Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Usnadní nový zákon výstavbu internetových sítí? od Není podstatné... - V první řadě je nezbytné říct, že autor...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2017 16:56

    Není podstatné... (neregistrovaný)

    V první řadě je nezbytné říct, že autor článku danou problematiku NAPROSTO ODFLÁKNUL; kromě toho když slyší něco o MPO, tak vidí jenom rudě.

    Aby vůbec došlo k transpozici Směrnice 2014/61/EU byla použita jednoduchá taktika:
    1) Připraví se zcela nový zákon, který z důvodu průchodnosti bude obsahovat jenom to, co od nás požaduje EU - STALO SE.
    2) Zákon se připraví s asociacemi operátorů (tj. s Platformou odborné veřejnosti) - STALO SE.
    3) S Platformou odborné veřejnosti bude vypracován AKČNÍ PLÁN (bude obsahovat opatření, které nemůžou jít do zákona - zastavili by jeho schvalování) - STALO SE.

    Krucinál, schválený AKČNÍ PLÁN plán je od května 2017 k dispozici na webu MPO a Lupě nestojí za to, aby o něm nějak informovala, resp. poskytla odkaz na tento dokument... Tento dokument je ve své podstatě důležitější, jak celý dotační program!!! Proto jeho příprava byla konzultována se zástupci zainteresovaných ministerstev, ale zejména se zástupci krajů, obcí a měst a samosprávami. Výsledkem bylo, že vláda AKČNÍ PLÁN schválila zcela hladce.

    V současné době MPO, ČTÚ a Platforma odborné veřejnosti zahajují vypracování Metodické pracovní pomůcky (tj.česky "kuchařky"), která bude řešit vztah mezi zákonem 127/2005 (ZEK), přijatým zákonem ke snížení nákladů a zákonem 183/2006 (stavebním zákonem). Tento vztah obsahuje veliké množství dosud neřešených míst, které následně prodražují nebo komplikují investování v elektronických komunikacích. Dej bůh, aby novela stavebního zákona byla 26.7. přijata.

    Závěr:
    1. Majetkoprávní aspekty ve vazbě na investování jsou komplikovány a nevyřešíte je za měsíc.
    2. Taktika MPO doposud vychází; co slíbilo, to splnilo nebo plní. Platforma odborné veřejnosti má možnost se podílet na celém procesu a hlavně ho může KONTROLOVAT.
    3. Toť vše.

  • 22. 6. 2017 13:36

    Rostislav Kocman (neregistrovaný)

    Funguje, ale třeba mají na MPO nějaká pravidla pro diskuse na internetu, tak třeba dotyčný svůj názor podepíše, pokud je jeho osobní a stojí si za ním, nebo je to stanovisko ministerstva, ale pak zase není důležité to jméno :)

  • 21. 6. 2017 18:25

    Rostislav Kocman (neregistrovaný)

    Možná vaše jméno není podstatné, stačí, když napíšete, za kterou instituci to sem píšete.
    V každém případě se zastavte i na vašem tiskovém odboru a zeptejte se, co udělali pro to, aby dostali informaci o schválení akčního plánu novinářům a přesvědčili je, že by o tom měli napsat. Nebudu odpovídat za redakci Lupy, jen za sebe - odkaz na Akční plán je v předposledním odstavci a vždy tam byl.

    Akční plán ale nemá žádnou souvislost se schvalováním transpozičního zákona.

    K procesu schvalování transpozičního zákona bych dodal, že ho legislativní rada vlády dvakrát vrátila k dopracování a že v předložené podobě nemá šanci na schválení jsem upozorňoval na schůzce s MPO 28. 12. 2015 (!!!). Dva ze tří účastníků na MPO ještě pracují a jistě vedou zápisy.

    Sice to není taky podstatné, ale požadavek na vznik Akčního plánu nevyplynul z procesu schvalování transpozičního zákona, ale je to důsledek toho, že MPO odmítlo při finalizování Národního plánu rozvoje sítí nové generace formulovat úkoly v kapitole nedotační podpory a místo toho přišlo s tím, že to bude v samostatném Akčním plánu, mimo kontrolu tehdejšího koordinátora digitální agendy a jeho Akčního plánu pro rozvoj digitální ekonomiky. Viz rozhodnutí vlády 885/2016 - souvislost s transpozičním zákonem je nulová.

    Co je podle mě podstatnější, že tzv. Platforma odborné veřejnosti už loni v létě požadovala, aby se na nedotační podpoře začalo pracovat ihned, MPO ujišťovalo, že se nestane, aby v březnu (Platforma požadovala prosinec) vzniknul jen seznam úkolů, ale že se průběžně bude pracovat a do března bude předložená zpráva o plnění. To, čeho se Platforma obávala, SE STALO - Akční plán obsahuje seznam úkolů s termíny za funkční období této vlády. Logicky za toho půl roku se nemohlo nic stihnout, když první aktivitou bylo svolání workshopu na únor.

    Nicméně to je jiné téma. Ke schvalování transpozice Směrnice stačí zopakovat fakta:
    - schváleno Evropským parlamentem v květnu 2014 s požadavkem na platnost od 1. 1. 2016 a účinnost 1. 7. 2016 v národních legislativách
    - první návrh zákona ze strany MPO předložený do LRV je prosinec 2015
    - schváleno vládou v říjnu 2016 (mezitím se musel původní návrh přepracovat)
    - zákon bude účinný v červenci 2017.
    Při znalosti délky legislativního procesu lze říct, že podmínka účinnosti by nebyla naplněna ani tehdy, kdyby v lednu 2016 vláda návrh zákona schválila, ale to by tam musel odejít v podobě, kdy by ho schválit šlo...

  • 23. 6. 2017 10:03

    Torquemada666

    Ja nevim, jak to je u vas, ale ve vetsine podniku/insti­tuci/... za pravnickou osobu mluvi vyhradne tiskovy mluvka a top manadement, ostatni maji prisny zakaz (+vyhruzka zavaznym porusenim ...). Takze bych to videl na soukromy nazor insidera, ktery si nemuze dovolit odmaskovani z duvodu hrozicich sankci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).