přístup na DigiZone.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).