Hlavní navigace

V Praze mají o rádio víc. Stanice sebevědomě mluví o revoluci

5. 9. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Radio Energic
Území hlavního města pokryla další digitální rozhlasová síť DAB+. V celém multiplexu je zatím jedno hudební rádio, které neskrývá velké ambice.

V úterý v osm hodin ráno začala v České republice „digitální rádiová revoluce“, jak novináře lákala pozvánka na tiskovou konferenci. Našlehané marketingové obraty v praxi znamenají, že území hlavního města Prahy a část středních Čech pokryl signál další digitální rozhlasové sítě DAB+.

Naladit ji můžete na kanálu 5C. Vysílač v lokalitě Praha-Děvín byl uveden do provozu s výkonem 5 kW, ale brzy se má dostat na 10 kW. Majitelem digitální sítě je přes firmu Fiera Touch podnikatel Pavel Hájek, který se dosud věnoval hlavně televizním, marketingovým a internetovým projektům. Patří mu mimo jiné regionální televizní multiplex 11, provozuje specializovaný kanál zaměřený na vodohospodářství iVodárenství TV nebo regionální TV R.

Pokrytí DAB+ sítě Fiera Touch, září 2024

Orientační pokrytí DAB+ sítě Fiera Touch, září 2024

Autor: Fiera Touch

Jeho digitální rozhlasovou síť využívá zatím jediný klient: méně známá hudební stanice Radio Energic. Ta se popisuje jako mainstreamová stanice pro posluchače z velkých měst. Cílí na lidi ve věku 20 až 49 let, její hudební formát se orientuje na nejnovější hity ze žánru dance pop. Písničky prokládají lifestylové rubriky.

Soukromá stanice vysílá z Mladé Boleslavi, není to ale lokální program. Naopak, její ambice jsou celostátní, a dokonce naznačuje, že by nemuselo zůstat u jednoho kanálu. Vysílat začala loni v září a dlouhou dobu využívala digitální síť společnosti Teleko. Letos v červenci ji ovšem opustila kvůli vysokým nákladům a nevyhovujícímu pokrytí.

„Jakmile dojde k plnohodnotnému vybudování komerčních sítí, Radio Energic se do DAB+ vrátí,“ sliboval provozovatel. Nakonec se do digitálního vysílání vrací po dvou měsících. Navzdory tomu, že ani nová síť ještě není dobudovaná, chce zkusit oslovit pražské posluchače.

„Jsme prvním komerčním digitálním rádiem vysílajícím rok pro většinového posluchače. Přinášíme sound západoevropských rádií. Velký prostor v programu dáváme české nové hudební vlně,“ prohlásil Tomáš Veselý, jednatel Radia Energic.

Kromě digitální sítě DAB+ je rádio dostupné jako stream na webových stránkách a v aplikacích. V oficiálním průzkumu poslechovosti Radioprojekt k němu nejsou dostupná žádná data. Radio Energic však oznámilo, že plánuje k současné stanici spustit i formát pro starší cílovou skupinu 30 až 59 let. Také tato případná stanice je plánována pro pražskou síť. Pokud bude mít rádio obchodní úspěch, přijdou možná další varianty hudebního formátu.

„Zahájení z Děvína je začátek procesu, kdy spustíme naši síť v dalších lokalitách Čech. Budou to severní a východní Čechy,“ dodal Pavel Hájek, jednatel operátora Fiera Touch. Ještě do konce roku by se měla dočkat Vysočina, přičemž v této oblasti bude mít prioritu pokrytí dálnice D1. Firma zpravidla použije stejné lokality, ze kterých nyní vysílá televizní Regionální síť 11.

Firma v aukci Českého telekomunikačního úřadu vydražila celkem čtyři kmitočtové bloky, za které zaplatila 465 tisíc korun. Čerstvě spuštěná pražská síť byla v aukci označena jako R13. Dále získala příděly pro R3, která na kanálu 7D pokryje Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj, v Jihočeském kraji bude vysílat R20 (kanál 9A) a na Vysočině R25 (kanál 6B).

Také v těchto regionech by se měl objevit signál Radia Energic. „V první fázi budeme chtít dokrýt Čechy, Morava přijde na řadu časem. Prioritní bude Brno (jižní Morava) a také Ostrava (severní Morava),“ uvedla stanice na svém Facebooku. V moravských regionech však bude muset využít služeb jiného operátora.

Co všechno naladíte v Praze

Obyvatelé hlavního města a okolí mohou nyní na svých digitálních přijímačích a autorádiích s podporou DAB+ naladit desítky veřejnoprávních a soukromých stanic. Některé vysílají ve více sítích zároveň. A jenom část z nich jsou exkluzivně digitální programy, které dosud nevysílaly na FM.

V multiplexu Českého rozhlasu vysílá na kanálu 12C celkem 17 programů. K dispozici je klasická čtveřice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, dále digitální stanice Radiožurnál Sport, Radio Wave, Rádio Junior, Pohoda, D-dur a Jazz. V síti jsou rovněž regionální stanice Českého rozhlasu pro Prahu, střední Čechy, Plzeňský kraj, jižní Čechy, Liberecký kraj a Pardubický kraj. Jedna pozice je už od předloňského začátku ruské invaze na Ukrajinu vyhrazena pro ukrajinský rozhlas.

České Radiokomunikace daly ve své pražské DAB+ síti na kanálu 6B prostor komerčním stanicím Blaník, Bonton, Český Impuls, Classic Praha, Dance Radio, Evropa 2, Expres FM, Frekvence 1, Hitrádio City, Impuls, Pigy (dětská stanice), Radio Beat, Rádio Dechovka a RockZone.

Další soukromá síť, tentokrát firmy Teleko, obsahuje na kanálu 11A dohromady šest programů. Český rozhlas její služby využívá pro šíření dvou regionálních stanic, které se nevešly do jeho vlastního multiplexu — konkrétně ústeckého a královéhradeckého vysílání. Tuto dvojici doplňují soukromé programy DAB Plus Top 40 (hitová hudební stanice), Radio Proglas (nekomerční křesťanský program), ZUN radio (house music) a Radio 7 (křesťanské vysílání).

Ze strahovského vysílače naladíte na kanálu 5A multiplex firmy RTI CZ. Také jeho služby využívá Český rozhlas, umístil do něj své vysílání pro Karlovarský kraj. Další stanice v této síti jsou soukromé (Radio 1, Radio Beat, Signál, DAB Plus Top 40), případně nekomerční (Radio Proglas, Radio 7).

V hlavním městě vysílá také multiplex Color DAB+. Na kanálu 7C obsahuje stanice Black Hornet (rocková a metalová stanice), Color Music Radio (bývalé Rádio Ethno), Hey, Spin, Rádio Sázava, Classic Praha, Expres FM, Radio Beat, Kiss, Country Radio, Schwarzwaldradio (německá stanice) a MusicOnly.

ebf - tip - debata

Nyní tedy ke všem těmto sítím a stanicím přibylo ještě Radio Energic v síti Fiera Touch

V prvním pololetí letošního roku využívalo DAB+ přijímače přibližně 18 procent populace, alespoň podle údajů z průzkumu poslechovosti Radioprojekt. Meziročně je to nárůst o jeden procentní bod. Právě nízká penetrace přijímačů mezi lidmi je zatím největší brzdou rozvoje digitálního vysílání. Srovnatelný počet lidí si rozhlasové vysílání pouští na počítači anebo na mobilu.

Sítě pro digitální rádia už bychom měli. Ale co teď s nimi? Přečtěte si také:

Sítě pro digitální rádia už bychom měli. Ale co teď s nimi?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).