Hlavní navigace

V Příbrami začal vysílat historicky první český multiplex pro digitální rozhlas ve III. pásmu

15. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Signál z příbramského vysílače společnosti Teleko na kanálu 11A, který má výkon 150 Wattů, je možné s venkovní anténou zachytit i na území hlavního města.

České republice už se vysílá digitální rozhlas nejenom v L-pásmu, které bylo chápáno pouze jako dočasné řešení, ale také v takzvaném III. pásmu, tedy tom, jež se používá pro tento způsob distribuce signálu v řadě zemí například v Německu. Prvenství si v tomto směru odnáší příbramská společnost Teleko. Od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) získala oprávnění pro kanál 11A. Maximální povolený výkon příbramského vysílače je 1 kW, ten ale v současné době společnost nevyužívá.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Teleko spustilo digitální rozhlas z Milešovky, prozatím s omezeným výkonem

Podle ředitele společnosti Tomáše Řapka je tento vysílač pravděpodobně nejrychleji spuštěnou lokalitou v historii na území České republiky. Dnes jsme obdrželi od ČTÚ oprávnění a vysílač jsme v podstatě okamžitě spustili, uvedl pro DigiZone.cz Řapek. Signál je šířen prozatím se sníženým výkonem 150 Wattů, přesto jeho signál doletí i na omezené území Prahy. Co se týká programové nabídky, v multiplexu je stejný obsah jako v ostatních lokalitách, kde Teleko působí.

EBF - tip - heslo konference

ČTĚTE TAKÉ: Radiokomunikace chtějí DAB experiment v Praze překlopit do pilotního provozu

Jak již bylo řečeno, doposud se používalo pro šíření digitálního rozhlasu v České republice výhradně L-pásmo. Teleko už v něm vysílá v v Praze, Příbrami, Liberci, ve východních Čechách, na Brněnsku, Ostravsku a nově také v severních Čechách. Kromě tohoto operátora provozuje digitální rozhlas v České republice také společnost RTI cz a v rámci testu nově i České Radiokomunikace. Multiplex ČRa prozatím zůstává bez obsahu, firma ho chce ale v budoucnu pochopitelně naplnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).