Hlavní navigace

Video: Piano chce do konce roku zpoplatnit obsah ve třech dalších zemích

23. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zakladatel Piano Media Tomáš Bella představil své plány na londýnské konferenci Changing Media Summit organizované deníkem Guardian.

Do konce roku hodlá slovenský systém placeného obsahu expandovat do tří dalších zemí, v roce 2014 hodlá být dokonce na devatenácti trzích. „Třetí země, ve které Piano spustíme, má desítky milionů uživatelů,“ řekl dnes v Londýně CEO Piano Media Tomáš Bella. „Teď je nás ve firmě 20, do konce roku by nás mohlo být 50,“ odhadl.

Jeho vystoupení (v angličtině) si můžete poslechnout z tohoto videa:

Na začátku roku se Bellův systém kolektivního placení za obsah rozšířil na Slovinsko, kde za první měsíc vydělal 26 tisíc euro. Na Slovensku před rokem to bylo v prvním měsíci provozu 40 tisíc euro.

Český trh, který má z internetové reklamy řádově vyšší příjmy než kolegové na Slovensku, kolektivní zpoplatnění už předloni odmítl. Vydavatelé by si sice rádi vylepšili obchodní bilanci, jenomže mají obavy z toho, že je převálcuje konkurence, která do systému nevstoupí.

Firma, založená jako joint-venture mezinárodní reklamní sítě Etarget a pražské konzultační firmy NextBig, obavy vydavatelů mírní pomocí dat ze Slovenska, která údajně nijak dramatické úbytky neukazují. Tomáš Bella je prezentoval v listopadu v Praze na konferenci Czech Internet Forum. Piano podle něj získalo na Slovensku za půl roku provozu pěticiferný počet předplatitelů, tedy víc než deset tisíc. Je ovšem otázka, kolik z nich si koupilo předplatné na zkoušku a kolik jich bude platit dlouhodobě.

EBF - tip - heslo konference

Totéž platí o slibném hospodářském výsledku z prvního měsíce provozu. Jak se mu dařilo v dalších měsících, jsme se ale od Tomáše Belly zatím nedozvěděli. Mlčení zdůvodňuje tím, že si zveřejnění podrobnějších údajů o počtu platících čtenářů nepřejí samotní vydavatelé.

Na konci loňského léta získalo Piano Media investici 300 tisíc eur při valuaci „téměř jeden milion eur“. Podle Tomáše Belly skončilo hospodaření v mínusu především kvůli investicím do zahraniční expanze. Kdyby zůstalo na Slovensku, dostalo by se podle něj do černých čísel už v první polovině letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).