Hlavní navigace

V Rusku DVB-T2 „jede“. Používá se tu už téměř milion přijímačů

15. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
15. 3. 2012

Téměř jeden milión set-top-boxů s podporou digitálního televizního vysílání DVB-T2 se v současné době používá v Rusku. Řekl to tuto středu šéf ministerstva komunikací Igor Shchegolev při setkání se studenty Moskevské státní univerzity, fakulty pro postgraduální studium. V zemi, která je v současnosti v procesu přechodu na digitální televizní vysílání, měla být podle původních plánů používána standardní první generace zemského digitálního vysílání DVB-T.

V Rusku byla později jako základní technologie schválena standardní DVB-T2, kde je efektivnější využívání zdrojů rádiových frekvencí a poskytuje vyšší kvalitu televizního signálu.

K TÉMATU: Rusko stanovilo standard DVB-T2 jako základ pro pozemní televizi

Vzhledem k měnícím se normám si diváci, kde je digitální televize již spuštěna, budou muset vyměnit zakoupené přijímače, které jsou pouze DVB-T v dohledné době za nové. Pravděpodobně se tedy nepočítá s přechodnou dobou jako u nás s duálním vysíláním. Digitální televize již vysílá v několika oblastech země, ale síť ve standardu DVB-T2 je zatím pouze v Tatarstánu.

Na obrázku jsou dva prodávané přijímače: Trimax_TR2012HD vlevo a Strong SRT 8500 DVB-T2.

Rusko si vytklo za cíl rozšířit síť vysílačů a zvýšit počet kanálů ve vysokém rozlišení do roku 2015 tak, aby byly programy přístupné pro 98 procent ruských občanů. K dispozici by mělo být až dvacet kanálů. V rámci realizace projektu se další nové terestrické přijímače objeví na trhu v nejbližší době. Ministr dodal, že se plánují i konzultace s domácími výrobci těchto přijímačů, aby se všechny nemusely dovážet z ciziny.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Už v dubnu může v Česku znovu testovat DVB-T2. Tentokrát na rok a půl

Federální program Rozvoj vysílání v Ruské federaci 2009–2015 předpokládá plný přechod Ruska na digitální televizní vysílání do konce roku 2015. Financování programu je 122,4 miliardy rublů, z toho z federálního rozpočtu je vyčleněno 76,4 miliardy ru­blů.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Dvacet let žižkovského vysílače: v očekávání DVB-T2 a digitálního rozhlasu

Zatím jsou v Rusku na trhu ve větším množství terestrické přijímače, které jsou sice schopné zpracovat nový standard DVB-T2, ale jejich výstup je pouze analogový, na porty SCART, nebo cinch. To souvisí s ohromnou penetrací starých CRT televizorů, které většina domácností zatím používá. Nedávno se však začaly dovážet přijímače i s výstupem HDMI, které jsou však dražší. V této souvislosti je nutné dodat, že některé programy budou kódovány, takže přijímače budou muset být opatřeny sloty pro přístupové karty, pravděpodobně se systémem podmíněného přístupu Irdeto. Přijímače DVB-T2 jsou ve většině případů schopny zpracovat současně i DVB-T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).