Hlavní navigace

Znáte 50 nejlepších televizních seriálů všech dob?

10. 4. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Webová stránka EmpireOnline představila žebříček 50 nejlepších seriálů všech dob. Představujeme vám první patnáctku, z níž některá díla můžete znát i z českých obrazovek.

Většina těchto seriálů byla uvedena i v českých televizích, byť pod „naším“ překladem, některé ale u nás zatím neznáme. Nejúspěšnější seriály všech dob jsou inspirací pro všechny milovníky on-demand televizního obsahu. V žebříčku postupujeme odzadu, v několika následujících dílech představíme vůbec nejúspěšnější seriály podle EmpireOnline.

50. Quantum Leap (1989 – 1993)

Quantum Leap je druh uklidňující podívané. Seriál o Samu Beckettovi, poutníkovi časem, povyšuje tuto sci-fi klasiku do nadčasové úrovně. Quantum Leap je skutečným uchazečem o nejobsáhlejší televizní show všech dob.

Nejlepší epizoda

Boogyman (sezóna 3, epizoda 5), epizoda, v níž Sam potká Stephena Kinga a Satana. Na Halloween skočí Sam do těla romanopisce gotického hororu a musí tak vyřešit dvě nevysvětlené vraždy, aniž by byl kdokoli jiný zraněn. Brzy se však ukáže, že vrah není v této zemi.

Věděli jste, že…

V seriálu měla existovat epizoda, která bohužel nebyla nikdy vyrobena. Sam měl skočit do těla Thomase Magna – více známého jako Magnum PI.

49. Útěk z vězení / Prison Break (2005 – dodnes)

Za dobu svého vysílání se tvář seriálu velmi změnila, ale jeho začátky opravdu stály za to. Michael Schofield má všechny předpoklady pro skvělý život. Rozhodne se ale přepadnout banku, aby se dostal do vězení, kde čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael, který věří v bratrovu nevinu, naplánuje dokonalý útěk z vězení. Ale vše se zkomplikuje… Jen škoda, že ve druhé a třetí epizodě se seriál dostal do až absurdní premisy a vytrhl institucionalizovanou koncepci z její komfortní zóny.

Nejlepší epizoda

Riot Drills And The Devil, části 1 a 2 (sezóna 1, epizody 6–7), které představují opravdovou přehlídku intenzívního úsilí, kde zlý T-Bag zahájí totální sérii nepokojů ve vězeňském bloku. Při těchto dvou epizodách se vám bude zastavovat dech.

Věděli jste, že…

Kdybyste chtěli mít tetování jako Michael Schofield, strávili byste jeho výrobou asi 200 hodin a stálo by vás to 10 000 USD?

48. Veronica Mars (2004 – 2007)

Veronica Mars spolupracuje se svým otcem Keithem, losangeleským soukromým očkem, bývalým šerifem. Po vraždě Veroničiny nejlepší kamarádky a řadě omylů, za nimiž stojí právě její otec, ztratí Keith nejen důvěru veřejnosti, ale celý jeho život. Veronica se ptá, proč však v jeho sejfu stále vězí složka s případem její kamarádky… Inteligentní děje a vtipné riffy na popovou kulturu ozvláštňují příběh, jehož hlavní roli ztvárnila Kristen Bell. Každá epizoda seriálu byla ve své době zlatým hřebem televizního programu. Předčasné zrušení seriálu byla fackou do tváře, která ještě dodnes mnohé bolí.

Nejlepší epizoda

Not Pictured (sezóna 2, epizoda 22), kde si Veronica dá dohromady tajemnou havárii autobusu a pachatele vlastního znásilnění mnoho let předtím.

Věděli jste, že…

Ve snaze zachránit seriál před hrozícím zrušením se fanoušci spojili a poslali do produkční společnosti kamion, který obsahoval více než 10 000 tyčinek Mars. Bohužel společnost se stejně neobměkčila a seriál i tak ukončila.

47. Star Trek: Hluboký vesmír devět / Star Trek: Deep Space Nine (1993 – 1999)

Čtvrtý seriál legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho je zasazen do poloviny 24. století, kdy má posádka Hlubokého vesmíru nelehký úkol: zachránit a zkoumat vesmír a vydat se na místa, který ještě nikdy nikdo nenavštívil. Holocaust alegorie a genocidy tématu v počátku seriálu je zde pomalu nahrazen větší dějovou linií o válce světů.

Nejlepší epizoda

The Search (sezóna 3, epizody 1&2), kde Sisko vede tým do kvadrantu Gama vypátrat vůdce The Dominion, jenž je vybaven zbrusu novou bitevní lodí …

Věděli jste, že…

Avery Brooks se smluvně zavázal nechat si pro roli Bena Siska narůst vlasy, čímž se distancovat od své postavy seriálu Spenser: For Hire v osmdesátých letech. V sezóně čtyři mu výrobci konečně dovolili znovu oholit hlavu a dorůst vousy.

46. Sex ve městě / Sex and the City (1998 – 2004)

Možná má seriál reputaci hloupé show o botách a koktejlech, ale moderní obsese skrývá řady, které byly často velmi chytře napsány a na svou dobu byly neuvěřitelně statečné. Je snadné zapomenout, že nyní průlomová dobrodružství čtyř manhattanských třicátnic nebyla léčbou jen pro ženy u obrazovek, celkovou rehabilitací sexuálních témat moderní doby. Celý vibrátorový průmysl dluží Carrie obrovské peníze.

Nejlepší epizoda

The Agony and the Ex-tacy (sezóna 4, epizoda 1). Jak Carrie dosáhne 35, odráží přesně názor dívek, které jsou 30+ a single. Seriál je ohrožen potenciálním smutkem, ale jak se ukáže, vše se v dobré obrátí.

Věděli jste, že…

Ve scénáři jedné epizody je bezejmenný pan Big žertem přejmenován na Borise. Jeho jméno je ale ve skutečnosti John…

45. Farscape (1999 – 2003)

Australská sci-fi série představovala odcizeni od The Jim Henson Company. Farscape se ukázal jako inovativní, zábavný a neuvěřitelně populární seriál, v němž astronaut John Crichton zápolí na své cestě životem na druhé straně galaxie, zatímco trousí nekonečné popkulturní odkazy, které zjevně nechápou jeho společníci – vetřelci. Seriál se v mnohém tematicky podobá Star Treku, ale odehrává se v mnohem temnějším prostředí, kdy posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z problému do problému a většinu času jen bojují o přežití. Seriál má také daleko hlubší komediální podtext než Star Trek.

Nejlepší epizoda

Icarus Abides / Ikarus zůstává (sezóna 3, epizoda 15), smrt Crichtona a její vliv na Aeryn je srdcedrásajícím okamžikem, který musíte vidět.

Věděli jste, že…

Seriál byl zrušen po 4. epizodě, ale fanouškovská kampaň „Zachraňte Farscape“ byla tak hlučná, že se dostala do médií a společnost povolila tlaku fanoušků a v seriálu pokračovala.

44. Bedna / Cracker (1993 – 1996, 2006)

V Edwardu „Fitz“ Fitzgeraldovi vymyslel Robbie Coltrane jednoho z nejpamátnějších antihrdinů televizní obrazovky. Hraje hazardní hry, kouří, pije, trpí nadváhou – psycholog by si smlsnul. Ale divák je nadšen nejen jeho charakterem, ale i lehkostí, s níž si považuje vlastního intelektu. Na rozdíl od svých vrstevníků není Cracker nikdy především o detektivním příběhu (pachatel je obecně odhalen v prvních scénách), ale o momentech postavených na okamžiku, kdy Fitz dostane podezřelého do výslechové místnosti. Obžalovaný je zde konfrontován s jednoznačnými provokacemi a neuvěřitelnou silou, jíž se nakonec musí podvolit. Jedná se o pravděpodobně nejlepší drama, jaké Velké Británie vyrábí, nesrovnatelné s americkými remaky.

Nejlepší epizoda

To Be A Somebody (sezóna 2, epizoda 1), Robert Carlyle jako psychotický fotbalový fanoušek Albie Kinsella. „L-I-V, E-R-P, Double-O-L, Liverpool FC!“

Věděli jste, že…

Kontroverzní znásilnění DS Penhaligona v Men Shot Weep bylo původně koncipováno tvůrcem Crackera Jimmy McGovernem jako příběh pro detektivku Jane Tennison v seriálu Hlavní podezřelý / Prime Suspect.

43. Star Trek (1966 – 1969)

Star Trek byl zrodem fenoménu, úsvitem zlaté éry sci-fi a inspirací pro miliony „postav se špičatýma ušima“, které si vzájemně recitují Klingonovy básně. The Original Series (nebo TOS, jak se uvádí) sice postrádají lesk následných epizod, ale žádný příběhy o mezigalaktické odvaze a ryzí zábavní faktor nemůže být nikde lepší. TOS má nejvíce kultovních postav a Kirk zůstává nejobávanější kapitánem Treku, který vždy vyhrává, poráží špatné a dal by cokoli za krásu každé mimozemské ženy, která mu zkříží cestu. A Navíc. Jeho jedinečné. Vzory. Řeči. Jsou donekonečna. Zábavné.

Nejlepší epizoda

The Trouble With Tribbles (sezóna 2, epizoda 15) je nejzábavnější epizodou seriálu a přestávkou od obvyklého vzorce.

Věděli jste, že…

Ani v jednom díle ani jedné z epizod nikdy kapitán Kirk neřekl větu: „Beam me up, Scotty / Transportujte mě, Scotty!“

42. Only Fools and Horses (1981 – 2003)

Pozdější vánoční slevy jsou asi stejně zábavné jako reklama na zubní pastu, ale pro většinu televizních diváků se britská situační komedie Only Fools and Horses stala skutečným kultem. Del Boy a Rodney Trotter se díky seriálu stali milionáři, protože drželi smích na tvářích lidí více než 20 let, a to se jim daří i při neustálých reprízách tohoto populárního seriálu. Bez ohledu na to, kolikrát se budete dívat na nejlepší kousky (lustr scéna, běh Batmana a Robina a mnoho jiných), se vám nikdy nepodaří nesmát.

Nejlepší epizoda

Yuppy Love (série 6, epizoda 1). Nálada, kterou vyvolává celý seriál, může být vměstnána pouze do jediné epizody, v níž Del Boy padá přes otevřené barové dveře. Epizoda, která viděla Dela objímat Filofax a citovat z Wall Street, má v celé sérii vysoké bodové hodnocení.

Věděli jste, že…

Triggerovo reálné jméno v seriálu je Collin Ball.

41. Bratrstvo neohrožených / Band of Brothers (2001)

I když se na první pohled zdá, že tento seriál je něco podobného filmu Zachraňte vojína Ryana, minisérie výrobců Toma Hankse a Stevena Spielberga je mnohem víc. Seriál je založen na proslulé knize historika Stephena Ambrožova Druhá světová válka a vypráví příběh od založení výcvikového tábora až k vítězství Spojenců – 101. vzdušné výsadkové divize roty americké armády. Dějovou linií, vizuálním zpracováním i budgetem ohromující seriál se probudil k životu a získal miliony fanoušků po celém světě. V průběhu desetihodinového běhu zjistíme, že jsme opravdu zasaženi stále se zmenšující skupinou a strašnými problémy, kterým čelí.

Nejlepší epizoda

Day Of Days (epizoda 2). Stejně jako Zachraňte vojína Ryana líčí hrůzy vylodění v Normandii, Day Of Days je vystavena na absolutním masakru, který zažily parašutistické pluky. Uvězněni za nepřátelskými liniemi a rozptýleni do čtyř světových stran zůstali vojáci sami a ve strachu. Tento tón předznamenal brilantní mini-sérii.

Věděli jste, že…

Herci přežili vyčerpávající desetidenní putovní tábor, kde se až na místě dozvěděli o školení o seskoku padákem. Běžný natáčecí den měl 16 hodin a začínal v 5 hodin ráno, ať pršelo nebo svítilo slunce.

40. Život na Marsu / Life on Mars (2006 – 2007)

Sam Tyler usne v roce 2006 a probudí se v roce 1973, zmatený a dezorientovaný. Musí nejen vymyslet způsob, jak se dostat zpět do své doby, ale také si poradit s detektivním dinosaurem Gene Huntem. Seriálu se neuvěřitelně dobře povedlo zkombinovat chytrou sci-fi se sweeneyovským stylem policejních přehlídek nostalgie. Vliv na úspěch mají i hlavní protagonisté – John Simm a Philip Glenister, věčně se hašteřící bez ohledu na dobu, v níž se ocitli. Mnohem víc než jen hádky a sexistické chvástání je tato dvojice příkladem těch nejlepších kamarádů.

Nejlepší epizoda

Sezóna 1, epizoda 6. Jedna z těch, kde se situace rukojmích stává stále více nervy drásající především pro Sama, který zjistí, že termín výkupného se shoduje s časem, kdy se má jeho stroj času přemístit do roku 2006. Napětí, dobrá nálada a děj jsou příčinou, že se v této epizodě podařilo perfektně spojit prvky trestného činu se sci-fi.

Věděli jste, že…

Po skončení natáčení poslední řady seriálu byl Ford Cortina Gena Hunta vydražen na eBay, aby získal peníze na Comic Relief.

39. Monty Pythonův létající cirkus / Monty Python’s Flying Circus (1969 – 1974)

Roky před tím, než rozhněval pravicové křesťany Život Briana a artušovská legenda Svatý Grál, představil tým Monty Python televizní komedii s nejhloupější a nejpodivnější přehlídkou náčrtků, jaká kdy byla vůbec vymyšlena. Díky fantazii Johna Cleese, Terryho Jonese, Grahama Chapmana a dalších (a statečnosti BBC) obstála tato přehlídka ve zkoušce času. Kdo by si tehdy myslel, že píseň o spam bude vtipná i o 30 let později?

Nejlepší epizoda

Španělská inkvizice / The Spanish Inquisition (série 2, epizoda 2). Přestože v této epizodě nenajdete žádnou z nejznámějších skečí Monty Pythonu, jste svědky neuvěřitelného španělského průzkumu. Opakované překrývání se jednotlivých historek, neustálé šroubování dějové linie, kterou reprezentují anarchické hlouposti, to je to, co Monty Python prodává.

Věděli jste, že…

Dalšími možnými jmény pro seriál byly Létající cirkus Gwena Dibleyho, Sovou roztahovaný čas, Králíček oddělaný kánětem, Strniště a boty nebo Povznášející momenty ropuchy.

38. Larry, kroť se! / Curb Your Enthusiasm (2000 – dosud)

Seriál navazuje na nejlepší tradice uměleckých show napodobujících život. Autorem, producentem i představitelem hlavní postavy je komik Larry David, který se nechá sledovat kamerou ve stylu varieté, doma, v práci i při procházkách městech, kde se dostává do prekérních situací se skutečnými osobnostmi i fiktivními postavami. Část geniality seriálu je založena na tenké hranici, kde skutečný Larry David končí a fiktivní David začíná. Každá epizoda jej staví do pozice, kdy je nakopán do zadku nebo kdy se trapně škádlí s číšníky, lékaři, obchodníky a dalšími známými osobnostmi, od Bena Stillera až k Martinu Scorsese.

Nejlepší epizoda

Opening Night (sezóna 4, epizoda 10). Vrcholem oblouku příběhu, v němž Larry bere hlavní roli v Mel Brooksově divadelním muzikálu Producenti, je mistrovské dílo, v němž náš hrdina zapomene dějovou linii a složí poklonu Davidu Schwimmerovi „Máš dobrý holení“ před zaplněným hledištěm.

Věděli jste, že…

Ted Danson a David jsou přátelé i v reálném životě, stejně jako v seriálu. Oba dva kdysi trávili Silvestra společně v Mexiku, kde Larry uvedl do rozpaků celou svou skupinu tím, že stojíce vedle mariachi kapely hrající Franka Sinatru hlasitě překládal texty do angličtiny.

37. Star Trek: Nová generace / Star Trek: The Next Generation (1987 – 1994)

Když se diváci konečně po dvaceti letech dočkali samostatného seriálu ze světa Star Treku, nikoho nenapadlo, že Nová generace bude ještě úspěšnější než originální série s kapitánem Kirkem. Posádka kapitána Picarda vstupuje na misi, na níž mnohdy závidí nejen bezpečnost Hvězdné federace, ale i celého vesmíru. Seriál je úžasným mezihvězdným zážitkem.

Nejlepší epizoda

The Best of Both Worlds / To nejlepší z obou světů, část II (sezóna 4, epizoda 1), v níž je druhá polovina federace v kataklyzmatické konfrontaci s Borgem.

Věděli jste, že…

Často viděné přístupové tunely nebo tzv. Jefferiesovy trubky jsou pojmenovány po mistru Wateru M. Jefferiesovi z původní sériie?

36. Father Ted (1995 – 1998)

Kdo by si myslel, že dobrodružství tří kněží a jejich hospodyně žijících na odlehlém irském ostrově bude zárukou jedné z nejlepších britských situačních komedií? Smolař otec Ted se musí vedle svérázných církevních návštěv potýkat i s vrtochy svých spolubojovníků za svátost boží, s natvrdlým otcem Dougalem a věčně v lihu naloženým otcem Jackem. Otec Ted sám je anarchický, inspirující a veselý jako peklo. Je smutné, že předčasná smrt Dermota „Father Ted Crilly“ zastavila seriál v jeho nejlepších letech, ale i tak jde o jeden z nejlepších seriálů všech dob.

Nejlepší epizoda

Entertaining Father Stone (série 1, epizoda 2). Je těžká volba vybrat jednu konkrétní epizodu, ale brilantní vtip o malování kamenu Tedem se svatozáří je určitě jednou z těch hlavních.

MMF24

Věděli jste, že…

Otec Ted představil slovo „feck“ (táhni) společnému anglickému slovníku. Slovo běžně užívané v Irsku se od té doby stalo společensky přijatelným zaklením pro ty, kteří se příliš stydí říkat „fuck“.

Pokračování přineseme za týden

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka se dlouhodobě zabývá médii, v minulosti působila mj. v redakcích odborných časopisů Strategie a Marketing&Media

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).