Hlavní navigace

Z24 do dvou měsíců, ČRa jednají „o Novách“ a opět je tu satelit vs. pozemní vysílání

8. 4. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Brychta
TÝDENNÍ REVIZE – Novinek bylo tento týden více než dost. Hladinu zčeřila především nová zpravodajská televize a také jednání se Skupinou Nova o jejím vstupu do DVB-T2.

Satelit vs. pozemní vysílání: na společném vyjádření se shodují operátoři i zástupci MPO

Formou tiskové konference oznámila minulý týden Česká asociace satelitních operátorů, že u Evropské komise podala stížnost kvůli novele Zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Tato tzv. diginovela je součástí opatření, která vycházejí z vládou loni schválené Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání.

Součástí jednohlasně schválené strategie byl i příslušný věcný záměr a také zhodnocení dopadů navrhované změny zákonů. Novelizace některých zákonů je důsledkem závazných rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie, na která navázala celoevropská jednání o harmonizaci spektra. Ta vyústila v rozhodnutí, že kmitočtové pásmo 700 MHz budou po roce 2020 místo zemského televizního vysílání využívat mobilní datové služby.

Jan Brychta: Pozemní vysílatelé se ohradili proti námitkám asociace satelitních operátorů

Z24 i pro DVB-T, ale zatím bez žádosti o licenci

Dvojice mediálních podnikatelů Vladimír Železný a Pál Milkovics představila společný projekt zpravodajské televize Z24. Vysílat chce i pozemně, zatím ale nezažádala o licenci.

O vzniku zpravodajské televize Z24 v režii podnikatele Pála Milkovicse, který stojí za stanicemi Mňau a Mňam, se hovoří už od loňského léta, posledních několik měsíců probublávaly na povrch informace o spolupráci se zakladatelem televize Nova a někdejším europoslancem Vladimírem Železným. Na dnešní tiskové konferenci pak oba jmenovaní představili základní parametry chystaného kanálu. Vysílat by měla do dvou měsíců, obsadit chce hned tři mediatypy, kromě televize i internet a tisk.

Jan Brychta: Zpravodajskou televizi Z24 chce Milkovics rozjet do dvou měsíců, v květnu vyjde stejnojmenný týdeník

Jan Brychta: Kompletní fotogalerie z dnešní tiskové konference chystané zpravodajské stanice Z24

Jan Brychta: Veřejnoprávní zpravodajství slovy Vladimíra Železného a plány chystané stanice Z24

Jan Brychta: Jak bude vypadat nový zpravodajský kanál Z24? Podívejte se na fotogalerii

Argumenty ve prospěch DVB-T2 a kdy na něm budou stanice skupiny Nova

Na setkání s novináři přiblížil ředitel odboru regulace a strategie Českých Radiokomunikací Marcel Procházka i další postup při spouštění přechodových DVB-T2 sítí.

Jak už jsme vás informovali, další část přechodové DVB-T2 sítě Českých Radiokomunikací bude spuštěna ve čtvrtek 20. dubna a dotkne se obyvatel Ostravy, Brna a okolí. Na stejné datum svolávají České Radiokomunikace do Ostravy tiskovou konferenci, na které chtějí představit další plány ohledně přechodu na DVB-T2 a lokality, kterých se bude týkat. Zaznít by měly i informace o zařazení nových kanálů, jedná se i s Novou.

Jan Brychta: České Radiokomunikace: O zařazení programů skupiny Nova do DVB-T2 intenzivně jednáme

Jan Brychta: České Radiokomunikace se ohradily proti stížnosti satelitních operátorů

Jan Brychta: Dnešní setkání Českých Radiokomunikací s novináři v obrazech


Autor: Jan Potůček

Marcel Procházka.

Stručně

Ve funkci ministra nahradil Jiří Havlíček v únoru odvolaného Jana Mládka, kterému měly zlomit vaz právě průtahy kolem novelizace Zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Jeho první čtení v Poslanecké sněmovně také Havlíček využil a novelu poslancům předložil osobně. V diskusi zaznělo od některých poslanců, že zákon měl být původně pouze o přechodu na DVB-T2 a zbytečně se tak komplikuje, poslanci ODS zase označili snahy o ochranu zákazníků mobilních operátorů za předvolební populismus. Nakonec ale poslanci novelu v prvním čtení schválili.

Jan Brychta: Poslanci projednali novelu ZEK, předložil ji nový ministr průmyslu Jiří Havlíček


Autor: Česká televize

Jiří Havlíček.

Vysílací práva na první tři řady Herbáře chce od České televize francouzský distributor Kiefilm, maďarská MTVA pustí svým dětským divákům Pohádky z mechu a kapradí a příběhy O loupežníku Rumcajsovi a mexická videoplatforma nabídne hudební Vivaldianno. V Česku nedávno uvedenou druhou sérii detektivního Labyrintu pak odvysílá japonská NHK a čínský distributor uzavřel kontrakt na vysílání koprodukčního filmu Želary.

Jan Brychta: Česká televize úspěšně prodala i nakoupila na programovém veletrhu v Cannes

Zástupci slovenské sportovní stanice 213 se domluvili s Českými Radiokomunikacemi na pronájmu potřebné kapacity satelitu Astra 3B na pozici 23,5 °E. Její vysílání bude od 15. dubna dostupné ve stejném multiplexu jako kanály televize Barrandov, slovenské veřejnoprávní televize, Šlágr, TA3, TV Noe nebo TV8. Stanice 213 bude vysílat v HD rozlišení.

Jan Brychta: Slovenská sportovní televize 213 zahájí v polovině dubna HD vysílání na satelitu Astra 3B

Od úterý 4. dubna rozšířil satelitní operátor Skylink svůj základní balíček Digital o dvě nové televizní stanice – Insight HD a Insight UHD vysílající v rozlišení Ultra HD (4K). Ty ve svém programu nabízí reality show a zábavné, sportovní nebo cestopisné pořady. Oba vysílají v anglickém nebo německém jazyce a ve své programové náplni se neliší, rozdíl je pouze v technických parametrech přenosu. Programy Insight HD a Insight UHD nejsou dostupné na dekódovacích kartách Irdeto ICE v módu CryptoWorks.

Jan Brychta: Skylink rozšiřuje balíček Digital o UHD kanál Insight a jako ochutnávku nabízí National Geographic v HD

Poslanecká sněmovna včera schválila vládou navržený daňový balíček, který se pozměňovacím návrhem vrátil ze Senátu. Poslanci schválený daňový balíček kromě jiného zbavuje veřejnoprávní média povinnosti odvádět DPH z vybraných koncesionářských poplatků.

Jan Brychta: Změny v DPH: Česká televize si polepší o půl miliardy, Český rozhlas o 110 milionů

Ročně by chod celostátního kanálu z regionálním zpravodajstvím vyšel přibližně na 240 milionů korun. Částka je to na první pohled poměrně vysoká, nicméně je do ní započítána distribuce signálu i chod studií

ebf - tip - debata

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila Lion One TV, s. r. o., licenci k provozování TV vysílání šířeného prostřednictvím družice, a to na 12 let. Jméno programu je Arkada TV, je určen pro ČR a má jít o lifestylový kanál zaměřený na architekturu, design, dům, bydlení, cestování a zábavu. Vysílat se má minimálně 16 hodin denně v češtině.

Bohumil Herwig: RRTV: dvě nové satelitní licence a několik zamítnutí

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).