Hlavní navigace

Názory k článku Ulož.to prohrálo soud kvůli Šarlatánovi. Soudit se chce dál

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2023 12:33

    Vladimír Cejvik Bílek

    Proč se tedy stále musí platit třeba za pevný disk koupený do firemního PC / serevru a flash v mobilu kde určitě žádný video stahovat nebudu?

  • 17. 7. 2023 21:49

    Smazaný profil

    Hodně se mi líbí, jak jsou někteří, nejen držitelé autorských práv, přesvědčení, že nebýt warezu, asijských tržnic...Zákazníci by si obstarali, koupili originál. No jistě.

  • 18. 7. 2023 16:19

    A. S. Pergill

    Jsem autorem několika fantasy románů. Svá díla jsem našel i na Uložto. Včetně toho, že první román byl psán na stroji a elektronikćkou verzi od něj jsem neměl, dokud jsem si ji nestáhl z tohoto webu (a využil ji k přípravě druhého, rozšířeného vydání). Takže jsem na té "krádeži" docela vydělal.
    Vše, co jsem vydal, je vyprodáno snad s výjimkou pár zapomenutých kousků, které by šikula skladník mohl prodat za podstatně větší cenu než oficiální, jako raritu.
    Faktem ale je, že druhá vydání byla opravena, upravena a doplněna, takže se čtenářům vyplatilo si je koupit, protože mu poskytla něco víc než soubor z úložiště.
    Takže, ač jsem autor, mi Uložto v principu nevadí,.

  • 17. 7. 2023 12:05

    bez prezdivky ...

    Jenze to ma i druhou stranku veci.

    Osobne bych to videl tak, ze by proste melo byt zcela legalni poskytovat autorska dila, a odvadet autorum podil na realizovanych prijmech. Tzn dila by byla pristupna verejnosti (coz je zduvodneni kterym se ohani vsemozni zduvodnovaci autorskeho prava), autori by dostavali zcela trzni peniz zavisly pouze a vyhradne na stahovanosti, a sdileni zdarma negenerujici zadny zisk by bylo legalizovano taktez.

    Aktualni stav je takovy, ze spousta "chranenych" del neni dostupna vubec, a hromada z nich nejspis uz ani nikdy nebude. Napriklad prave starsi SW (treba starsi hry). Kde ze si mam koupit hru pro treba ZX?

    BTW: Ty "zakazane" filmy (pelisky treba) na ulozto samozrejme jsou, jen se to jmenuje "546877.zip" a nekde jinde na webu je odkaz i s heslem.

  • 17. 7. 2023 14:43

    bez prezdivky ...

    Za firemni disk si to muzete nechat - s nikoli nepatrnym mnoztvim papirovani - vratit, nebot jakozto firma nemuzete mit na disku autorska dila pro vlastni potrebu.

    A nemluvi se o tom nikde predevsim proto, ze ty poplatky byly stanoveny per kapacita, pricemz od tech dob kapacity narostly radove, a s tim i poplatky.

    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-408

    +- 100Kc/TB to neni zrovna malo, kdyz disk cely stoji tisicovku ze?

  • 17. 7. 2023 16:38

    Ondřej Surý

    Nevím, jestli je Vámi navrhované řešení to pravé, ale naprosto s Vámi souhlasím s tou nedostupností obsahu.

    I když budu platit 10 různým streamovacím službám, tak je spousta obsahu, který tam prostě není. Namátkou jsem včera třeba pro nejmladší, která to jako jediná neviděla, sháněl Pandu, Kopandu, a nic, vůbec nic.

    A to vím, že existovala i verze v češtině. (V tomhle selhalo i to ulož.to.)

    Takhle můžu na Václaváku rozhazovat tisícovky, a bude to mít efekt úplně stejný.

  • 17. 7. 2023 21:50

    bez prezdivky ...

    Skoda je exaktne nulova, coz je presne duvod, pro se vymysli dalsi a dalsi legislativa.

    Da se totiz dokazat

    1) pokud to nebude na ulozto, bude to jinde
    2) i pokud to hypoteticky nebude nikde, tak ti co to hledaji na ulozto se na to v TV nebo jinde v podobe oblozene a prolozene reklamou, stejne divat nebudou

  • 17. 7. 2023 23:30

    binárně-transfóbní dezolát

    Podle toho co tady píšete by potom pod "kradení autorského díla" spadalo i to, že si někdo vyfotí a zveřejní vystavovaný obraz.
    Pořízení kopie a její další rozmnožení není krádež (nikomu nic nezmizelo), nýbrž porušení kopírovacího monopolu garantovaného zákonem. A pokud chcete někoho legálně odsoudit za porušení práva, pak je zcela na místě ptát se, jakou škodu daný obviněný svým jednáním způsobil.
    A to jak taháte mezistátní politiku do diskuze o porušení kopírovacího monopolu není nějaké diskuzní vítězství jak si asi myslíte, ale naopak jde o ukázku odporného fanatizmu implikující pokřivéný charakter. Příště to zkuste lépe.

  • 17. 7. 2023 22:19

    bez prezdivky ...

    Nikolik to je dokonala a soudne potvrzena pravda.

    Pokud vim, vsechny soudy (nejen)u nas prakticky vzdy odkazaly na obcanskopravni spor, do ktereho se kupodivu "autori" nijak nezenou. A duvod je prosty, naustali by dukazni bremeno.

    Lide jako vy zjevne neznaji ani nejzakladnejsi ekonomicke poucky, takze netusi, ze jeli neco zdarma, tak si to nekdo poridi, zatimci libovolna nenulova cena uz muze znamenat, ze to je vic, nez kolik je ochoten dat.

    Jinak receno, trzni cena je prave ta nula. Coz pro tyto slataniny (pelisky, sarlatan ...) naprosto dokonale plati. Navic slataniny mnohonasobne zaplacene z nasich dani.

  • 18. 7. 2023 14:22

    jinejmuf

    Jestli je obrovská nebo ne, se musí nejprve vyčíslit. Je naprostý nesmysl počítat každé stažení jako ztrátu. Je spousta lidí, kteří stahují jen proto, že můžou, je spousta lidí, kteří stahují protože jinak nemají na to si zaplatit a celá řada dalších motivací u kterých by pachatel nikdy nebyl ochoten platit a nijak se sám neobohatil. Pak nedává smysl mluvit o škodě. Duševní vlastnictví není fyzické vlastnictví a nelegální užití nelze srovnávat s krádeží.

    Reálné ztráty se dají rozumně odhadnout možná podle podílů z příspěvků streamovacích služeb. To je srovnatelný způsob získání filmu, jako stahování z Ulož.to. Pak je zapotřebí započítat lidi, kteří by na takovou platbu neměli nebo nebyli ochotni ji poskytnout, nebo by raději zvolili jinou zábavu.

    A pak je tu nezanedbatelné procento filmů, které žádnou legální cestou získat nelze, protože se neprodávají, nevysílají, nestreamují a nedávají v kinech. Tam je ztráta tvůrců zjevně prostě nula. Jediná ztráta o které lze mluvit je ztráta držitele nějaké kopie, kterou by se mohl pokusit prodat.

    Současný autorský zákon je horší nesmysl než ve středověku. Brání rozvoji a vzniku odvozených děl, vůbec nerespektuje technické možnosti. Likviduje malé tvůrce na úkor velkých a podporuje nelegitimní soukromé firmy (např. OSA) v jejich pochybném byznysu s cizí prací. Schválně se podívejte, co je potřeba udělat proto, aby vaše děti směly na zahradní slavnosti školky legálně zahrát vaši skladbu. A co z toho budete mít vy? Budete v mínusu, protože poplatky za členství v OSA budou vyšší, než tantiémy, nemluvě o času stráveném nesmyslnou byrokracií...

  • 17. 7. 2023 22:12

    Martin

    "Škoda je nulová" je samozřejmě ryzí lež. Ale je hezké, jak lidé jako ty, postupně nahradili tvrzení "kdyby to šlo levně někde koupil, nekradl bych to" na nové verze téhož pokusu o sebepřesvědčování, že stahovač není zloděj. Je.

  • 18. 7. 2023 6:53

    Smazaný profil

    Ale ten podíl (bohužel) nelze nějak objektivně vyčíslit.
    Osobně mě nezajímají tzv. velkofilmy s horentní sumou za marketing. To období mám dávno úspěšně za sebou. Často je to jen gymnastika před zeleným plátnem. Nepodléhám davové psychóze. Nejsem aktivní na sockách a v práci probírané jiné, nepracovní věci. Mám ale pochopení pro ty, kteří společnou notu najdou jen v případě probírání děje nějaké novinky z kategorie "musíš vidět". Na warez ale většinou chodím kvůli obsahu, který oficiálně v naší zemi neseženu a případné titulky dělají nadšenci.

  • 18. 7. 2023 9:16

    bez prezdivky ...

    Jenze prave v tomto pripade ten soudce dobre vi, za jakakoli vyse skody je vycucana z palce.

    Ve skutecnosti pohorite velice pravdepodobne i s vymahanim skody na majetku fyzickem. Maly priklad, pustim na zem server. Tzn neni i cem diskutovat, neco sem rozbil = zpusobil skodu ze? Jenze ono se bude diskutovat. napriklad o stari, o vyuziti ... a kdyz se zjisti, ze ten HW byl 10+let stary a 3+let nebezel, jen si tak lezel na regalu, tak se dojde k zaveru, ze jeho hodnota je tak jedno pivo - tedy to venovane osobe ktera si ho odveze.

    Pokracovati pak muzeme hodnotou nejakeho filmecku ... za +- 300Kc si koupite nejakych +- 700 hodin filmu ze? Takze hodnota hodiny filmu je rekneme 0,5Kc.

    Pricemz to neni skoda, protoze cast z toho budou naklady provozovatele sluzby ... takze realistiky to bude spis 1/2. A ted vypravejte soudci o milionech. Pokud totiz ten film bude mit rekneme 100k stazeni, a to si myslim ze u toho o cem se bavime nehrozi, tak se bavime o maximalne 25kKc. A i to jen teoreticky.

  • 18. 7. 2023 16:10

    A. S. Pergill

    Jenže likvidací Uložto parazitické organizace typu OSA zcela jistě nezaniknou. Ty si záminku pro svou existenci najdou vždy, i kdyby měly nějakou "nelegální" distribuci autorských děl provozovat samy.
    Tyto organizace bude třeba aktivně zlikvidovat.

  • 18. 7. 2023 18:07

    Smazaný profil

    Jen malá poznámka k OSA a podobným "ochranářským" organizacím. Svého času Kuba Prachař prohlásil, v době existence Nightworku, že za rok dostal od nich tuším 61 nebo 81 peněz. OSA bude zřejmě kvalitní oddíl.

  • 19. 7. 2023 14:44

    Michal Kubeček

    Už to nikde nepište, že sdílení a rozmnožení není krádež. Když budu rozmnožovat bankovky ve velkém, myslíte si, že se nic nestane?

    Což o to, stane… ale to neznamená, že jde o krádež. To, z čeho vás obviní, se bude jmenovat úplně jinak.

  • 17. 7. 2023 9:06

    Mr. McFly

    Pokud Uloz.to (jsou to novodobí piráti, co si budem) zaplatí, dá se očekávat nárůst podobných žalob? Nedivím se, že kolem sebe tolik kopou - za ty roky si museli přijít na pěkný balík z warezu a představa, že se cecíky dojné krávy zadřou, je pro ně asi hodně drásající... :D

  • 20. 7. 2023 13:20

    A. S. Pergill

    "Ne, problém je v tom, že cenu srážejí šířením nelegálních děl."
    Není to tak úplně pravda. Tu cenu srážejí i zcela legální díla, pokud jsou volně šířena. Důvodem je to, že den má jen 24 hodin, během kterých musíte jíst, spát a někteří i pracovat, takže na sledování filmů zbývá omezený čas. A lidský mozek má i omezenou kapacitu audiovizuální díla vstřebat, byť ta je individuální. A pokud divák vyplní svou časovou a neurofyziologickou kapacitu sledováním legálních děl, která si zdarma stáhl, tak už nemá zájem dávat stovky a tisíce na chráněná "díla".
    Druhá věc je, samozřejmě, kvalita. Raději si pustím nějaký starý film, u něhož už prošla autorská práva, než nějakou moderní politicky korektní a "genderově vzdělávací" slátaninu typu romance o milostném trojúhelníku deseti gayů.
    Jistěže problém dělá i neúnosná délka autorských práv, kdy jak tvůrci tak jejich potomci (F1) jsou mrtví a peníze jdou buď někomu, kdo o to dílo nemá nejmenší zásluhu, případně nějaké organizaci typu OSA, o níž platí to stejné. Prostě, rubáš nemá kapsy a poplatky se nemají jak ke tvůrcům dostat.

  • 21. 7. 2023 9:57

    A. S. Pergill

    Jenže OSA se snaží bránit volnému šíření autorských děl se souhlasem autora, Nebo je alespoň zpoplatnit. Příklady tu v diskusi už uvedeny byly.

    OSA se snaží o omezování použitelnosti autorských děl. Sice platíte údajně za možnost si je přehrát, ale pokud to máte na gramofonové desce a koupíte si kazetu, platíte autorská práva znovu a pokud si to následně koupíte digitalizované, platíte je zase, takže lžou, a kdo lže, ten i krade.
    Zcela jistě v rozporu s tím, co uvádíte, je i tlak na to, aby autorská díla v digitální podobě nebylo možné dělit. Zatím můžete svým potomkům odkázat knihovnu v papíru či pergamenu (o hliněných destičkách ani nemluvě), ale vaše digitální knihovna by měla být podle OSA ihned po vaší smrti komplet zničena.

  • 17. 7. 2023 22:21

    Martin

    Je sice zajímavé sledovat, jak se snažíš odůvodnit a bagatelizovat krádež, ale je to marné, jsi na špatné straně a nemáš pravdu. Ale stejně jako jsou lidé, co obhajují Putina, budou i lidé jako ty, co obhajují kradení autorských děl.

  • 18. 7. 2023 12:56

    grg

    Neviem, aký majú súvis s touto témou náklady. To sú utopené hodnoty, ktoré s výslednou "hodnotou" niečoho, resp. spôsobenou škodou súvisia len voľne alebo úplne vôbec (najmä pri nehmotných produktoch).

  • 19. 7. 2023 8:28

    ajne

    Za dobré dílo vždycky lidé zaplatí. V herním světě se stačí se podívat na Zaklínače 3. Už od první chvíle je hra dostupná zcela bez ochran, tedy její "nasazení" na warez už nemohlo být jednodušší. A zničilo to prodeje? Ne, hra se prodávala jako housky na krámě.

    Ono je vtipné, že nejvíc na piráty nadávají ti, kteří vydávají odpad, když zůstanu v rámci videoher, kde jsem víc doma, tak nejvíc nadávají na piráty ti, co vydávají generické zabugované slátaniny bez špetky invence. Možná by jim stálo zamyslet se nad tím, že to není pirátství, proč lidi jejich hry nekupují.

    Jinak aby mne nebylo špatně pochopeno, absolutně neprosazuju pirátství, v mém PC není jediný nelegální SW, buď mám koupeno (MS Store, Steam, GOG, Ubisoft Connect a drobnosti i v Epicu), nebo se jedná o volně dostupný SW (Gimp atp.). Většinu volně dostupného SW jsem aspoň nějakým příspěvkem, ať už peněžitým, či nějakým obsahem. A přesto nesnáším Denuvo a podobné DRM ochrany, které stejně nezabrání pirátění SW (maximálně pozdrží), a mne jenom jako platícího zákazníka obtěžují (vytěžují výkon počítače, vyžadují ověření při každém spuštění, takže při výpadku internetu si ani zakoupený SW nemůžu spustit atp.).

    A zrovna filmový průmysl si za situaci může sám. Každý si drží svá práva, takže když chce člověk mít možnost maximálního výběru, musí si platit x předplatných na různé služby. Tahle situace jim zrovna zákazníky nenažene. Já osobně nesleduju už skoro nic, poslední byl tak Stranger Things. Jinak si ve volném čase buď něco zahraju, nebo pustím zájmový kanál na YT.

    A gratuluji k vyprodání knížek, je fajn vidět, že stále je o knihy zájem, a nemusí přitom na obálce být podepsaný nějaký mediálně protlačený autor.

  • 18. 7. 2023 2:36

    horde

    tak nějak máte pravdu, ale problém je v tom, že na straně důkazního břemene "jakou škodu vám to sdílení či stahování způsobilo" opravdu máte povinnost - co by poškozená strana, NAPROSTO JASNE VYCISLIT v Kč.. KOLIK.. nestačí říci ".. no více jak 100.000 Kč".. musíte NAPROSTO JEDNOZNACNE říci třeba "1.100.000 Kč"

    - a teď se začínají dít věci: protistrana to napadne "to jste si vycucali z prstu - dokažte to!" - jak???? - a když k tomu nebudete mít podklady, tak soudce vám to zkrátka - i když třeba nechce (vnitřně je přesvědčen o vašem právu) - musí zamítnout.. protože jste to NEPROKAZALI.. v některých případech si opravdu v tomto státě hrajeme na "kvazi právo".. toto je třeba typický případ toho, kdy by měl mít soudce právo danou náhradou škodu moderovat (přizpůsobit dle vlastního názoru).. u soudu prvního stupně mají obě dvě strany možnost se odvolat.

  • 18. 7. 2023 14:31

    jinejmuf

    Nejsem proti, aby byla úložiště jako Ulož.to dotlačena k likvidaci. Pomáhají totiž udržet status quo, ve kterém je legalizovaná existence pochybné soukromé firmy OSA se zákonem garantovaným příjmem z práce i lidí, ke kterým nemá žádný právní vztah. Je legalizované nemorální výpalné z datových nosičů a zařízení, je bráněno legální činnosti - zkuste si nechat v copycentru okopírovat vlastní zakoupené noty, abyste si do nich mohli vepisovat poznámky... Jsou vynakládány nesmyslné prostředky na archivaci (zpětné skenování knih, které vznikly elektronickou cestou) a přitom je bráněno v užití i děl, která nelze žádným způsobem získat a jejichž autoři neexistují (zkrachovalá vydavatelství, dědici práv, kteří ani netuší o jejich existenci).

    Bylo by fajn, aby se současný stav výrazně vychýlil a tím donutil legislativu reagovat na 100 let staré změny.

  • 19. 7. 2023 16:56

    Danny

    Az na to, ze ty ochrany proti kopirovani taky nikdy moc nefungovaly. A ve vysledku je vic bit ten, kdo tu kopii ma zcela legalne a zaplatil za ni. Ty klacky, co maji znemoznit nelegalni kopirovani casto nejvic zneprijemnuji zivot legalnim uzivatelum. A ti nelegalove se tem poctivcum jeste smeji, pac jim to funguje bez tech vyrazenych kazitek lip.
    A jinak je to jako s danemi - bud ten poplatek je tak smesne nizkej, ze se nevyplati to obchazet - a nebo neni, a pak si tu praci s tim nekdo da. Ale holt nekdo radsi krecovite resi nasledky, nez aby se zamyslel nad pricinou. Samozrejme je to jeho pravo... kdo chce kam :)

  • 19. 7. 2023 20:12

    A. S. Pergill

    Jenže to kolo vám zůstane. Můžete na něm jezdit dál.můžete ho i prodat.
    MMCH, mám pár DVD, která na mém legálním počítači a SW nejdou pustit kvůli DRM. Opravdu nemám morální problém s jejich stažením ve verzi vyčištěné od toho šitu. A mám i orig. DVD Limonádového Joe, v němž jeden z dílčích .vob souborů má nastavenu natvrdo (že se to ani v PC ani v přehrávači DVD nedá přepnout) angličtinu, pak se to skokem na další .vob zase přepne na češtinu. Takže opět nemám problém se stažením verze, která je funkční v celém rozsahu.

  • 20. 7. 2023 8:27

    A. S. Pergill

    Pak jste ovšem uvedl příklad, který se s problematikou autorských práv zcela míjí.

    MMCH, za socialismu bylo zasahováno např. proti těm, co množili Orwellova díla jako 1984 nebo Farma zvířat a formálně to bylo kryto "ochranou autorských práv". Podobně v Německu padla autorská práva na Mein Kampf a další Hitlerova díla (vč. projevů) na Bavorský stát, který pod záminkou "boje za ochranu autorských práv" bránil jejich zveřejňování.
    Tím jen demonstruji, že "autorská práva" jsou něco naprosto jiného než hmotné statky a jejich "ochranu" lze také silně zneužívat (to zneužívání se týká i toho Hitlera, protože řada současných politiků říká +- to, co on, a ona "ochrana práv" znemožňuje lidem tento fakt pozorovat).

  • 21. 7. 2023 9:48

    A. S. Pergill

    To, že se "ochrana autorských práv" masivně porušuje, je přinejmenším důkaz toho, že není "široce společensky akceptována". Takto chápaná "ochrana" je v naprostém rozporu s lidskou přirozeností, včetně toho, že lidstvo se právě aktivitami tohoto druhu kulturně i technologicky rozvíjelo. V podstatě pojetí OSA vzniklo až ve druhé polovině minulého století, asi století před tím byla ona pravidla výrazně mírnější a ještě dříve nebylo nic takového. Tj. prakticky veškerý civilizační rozvoj se odehrával za podmínek, které OSA zakazuje.
    Už jsem tu někde v diskusi zmínil, že při současném nepřirozeném pojetí autorských práv by nemohla vzniknout lidová slovesnost (a spousta dalších děl, včetně těch naprosto stěžejních v rámci naší kultury), nicméně pokud by OSA působila někdy na začátku doby kamenné, tak by patrně nedošlo ani k rozvoji směrem k mezolitu a neolitu.

    MMCH, nástroje neandrtálců, které jsou "každej pes jiná ves" se považují za příčinu toho, že nakonec zůstali na Zemi kromaňonci, kteří dokázali kopírovat nejefektivnější "průmyslové vzory". Archeologové, co o tom mudrují, předpokládají, že neandrtálci měli nějaký blok, zabraňující jim dělat to, co kdo uměl nejlíp a výrobky si vyměňovat (jak to dělali kromaňonci), nicméně, pokud by mezi neandrtálci působila nějaká "praOSA", výsledek by byl srovnatelný až po to jejich vymření v důsledku její činnosti. Berte to jako určitou ilustraci myšlenkového experimentu na téma, co by se stalo, kdyby požadavky OSA byly celosvětově v každé společnosti plně akceptovány. A právě proto je nutné požadavky této organizace odmítnout.

  • 22. 7. 2023 10:33

    A. S. Pergill

    Lidská přirozenost:
    I naši "bratranci", pokud žijí v tlupách, tak se dělí o výsledky své práce. A etologové prokázali, že některé lovecké či jiné postupy, vynalezené v jedné tlupě šimpanzů nebo bonobů, se velice rychle šíří po celém areálu výskytu těchto živočichů.
    Pro naše předky to platilo rovněž, to archeologické nálezy dokazují naprosto zjevně.
    Čili dělení se o výsledky svého úsilí máme "zadrátováno" do mozků už z dob, kdy žili poslední společní předkové lidí a lidoopů. Proto je nějaké dvě až tři stovky let existující "ochrana duševního vlastnictví" nepřirozená.

    Základy civilizace, zejména kvalitativní, padají do období průmyslové revoluce, kdy byla taková ochrana "autorských práv" v plenkách, případně nebyla žádná.
    Mimochodem, někdy kolem roku 1880 (přesný rok by se dal asi najít) podal vedoucí patentového úřadu v Paříži návrh na zrušení jím vedené instituce, "protože vše, co se dalo vynalézẗ́, už bylo vynalezeno".
    O kvalitě současných vynálezů apod. jsem si vám dovolil napsat níže, jako odpověď na jiný váš příspěvek.

    Vypravěče anekdot, případně "urban legends" chrání anonymita. Trampové, zpívající u táboráku, už ze strany OSA pokutováni byli, a ne jednou, a prošlo to i našimi sdělovacími prostředky. Čili pokud by OSA měla dostatečně hustou a výkonnou síť špiclů a udavačů, opravdu by lidová slovesnost zanikla.

    OSA se u nás staví (a je stavěna) do pozice jediného ochránce autorských práv. Pokud se týká oněch patentů a průmyslových vzorů, je zde situace velmi podobná, byť příznivější v tom, že ona práva zanikají rychleji. Nicméně i zde se dají najít příklady jak existence jejich ochrany fakticky zbrzdila technický vývoj.

  • 18. 7. 2023 10:10

    Trident

    Warez pochazi z pojmu soft-ware -warez. Nikoliv zbozi.

    Warez tu byl jeste drive nez bylo vubec mozne prenaset velky autorsky chraneny obsah pres site.

    Pouzivam puvodni definici.

    Dle hrube otazky googlu je ten pomer skoro 4:1 ve prospech softwaru.

    18. 7. 2023, 10:14 editováno autorem komentáře

  • 18. 7. 2023 13:28

    Smazaný profil

    Na SŠ jsem měl i sportovní gymnastiku, to není nějaké poskakování. Takže nějakou představu mám. Pro mě to nejsou herci s velkým H. Ať se markeťáci snaží jak chtějí. Když tento typ nesleduji, tak jim nezpůsobuji ani hypotetickou škodu. Pokud sleduji okrajovou produkci, kterou na jiných - legálnních - distribučních platformách nenajdu, tak také nepůsobím škodu, když neexistuje kapsa, do které bych nasypal peníze.

  • 18. 7. 2023 16:05

    A. S. Pergill

    Vycházíte z fikce, že každý, kdo si to stáhne, by si to také koupil. Fikce je to proto, že něco takového nikdy nikdo nedokázal.
    Ostatně slevové akce v "hytlermarketech" se dělají mj. právě proto, že počet zákazníků, ochotných si zboží koupit za plnou cenu, je menší než zásoby daného zboží.
    Druhou věcí je, že na různých podobných platformách jsou videa (a nejen ta), která prostě nelze zakoupit, byť jim třeba už dávno propadla autorská práva. A jen díky těmto platformám se k nim zájemci vůbec dostanou.

    Autorská práva jsou naprosto nesmyslně hypertrofovaná do takové míry, že již jednoznačně obecně škodí.

    Ten soudní proces je jedním z projevů krize, která je obecně charakterizována jako "po staru to již nejde, po novu to ještě nejde". Bude třeba odstavit od rozhodování různé parazitické organizace, které chrání autorská práva asi stejně jako ruskojazyčné gangy menší obchodníky, a vyrobit skutečně fungující model. Bez ohledu na to, že mnohý parazit zajde hlady nebo bude muset drasticky změnit způsob obživy..

    Dokážu si představit např. model, že v rozlišení X*360 (X v závislosti na poměru stran) to bude volně šiřitelné a za vyšší rozlišení se bude platit, případně podle té výše (ale dokážu si představit i vynutitelnou povinnost ta vyšší rozlišení mít v nabídce pro celý svět).
    Jistěže by měly být odstraněny zóny, umožňující kdejakému náckovi realizovat rozhodnutí, že "čeští podlidé nemají mít právo se na to dílo dívat".

  • 19. 7. 2023 15:04

    Petr Faistauer

    Před nějakým tím pátkem: OSA měla vůbec problém sdělit, jestli ne zase tak známý cizí autor vůbec něco od nich dostane za tu "ochranu"...

  • 19. 7. 2023 18:56

    jinejmuf

    Představte si třeba, že máte jízdní kolo, a občas vám ho někdo ukradne.

    Ne, nepředstavím. Zase matláte nesmysly. Nelegální užití díla nelze žádným způsobem srovnávat s krádeží. Duševní a fyzické vlastnictví jsou dvě zcela rozdílné veličiny. Fyzické vlastnictví nelze libovolně a bez nákladů rozmnožovat, duševní ano. Krádeží původní vlastník fyzického předmětu ten předmět pozbyl, nelegálním užití díla nepozbyl nic, pouze nedostal odměnu za poskytnutí práva k užití, kterou by teoreticky mohl vymáhat, kdyby dílo nějakou cestou neuniklo (což je při dnešních technických možnostech nemožné zajistit -- i s ohledem na to, že se za kopii považuje i kopie ve výrazně horší kvalitě, např. nahráváním filmu v kině na mobil, což je samo o sobě zcestné, protože zjevně chybí detaily a komfort původní verze).

    Chcete-li srovnávat s kolem, pak se tomu aspoň trochu blíží tento scénář: Někdo si prohlíží vaše kolo (aniž by vás tím jakkoliv omezoval v jeho užívání) a pak si podle něj vyrobí vlastní kopii kola. Jediná škoda, která mi vznikla je, že někdo druhý má něco, co jsem já měl do té doby unikátně. Vzniklá škoda je maximálně v tom, že nemohu dostat odměnu za to, kdybych mu duplikát svého kola chtěl vyrobit já sám, protože už ho nepotřebuje (což mimochodem taky není úplně pravda, protože člověk, který koukal na nekvalitní RIP z netu si časem může chtít pořídit DVD, teda za podmínky, že se film neprodává na DVD v horší kvalitě, než v jaké se vysílá v televizi, což jsem už opakovaně zažil také). Ještě absurdnější je to v tom, že za nelegální užití se bude považovat i když si "zloděj" vyrobí model 1:10 (nahrávka v nižší kvalitě).

  • 19. 7. 2023 23:35

    jinejmuf

    Jasně, koukat na film, to je jako rýpat se klackem v kravím lejně. U obojího používáte oči, takže to má překvapivě hodně společného. A u spousty filmů si navíc divák taky říká "jak mohl někdo vyprodukovat něco tak nechutnýho".

    Vaší logikou je zkouknutí filmu z ulož.to zcela srovnatelné s vyříznutím srdce z člověka za živa. V obou případech se totiž jedná o nelegální užití cizího výtvoru. Možná bychom za to teda měli dávat i stejné tresty, ne? A možná ne, koukání na stažený film je vlastně stejné jako když zaměstnanec kouká v kanceláři na monitor. A za to zaměstnavatel zaměstnanci platí, takže by měl i autor filmu platit divákovi!

    Jinak nevím, ve kterém státě žijete, ale hodnota díla se minimálně v západních kapitalistických ekonomikách určuje především na základě poptávky a nabídky. Může ji ovlivnit např. i věhlas (domnělého) autora, ale náklady na výrobu jsou naprosto okrajová záležitost. Jediný důvod, proč se bojuje proti nelegálnímu šíření audiovizuálních děl, je právě to, že jejich hodnota klesá s jejich dostupností. Proto se filmy pouští do televize až poté, co byly v kinech a v kinech se pak už nedávají. Problém ovšem je, že uloz.to a podobné služby umožňují cenu srážet právě snadnou dostupností (čili zvýšením a snadnou dostupností nabídky).

    Na závěr doufám, že si k večeři s chutí kousnete do šišky, je to vlastně to stejné jako jabko, taky to roste na stromě...

  • 20. 7. 2023 13:07

    A. S. Pergill

    I ochranu hmotných statků lze zneužít ...
    V tom nejsme ve sporu, ale míjí se to se článkem i diskusí.

    "Ochrana autorských práv" je prostě parazitace na společnosti, kterou je nutné nějakým způsobem odstranit či znemožnit. Každý autor by měl mít právo zvolit si takový typ ochrany, která mu vyhovuje. Ne aby docházelo k tomu, že jsou v podstatě jeho autorská práva ukradena nějakými parazitickými "ochránci" a ti na nich vydělávají. Což je +- dnešní stav.

  • 21. 7. 2023 10:12

    A. S. Pergill

    Bouřlivý rozvoj vědy, techniky i umění v období průmyslové revoluce, kdy autorská práva na kde co chráněna nebyla, nebo jen velmi nepatrně (ochrana krátkodobá a např. jen v jednom státě) v porovnání se současným stavem (stagnace a úpadek), kdy organizace typu OSA mají poměrně velkou reálnou moc, jasně dokazuje, že pravdu nemáte. OSA a podobné organizace jsou jen parazité, odebírající životní síly naší civilizace a působící spíše jako obecně negativní faktor.

    Něco takového (čas na přechodu) jsem nikdy netvrdil. Daleko větší počet lidí mohl tehdy naopak vydělat tvorbou toho, co by přes OSA, případně bojovníky proti plagiátství apod. dnes neprošlo. Můžeme to morálně odsuzovat, ale celkově to přispívalo k pozitivnímu vývoji civilizace.

    MMCH naprostá většina antických děl, která známe, jsou dochována v neautorizovaných kopiích. Být tehdy OSA, nemohly by dnes existovat edice starověké, ale i raně středověké literatury, protože by neměly co vydávat. A když jsem u toho, na neautorizovaných kopiích textů je založena jak Bible tak i Korán. Být tehdy OSA, neměli bychom ani judaismus, ani křesťanství ani islám (v tomto případě by se dalo brát působení této organizace jako pozitivní, ale obávám se, že výlučně v tom).

  • 22. 7. 2023 16:27

    Smazaný profil

    Já tedy Jirsáka neobdivuji. Je to jako souboj člověka argumentujícího přesným paragrafovým zněním s protivníkem prezentujícím pověstného ducha zákonů. Vtipné je, že oba mají svým způsobem pravdu, ale každý v jiné rovině.

  • 24. 7. 2023 9:33

    Filip Jirsák

    Autorská práva jsou pořád vázána na původního tvůrce.
    Co přesně znamená „jsou vázána“?

    Legálně zakoupený e-book nemůžete odkázat, na rozdíl od tištěné knihy, měl by být po vaší smrti zničen.
    Nesmysl.

    Diskutovalo se o tom dost hojně před pár lety snad i zde, na Lupě
    To, že vy jste o něčem diskutoval, nedokazuje vůbec nic. Protože tvrdíte jeden nesmysl za druhým.

    Mj. na diskusní fóra, na nichž lidé, co se o to pokoušeli, popisují své zážitky. :-)
    Jestli pak společnými silami vy a další podobně dezorientovaní lidé vymýšlíte interpretaci toho, co se stalo, musí z toho vznikat dobré halucinace.

  • 19. 7. 2023 18:15

    grg

    Ale to zase prevádzaš hru na úplne iné ihrisko.

    Kto bude mať také zázračné bicyglo, ktoré mu aj po viacnásobnom "ukradnutí" zostane stáť neporušené pred domom, tomu také "krádeže" budú prekážať len v prípade, že by mu spôsobovali ušlý zisk, trebárs že by za jazdu na zázračnom bicygle turisti platili zlodejom (prípadne jazdili zdarma) a nie jemu. Alebo ešte otázka prestíže, že len ja mám také bicyglo a nikto iný, to ale typicky nebýva prípad autorských diel.

  • 20. 7. 2023 8:45

    A. S. Pergill

    Už to tu v diskusi padlo, a mám to potvrzeno i z jiných zdrojů, že parazity z OSA jste povinen krmit i v situaci, kdy vaše dítě na besídce zazpívá vámi zkomponovanou (hudba) a zbásněnou (text) píseň. Protože o takových případech vím z jiných zdrojů, je to pravda.
    Proto tvrdím, že současná "ochrana autorských práv" je naprosto kontraproduktivní a společnosti jen škodí.

    MMCH, když Daniel Defoe napsal Robinsona, tak žádná ochrana autorských práv nebyla, už za jeho života vyšlo víc než deset pirátských vydání (a s překlady do cizích jazyků ještě víc), a přesto na tom díle vydělal. Mj. proto, že byl Pan Spisovatel a ne velkoproducent neprodejných průjmů, který nějakou OSA za zadkem musí mít.
    A ještě jednou MMCH: Kdyby dřív platila ochrana autorských práv v pojetí OSA tak (když jsme u toho Robinsona) by nesměla vyjít žádná robinsonáda (od Švýcarského Robinsona přes Dva roky prázdnin až třeba po Robinsony vesmíru [těch je dokonce víc]). A v takovém prostředí by nemohla vzniknout ani žádná lidová slovesnost, protože ta je přímo založena na přebírání hudebních i verbálních motivů, což by při současném pojetí autorských práv nebylo možné (či alespoň legální). A přišli bychom o většinu Shakespearových děl, o sbírky renesančních a barokních novel a povídek, pikareskní romány (vč. např. Potockého Rukopisu nalezeného v Zaragoze) a mnoho dalšího. Nemohl by vyjít ani Schulzův román "Kámen a bolest", protože v něm využívá i tyto zdroje.

  • 21. 7. 2023 10:20

    A. S. Pergill

    Ty knížky jsem vydal a rozprodaly se v čase, kdy ještě pirátské či jiné nelegální verze vzniknout ani nemohly. Druhá vydání jsem přepracoval, takže čtenář zase dostal hodnotu navíc, která v pirátských kopiích prvního vydání nebyla.
    MMCH, ještě konce 19. století byly hlavním zdrojem autorů (a to i velmi populárních) přednášky, autorská čtení, případně spojené s autogramiádami (s placeným vstupným). A fungovalo to. Prostě, vydání úspěšného díla bylo vstupenkou k jiným příjmům, na které "piráti" dosáhnout nemohli.

  • 22. 7. 2023 12:43

    A. S. Pergill

    "Svůj je nějaká skupina..."
    Vysvětlil jsem vám, že tomu tak není, na příkladech ze živočišné říše (netýká se to jen primátů, ale např. i druhů ptáků, používajících nástroje) i z prehistorie lidstva.

    "Kvalita vědeckého výzkumu..."
    Je mi líto. Nemohu sem do diskuse přelít ty stovky stránek rešerší, sledované odborné a v některých oborech populárně naučné literatury (vč. specializovaných webů) a další zdroje. Prostě, za tím si stojím, protože to odpovídá tomu, co jsem se naučil během mnoha desítek let práce ve vědeckém výzkumu.
    Musel byste to přebít nějakou solidní statistickou analýzou, jaká patrně není k dispozici (ani jsem se s ničím takovým nesetkal).

    K té ochraně a lidové slovesnosti a dalších věcech:
    Text příslušných paragrafů explicitně zakazuje přebírání hudebních i slovesných motivů, což je podstata vzniku lidové slovesnosti. Ochrana v oblasti patentů a průmyslových vzorů (apod) explicitně zakazuje napodobování děl, které člověk někde viděl, bez čehož bychom se nedostali (jako evropská civilizace) ani na práh průmyslové revoluce.
    Byli bychom nahatí divoši a převálcoval by nás kdokoli, kdo takovouto ochranu nepřipustil.
    MMCH, Jan Žižka prokazatelně "okoukal" vozovou hradbu. Kdyby ctil zákony, které prosazují ochranářské organizace, bitva u Sudoměře by dopadla poněkud jinak.

  • 26. 7. 2023 7:51

    bez prezdivky ...

    Pokud ta kopie bude dokonala (stejne jako ta digitalni po siti) tak se nestane vubec nic, protoze jednoduse nebude mozne rict, co je kopie a co original.

    A mimochodem, banky presne toto denne delaji, "tisknou" si penize.

  • 17. 7. 2023 21:21

    Martin

    Nejlepší řešení by bylo stíhat přímo konkrétní osoby, které za Ulož.to stojí. Chápu, že právně složité, ale ono k tomu stejně dříve či později dojde. A reálně si vězení zaslouží, protože škoda, co všem držitelům autorských práv soustavně způsobují, je obrovská.

  • 20. 7. 2023 13:26

    A. S. Pergill

    Vím., že před nějakými deseti lety OSA zkasírovala právě nějakou školní besídku, takže se ta "zákonná výjimka" buď dá obejít, nebo při dostatečném "všimném" ignorovat. Pamatuji, že to tenkrát vzbudilo proti OSA dost negativní reakce.

    To, že zdaleka nikoli jeden člověk dokázal vydělat i v době absence ochrany "autorských práv" ukazuje jasně, že ta ochrana je z principu nesmyslná. Další věci, které jsem uvedl, ukazují, že je rovněž z principu škodlivá.

  • 20. 7. 2023 8:36

    Filip Jirsák

    Příště si zkuste pořádně přečíst text, na který reagujete. Je zbytečné domýšlet si věci, které jsou v textu napsané. Navíc vám to domýšlení moc nejde.

    Jinak nevím, ve kterém státě žijete, ale hodnota díla se minimálně v západních kapitalistických ekonomikách určuje především na základě poptávky a nabídky.
    To si pletete s cenou. To dílo má nějakou hodnotu pro poptávající (pro každého jinou), nějakou hodnotu pro nabízejícího. Tím, že se tyto různé hodnoty porovnají na trhu, vznikne cena.

    Může ji ovlivnit např. i věhlas (domnělého) autora, ale náklady na výrobu jsou naprosto okrajová záležitost.
    Když vám věhlasný autor to samé dílo vytvoří znova za stovku, asi ho nebudete někde shánět za deset tisíc, že?

    Problém ovšem je, že uloz.to a podobné služby umožňují cenu srážet právě snadnou dostupností (čili zvýšením a snadnou dostupností nabídky).
    Ne, problém je v tom, že cenu srážejí šířením nelegálních děl. Je to stejný princip, jako když kradená auta snižují cenu bazarových aut. Samozřejmě, že dokážete auto nabídnout za nižší cenu, když jeho výrobu zaplatil někdo jiný. A stejně tak dokážete nabídnout autorské dílo za nižší cenu, když za jeho vznik zaplatil někdo jiný.

    Je pozoruhodné, pro kolik lidí je nepochopitelný ten koncept, že cena autorského díla je rozpočítaná do všech jeho kopií. Přitom třeba u bytového domu chápete, že v ceně bytů je rozpočítaná i cena celé té stavby, ne? Nebo že v ceně auta jsou rozpočítané i náklady na vývoj daného typu a výstavbu továrny. Proč je to u autorských děl takový problém?

  • 20. 7. 2023 19:55

    Petr Faistauer

    Což je tristní, u autora více knih. Pan ASP je určitě profík ve svém oboru, to ano. Ovšem dál to už trochu drhne, jako třeba jeho představy o fungování média veřejne služby.

  • 21. 7. 2023 16:48

    Smazaný profil

    Nechci vám kluci diskusi moderovat, ale tady jde o střet výkladu zákona s morální nádstavbou. Chápu obě strany. Nevidím ale vstyčný bod. Jen tak na okraj, nebýt těch začátků, nemělo by se vše kam rozkošatit.

  • 22. 7. 2023 10:15

    Smazaný profil

    Dnes se bohužel ideologie dostala i do udělování grantů v mnoha oblastech. Klade se důraz na udržitelnost, složení týmů dle genderových, národnostních a jiných klíčů. Předmět bádání tedy často není na prvním místě. Hodně to jde vidět i v audio vizuální oblasti. Prostě nová doba.

  • 22. 7. 2023 12:13

    A. S. Pergill

    "O výsledky práce se dělíme ..."
    Pak byste musel definovat, kdo je "svůj". A ten příklad našich "bratránků" ukazuje, že "svoji" jsou všichni příslušníci téhož druhu na areálu jeho výskytu. Něco podobného plyne i z těch archeologických nálezů. A právě to máme "zadrátováno" v hlavě. Možná i cestou nějakých "sobeckých genů", kterým jde o přežití druhu a ne konkrétního jedince a jeho příbuzných. A je docela možné, že právě ty způsobily, že na Zemi je druh Homo sapiens zastoupen poddruhem sapiens a nikoli poddruhem neanderthalensis.

    K těm právům:
    Ještě před těmi 200+ lety, které uvádím jako protiklad toho, co fungovalo miliony let, se tohle tak striktně nerozlišovalo. To vámi uvedené rozlišení je velice čerstvá záležitost, navíc pro podstatu věci (že je takováto ochrana nepřirozená z hlediska biologické podstaty člověka) rozdělení na nějaké dílčí sféry a jejich různé pojmenování nemá prakticky žádný význam.

    To, že kvalita vědeckého výzkumu a technického vývoje se stále snižuje (objevuje se stále méně principiálně nových věcí), je, bohužel, fakt. Ti od OSA zkasírovaní trampové, zpívající u táboráku taky (leda by lhaly všechny informační weby, co o tom psaly).
    Za svým názorem, že striktní dodržování toho, co prosazují ochranářské organizace (což zatím, naštěstí pro celé lidstvo, nemohou), by zlikvidovalo lidovou slovesnost a mnohé další tvůrčí aktivity, si stojím a neuvedl jste žádný relevantní argument proti.

  • 22. 7. 2023 14:51

    A. S. Pergill

    Vážený pane, diskuse s panem Jirsákem mě vždy obohatí, minimálně o to, že si musím ujasnit / upřesnit své názory a způsob jejich verbalizace. Ostatně doufám, že podobný přínos mají i pro něj. To, že se s ním v některých věcech neshodnu, nepovažuji za žádnou tragédii. Tragédie by byla, kdyby tu v diskusích vystupovali diskutující se zcela uniformními názory.

  • 22. 7. 2023 19:52

    Smazaný profil

    Když jsme v těch nemovitostech, tak bych OSA přirovnal ke správci nemovitosti(í), který místo majitele rozhoduje o tom, do čeho se bude investovat z nájemného. Popřípadě, kolik nechá majiteli pro osobní účely. Osobně mám problém i s podporou kinematografie, když vidím, na co všechno fond přispívá. Třeba na komerční Ostrov s Plodkovou a Langmajerem.

  • 22. 7. 2023 20:26

    Petr Faistauer

    Ano, v Americe, když chcete něco točit za sebe, nějakou tu uměleckou výpověď, musíte na to mít. Buď vlastní budget nebo přesvědčene investory. Ne že přijde nějaký fond na "podporu kinematografie" a nasype peníze od lidí. A už vůbec ne do komerční věci.

  • 22. 7. 2023 14:18

    A. S. Pergill

    To, že se určitým způsobem chovají někteří naši příbuzní v živočišné říši, s nimiž máme někdy mezi mínus 5 až 10 miliony let společného předka, znamená, že toto chováni je pro lidi přirozené. To, že se podobným způsobem chovají i některé další živočišné druhy znamená, že ta "přirozenost" je zřejmě na jakémsi širším základu.
    Chování pavouků a kudlanek sem netahejte, navíc u něj jde o to, že tatínek poslouží vajíčkům, která oplodnil, jako zdroj energie a nutrientů, hlavně bílkovin. Což je racionální u druhů, jejichž příslušníci si neuvědomují sama sebe. S nimi jistě máme nějakého společného předka, ale dělí nás od něj stovky milionů let či ještě víc.

    "Ne, nemusel."
    Jistě, ale pak je to tvrzení proti tvrzení. A navrch má moje účast ve vědeckém výzkumu někdy od roku 1975.

    "Paragrafy"
    Takto to bylo explicitně uváděno při diskusi o novelách zákonů v této oblasti.
    Diskutovalo se o tom poměrně dost. Navíc konkrétní paragrafové znění (jakéhokoli) zákona je dost na ... protože soudy svým výkladem mohou být někde úplně jinde.

    "Ochrana v oblasti patentů ..."
    A já vám uvedl, že v principu se jedná o to samé. To, že různé části stejné či velmi podobné problematiky pokrývají různé zákony v tom dělá pouze zmatek.

    "Jen tak pro zábavu..."
    Docela nerad bych byl soudcem, který by řešil, zda je vozová hradba průmyslový vzor, cosi chráněné patentem, nebo umělecký artefakt. Nicméně, ať by to dopadlo jakkoli, Žižka by z toho vyšel jako porušovatel toho či onoho. Maximálně by na to mohl jít šikovný advokát přes sebeobranu a krajní nouzi. To by se ale asi nedalo napasírovat na všechna použití vozové hradby.
    "OSA..."
    Princip, na kterém funguje.

    22. 7. 2023, 14:21 editováno autorem komentáře

  • 23. 7. 2023 10:30

    A. S. Pergill

    Díky za poučení kolem Milera, nicméně i tak je to poněkud divné.

    "určitý způsob chování"
    Poněkud překrucujete, protože jsem o těch ptácích explicitně napsal, že to dělají asi ne kvůli příbuzenství s námi, ale patrně kvůli tomu, že to nějak populaci jako celek zvýhodňuje. MMCH "létací" sny mohou souviset s dobou, kdy naši předkové sice nelétali, ale skákali z větve na větev.

    K tomu házení exkrementů:
    1. Běžně se, a doslova, používalo sypání popela (vlastně je to "exkrement topidla") na hlavu (např. po konci masopustu), ale i jako součást pokání při jiných příležitostech
    2. Ještě do nedávna si znesvářené dámy v pavlačových barácích sypaly vzájemně popel na rohožku
    3. Při některých psychiatrických a neurologických onemocnění se zřejmě prolomí ta část mozku, v níž sídlí civilizační tabu, a pacienti začnou po sobě vzájemně, i po personálu a návštěvách, házet exkrementy. Takže ona to není legrace, jak se to snažíte presentovat. Patrně se to nedělá běžně pouze kvůli civilizačnímu překryvu naší biologie, a ne proto, že bychom k tomu vrozený sklon neměli
    4. Možná jedna zajímavost: Protože se odpad, vč. popela, i výkaly až do nedávné doby běžně házely a vylévaly z oken, má defenestrace pro nás již neznámý aspekt, spočívající v tom, že defenestrovaný je znectěn tím, že s ním bylo naloženo jako s odpadem. V dnešní době takto funguje spíš kontejner na odpadky (viz film Nekonečný příběh).

    Je mi líto, tím, že se pohybuji v prostředí vědeckého výzkumu tak dlouho, tak prostě ledacos vím a vidím kolem sebe.

    Na diskuse ohledně nových verzí tohoto zákona si pamatuji, vyhledávat paragrafované znění mě nikdy nic nenutilo. Navíc volně dostupné verze zákonů (až do nedávna, současný stav neznám) byly oskenované stránky Sbírky v nějakém grafickém formátu (snad spojené do pdf), kde se hledá opravdu špatně. A textové verze (tj. prohledávatelné) byly jen za poplatek. Dnešní stav neznám, naposled jsem něco hledal před nějakými 10 - 15 lety.

    Princip autorských práv i patentové (apod.) ochrany je identický. Rozdílná je pouze konkrétní implementace tohoto principu v různých odvětvích lidské činnosti.

  • 26. 7. 2023 6:01

    Smazaný profil

    Aspoň se něco děje. Chápu "ducha myšlenky" A. S. Pergilliho, i když plave v pojmech. U FJ mě baví jeho: "Vím, ale nepovím." Ale hlavně jeho stoupající agrese a nutkavá potřeba, tak typická pro ženy, mít poslední slovo.

  • 26. 7. 2023 23:05

    Smazaný profil

    Vždyť je to jasný důkaz komunikace s mimozemšťany.

    Tak si to shrňme. Postoj FJ je jednoznačně v tom, že co je dáno zákonem, se musí bez přemýšlení přijmout a podle toho jednat. Co je psáno,
    je dáno. Protivník tvrdí, že svazování různými ochranářskými svazy omezují rozvoj. Souhlasím. Zákony by se měly dodržovat, ale klaním se k druhé variantě.

    26. 7. 2023, 23:06 editováno autorem komentáře

  • 18. 7. 2023 10:39

    mooi21

    Poskakování před zeleným (nebo modrým) plátnem je taky práce zasluhující odměnu a podíl na autorských právech. O marketing se starají distribuční společnosti a ne produkce...

    Pirátění je stejně krádež. Tím, že to děláte znamená, že si nevážíte práci lidí...

  • 18. 7. 2023 19:32

    A. S. Pergill

    V kampusu MU Brno - Bohunice je, nebo do nedávna byl zákaz focení, protože jsou tam mezi pavilony nastavěny jakési monstrozity z rezavého železa, chráněné "autorským právem".

  • 19. 7. 2023 16:11

    Filip Jirsák

    Brání vám něco v tom, abyste ta díla na Ulož.to nahrál sám i s patřičnou licencí, že jsou volně k použití? Dokážete připustit, že jiní autoři mají ke svým autorským dílům jiný postoj, než vy?

    Současný způsob ochrany autorských děl (kdyby společnost částečně nerezignovala na jejich dodržování a vymáhání) má tu výhodu, že funguje i pro autory, kteří chtějí mít nad svými výtvory velkou kontrolu a chtějí prodávat pomalu každou jednotlivou kopii; tak funguje i pro autory, kteří chtějí publikovat prakticky jako public domain, ať si s dílem dělá každý, co chce. Osobně bych tedy umožnil autorům ještě větší kontrolu nad vytvářením kopií, ať klidně mohou licencovat každou jednotlivou kopii, i ty vytvořené pro osobní potřebu. Tím pádem by se mohla zrušit celá ta kolektivní ochrana autorských práv, poplatky z nenahraných médií a podobně. Myslím, že by se to dost pročistilo, nikdo by se nemohl vymlouvat na kopie pro osobní potřebu a zanikly by pochybné subjekty jako autorské svazy. A dneska už jsou technologie tak daleko, že není problém – pokud to autor bude vyžadovat – zaplatit si za to, že si dělám kopii, abych něco mohl poslouchat doma i v autě (kdyby se to teoreticky ještě řešilo vytvářením kopií a ne streamováním z cloudu).

  • 19. 7. 2023 16:45

    Danny

    Podobnych sluzeb jako uloz.to jsou mraky... a treba i dost daleko od nasi jurisdikce. Budete to teda blokovat v DNS stejne jako treba online hazard... i kdyz to taky moc nefunguje? :-) Snaha potlacit uloz.to nic neresi, tech substitutu je spousta.

  • 19. 7. 2023 20:30

    Filip Jirsák

    Nelegální užití díla nelze žádným způsobem srovnávat s krádeží.
    Lze to srovnávat. A také lze srovnávat krádež s loupeží, vraždou, překročením maximální povolené rychlosti nebo zatajením pětky ze školy. Srovnávají se totiž vždy věci, které mají některé znaky společné, ale nemají společné úplně vše. A důležité je, aby se srovnání týkalo jen těch společných znaků.

    Hodnotu čehokoli při směně posuzujeme podle toho, jak náročné je to vyrobit, kolik lidské práce se do toho musí investovat. Jednoduše – když něco chcete, stojí to 100 a vy si to dokážete sám vyrobit za 50, vyrobíte si to. Proč byste si to kupoval. A když to naopak stojí 50 a vy si to umíte vyrobit za 100, tak si to koupíte – proč byste si to vyráběl.

    Hodnota autorských děl tedy nezávisí na tom, za kolik dokážete vyrobit kopii, ale za kolik dokážete vyrobit to autorské dílo. Ta snadná výroba kopií totiž umožňuje jenom to, že se dílo prodá ve více exemplářích, takže se ta výrobní cena rozpočítá mezi více kupců. Což ale udělá autor v okamžiku, kdy to dílo dává do prodeje.

    Až ve svých příkladech začnete brát v úvahu to, že autorské dílo musel někdo vytvořit, pak začnou ty příklady dávat smysl.

  • 22. 7. 2023 16:29

    Smazaný profil

    Obohacení někoho se skálopevným přesvědčením o své pravdě není moc pravděpodobné. Mě ale třeba baví.

  • 22. 7. 2023 16:33

    Smazaný profil

    Jak bys tedy nazval organizaci, která vybrané peníze přerozděluje vybraným dle svého klíče, třeba na dotacích?

  • 25. 7. 2023 11:51

    A. S. Pergill

    Jsem toho názoru, že "natočit" přestává být problém. Existuje spousta prostředků, které jsou v principu kvalitnější než to, na co se natáčelo, řekněme v polovině minulého století, a jsou velice snadno (i po cenové stránce) dostupné. A existuje i spousta nástrojů pro animaci, tj. k vytvoření sledu snímků, které nějakým free programem typu ffmpeg dáte dohromady a spojíte ho se zvukem. A je to tudíž dostupné i pro lidi, vybavené "oběma rukama levýma", protože existují i SW nástroje, u nichž je na vstupu text a na výstupu obrázek. Přitom, nedojde-li k nějakému zásadnímu zvratu, budou tyto trendy pokračovat i nadále.
    Sám jsem takto dělal film do výuky a v době covidu jsem takto nadělal ze slajdů svých přednášek video doprovázené zvukem, které si mohli studenti stáhnout ze studijních materiálů.
    Spíš je problém dostat takové video (tedy, pokud to není učební pomůcka) k divákům. Protože se opět dostáváme do střetu s "ochranářskými" organizacemi, pro které je něco podobného minimálně konkurentem, snižujícím prodej, stahování, on line sledování (atd.) děl, z nichž mají peníze (vysvětleno v této diskusi v jiném vlákně).

  • 25. 7. 2023 13:49

    Filip Jirsák

    Smrtí tvůrce + 70 lety (tč.) autorská práva zanikají. Smrtí toho, co postavil dům, práva na dům přechází na dědice (apod.) a nestane se, že by 70 let (nebo v jiné lhůtě) po smrti toho, kdo ten dům postavil, byl náhle dům bez majitele.
    Přesně tak. Vy kritizujete, že 70 let je příliš dlouho, a já jsem argumentoval, že u fyzických věcí je to ještě déle, než 70 let, a to věčně.

    Takže desítky či stovky lidí, co si na neodkazatelnost e-booků (ale i jiné věci) stěžovali, si vymýšleli?
    Ne, vy si vymýšlíte, že si na to desítky či stovky lidí stěžovaly.

    Ať už šlo o tu diskusi ohledně dědění e-booků nebo jinou, o vymanění se z otroctví OSA, nikdy se tam neobjevil nikdo, kdo by napsal: "Na základě paragrafu číslo, odstavce písmeno, zákona toho a toho Sbírky je to nesmysl".
    To není nic překvapivého. Dá se očekávat, že převážně diskutujete s lidmi, kteří toho vědí stejně málo, jako vy. Nechápu, proč masochisticky diskutujete tady na Lupě, kdy jste u každého vašeho komentáře usvědčen z omylu.

    Ostatně ani vy nejste schopen podobné věcné argumentace.
    Schopen jí jsem. Jenže v diskusi s vámi to ničemu nepomůže, protože vás zákony nezajímají a nepřesvědčí vás ani přesná citace. Navíc abyste to pochopil, musel byste vědět, jaký je z pohledu autorského práva rozdíl mezi papírovou knihou a e-knihou, a to by zase bylo na dlouhé a marné vysvětlování. Navíc do toho nevstupuje jenom zákon, ale třeba také rozhodnutí evropského soudního dvora. Takže paragrafy vytáhnu, až mne přestanete bavit a budu vás chtít úplně zašlapat do země.

  • 25. 7. 2023 16:04

    Filip Jirsák

    A. S. Pergill: Mrtvý nemůže mít žádná práva. Žádný jiný rozdíl, než to časové omezení, při smrti autora/vlastníka v tom není. Ostatně sám jste odkazoval na soud o autorská práva na Krtečka. Přičemž ten spor právě vznikl po onom rozvíjení a zvelebování.

    To, že jste sledoval nějaké diskuse, neznamená, že se v nich dělo to, co tvrdíte. Navíc kdyby se na tohle téma někde sešli desítky nebo stovky lidí, byla by to odborná právnická diskuse – a vy byste vůbec netušil, o čem se vlastně baví.

    Ten nepřímý důkaz rozhodně nedokazuje nic o dědění e-booků. Např. proto, že postoj lidí k dodržování autorských práv byl zhruba stejný dávno před tím, než nějaké e-booky vznikly.

    Je, protože pokud se někdo ohání paragrafy, měl by je dokázat konkretizovat.
    Ale já je dokážu konkretizovat. Jenže k čemu vám bude, když vám napíšu dědictví majetkových práv řeší § 26, když zákon neznáte a už jste se přiznal k tomu, že ho ani znát nechcete?

    Už jsem uvedl, že konkrétní paragrafové znění může být v rozporu s výkladem soudu.
    Nemůže. Např. proto, že nejprve je paragrafové znění, a teprve pak to soud vykládá.

    Evropský soudní dvůr vydal tolik problematických rozsudků, že je asi lépe pod jeho jurisdikci nepatřit
    Víte, jakou váhu má takové tvrzení od někoho, kdo si odmítá přečíst zákon a argumentuje tím, že něco četl v diskusi (asi na emimino.cz)? Přesně nula.

  • 25. 7. 2023 20:05

    Filip Jirsák

    Jestliže se tento problém týká velkého množství lidí, je něco špatně.
    Ano, ti lidé některé věci nechápou. To sice je špatně, ale inteligence v populaci má normální rozdělení, takže polovina lidí je podprůměrně inteligentních a je jich docela dost takových, kteří jsou od toho průměru dost daleko. Reklamovat to musíte buď u evoluce nebo u Pánaboha, dle vaší víry.

    To by chtělo nějaký důkaz, který jste nepodal.
    Jo, zato vaše komentáře důkazy přímo přetékají.

    Je jich mnoho, mají různé názvy
    Jo, je jich tam moc, že nedokážete vyjmenovat ani tři, dokonce ani jednu. Vy o tom nevíte, ale každý, kdo je o trošku chytřejší, než vy, z vašich komentářů pozná, že žádnou takovou organizaci neznáte. Že si bůhvíproč myslíte, že takové organizace existují, ale nikdy vás nenapadlo přemýšlet o tom, jestli nějakou takovou organizaci znáte, jak by fungovala, co dělala.

    Pochybuji, že by nějaký tvůrce dobrovolně uzavřel smlouvu, podle níž bude jeho dílo v řadě států světa nedostupné.
    Jasně, při tom uzavření smlouvy mu „organizace“ držela u hlavy pistoli. A pak také při realizaci autorského díla.

    Spíš je k tomu donucen tím, že jinak se jeho dílo na DVD nedostane.
    A kdo v tom zabrání? DVD si může nechat vylisovat kdo chce. Nebo v menším nákladu se dá vypálit.

    Pak jste to špatně popsal.
    Jenže já jsem to nepopisoval. Řeč byla o tom, jak funguje autorské právo – a to vy nechápete.

    Sorry, cituji R. Stallmana, který je v těchto věcech zcela jistě kompetentnější než vy.
    Jenže vy ho necitujete vy parafrázujete to, co si myslíte, že řekl. A už jste prokázal, že nejste kompetentní věci týkající se autorského práva parafrázovat, protože autorskému právu vůbec nerozumíte.

  • 25. 7. 2023 20:23

    Filip Jirsák

    Autorská práva jsou vázaná na mrtvého tvůrce (resp. ty, kdo ho zastupují, na dobu tč. 70. let po jeho smrti. Týká se knih i videí.
    Budu citovat zákon: „Majetková práva jsou předmětem dědictví.“

    Je mi líto, dokážu pochopit, o čem účastnící té diskuse píšou.
    Proč tuto svou schopnost nepoužíváte v této diskusi?

    Dohledejte si diskuse o e-boocích. Buď jsou všichni jejich účastníci pomýlení (tj. i ti, co tvrdí, že nedědění e-booků je správné, i ti, kdo tvrdí, že je to špatné), nebo takové ustanovení skutečně existuje.
    Nebo se v těch diskusích tvrdí něco jiného, než píšete vy. Což platí o všem ostatním, tak proč by diskuse měly být výjimkou?

    Paragrafů č. 26 je opravdu hodně.
    Autorský zákon platný aktuálně v ČR je jenom jeden.

    Opakovaně se v tuzemsku stalo, že zákon byl v soudní praxi vykládán zcela jinak, než jak ho poslanci zamýšleli.
    Což je úplně něco jiného, než jste tvrdil předtím.

    Opět kolem toho byly články na webu i diskuse.
    Když pořád tak čerpáte z diskusí – jste si vědom, že v těch diskusích mohou vystupovat i lidé, kteří problematice rozumí stejně málo, jako vy? A stejně jako vy se tváří, že problematice rozumí?

    Opět vycházím z reakcí některých politiků a dalších osobností na některé rozsudky této instituce.
    Jo, a průzkum o trestních soudech byste mohl dělat ve věznicích. Schválně, jak by to asi dopadlo.

    IMHO je otázka, zda by něco takového, jako je MSD, mělo vůbec existovat.
    Mezinárodní soudní dvůr je něco jiného než Soudní dvůr Evropské unie. Vy s pořád tváříte, jak jste v obraze, přitom nedokážete ani pár vět udržet, o které instituci je vlastně řeč. Teď se zase budete vymlouvat, že jste se přepsal – jenže vám se takovéhle omyly dějí snad v každém komentáři.

    muselo by se tudíž sjednotit také to, co je a co není veřejná listina
    Nemuselo.

    A teď nad podobnou snůškou nekompatibilit sedí jakýsi tribunál, což dost dobře fungovat nemůže i při sebelepší snaze z jeho strany (názor právníků, můj na jeho základě).
    To jste zase jenom nepochopil, jak funguje právo v Evropské unii. COž není zas tak překvapivé, když nechápete ani to, že autorské právo v ČR se řídí českým autorským zákonem.

  • 31. 7. 2023 12:06

    Filip Jirsák

    My si z toho, že tu plácáte blbosti, nic neděláme. Nám hrozí akorát křeče od smíchu, když čteme vaše komentáře, ve kterých se snažíte poučovat o věcech, ve kterých máte totální hokej. Kdybyste si přečetl ten odkaz, co sem dával Petr Faistauer, zjistil byste, že výhrada jména je tam explicitně uvedena jako jeden ze znaků, který nijak nevylučuje to, že daný software je považován za opensource. (Množné číslo používám proto, že Petr Faistauer je na tom určitě stejně.)

    Každopádně sebevědomí, s jakým píšete absolutní kraviny, a bezelstnost, s jakou popíráte sám sebe, je srovnatelné jenom s odpověďmi dnes tak populárních AI chatbotů jako ChatGPT. Jediný rozdíl je v tom, že když ChatGPT upozorníte na omyl, tak před tím, než napíše novou halucinaci, omluví se za tu předchozí.

  • 18. 7. 2023 18:15

    Zek

    Ono je to stejne nesmysl, ne? ;) Stahnu z ulozto Photoshop. Ukradl jsem ho? Samozrejme ze ne, vzdyt tam zustal....
    Spousta lidi si mysli, ze vi vsechno nejlip.

  • 19. 7. 2023 9:33

    Danny

    „Ti kdo si nepomatuji minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si ji zopakovali.“

    Tyhle vase likvidacni teorie se objevovaly uz v dobach Napsteru. A nasledujicich 20+ let prokazaly jen to, ze soudni vyhra nad Napsterem byla vyhrou pyrrhovou. Jedna sluzba se pohrbila a... badumts... nahradila je hromada dalsich.

  • 19. 7. 2023 11:55

    janevimcosemdat

    Už to nikde nepište, že sdílení a rozmnožení není krádež.

    Když budu rozmnožovat bankovky ve velkém, myslíte si, že se nic nestane? A to je jen příklad z mnoha. Ano, kdyby film byla forma zážitku, tak je sdílení bez poplatku krádež, protože ten prožitek jste zažil. To samé u přednášek, či prezentací. Samozřejmě za to musí vždycky někdy někdo zaplatit. Vy se neustále tváříte (a teď mluvím o kvazi pravičácích), jak vše má hodnotu a když pak tu hodnotu někdo chce charakterizovat, tak kopete kolem sebe, protože jste pokrytci a nejste schopní uznat, že neuchopitelná díla mají svou hodnotu.
    Když bude Netflix mít jen jednoho odběratele, který to bude sdílet zdarma ostatním, co myslíte, že se stane? Tento stav by netrval věčně a nezachránily by to ani reklamy.
    Jste hloupý matla a ten, kdo s vaším názorem souhlasí, že sdílení není krádež je ještě větší hlupák.

    Mějte se moc krásně a trochu se nad sebou zamyslete.

  • 19. 7. 2023 13:11

    Arnold Schwanzenegger

    To není přesné. Napster ukázal cestu VOD = proč používat staré distribuční řetězce. Ale teprva Steve Jobs to dotáhl do použitelnosti. A představte si, že nikoliv plagiátem Napsteru ale dohodou s distributory. Proto je uloz.to mimo, protože nic takového nedělá, pouze kopíruje Napster a proto si zaslouží to samé jako Napster.

    19. 7. 2023, 13:11 editováno autorem komentáře

  • 19. 7. 2023 18:06

    Petr Faistauer

    Aby taky nebyly vyprodané, když byly vydané 1993 - 1998 u nakladatelství Návrat. Ale to jen tak na okraj, ze zdrojů SF fandomu.

  • 20. 7. 2023 11:15

    Filip Jirsák

    Na školní besídku se určitě vztahuje zákonná výjimka – § 35 odst. 2.

    To, že jeden člověk na něčem vydělal, nedokazuje vůbec nic. Když vyrobíte 10 židlí, 9 z nich prodáte se 100% marží a desátou vám někdo ukradne, na výrobě židlí jste vydělal. Což ale neznamená, že je to v pohodě, že vám tu židli někdo ukradl.

  • 21. 7. 2023 12:06

    b.o.y

    To asi ne, ale někteří by se (možná) podívali na reklamu, kterou do těch pořadů Nova nacpe. :)

    21. 7. 2023, 12:06 editováno autorem komentáře

  • 20. 7. 2023 16:16

    Filip Jirsák

    I ochranu hmotných statků lze zneužít ...
    V tom nejsme ve sporu, ale míjí se to se článkem i diskusí.

    No, vy jste zkoušel proti autorským právům, argumentovat tím, že je lze zneužít. Jenže zneužít lze všechno, takže to, že něco lze zneužít, není argument proti té věci.

    "Ochrana autorských práv" je prostě parazitace na společnosti, kterou je nutné nějakým způsobem odstranit či znemožnit. Každý autor by měl mít právo zvolit si takový typ ochrany, která mu vyhovuje. Ne aby docházelo k tomu, že jsou v podstatě jeho autorská práva ukradena nějakými parazitickými "ochránci" a ti na nich vydělávají. Což je +- dnešní stav.
    Ty věty se navzájem popírají – nejspíš proto, že nevíte, co je ochrana autorských práv.

    Ochrana autorských práv znamená, že společnost akceptuje nějaká pravidla, jak se bude zacházet s autorskými díly. To základní pravidlo je, že i když můžu technicky snadno udělat kopii autorského díla, nemám na to právo – to právo má jedině autor, a může ho někomu dalšímu udělit.

    Podobně máme ochranu vlastnických práv u hmotných věcí, což jsou zase nějaká celospolečensky akceptovaná pravidla. Základní pravidlo u vlastnictví hmotných věcí je to, že i když můžu technicky snadno získat moc nad nějakou cizí věcí, nemám na to právo – to právo má jen její vlastník, a může ho někomu dalšímu udělit.

    To, že existuje nějaká kolektivní správa autorských práv, je jenom implementační detail, není to pro ochranu autorského práva nutné, a za mne je to historický přežitek z doby, kdy bylo technicky obtížné získat od autora nějakou licenci navíc.

    S touhle diskusí to ale nemá vůbec nic společného, protože i kdyby neexistovala kolektivní ochrana autorských práv, ten spor s ulož.to by v principu vypadal pořád stejně.

  • 20. 7. 2023 16:20

    Filip Jirsák

    Není to tak úplně pravda. Tu cenu srážejí i zcela legální díla, pokud jsou volně šířena.
    Což je ale irelevantní. Cenu sráží i zcela legální díla i pokud nejsou šířena volně. Jenže to je normální legální konkurence, a to je v pořádku. Problém je, pokud někdo něco dělá nelegálně a vy na tom tratíte.

    Druhá věc je, samozřejmě, kvalita.
    Což opět vůbec nesouvisí s předmětem diskuse.

    Jistěže problém dělá i neúnosná délka autorských práv, kdy jak tvůrci tak jejich potomci (F1) jsou mrtví a peníze jdou buď někomu, kdo o to dílo nemá nejmenší zásluhu, případně nějaké organizaci typu OSA, o níž platí to stejné.
    U hmotného majetku jsou vlastnická práva časově neomezená, a není to žádný problém a není to neúnosné. Nevidím důvod, proč autorská práva časově omezovat. Rubáš nemá kapsy ani na peníze pocházející z hmotného majetku.

  • 20. 7. 2023 16:24

    Filip Jirsák

    To, že zdaleka nikoli jeden člověk dokázal vydělat i v době absence ochrany "autorských práv" ukazuje jasně, že ta ochrana je z principu nesmyslná.
    Nedokazuje, v žádném případě. To byste musel dokázat, že s ochranou autorských práv by ti lidé nevydělali víc a že by s ní nevydělal nikdo jiný. Hodně štěstí při dokazování.

    Je to jako kdybyste tvrdil, že to, že někdo uběhl 100 metrů pod 10 sekund, dokazuje, že semafory na přechodech pro chodce můžeme počítat na rychlost 10 m/s, protože tou rychlostí někdo dokázal pohodlně přejít.

    Další věci, které jsem uvedl, ukazují, že je rovněž z principu škodlivá.
    Spíš ukazují, že nevíte, co ochrana autorských práv je.

  • 22. 7. 2023 11:19

    Filip Jirsák

    To je nesmysl na entou. Za prvé vám asi unikla skutečnost, že OSA zastupuje autory hudebních děl. Jako autor literárního díla byste mohl tušit třeba o existenci agentury Dilia. No a za druhé stále nechápete, jakou roli v ochraně autorských práv hraje kolektivní správa práv – a že v žádném případě není nutnou podmínkou pro ochranu autorských práv.

  • 22. 7. 2023 10:06

    A. S. Pergill

    Stagnuje. Ze dvou hledisek:

    1. Na to, kolik lidí je ve vývoji zapojeno, vzniká podstatně méně kvalitativně nových věcí. To je, bohužel, fakt.
    Vědecký výzkum mohu navíc okomentovat ještě drsněji, protože se zde pohybuji: Je prakticky nemožné získat grant na něco kvalitativně nového, respektive, protože, pochopitelně, výzkumník není "bůh vševědoucí", není jasné, zda se to skutečně povede či ne, o což úředníkovi, přidělujícímu peníze jde především.* V podstatě ani doktorand (PhD.) nebo diplomant (Ing., Mgr.) si něco takového nemůže dovolit, protože ani perfektní průkaz že to či ono je slepá ulička mu neumožní práci obhájit a ten doktorand ani nenajde časopis, který by článek toto popisující (byť jistě pro mnohé výzkumníky v oboru užitečný) uveřejnil - a protože potřebuje článek s impact factorem ... Takže frontír vědy v některých oborech dělají (s trochou nadsázky) studenti bakalářského stupně, protože těm stačí k dobrému výsledku obhajoby dobře napsaná teoretická část a zvládnutá metodika. Výsledky, alespoň v oborech, kde se pohybuji, rozhodující být nemusí. Ovšem, když student bc. stupně na něco přijde, i kvalitativně nového, dá se na to nasadit diplomant a posléze i doktorand.
    Je to takto uvedeno pro názornost - trochu přeháním a zjednodušuji, ale zdaleka ne tak mnoho, jak bych si přál.
    Čili spíš než na hledání něčeho kvalitativně nového seženete grant na to, že kdosi před deseti lety měřil nějakou veličinu na 4 pozice za desetinnou čárkou a vy máte mašinu, která to měří na 6. A uděláte velmi podobnou sérii měření (takže je v principu jisté, že budete mít nějaké výsledky). A pokud najdete impaktovaný časopis, ve které inzeruje výrobce té mašiny, co jste ji na tu práci použil, tak budete s vysokou pravděpodobností úspěšný i při publikování těchto výsledků. Zase pro srozumitelnost trochu nadsazuji, ale opět ne mnoho.
    * Poznámka:
    Za socialismu jsme sice nemuseli bojovat o granty, ale v návrhu plánu na pětiletku muselo být uvedeno, (1) co budeme zkoumat, (2) jaké výsledky toho zkoumání budou a (3) jaký to bude mít význam / přínos pro praxi. Někteří kolegové to řešili tak, že byli "o pětiletku napřed", takže do výkaznictví napsali to, co vyzkoumali v předchozí pětiletce, a za vyfasované peníze dělali něco dalšího, co, už hotové, přihlásili na další pětiletku atd...

    2. Řada výsledků výzkumu nejde do praxe, protože by způsobila ekonomickým subjektům zde se pohybujícím škodu (např. nový, účinnější lék na nemoc N by byl nasazen v době, kdy ten starý ještě dost nevydělal). A v některých případech existují i ideologické mantinely, které za průmyslové revoluce nebyly.
    S oblibou ve výuce uvádím jako příklad důkaz, že žlutou zimnici šíří komáři a sami pacienti a biologický materiál z nich nebezpeční nejsou. Část dobrovolníků byla vystavena pozůstatkům a špíně po pacientech zemřelých na ŽZ, ale byla chráněna před komáry, druhá byla v superčistém prostředí, ale nebyla chráněna před komáry; smrtnost ŽZ byla tehdy kolem 50 %. Dnes by takový pokus neschválila žádná etická komise a útlocitnější členové některých z nich by museli po přečtení projektu navštěvovat psychiatra, obávám se.
    Nicméně v některých případech brání dalšímu rozvoji určitým směrem či praktické aplikaci i náboženské předsudky.

  • 22. 7. 2023 17:06

    Filip Jirsák

    Jak bys tedy nazval organizaci, která vybrané peníze přerozděluje vybraným dle svého klíče, třeba na dotacích?
    Článek ale není o takové organizaci. Článek je o producentovi filmu. O vykonavateli autorských práv. Já bych takový subjekt obvykle nazývám autorem, protože je to někdo, kdo z rozhodnutí autora jedná autorovým jménem. Když budete psát o prodeji bytu, také budete psát o „vlastníkovi“ a nebudete řešit, že vlastníka ve skutečnosti zastupuje realitní kancelář nebo právník.

  • 22. 7. 2023 13:07

    A. S. Pergill

    Máte pravdu, s Uložto se soudí jiná organizace.
    Nicméně OSA se, jednoznačně svou vinou, stala na tomto poli ikonickou záležitostí, takže asi nejsem sám, kdo si v této souvislostí jako první vybaví tuto organizaci.

    Reálné kauzy minimálně ukazují, že ta "kolektivní správa práv" je minimálně v rozporu s přirozeným právem, morálkou i zdravým rozumem. Viz např. kauza díle Zdeňka Milera, kdy byla práva odňata jeho vnučce, explicitně uvedené v závěti, a přidělena jakémusi "kolektivnímu správci".
    Pak se nedivte, že spousta lidí na základě podobných kauz považuje tuto koncepci za špatným právem legalizovanou zlodějinu. A nemá nějaké morální zábrany to, co z ní plyne, porušovat. Ostatně, spousta lidí nevzala za své ani proslulé Norimberské zákony a např. ukrývala u sebe židovské spoluobčany, obdarovávala je jídlem apod. A bylo to zichrováno daleko vyššími tresty než "porušování autorských práv".
    Zde to jen uvádím jako příklad toho, že oficiálně platný zákon nemusí být morálně OK a může být i v rozporu s tím, co je obecně většinou členů společnosti považováno za "přirozené právo". A, MMCH, vůbec možnost existence rozporu mezi přirozeným právem či morálkou a vyhlášeným právem stojí v základech naší civilizace. Od antiky - viz Antigona a mnoho další klasiky. Např. v judaismu a islámu je "amorální" či "nepřirozený" zákon explicitně protimluv, v křesťanství se to naštěstí nepodařilo prosadit.

  • 24. 7. 2023 8:38

    Filip Jirsák

    U autorských práv jsou podobné okrajové případy. Podstatný je ten základní koncept, že vlastnická práva k hmotné věci trvají, odkud existuje ta věc. Zatímco autorská práva zanikají 70 let po smrti autora, i když autorské dílo existuje dál.

  • 24. 7. 2023 9:10

    Petr Faistauer

    Ano, viděl jsem vás i jinde. A taky jsem viděl, že vám ostatní diskutující vytýkaji to samé, co ti zdejší. A to jsem to vyjádřil slušně...

  • 25. 7. 2023 13:58

    Filip Jirsák

    Spíš je problém dostat takové video (tedy, pokud to není učební pomůcka) k divákům.
    To, že vy něco neumíte, je váš problém. Není to problém obecně.

    Protože se opět dostáváme do střetu s "ochranářskými" organizacemi
    Tak určitě. Škoda, že jste „zapomněl“ napsat, s kterými organizacemi, jak se o vašem videu dozví a jakým způsobem budou bránit jeho zveřejnění.

  • 23. 7. 2023 15:04

    A. S. Pergill

    Obecně přijatelným kompromisem mezi morálkami nemůže být zákon, když morálka jsou pravidla,, která nejsou definována v zákonech.

    Ochrana duševního vlastnictví znamená zajištění určité míry jeho exkluzivity státní mocí (policie, soudy).
    Problém u ochrany autorských práv spočívá v tom, že jednak začíná automaticky, i v rozporu s vůlí autora, jednak trvá nesmyslně dlouho. Jistě něco jiného je zajištění originality, aby někdo nenapsal znova třeba Shakespearovy hry, ta ať je klidně trvalá. Nicméně neměla by bránit vzniku citací, parafrází, parodií atd., což současná ochrana autorských práv při určitém výkladu zákona umožňuje (a odborníci na to svého času upozorňovali). Uvědomte si také laskavě, že jedinou kompetentní institucí k výkladu paragrafů je soud, a pokud v nich laicky přečtete, že je to černý čtvereček na bílé ploše a soud to vyloží tak, že je to bílé kolečko na černé ploše, tak pravdu má soud a ne vy.
    Že je současná ochrana autorských práv nesmyslně přebujelá si myslí významná část populace a významná část populace nemá problém s jejím porušením, na rozdíl třeba od vraždy, krádeže nebo znásilnění. Protože tato ochrana i poškozuje sám proces vzniku autorských děl, bude se s ní muset něco dělat, čím dříve tím lépe. Minimálně z toho důvodu, že čím později k tomu dojde, tím větší budou "napnelismy" ve společnosti, a tedy i dopad změn v této sféře.

  • 26. 7. 2023 21:16

    Filip Jirsák

    A. S. Pergill přešel do své terminální fáze diskuse, ve které k blábolům, které ho metodou volných asociací napadly k tématu diskuse, přidá „mimochodem“ úplně nový blábol, který s původní diskusí nesouvisí vůbec nijak.

    4cadc12876d54e83­1099c2a67a640eb­bbae50551164e­eb29ac3fc51213d62efb

  • 25. 7. 2023 16:01

    A. S. Pergill

    "To, že vy něco neumíte ..."
    Není to zdaleka můj problém. Je to problém prakticky všech amatérských tvůrců na jedné straně, ale i zájemců o taková díla na straně druhé. Zdaleka ne vše je řešitelné přes youtube, vimeo a podobné weby.

    "Střet s ochranářskými organizacemi"
    Je mi líto, tyto organizace si usurpují i právo znepřístupnit určité dílo, jehož tvůrce "zastupují", divákům z určitých zeměpisných oblastí, viz "zóny" u DVD. Takže tyto organizace škodí i tvůrcům, které "zastupují". A opět je to jeden ze zdrojů tlaku na "neoficiální" kopie (jejich výrobu a distribuci), které zónovaní a jiné čuňačiny nemají.
    A, jak jste sám připustil, "ochrana" těmito organizacemi nastupuje "automaticky" a ne každý má na soudní či jiné řízení (čas, peníze atd.), aby se z jejich otroctví dokázal vymanit (a v něškterých zemích to jde hůře či vůbec ne).
    Tyto organizace prostě škodí šmahem všem, tvůrcům i konzumentům umění, a ještě si za to pokrytecky vynucují peníze. Bez nich by oběma těmto kategoriím lidí se vztahem k umění bylo jednoznačně lépe.

    A ještě existuje jeden způsob škůdcovství těchto organizací, a ten spočívá přímo v ničení kulturního dědictví: Svého času o tom vyšel text R. Stallmana na Rootovi:
    Existuje spousta amatérských filmů (opravdu filmů, natočených na plast pokrytý fotocitlivou vrstvou), dokumentárních i uměleckých (často nesoucích jedinečné a přitom cenné informace), u nichž je naprosto nejednoznačný tvůrce (a tedy i současný vlastník "autorských práv"), případně je tvůrce jasný, ale nelze dohledat dědice, které by si zasloužily digitalizaci, ale při současných zákonech (nejen u nás) je to vyloučeno, právě kvůli nim. Nosiče těchto děl mají přitom omezenou životnost, takže znemožňování jejich převodu do digitální (tedy dlouhodobě uchovatelné) formy cestou "ochrany autorských práv" hrozí jejich fyzickým zničením.

  • 25. 7. 2023 17:07

    Filip Jirsák

    Není to zdaleka můj problém.
    Ano, lidí, kteří něco neumí, je spousta. Pořád je to ale problém těch lidí (i váš), nikoho jiného.

    Je to problém prakticky všech amatérských tvůrců na jedné straně, ale i zájemců o taková díla na straně druhé.
    Ne, není. Většina amatérských tvůrců umí svá díla publikovat. Problém spousty tvůrců a konzumentů je ten, že tvůrci neumí svůj obsah propagovat a konzumenti si ho neumí najít. Ale za to opravdu nemohou žádné „ochranářské organizace“.

    Zdaleka ne vše je řešitelné přes youtube, vimeo a podobné weby.
    Také to není jediná možnost publikování.

    Je mi líto, tyto organizace si usurpují i právo znepřístupnit určité dílo, jehož tvůrce "zastupují", divákům z určitých zeměpisných oblastí, viz "zóny" u DVD.
    Pořád jste nenapsal, které organizace. Každopádně pokud někdo uzavře smlouvu, která je pro něj nevýhodná, je to jeho problém.

    A, jak jste sám připustil, "ochrana" těmito organizacemi nastupuje "automaticky" a ne každý má na soudní či jiné řízení (čas, peníze atd.), aby se z jejich otroctví dokázal vymanit (a v něškterých zemích to jde hůře či vůbec ne).
    To jste akorát zase vůbec nepochopil, jak to funguje.

    Tyto organizace
    Sice neumíte žádnou takovou organizaci jmenovat, ale víte, že škodí.

    při současných zákonech (nejen u nás) je to vyloučeno
    Není.

    právě kvůli nim
    Jo jo, bájné ochranářské organizace, které nikdo neviděl a nemají žádné jméno.

  • 26. 7. 2023 9:28

    Filip Jirsák

    Problém A. S. Pergilliho není v tom, že plave v pojmech, ale v tom, že nezná koncepty autorského práva, neví, jak to funguje. Pak samozřejmě nemůže znát správné pojmy, protože ty pojmy se vztahují k tomu, jak je to reálně, tím pádem nepasují na jeho představy. „Ducha myšlenky“ také chápu, bohužel se vztahuje k jeho představám, které nejsou kompatibilní s reálným světem.

    Pokud někdo tak okázale ignoruje fakta a trvá na tom, že zákon v žádném případě číst nebude, nevidím důvod, proč odkazy na zákon uvádět. Diskusi by to nijak nezměnilo.

    Mně zase baví, že u probíhající diskuse, kde se dva diskutující pravidelně střídají, má podle vás jeden z diskutujících potřebu mít poslední slovo.

  • 26. 7. 2023 10:53

    A. S. Pergill

    Koncept autorského (a podobných) práv je jednoduchý:
    Vztahuje se k době osvícenského absolutismu, kdy panovník určitým tvůrcům udělil "patent na exkluzivitu", omezený na konkrétní dílo (třeba technický postup či konkrétní výrobek) a buď omezený časem, nebo smrtí majitele patentu.
    Vše ostatní je pouze rozvinutí a rozkošatění (máme patenty, máme průmyslové vzory, máme různé typy různě chráněných autorských děl) uvedeného panovnického patentu. Myšlenka a princip však zůstávají stejné.
    A jako se v době osvícenského absolutismu uživili řemeslníci i tvůrci, kteří patent nedostali, tak by se i dnes řada vynálezců a tvůrců uživila i bez existence této ochrany, a je docela dobře možné, že i lépe (alespoň někteří).

    MMCH, pokračování této absolutistické koncepce je v současné době připravovaný zákon o "statusu umělce", tj. o vytvoření skupiny lidí, kteří by na základě státem uznávaného "umělectví" měli mít jakési státem garantované stálé příjmy. Měli jsme už umělce "zasloužilé" a "národní", tak proč ne "státem uznávané", že? Většinou jsou kandidáti na tento status (na rozdíl od těch zasloužilých a národních umělců) výrobci naprosto neprodejných "uměleckých děl" (jejich obrazy, sochy atd. nikdo nekupuje, na jejich divadelní představení, filmy apod. nikdo nechodí). Obávám se, že přidělení krumpáče a lopaty by byla adekvátnější reakce ze strany státu na jejich požadavky.

    A ještě jednou MMCH: Velmi problematické jsou patenty na GMO. V praxi byly opakovaně zneužity k likvidaci drobných zemědělců a mohou mít i další důsledky:
    Mj. dříve nebo později dojde k opravám a vylepšením genů i u lidí (technicky to už možné je). Pokud bude takové vylepšení patentováno, má to potenciál udělat z takto vzniklého člověka otroka držitele patentu.

  • 27. 7. 2023 7:57

    Smazaný profil

    1. Vyplývá to z celé diskuse. Formalismus. Jen konstatuji. Nevytýkám.

    2. Třeba taková OSA podporuje různé projekty dle vlastního klíče. Stejně to vnímám u podpory kinematografie. Naše země je na špici v klientelismu. Tuším, že na druhém místě ze zkoumaných zemí. Přerozdělování nám moc nejde. Když jednomu dáš a druhému na stejné startovací čáře ne, tak mu uškodíš, znevýhodníš ho. Je to ale jen můj pohled. U patentů je problém v tom, že chráněné položky nikdo druhý nemůže zdokonalovat. Ale chápu, že je to primárně o ochraně před kopírováním. Probírali se tu i kopírování lidské činnosti. Jenže se učíme od narozením napodobování. Atd...

    27. 7. 2023, 07:58 editováno autorem komentáře

  • 27. 7. 2023 11:46

    jinejmuf

    Postoj FJ je jednoznačně v tom, že má jiný názor - vždy a za každých okolností. Začínám ho podezírat, že je to experimentální jazykový model nacvičený za každou cenu oponovat :-).

    Je to vidět i na následující reakci, kde diskusi zase svádí mimo tvrzením, že tu nepadlo v čem ochranné svazy brání rozvoji. Nicméně z diskuse několikrát vyplynulo, že je to dáno velmi restriktivním omezováním používání děl (např. k učení člověka i stroje), praktickou nemožností vytvářet odvozená díla, automatickým zastupováním každého autora bez ohledu na jeho registraci (což implikuje zákonem legalizované "svévolné" obohacení na cizí práci). Což jsou všechno věci dané zákonem, čili to nejsou dogmata, ale snadno novelizací zákona upravitelná dočasná pravidla.

    (Už se těším na oponenturu :-). Byť nemám čas na takové nikam nevedoucí plkání reagovat...)

  • 27. 7. 2023 12:33

    A. S. Pergill

    Jenže opensource a příslušné licence vznikly právě proto, aby vymanily dílo z restrikcí ochranářských organizací a současně umožnily kolektivní tvorbu a vylepšování, při současném znemožnění ten program "ukrást" a používat jako komerční někým, kdo ho nevytvořil.
    Proto jsou také OS programy zpravidla kvalitnější než programy chráněné autorskoprávními zákony. A i v případě, že nejsou, tak až na několik málo případů ten rozdíl v kvalitě je převýšen rozdílem v ceně. A kvalitnější jsou často i programy, které nejsou open source, ale jsou volně šiřitelné (třeba TeX).

  • 27. 7. 2023 16:41

    A. S. Pergill

    Délka autorských práv na texty a obrázky a její dopad na praxi:
    V některých knihovnách měli volně k dispozici na webu časopisy z dob první republiky a protektorátu, jako pdf. Museli to zlikvidovat, protože autoři nejsou identifikovatelní (zkratky, značky) a není jasné, zda jsou už všichni 70 let po smrti. Tak byla stanovena nějaká delší "paušální ochranná doba", po níž to tam budou moci zase vrátit. Takže pokud chcete takový nějaký časopis, musíte se vypravit do knihovny, často i do jiného kraje..

    "nesmysly"
    Něco muselo být jejich zdrojem, protože normálního člověka by ani nenapadlo, že je zakázáno dědění e-booků.

    "autorský zákon"
    A znáte všechny "přílepky" k tomu zákonu, třeba u legislativy řešící zacházení s nebezpečnými odpady nebo o výstavbě letišť (nebo stovek dalších zákonů a jejich novel)?

    "ti poslanci"
    Jen názorná ukázka podle kolegy Komenského.

    "právní teoretici"
    To se dá opravdu najít i v nějakých textech o právu pro laiky. Snad je to zmíněno i v Sawického Tajemství paragrafů.

    Rozsudek
    Pokud by ta listina v domovském státě jedné ze stran sporu byla a v domovském státě druhé strany nebyla veřejná, tak co? Hodi si soudce korunou (eurem)?

    USA "Micckeymouseovým zákonem" donutily přejít na těch 70 let řadu států, vč. nás. Viz text pana Stallmana na Rootovi, najděte si ho, než budete dál tvrdit, co tam je a co ne..

  • 28. 7. 2023 12:09

    Smazaný profil

    Tak ještě jednou. Vícekrát už nemíním plýtvat energií. Stojí dva lidé u vchodu do hospody. Oba hladoví a bez peněz, dodám i raději bez platební karty, mobilní peněženky.... Kolem jde pouze jediný člověk, v dohledu nikdo není, protože jsou třeba v zóně zakázaného vstupu, hospodský jako rezident má výjimku. Odtatní porušili pravidla. Kolemjdoucí se rozhodne pouze jednomu z nich dát peníze na jídlo. Druhému nic nedá a ten nemá možnost si jak obstarat finanční hotovost, stravenky, ani si jídlo odpracovat, třeba mytím nádobí. Vše sleduje hospodský. Ten je neoblomný a nepustí dovnitř nikoho očividně bez peněz. Ani na toaletu, či nasát vůně spáleného oleje. Takže, kolemjdoucí zvýhodnil jednoho, čili znevýhodnil druhého. Ani nepřistoupil na dělení částky. No a hospodský tomu s výhodou nebránil ve vstupu. Narozdíl od toho švorcového.

    Od začátku totiž argumentuji stejnými podmínkami, které naruší třeba dotace.

    Ale já nejsem A. S. Pergill.

  • 3. 8. 2023 11:16

    Petr Faistauer

    Opět jste nepochopil, jako už vícekrát.
    Pokud se nevrátíte k tématu, nebude diskuse.
    A téma diskuse NENÍ učebnice. Ani biomediciny ani ničeho jiného. Pochopil?

  • 2. 8. 2023 18:39

    Filip Jirsák

    Prostě se pan spoludiskutující bude muset s těmi učebnicemi vyrovnat.
    Já jsem se s vaším tvrzením vyrovnal hned, jak jsem si ho přečetl – zařadil jsem ho do kategorie ostatních vašich ničím nepodložených tvrzení s tím, že pravděpodobnost toho, že je to tvrzení pravdivé, se limitně blíží nule.

    Už proto, že v biomedicínských disciplínách nebývá zvykem učebnicová fakta zdrojovat.
    Jo, jenže vy se tu zase snažíte vytvořit dojem, že rozporuju učebnicová fakta. Ne, já nerozporuju učebnicová fakta, já rozporuju vaši interpretaci toho, co je v učebnicích napsáno. To je zásadní rozdíl. Já netvrdím, že chyba je v učebnicích, ale že chyba je ve vás. S tím se budete muset vyrovnat zase vy.

    Pod články o technologiích nevidím důvod diskutovat, protože k nim v naprosté většině případů nemám co říci.
    A proč tedy diskutujete pod tímto článkem, ke kterému také nemáte co říci?

    Pokud se zabrousí do biomedicíny (viz nepřirozenost copyrightu a patentů z hlediska lidské psychologie), tak k tomu co říci mám.
    Abyste k tomu měl co říci, musel byste nejdřív tušit, co je copyright a patenty. Za druhé, psychologie nespadá do biomedicíny. Za třetí copyright a patenty nespadají do psychologie, ale do sociologie. Za čtvrté, copyrighty a patenty – stejně jako vlastnictví hmotných věcí – nejsou nic biologicky přirozeného, je to sociální konstrukt. Některé společnosti mohou mít k vlastnictví jiný přístup, třeba nemusí vlastnictví uznávat vůbec, nebo mohou uznávat vlastnictví celé společnosti a nerozlišují, který člen společnosti je vlastníkem.

  • 3. 8. 2023 12:04

    Filip Jirsák

    Spoludiskutující si bude muset nějaké přečíst, alespoň jejich úvodní kapitoly.
    K čemu přesně by bylo dobré, kdybych to četl znova?

    Pak se můžeme bavit o tom, kdo interpretuje a kdo desinterpretuje jejich text.
    Nikoli. O tom se můžeme bavit teď hned. Máme tady totiž celkem dost textů (komentářů), na které jste vy reagoval. Jsou to komentáře od různých lidí. Z vaší reakce se dá odhadovat, jak jste text interpretoval – pokud budeme předpokládat, že reagujete na vaši interpretaci textu. No a vaše reakce jsou soustavně a notoricky úplně mimo význam komentáře, na který reagujete. Takže vše, co tady předvádíte, vypovídá o tom, že vaše interpretace textů jsou úplně chybné.

    Dále tu máme vaší interpretaci licence TeXu. Ta má dvě věty. A zase je ta interpretace úplně mimo.

    Takže neexistuje žádný důvod, proč bychom si měli myslet, že dokážete správně interpretovat přečtený text.

    Psychologie je samozřejmě součástí výuky na medicíně, dokonce i se zkouškou., takže do biomedicínských oborů jednoznačně patří.
    Kladete rovnítko mezi medicínu a biomedicínu, což je špatně. A kladete rovnítko mezi výuku na vysoké škole a vědní obor, což je také špatně. Na medicíně se klidně mohou učit základy práva nebo základy podnikání, přesto právo ani podnikání nepatří do vědního oboru biomedicína.

    Každopádně opět odbíháte od tématu tohoto vlákna diskuse, což je stejně už asi vaše desátá odbočka z odbočky od tématu článku. Když se vrátím o několik odboček zpět, vy jste tvrdil, že TeX není opensource. Odkázal jsem vás na text licence TeXu, dostal jste odkaz na jednu z uznávaných definic opensource, a ta licence TeXu bezpochyby splňuje všechny body definice opensource. Vy jste nedoložil vůbec nic, čím byste tohle zpochybnil – akorát se tu vymlouváte, že jste něco četl, ale nejste schopen z toho údajně přečteného doložit jedinou větu.

    Pořád se zde odvoláváte, jaké se kde učí základy. Tak byste snad mohl znát základy argumentace, do kterých patří, že svá tvrzení musíte dokládat. Chtěl bych vidět, jak byste se tvářil na studenta, který by vám odevzdal práci, ve které by jediné jeho argumenty byly: „to jsem někde četl, pokud tomu nevěříte, sám si to najděte“.

  • 3. 8. 2023 19:43

    Filip Jirsák

    Diskuse byla vedena mj. o tom, nakolik je takový copyright OK.
    Ne, o tom nebyla vedena diskuse. S tím jste přišel vy.

    Já k tomu přidal ony poznatky z psychologie, vývojové psychologie a chování zvířat. Ty všechny říkají, že to úplně OK není.
    Nic takového neříkají. Zkuste například cizímu psovi vzít něco, co považuj za své (žrádlo, hračku), a on vám to velice rychle vysvětlí, že je to jeho. Ani k tomu nebude potřebovat lidskou řeč, tak byste to mohl pochopit.

    Pak jsem více méně reagoval na diskutující.
    Přesněji řečeno jste si různé komentáře ostatních vzal záminku pro to, abyste mohl psát nesmysly, které s původním komentářem souvisí jen dost vzdáleně. Ve slušné diskusi vypadá reakce jinak.

  • 17. 7. 2023 10:29

    Trident

    Warez dnes uz nikoho nezajima - i drahy software je pomerne dobre cenove dostupny snad i diky licencnim modelum. Spis jde o audiovizualni obsah.

    17. 7. 2023, 10:30 editováno autorem komentáře

  • 18. 7. 2023 2:31

    horde

    tak nějak mi přijde, že srovnáváte neporovnatelé.. aka PARODIE na váš text v úvodu:

    a) Podle toho co tady píšete by potom pod "kradení autorského díla" spadalo i to, že si někdo vyfotí a zveřejní vystavovaný obraz.

    b) když si někdo v kině natočí celý film na mobil, tak jo.. asi by to spadalo do podobné "kategorie" - aka kvality.. hnusný zvuk, hnusný obraz atd.. nad tím asi mávne distributor či majitel snímku rukou

  • 18. 7. 2023 10:49

    mooi21

    Vy se na filmový obsah díváte jako na housky na krámě - hozené do jednoho pytle. Tušíte, jaký je rozdíl například mezi filmy Gladiator (Ridley Scott) a třeba Noc na Zemi (Jim Jarmush) z hlediska výroby filmu? Jsou to z pohledu nákladů stejné filmy?

  • 19. 7. 2023 15:56

    Filip Jirsák

    Protože je to zprůměrované: (objem děl zkopírovaných pro osobní potřebu) / (objem médií používaných pro osobní potřebu). Kdyby se to mělo rozlišovat, zda ten disk k takovému ukládání používáte či nepoužíváte, u těch médií, která tak používáte, byste zaplatil o to víc, o co méně byste ušetřil na těch, která k ukládání kopií autorských děl nepoužíváte.

    (Všimněte si, že se v tomto komentáři vůbec nevyjadřuju k tomu, jestli se poplatky se nenahraná média mají nebo nemají platit, ani ke způsobu výpočtu poplatku. To jen poznamenávám pro ty, kteří se v reakcích budou divit, jak můžu poplatky za nenahraná média obhajovat.)

  • 19. 7. 2023 16:03

    Filip Jirsák

    Je naprostý nesmysl počítat každé stažení jako ztrátu.
    Jenže ono se to nepočítá jako ztráta, ale jako způsobená škoda. Účelem náhrady způsobené škody není jenom vynahradit ztrátu, ale také nahradit další náklady a potrestat pachatele a odradit ho (a ostatní) od opakování.

    Představte si třeba, že máte jízdní kolo, a občas vám ho někdo ukradne. Také byste chtěl, aby v případě odhalení pachatele musel pachatel zaplatit víc, než je jenom hodnota ukradeného kola. Protože za prvé vy s tím máte další náklady (pachatel vám nevrátí kolo, které prodal, ale maximálně peníze, a vy budete muset shánět nové kolo). Za druhé pro pachatele by to byla čistě zisková záležitost a pro vás čistě prodělečná. Protože když by pachatele chytili a on vám kolo vrátil, pachatel je na nule a vy (dejme tomu) také. Jenže občas pachatele nechytí, a to je pak pro něj zisk a pro vás ztráta. Takže smyslem je pachatele potrestat, aby se mu nevyplatilo to opakovat.

  • 19. 7. 2023 20:22

    Filip Jirsák

    Kto bude mať také zázračné bicyglo, ktoré mu aj po viacnásobnom "ukradnutí" zostane stáť neporušené pred domom
    O tom nemá smysl spekulovat, protože nic takového neexistuje. Já jsem uváděl příklady, které jsou reálně možné.

  • 21. 7. 2023 9:28

    vmicho

    No tak akurat som cez vikend tento pozeral v buse pandu :D Asi najlepsi zdroj na tieto starsie veci je momentalne asi bakabt (anime torrenty). Pochybujem, ze to bude dostupne na ktorejkolvek stream sluzbe. A kolega mi potom este spominal, ze on ma DVD :D

  • 21. 7. 2023 16:02

    Filip Jirsák

    Pokud tvrdíte, že rozvoj vědy, techniky a umění dnes stagnuje v porovnání s dobou průmyslové revoluce, je zbytečné s vámi o čemkoli dalším týkajícím se tohoto tématu diskutovat.

  • 20. 7. 2023 11:10

    Filip Jirsák

    Uvedl jsem příklad, který ukazuje, že když někdo škodí a navíc se ne vždy podaří škůdce odhalit, platí, že když chcete takové jednání omezit, musíte v případě odhalení pachatele požadovat nejenom náhradu toho, o co se obohatil, ale musíte požadovat víc. Protože jinak to dopadne tak, že škůdce buď něco získá nebo bude na nule, ale nikdy nemůže utrpět ztrátu – tím pádem se mu vyplatí škodit.

    Tím jen demonstruji, že "autorská práva" jsou něco naprosto jiného než hmotné statky a jejich "ochranu" lze také silně zneužívat
    Akorát jste to tím vůbec neukázal. Za minulého režimu byly třeba také ostnaté dráty na hranicích, což je hmotná věc, a také to bylo zdůvodňováno ochranou. Tj. i ochranu hmotných statků lze zneužít.

  • 22. 7. 2023 11:16

    Filip Jirsák

    S výsledky práce se dělíme se svými, ne s cizími. Kdybychom se s výsledky práce zadarmo dělili s cizími, vůbec by nevznikl obchod.

    Zbytek jsou jen nesmysly, protože si pletete průmyslová práva, autorské právo a kolektivní ochranu autorských práv.

  • 22. 7. 2023 12:20

    A. S. Pergill

    Proč tedy v článku popsaném případe bojuje OSA proti šíření filmu? Není to přece jen trochu jinak, než jak to tu uvádíte?
    A "kolektivní správa práv" v podstatě znamená, že jakási samozvaná organizace vám dílo znárodní a kasíruje za ně peníze, z nichž neuvidíte nic, ani halíř, ani eurocent. To není nic jiného než levičáctví hrubého zrna, asi jako to znárodňování po komunistickém puči v roce 1948.

  • 21. 7. 2023 15:24

    Filip Jirsák

    Takto chápaná "ochrana" je v naprostém rozporu s lidskou přirozeností,
    Právě naopak. Lidská přirozenost je „čemu jsem věnoval nějaké úsilí, to je moje, a mám nárok na plody takové práce“.

    Tj. prakticky veškerý civilizační rozvoj se odehrával za podmínek, které OSA zakazuje.
    Pokud myslíte „civilizačním rozvojem“ to, že jsme slezli ze stromů, pak ano. Pokud myslíte to, co všechno jsme jako civilizace vytvořili, vynalezli a na co jsme přišli, pak se většina toho odehrála v posledních desítkách let. Protože ten trychtýř se obrovskou rychlostí rozevírá, a když to budu parafrázovat – před dvěma sty let to byl jeden vynález za deset let, teď je to tisíc vynálezů denně.

    Už jsem tu někde v diskusi zmínil, že při současném nepřirozeném pojetí autorských práv by nemohla vzniknout lidová slovesnost
    Mohla. Důkazem toho je, že vzniká. Neustále. Různé vtipy, průpovídky, anekdoty vznikají dnes a denně. Do stejného žánru patří meme, těch je víc než kdykoli předtím. Spousta písniček zlidověla, u táboráku se vedle sebe zpívají lidové písničky a písničky žijících autorů, a ne každý ví, kterou kam zařadit.

    Ale hlavně v tom máte obrovský guláš, protože zaměňujete ochranu autorských práv s OSA, píšete o autorských právech, ale uvádíte často příklady, které spadají do průmyslového vlastnictví, které je řešené dost odlišně od autorských práv.

  • 22. 7. 2023 12:20

    Filip Jirsák

    Ano, „svůj“ je nějaká skupina, která žije pohromadě, všichni se navzájem znají. Takže to rozhodně není tak, že někdo, kdo se nezná s autorem, vezme jeho dílo, nahraje ho na ulož.to, s jehož provozovateli se nezná, a odsud si to stáhne někdo, kdo se nezná ani s provozovateli ulož.to ani s tím, kdo to tam nahrál.

    To, že kvalita vědeckého výzkumu a technického vývoje se stále snižuje (objevuje se stále méně principiálně nových věcí), je, bohužel, fakt.
    Zdá se, že jste vůbec nepochopil princip diskuse. Když napíšete o něčem, že je to fakt, bez jakéhokoli důkazu, a oponent vás upozorní, že jste neuvedl žádný důkaz, ničemu nepomůže, když to tvrzení zopakujete znovu bez jakéhokoli důkazu, jenom naléhavěji.

    Za svým názorem, že striktní dodržování toho, co prosazují ochranářské organizace (což zatím, naštěstí pro celé lidstvo, nemohou), by zlikvidovalo lidovou slovesnost a mnohé další tvůrčí aktivity, si stojím a neuvedl jste žádný relevantní argument proti.
    Argument proti vašemu tvrzení je jednoduchý – to tvrzení není založené na realitě, protože nechápete, co je autorské právo, nechápete, jakou roli v naší současné implementaci autorského práva mají kolektivní správci.

  • 22. 7. 2023 12:35

    Filip Jirsák

    Víte, jak poznáte, že se v článku o OSA nepíše? Tak, že se tam zkratka „OSA“ nikde nevyskytuje.

    Děkuji za potvrzení, že je to úplně jinak, než vy předvádíte. Jste tak mimo, že si ani nevšimnete, že článek vůbec není o OSA, i když si celou dobu myslíte opak.

    A "kolektivní správa práv" v podstatě znamená, že jakási samozvaná organizace vám dílo znárodní a kasíruje za ně peníze, z nichž neuvidíte nic, ani halíř, ani eurocent.
    Že se v autorském právu vůbec nevyznáte, jste už prokázal dostatečně, nemusíte v tom pokračovat.

  • 22. 7. 2023 13:18

    Filip Jirsák

    Mám vám na příkladech ze živočišné říše ukazovat, že žena vždy po sexu muži ukousne hlavu, nebo uznáte sám, že to, že se nějak chovají některá zvířata, neznamená, že se tak chovají i lidé?

    Musel byste to přebít nějakou solidní statistickou analýzou
    Ne, nemusel. Tvrzení předložené bez důkazu je možné bez důkazu odmítnout.

    Text příslušných paragrafů explicitně zakazuje přebírání hudebních i slovesných motivů, což je podstata vzniku lidové slovesnosti.
    Víte o tom, že texty zákonů jsou veřejně bezplatně dostupné? A že by tedy nebyl problém příslušná ustanovení zákona citovat nebo odkázat – kdyby existovala?

    Ochrana v oblasti patentů a průmyslových vzorů (apod) explicitně zakazuje napodobování děl
    Ochrana v oblasti patentů a průmyslových vzorů se nevztahuje na autorská díla a opačně. Zkuste to konečně vzít na vědomí.

    Pak jsem chtěl ještě napsat, abyste si nastudoval aspoň základní principy patentového práva. Jenže vy jste si nenastudoval ještě ani základní principy autorského práva, takže jedno po druhém.

    Kdyby ctil zákony, které prosazují ochranářské organizace, bitva u Sudoměře by dopadla poněkud jinak.
    Jen tak pro zábavu – jmenujte alespoň jednu takovou ochranářskou organizaci. A pak nám vysvětlete, co má OSA společného s průmyslovým vlastnictvím.

  • 23. 7. 2023 10:13

    Filip Jirsák

    Vaše teorie nejde dohromady s faktem, že morálka každého člověka je jiná. Už jsem vás na to upozorňoval dvakrát. To, že ignorujete fakta, od vás není zrovna rozumné.

    O duševním vlastnictví nemá smysl se s vámi dál bavit, protože se v tom vůbec neorientujete a zjevně na tom nehodláte nic měnit.

  • 22. 7. 2023 13:25

    Filip Jirsák

    Nicméně…
    Nicméně se ukázalo, že mně tvrdíte, že je to jinak, než se domnívám, aby se následně ukázalo, že vůbec nevíte, o čem je článek, pod kterým se diskutuje.

    Viz např. kauza díle Zdeňka Milera, kdy byla práva odňata jeho vnučce, explicitně uvedené v závěti, a přidělena jakémusi "kolektivnímu správci".
    Až na to, že to bylo plně jinak. Kolektivní správce autorských práv v tom vůbec nevystupuje.

    považuje tuto koncepci
    Bohužel vy nevíte, co „tato koncepce“ je. Pořád jen píšete nesmysly a uniklo vám, že to, co označujete jako „tato koncepce“ vůbec neexistuje – že autorské právo funguje jinak, než si myslíte.

    Např. v judaismu a islámu je "amorální" či "nepřirozený" zákon explicitně protimluv, v křesťanství se to naštěstí nepodařilo prosadit.
    Zákony máme proto, že představa o tom, co je morální nebo přirozené, se různí.

  • 22. 7. 2023 14:45

    A. S. Pergill

    "Nicméně"
    Je v principu jednom zda se ochrana týká produktu technického (či podobného) vývoje) či umělecké činnosti, protože její podstata je srovnatelná a detaily, jimiž se to liší, jsou jen detaily, navíc v čase a místě se měnící. Faktem je, že v oblasti autorských práv je velká hypertrofie oproti patentům apod.

    Miler
    Soudili se kolektivní správce, resp. jakási organizace s touto pozicí, a vnučka autora. Soudci za výsledek zcela jistě nemohou, ti mohli akorát napodobovat sbor kominíků ve známé opeře Benjamina Brittena: "Špatnou práci děláme, špatné zákony máme" (pokud by je nezkásla OSA).

    "Koncepce..."
    Ta je jasná: Společnost se plete do něčeho, do čeho by se plést neměla, nebo nanejvýš v podstatně menší míře. To, co se na tomto poli děje, je přímo ilustrace známé "Petice výrobců svíček" (za zákaz oken, protože denní světlo je jejich nekalou konkurencí a melo by být zakázané ho do domů pouštět).

    "Například ..."
    Ne, jste zcela mimo obraz. V uvedených náboženstvích jsou zákony současně i morálními pravidly, takže "nemorální zákon" je zde protimluv. Taková Antigona (a mnoho dalších děl) u jejich vyznavačů prostě nefunguje (maximálně by fungoval nějaký rozpor mezi zákony). V Evropě se v důsledků antického dědictví a předkřesťanské tradice uplatnila dichotomie morálky a práva v uvedených kulturách nepochopitelná, či dokonce "zvrácená". V definici morálky najdete formulaci, že je to soubor pravidel, která nepokrývají zákony.
    A cílem práva není vnucovat společnosti jakási nepřirozená či zvrácená (z hlediska morálky i dosavadní praxe) pravidla (respektive dělá-li to, tak to dříve nebo později přestane fungovat). Víc by vám na tohle téma řekl nějaký filosof práva.

  • 23. 7. 2023 11:18

    Filip Jirsák

    Jenže v takovém případě budou buď vznikat střety na základě těch rozdílů – za prvé i ten malý rozdíl stačí ke střetu, za druhé to, že existuje nějaká skupina lidí s přibližně stejnou morálkou, neznamená, že se nepotkává s lidmi z jiných skupin s jinou morálkou. No a aby k těm střetům nedocházelo, vydestiluje se z těch morálek různých lidí společné minimum, které se uzákoní.

    Princip ochrany autorských práv vám evidentně znám není, nebo to aspoň ve svých komentářích úspěšně maskujete.

  • 23. 7. 2023 12:49

    Filip Jirsák

    Ten obecně přijatelný kompromis je v naší společnosti vyjadřován zákonem, aby se každý nemusel domýšlet, jak asi ten kompromis vypadá.

    Sice jste uvedl, že vám jsou principy ochrany duševního vlastnictví známy, ale v komentářích jste opakovaně předvedl, že je nechápete.

  • 23. 7. 2023 15:34

    Filip Jirsák

    Autor může autorské dílo zpřístupnit třeba jako public domain. Ochrana vlastnictví u hmotných věcí trvá věčně, proti tomu je 70 let u autorských děl krátký čas. Autorský zákon citace, parafráze a parodie umožňuje. Problém je v tom, že diskutuje o autorském právu, o kterém toho mnoho nevíte – a nehodláte s tím nic dělat. Ta významná část populace, která podle vás nemá problém s porušováním autorského práva, s tím nemá problém do té doby, dokud to není k jejich škodě.

  • 22. 7. 2023 16:50

    Filip Jirsák

    To, že se určitým způsobem chovají někteří naši příbuzní v živočišné říši, s nimiž máme někdy mezi mínus 5 až 10 miliony let společného předka, znamená, že toto chováni je pro lidi přirozené.
    Myslíte třeba házet po sobě výkaly? Jako jako příklad jste uváděl i ptáky – takže pro lidi je asi přirozené létat.

    A navrch má moje účast ve vědeckém výzkumu někdy od roku 1975.
    No, to nemá navrch. To jenom ukazuje, že se vědeckého výzkumu může účastnit i někdo, kdo nemá o vědeckém zkoumání žádné ponětí.

    Takto to bylo explicitně uváděno při diskusi o novelách zákonů v této oblasti.
    Diskutovalo se o tom poměrně dost. Navíc konkrétní paragrafové znění (jakéhokoli) zákona je dost na ... protože soudy svým výkladem mohou být někde úplně jinde.

    Do teď jsme si mohli myslet, že jste jen líný příslušný paragraf dohledat. Teď je vidět, že si to znění zákona ani dohledat neumíte.

    A já vám uvedl, že v principu se jedná o to samé. To, že různé části stejné či velmi podobné problematiky pokrývají různé zákony v tom dělá pouze zmatek.
    Jenže uvádíte příklady, kdy patentová ochrana funguje jinak, než autorské právo. Rozdíl, který pomíjíte, je např. v tom, že autorské dílo je chráněno automaticky, hned od okamžiku jeho vzniku. Naproti tomu patentová ochrana platí až od okamžiku registrace patentu.

  • 22. 7. 2023 17:03

    Filip Jirsák

    Soudili se kolektivní správce, resp. jakási organizace s touto pozicí, a vnučka autora.
    Ne, soudí se Milerova vnučka se správkyní jeho dědictví Fischerovou. To nemá nic společného s kolektivní správou autorských práv. To, že se někde vyskytuje slovo „správce“, neznamená, že jde o kolektivního správce autorských práv.

    V uvedených náboženstvích jsou zákony současně i morálními pravidly, takže "nemorální zákon" je zde protimluv.
    To samé se uvádí i o demokratických zákonech – třeba že zákon je minimum morálky. Mimochodem, povšimněte si, že teď uvádíte opačné tvrzení. Nejprve jste tvrdil, že zákon vychází z morálky, teď zase tvrdíte, že morálka vychází ze zákona.

    A cílem práva není vnucovat společnosti jakási nepřirozená či zvrácená (z hlediska morálky i dosavadní praxe) pravidla (respektive dělá-li to, tak to dříve nebo později přestane fungovat).
    Jak už jsem vám vysvětloval, to, co považují lidé za morální, se různí. Někteří lidé něco považují za morální, jiní to samé budou považovat za nemorální. Třeba když někdo ukradne jídlo, protože bude mít hlad, a vlastník toho jídla ho bude pronásledovat nebo ho třeba zbije. Někteří lidé budou tvrdit, že nemorální bylo krást, jiní budou tvrdit, že nemorální bylo neposkytnout mu jídlo. A protože se lidé na tom co je morální, lidé neshodnou, vznikly zákony. Které se snaží nějak kodifikovat to, co považuje za morální většina.

  • 23. 7. 2023 10:00

    A. S. Pergill

    K té morálce: Ta je z definice (viz např. wikipedie) souborem pravidel, které nejsou pokryty zákony. Alespoň v naší civilizaci. Docela zajímavě to řeší křesťanství tím, že nevědomky můžete spáchat zločin, ale ne hřích (protože ten spácháte jedině tehdy, když jste si vědom, že děláte něco špatného, bez ohledu, zda přestoupíte zákon či morální pravidla).
    Pokud v nějaké kultuře mají zákon == morálka, pak z toho plyne, že morálku jako takovou vlastně nemají.
    Tolik k těm "opačným tvrzením".
    Pokud se týká těch demokratických zákonů, zase je to o dost složitější a odkázal bych vás na nějakého filosofa práv. Nicméně v řadě případů vaše tvrzení neplatí, zejména v současné době.

    K těm konfliktním situacím:
    Některé morální zásady se dají do jisté míry odvodit z teorie her (což je jedna z matematických disciplín), a pak je lze jistě brát jako "objektivně existující" Jiné se takto (nebo jinak logicky) odvodit nedají, a pak skutečně může jít o znásilňování části společnosti zákonem, který je v rozporu s jejich morálkou (zejména u heterogenní populace je to skoro jisté*).
    Zásadní problém nastane v momentě, kdy je takto znásilňována většina, a ta se začne nějakým způsobem organizovat ke své obraně. Což je, obávám se, situace v oblasti autorských práv, jejich automatického uplatňování, naprosto šílené délky ochranné doby (a tendencí k jejímu prodlužování) apod. Přestože v tom průmyslu, vynálezectví atd. jde principiálně o totéž, má tvůrce právo své dílo nepatentovat, ale vyhlásit jako volné (aby ho nemohl patentovat někdo jiný, což se také stává**), a ta ochrana je mnohem kratší, byť se dá v některých případech, pokud si to dobře pamatuji, prodlužovat (ale ne ad infinitum).
    * Problémem je jistě imigrace ze zemí s naprosto odlišným kulturním backgroundem, a tedy i morálkou; v takovém státě nutně musí být část zákonů pro část populace "amorální".
    ** Zde je problém v tom, že patentový úřad vám přidělí patent i na notoricky známou věc (bylo např. úspěšně patentováno "bublinkové třídění", byť je popsáno už v antických učebnicích matematiky) a pokud chce někdo platnost patentu zpochybnit, musí se soudit a držitel patentu může spoléhat na to, že obrovské peněžní výdaje a léta soudů většinu odpůrců odpudí. Např. KODAK ukradl svitkový film, ale když konečně soud prohrál, tak do té doby měl vyděláno podstatně víc, než kolik mu soud udělil v pokutách a náhradách škod (a původní vynálezce musel svůj patent přeprodat konkurenční firmě, protože jinak se s ním soudy vůbec odmítaly bavit). MS a řada pochybných patentů dtto, včetně soudu s majiteli Netscape, který sice prohráli, ale soud (výdaje na něj a ztracený čas) položil Netscape a ne MS.

  • 24. 7. 2023 8:16

    Danny

    To s tou vecnosti u vlastnictvi nemusi byt ale nutne pravda. Hmotny i nehmotny majetek muzete mimo jine take vydrzet - kdy vznika pravo nove a neodvozene z prav predchoziho vlastnika.

  • 23. 7. 2023 10:52

    A. S. Pergill

    Jistěže existují i interindividuální rozdíly v morálce (a ta se dokonce u jednoho člověka může měnit i v čase), ale tyto rozdíly jsou většinou tak malé, že mohou vznikat velké skupiny lidí s +- kompatibilní morálkou. A o to mi jde. Což je ovšem fakt, který ignorujete zase vy.

    Základ, na kterém ta ochrana spočívá, je mi znám, protože to není právo, ale filosofie a politika. Konkrétní paragrafové znění je už jen jakási řemeslná rutina. A navíc se konkrétní paragrafy čas od času mění, zatímco principy zůstávají ty samé pořád*. Pokud chceme v této oblasti něco měnit, musíme se jako společnost a většinově shodnout na těch principech a pak se výsledek té shody (či nějakých kompromisů) může sepsat do paragrafů. Opak ("právní příštipkářství") je ekvivalentní stavění domu od střechy.
    *Pokud je mi známo, tak v oblasti autorských práv se naposled "natahovalo" 50 let od úmrtí autora na 70, čímž se některá díla, v té době již volná, stala opět předmětem "ochrany". A opět to společnost vnímala spíš negativně. Případně jako podraz na lidi, kteří v té době volná díla zpřístupnili a po tom natažení za to byli popotahováni, přestože v době, kdy to udělali, se ničeho nezákonného nedopustili.

  • 23. 7. 2023 12:32

    A. S. Pergill

    V případě menších rozdílů v morálce bude možný obecně přijatelný kompromis, v případě velkých, případně antagonistických, rozdílů kompromis není možný a střet je více-méně zákonitý.
    Střet dvou či více skupin s různými a nekompatibilními morálkami (většinou zahalenými do širšího světonázorového hávu) je více-méně zákonitý a kdyby k němu nedocházelo, neměli by historikové o čem bádat.

    Už jsem vám uvedl, že principy mi známy jsou (i historický kontext) a na konkrétní paragrafové znění více-méně rezignuji, protože k jeho pochopení je potřeba mít vystudovaná práva (přinejmenším). K tomuto závěru jsem dospěl proto, že nějaké právníky ve své sociální bublině mám. To, co s paragrafy dělají, je prostě něco na úrovni černé magie (pro ně totéž platí v případě medicíny).

  • 23. 7. 2023 20:34

    A. S. Pergill

    Ochrana hmotných věcí netrvá věčně. Hmotné věci přejdou na dědice, který se stane jejich majitelem, pak na dalšího dědice (atd.). Nejsou chráněna vlastnická práva bývalého majitele, který zemřel před 69 lety, jak je to u autorských práv. Takže ve skutečnosti trvá ochrana hmotných děl jen do chvíle, než jsou prodána nebo než proběhne pozůstalostní řízení, tedy zpravidla podstatně kratší dobu než 70 let po smrti původního majitele, protože pak je chráněn nový majitel.
    Dům, ve které bydlím, není chráněn vlastnickými právy babičky, která zemřela v roce 1969, ale mým, které jsem nabyl dědictvím po babičce (půl na půl s maminkou a po smrti maminky jsem nabyl i tu druhou půlku).
    A, MMCH, díla v digitální podobě podle toho, co prosadila OSA, nemohu odkázat, na rozdíl od např. desek nebo pásků s analogovým záznamem. Dtto i e-booky, na rozdíl od papírových knih.
    Pokud tyhle věci zaměňujete, minimálně tím ukazujete, že nerozumíte jejich podstatě.

    Opět vím z diskusí na různých webech, že vymanit se z pod otroctví OSA a podobných organizací a dát své autorské dílo k dispozici pod jinou licencí než kterou prosazují ony vůbec není snadné (snazší je to u programů, které ovšem mají jiný typ ochrany než hudba nebo literatura).

  • 23. 7. 2023 21:00

    Filip Jirsák

    Ochrana hmotných věcí netrvá věčně. Hmotné věci přejdou na dědice, který se stane jejich majitelem, pak na dalšího dědice (atd.).
    Takže trvá věčně.

    Nejsou chráněna vlastnická práva bývalého majitele, který zemřel před 69 lety, jak je to u autorských práv.
    Autorská práva také přejdou na dědice.

    A, MMCH, díla v digitální podobě podle toho, co prosadila OSA, nemohu odkázat
    Ne, to je nesmysl. Nevím, zda jste si to vymyslel, nebo jste zase něco špatně pochopil, ale nic takového není pravda.

    Opět vím z diskusí na různých webech, že vymanit se z pod otroctví OSA a podobných organizací a dát své autorské dílo k dispozici pod jinou licencí než kterou prosazují ony vůbec není snadné
    A zase další nesmysl. Kam na takové hlouposti chodíte?

  • 24. 7. 2023 9:01

    A. S. Pergill

    Nový majitel hmotné věci je plnohodnotným vlastníkem a naprosto není rozdíl mezi hmotným majetkem zděděným a získaným jiným způsobem. Autorská práva jsou pořád vázána na původního tvůrce. Dá se to obejít tím, že se dědic, třeba potomek, stane spoluautorem (viz J.R:R. Tolkien a jeden z jeho synů, který dopisuje jeho rukopisy a vydává je, např.).

    Autorská práva přejdou na dědice a 70 let po jeho smrti končí, což je rozdíl proti hmotné věci.

    Je to pravda. Legálně zakoupený e-book nemůžete odkázat, na rozdíl od tištěné knihy, měl by být po vaší smrti zničen. Diskutovalo se o tom dost hojně před pár lety snad i zde, na Lupě, v souvislosti s neúměrně vysokými cenami e-booků (vzhledem k jejich reálné hodnotě i výrobním a distribučním nákladům v porovnání s tištěnými knihami).

    "kam na takové hlouposti chodíte?"
    Mj. na diskusní fóra, na nichž lidé, co se o to pokoušeli, popisují své zážitky. :-)

  • 26. 7. 2023 10:44

    Smazaný profil

    V tomto případě už je to vyloženě osobní a dle mého za hranou. Poslední slovo je něco jako poslední výstřel ve válce. Jde už jen o to, koho to přestane bavit jako prvního.

  • 25. 7. 2023 10:36

    A. S. Pergill

    "Autorská práva"
    Smrtí tvůrce + 70 lety (tč.) autorská práva zanikají. Smrtí toho, co postavil dům, práva na dům přechází na dědice (apod.) a nestane se, že by 70 let (nebo v jiné lhůtě) po smrti toho, kdo ten dům postavil, byl náhle dům bez majitele.

    "Odkaz e-booku"
    Takže desítky či stovky lidí, co si na neodkazatelnost e-booků (ale i jiné věci) stěžovali, si vymýšleli? Nebyli to náhodou "desoláti šířící ruskou propagandu"?

    "Diskusní fóra"
    Ať už šlo o tu diskusi ohledně dědění e-booků nebo jinou, o vymanění se z otroctví OSA, nikdy se tam neobjevil nikdo, kdo by napsal: "Na základě paragrafu číslo, odstavce písmeno, zákona toho a toho Sbírky je to nesmysl". Ostatně ani vy nejste schopen podobné věcné argumentace.

  • 26. 7. 2023 23:10

    Filip Jirsák

    Postoj FJ je jednoznačně v tom, že co je dáno zákonem, se musí bez přemýšlení přijmout a podle toho jednat.
    Nic takového já jsem tu ovšem nepsal. Celá diskuse se totiž nevede o tom, co je správně, ale o tom, jaký je současný faktický stav.

    Protivník tvrdí, že svazování různými ochranářskými svazy omezují rozvoj.
    Má to drobný zádrhel, že tu zatím nikdo nenapsal, jakým způsobem ty „ochranářské svazy“ omezují rozvoj.

  • 27. 7. 2023 10:07

    Filip Jirsák

    Petr Faistauer: Už to můžu prozradit, byl to tip:

    echo "Obhajoba Duška a konspirace o farmaorganizacích, které jsou podobné oněm bájným autorskoprávním organizacím, za 3, 2, 1…" | sha256sum

    (Bylo použito kódování UTF-8.)

    Uznávám, že jsem to netrefil na 100 %, ale předpokládám, že ohledně farmakologického průmyslu se A. S. Pergill ještě v této diskusi neodbrzdil.

  • 25. 7. 2023 15:37

    A. S. Pergill

    Vlastnická práva na věcný majetek i nemovitosti zanikají okamžikem smrti vlastníka a jsou převedena na jiného vlastníka. Pokud nechápete rozdíl oproti autorským právům (která přetrvávají u původního vlastníka po určitou dobu, na nové majitele převedena nejsou - jen mohou být spravována, a po uplynutí oné doby zanikají), nemůžeme se shodnout.
    IMHO je rozdíl také v tom, že duševní vlastnictví nemůže nikdo další v řadě dědiců rozvíjet a zvelebovat, zatímco věcné ano.

    Nevymýšlím, protože jsem diskuse na toto téma sledoval. Nepřímým důkazem je i to, že se nerespektování autorských práv děje podstatně častěji (a navíc lidmi, kteří nemají obecně kriminální anamnézu) než je to u porušování vlastnictví věcného.

    "To není nic překvapivého."
    Je, protože pokud se někdo ohání paragrafy, měl by je dokázat konkretizovat. Byť to může být problematické, viz další bod.

    "Zákony..."
    Už jsem uvedl, že konkrétní paragrafové znění může být v rozporu s výkladem soudu. Evropský soudní dvůr vydal tolik problematických rozsudků, že je asi lépe pod jeho jurisdikci nepatřit (=odchod z EU).

  • 27. 7. 2023 10:09

    Filip Jirsák

    O autorských právech holt musím něco vědět, dtto o plagiátech apod., mj. z profese.
    Jak jste více než přesvědčivě dokázal, to, že byste něco vědět měl, neznamená, že to doopravdy víte.

  • 27. 7. 2023 14:39

    Smazaný profil

    Ty máš jednoznačně a dlouhodobě problém s chápáním textu. Uvedl jsem ti příklad znevýhodnění, když někoho OSA třeba finančně podpoří oproti jinému, kterému brání v rozvoji třeba nedostatek penězí, aby si mohl pořídit nutné vybavení, placený kurz... Takže mu svým způsobem brání v rozvoji. Podporou kinematografie jsem pokračoval v další oblasti, která je finančně pokřivená. Poslední větou jsi celý mnohapříspěvkový elaborát zmuchlal a hodil do koše. Přitom jsem ti tentokrát fandil.

  • 27. 7. 2023 15:41

    bez prezdivky ...

    "Pokud by platily soudobé autorské zákony (nejen ten náš), tak by nemohl vzniknout ani Don Quijote"

    Shakespeare ve skutecnosti sam nic nenapsal, veskera jeho tvorba je jen synteza toho, co napsali jeho predchudci. Dnes by sedel v base.

    Podotykam, ze na to tema existuje cela rada studii vcetne uvedenych (dnes typicky prakticky neznamych)zdroju ze kterych jsou ta dila poskladana.

  • 25. 7. 2023 19:44

    A. S. Pergill

    Jestliže se tento problém týká velkého množství lidí, je něco špatně.

    "Většina amatérských tvůrců..."
    To by chtělo nějaký důkaz, který jste nepodal.

    "Zdaleka ne vše"
    Pak se dostanete do situace majitele hospody, do níž nikdo nechodí.

    "Pořád jste nenapsal, které organizace."
    Je jich mnoho, mají různé názvy, jejich podstata je ale stejná: Parazitace na tvůrčí práci jiných lidí. I to zónování DVD je dílem jakési organizace. Pochybuji, že by nějaký tvůrce dobrovolně uzavřel smlouvu, podle níž bude jeho dílo v řadě států světa nedostupné. Spíš je k tomu donucen tím, že jinak se jeho dílo na DVD nedostane.

    "To jste zase nepochopil..."
    Pak jste to špatně popsal.

    "Tyto organizace"
    "při současných zákonech"
    "právě kvůli nim"
    Sorry, cituji R. Stallmana, který je v těchto věcech zcela jistě kompetentnější než vy.

  • 25. 7. 2023 20:05

    A. S. Pergill

    Autorská práva jsou vázaná na mrtvého tvůrce (resp. ty, kdo ho zastupují, na dobu tč. 70. let po jeho smrti. Týká se knih i videí.

    "..diskuse.."
    Je mi líto, dokážu pochopit, o čem účastnící té diskuse píšou. To není např. výklad zákona.

    "nepřímý důkaz"
    Dohledejte si diskuse o e-boocích. Buď jsou všichni jejich účastníci pomýlení (tj. i ti, co tvrdí, že nedědění e-booků je správné, i ti, kdo tvrdí, že je to špatné), nebo takové ustanovení skutečně existuje.

    "konkretizace"
    Paragrafů č. 26 je opravdu hodně.

    "Paragrafové znění"
    Opakovaně se v tuzemsku stalo, že zákon byl v soudní praxi vykládán zcela jinak, než jak ho poslanci zamýšleli. Opět kolem toho byly články na webu i diskuse. Včetně negativního vyjádření poslanců, kteří ten zákon dávali dohromady.

    "Evropský soudní dvůr"
    Opět vycházím z reakcí některých politiků a dalších osobností na některé rozsudky této instituce.
    IMHO je otázka, zda by něco takového, jako je MSD, mělo vůbec existovat. Kdysi se vyjadřoval k tomuto tématu právník na jednom z již zaniklých webů v tom smyslu, že nejde jen o stejné znění zákonů, ale i o definici jejich prvků - pojmů.
    Dva příklady: V té době se diskutovalo o zavedení celounijní trestnosti padělání veřejné listiny:
    1. V některých státech EU je školní vysvědčení veřejná listina, v jiných nikoli (muselo by se tudíž sjednotit také to, co je a co není veřejná listina). Nejen u těch vysvědčení, pochopitelně.
    2. Když jsem byl v 90. letech s rodinou s cestovní kanceláří v zahraničí, tak si průvodci (aby nemuseli neustále vybírat a vracet pasy) dělali kopie té dvojstrany pasu, kde jsou údaje jako datum narození, bydliště apod. V některých státech je taková kopie části pasu padělek, v jiných ne. Zase by se musel tento pojem sjednotit.
    A teď nad podobnou snůškou nekompatibilit sedí jakýsi tribunál, což dost dobře fungovat nemůže i při sebelepší snaze z jeho strany (názor právníků, můj na jeho základě).

  • 27. 7. 2023 16:58

    Smazaný profil

    Když někomu, na rozdíl od jiného, poskytnu podporu, tak ho ve vztahu ke konkurentovi znevýhodním. Zároveň mu bráním v rozvoji. Svým způsobem má své opodstatnění, protože si třeba ty peníze může sehnat jinde. Snad jsem to vysvětlil dost polopatisticky.

    Ano, bylo to trochu mimo téma. Ale v rámci příbuzné kategorie. Většina diskuse je totiž hlavně o souboji pojmosloví s tzv. duchem zákonů.

    Řeč ale byla o patentech. Že by se patentovaly už i písničky? Tam to spíše bude o vypořádání autorských práv.

  • 27. 7. 2023 21:38

    Petr Faistauer

    Zónovani je x let používaný a zavedený systém. V souvislosti s ním jsem slyšel různé věci, ale opravdu nikdy nic o rasismu. Ani že by se k němu blížilo. Začínáte mluvit z cesty.
    A proč by si vůbec někdo dohledaval materiál kterým se tu oháníte vy? Dokládá ten, co tvrdí. Nechtěl byste už trochu zchladnout?

  • 28. 7. 2023 8:15

    Smazaný profil

    Takže když mu nedám peníze, tak mu sice nezabráním ve vstupu, ale zabráním mu v zaplacení útraty. Dle tvé logiky by tedy mohl odejít bez placení, na které nemá finanční prostředky, protože bys mu nebránil v jeho jednání. Jiný by tam bez peněz zkrátka nešel.

    To je strašný výmysl, protože argumentuješ max. vizuální podobou. Teď si ke všemu představ, že talíře nejsou jen kulaté a jsi v koncích. Tak to je zcela mimo tvé chápání.

    Ok...Došlo k záměně příspěvků. Za to se omlouvám.

  • 28. 7. 2023 17:32

    A. S. Pergill

    Nevím, proč bych měl zákony kupovat, je zájmem státu, aby je občané znali. I ten Chamurapiho zákoník byl veřejně vystaven.

    Stallman viz zde:
    https://www.gnu.org/philosophy/copyright-and-globalization.cs.html
    ale tam jsem ho určitě původně nečetl.

  • 28. 7. 2023 17:42

    A. S. Pergill

    IQ 40 patří do kategorie nevzdělavatelných. Ti občanku nedostanou. Dostanou ji ti, co projdou zvláštní školou. A ti by tedy měli být s to zákony dodržovat, tj. porozumět tomu, co v nich stojí. A praxe je taková, že zákonům nerozumí ani právníci, což je jednoznačně špatně.

  • 28. 7. 2023 18:12

    Filip Jirsák

    Je vcelku charakteristické, že jste na to nereagoval.
    Není v lidských silách reagovat na všechny nesmysly, které napíšete. Zejména když to používáte jako taktiku, jak jakoukoli diskusi znemožnit – k nesmyslům, které alespoň vzdáleně souvisí s tématem diskuse, přidáte ještě několik dalších nesmyslů, které vás jen tak cestou napadly.

  • 26. 7. 2023 10:17

    A. S. Pergill

    "někteří lidé nechápou"
    OK, ale v tom případě je špatný zákon, protože ten by měla být s to pochopit i osoba s IQ (100 - směrodatná odchylka). Aby ho mohla v praxi dodržovat.

    "důkazy přetékají"
    Když nepodáváte žádné důkazy vy, neexistuje důvod, proč bych to měl dělat já.

    "Jo, je jich tam moc..."
    Padla tu OSA, Dilia, existuje artpatent.eu a mnoho dalších. Některé působí jen lokálně, některé mezinárodně. Navíc mají místo od místa různé názvy a časem si je mění i v místě samém (reakce na průšvihy, aby nemuseli platit odškodné).

    "Dobrovolné uzavření smlouvy"
    Stačí situace, že buď se jeho dílo na DVD dostane i s příslušnými firmou prosazovanými omezeními, nebo se tam nedostane. DVD si sice může nechat vylisovat "kde kdo", ale do monopolizované distribuční sítě je nedostane.

    "pak jste to špatně popsal"
    Je mi líto, vaše čeština není zrovna kvalitní a umožňuje zřejmě vícerý výklad.

    "Stallman"
    Ten článek na Rootovi asi k dohledání je a píšu to, co jsem si z něj zapamatoval jako podstatné.

  • 26. 7. 2023 10:32

    A. S. Pergill

    "Majetková práva jsou předmětem dědictví"
    To ovšem neřeší různou podstatu autorských práv a práv na hmotný majetek.

    Účastníci oněch diskusí psali přesně o tom, o čem píšu já.

    "nebo se psalo o něčem jiném"
    Diskuse byla o nepřiměřeně velkých cenách e-booků v porovnání s papírovými knihami a současně nižší hodnotě e-booku, kdy jeden z argumentů pro tu nižší hodnotu byla ona nemožnost e-book odkázat.

    "Autorský zákon"
    :-)

    "výklad zákona soudem"
    Ti poslanci byli jen ilustrace skutečnosti, že ani tvůrcové zákona nemohou vědět, jak soudy jejich dílo poprzní, a to se týká, pochopitelně každého, kdo si přečte paragrafované znění a myslí si, že mu rozumí.

    Ano, MSD a SDEU jsou různé instituce
    To ovšem nic nemění na tom, že řada právních teoretiků tvrdí (a je schopna to odargumentovat), že právo může fungovat jen na úrovni státu a je naprosto neadekvátním nástrojem pro řešení konfliktů nad touto úrovní.

    "nemuselo"
    Muselo, protože potom by jakékoli rozsudky mezinárodního soudu (jakéhokoli) byly minimálně v jednom ze soudících se států protizákonné.

    "autorské právo ČR se řídí českým autorským zákonem"
    Není to pravda, těch 70 let místo do té doby platných 50 jsme museli přijmout na základě mezinárodního tlaku, právě různých ochranářských organizací a zejména USA.

  • 28. 7. 2023 18:23

    Filip Jirsák

    Nevím, proč bych měl zákony kupovat, je zájmem státu, aby je občané znali.
    Třeba proto, abyste nevypadal jako hlupák, když se pustíte do diskuse o autorském právu.

    Stallman viz zde
    Tam ovšem není nic z toho, co jste Stallmanovi vkládal do úst.

  • 28. 7. 2023 18:39

    A. S. Pergill

    K tomu se přiznávám. Mám poněkud široké vzdělání, k tomu ještě širokou škálu koníčků, a proto jsem s to vidět asociace i tam, kde je spousta lidí nevidí.

  • 26. 7. 2023 16:32

    Filip Jirsák

    To ovšem neřeší různou podstatu autorských práv a práv na hmotný majetek.
    Celou dobu tu řešíme majetková autorská práva. Vy jste tvrdil, že by se mělo jejich trvání 70 let po smrti autora zkrátit, já jsem oponoval, že vlastnická práva k hmotným věcem, která jsou velmi podobná, jsou trvalá. Pak se to zaseklo na vašich výmyslech, že majetková práva zůstávají mrtvému apod.

    Účastníci oněch diskusí psali přesně o tom, o čem píšu já.
    Takže psaly různé nesmysly.

    :-)
    Ono je to spíš k pláči, že se tady snažíte diskutovat o autorském právu, a je pro vás novinka, že ho v ČR upravuje autorský zákon.

    Ti poslanci byli jen ilustrace skutečnosti, že ani tvůrcové zákona nemohou vědět, jak soudy jejich dílo poprzní, a to se týká, pochopitelně každého, kdo si přečte paragrafované znění a myslí si, že mu rozumí.
    Akorát že to jste se zase sérií vašich výmyslů dostal úplně mimo to, co jsme řešili původně.

    To ovšem nic nemění na tom, že řada právních teoretiků tvrdí (a je schopna to odargumentovat), že právo může fungovat jen na úrovni státu a je naprosto neadekvátním nástrojem pro řešení konfliktů nad touto úrovní.
    To tvrdíte vy, zase bez jediného důkazu. A vzhledem k tomu, že si notoricky vymýšlíte, nemám žádný důvod považovat toto tvrzení za pravdivé.

    Muselo, protože potom by jakékoli rozsudky mezinárodního soudu (jakéhokoli) byly minimálně v jednom ze soudících se států protizákonné.
    Nemuselo, protože rozsudek soudu by se vždy týkal konkrétní listiny, která by buď byla nebo nebyla veřejnou listinou.

    Není to pravda, těch 70 let místo do té doby platných 50 jsme museli přijmout na základě mezinárodního tlaku, právě různých ochranářských organizací a zejména USA.
    Je to pravda, protože těch 70 let platí v ČR proto, že to máme v našem zákoně.

  • 26. 7. 2023 16:39

    Filip Jirsák

    OK, ale v tom případě je špatný zákon
    Jenže řeč nebyla o zákoně.

    Když nepodáváte žádné důkazy vy, neexistuje důvod, proč bych to měl dělat já.
    Protože vy jste tu diskusi bez důkazů začal.

    Padla tu OSA, Dilia, existuje artpatent.eu a mnoho dalších.
    Tyhle organizace ale nedělají nic z toho, o čem jste psal.

    Stačí situace, že buď se jeho dílo na DVD dostane i s příslušnými firmou prosazovanými omezeními, nebo se tam nedostane. DVD si sice může nechat vylisovat "kde kdo", ale do monopolizované distribuční sítě je nedostane.
    To je jako kdybyste argumentoval tím, že je hrozná tragédie, že v obchodě musíte za zboží zaplatit, protože jinak si ho nemůžete vzít. Takhle holt funguje lidská společnost, že když jeden subjekt něco chce od jiného, nabídne nějaké protiplnění a buď se dohodnou, nebo se nedohodnou.

    Je mi líto, vaše čeština není zrovna kvalitní a umožňuje zřejmě vícerý výklad.
    Uveďte konkrétně, co jsem napsal „nekvalitně česky“ nebo nesrozumitelně. Pořád hledáte chybu jinde, než u sebe. Přitom tady bylo opakovaně prokázáno, že nerozumíte základním věcem – nebude tedy problém s pochopením spíš na vaší straně?

    Ten článek na Rootovi asi k dohledání je a píšu to, co jsem si z něj zapamatoval jako podstatné.
    To je právě ten problém – že píšete o tom, jak vy jste článek interpretoval. Přitom s každým komentářem dokazujete, že nechápete ani velmi jednoduché věci. Proč by tedy zrovna tenhle článek měl být výjimkou, že jste ho pochopil správně?

  • 28. 7. 2023 20:22

    Filip Jirsák

    Vložit sem přímo odkaz na příslušnou část, to bych po vás při vašem širokém vzdělání chtěl moc. Ale zkopírovat sem první větu odstavce, kde se o tom píše, to byste zvládnout mohl, ne? Takže kde tam píše o nemožnosti digitalizace amatérských filmů?

  • 28. 7. 2023 20:33

    Filip Jirsák

    Ty asociace, které tady prezentujete, vidí každý. Problém ale je, že metoda volných asociací nevede k pochopení problém, k orientaci v nějaké problematice, nic tak nevymyslíte. Když budete chtít pochopit, jak funguje železniční výhybka; asociujete si, že po kolejích jezdí kola vagonů; to vám připomene, že na kolečka se dá krájet salám; salám je jídlo jako čipsy a vyrazíte pro čipsy do špajzu, tak jste sice uplatnil několik asociací, ale o železniční výhybce pořád nevíte nic. Takže to vaše široké vzdělání znamená, že nevíte vůbec nic o všem.

  • 27. 7. 2023 8:55

    Filip Jirsák

    Vyplývá to z celé diskuse.
    Nevyplývá, protože ta diskuse je o něčem jiném. Když někdo bude psát, že maximální povolená rychlost v obci v ČR je 60 km/h a já ho opravím, že je to 50 km/h, neplyne z toho vůbec nic o tom, zda tu rychlost 50 km/h považuju za správnou.

    Třeba taková OSA podporuje různé projekty dle vlastního klíče.
    To ale ještě neznamená, že brání rozvoji (jak píšete vy), nebo že dokonce v něčem brání autorům, jak píše A. S. Pergill.

    Stejně to vnímám u podpory kinematografie.
    V ČR podporuje kinematografii třeba Státní fond kinematografie, který ovšem nemá vůbec nic společného s kolektivní správou autorských práv.

    To je právě ten problém, že mícháte hrušky s hřebíkama, a když pak píšete, že byste na hrušky chtěl mimo kladiva používat i šroubovák, nikdo netuší, o čem vlastně píšete.

    U patentů je problém v tom, že chráněné položky nikdo druhý nemůže zdokonalovat.
    To není pravda.

  • 27. 7. 2023 9:32

    A. S. Pergill

    O autorských právech holt musím něco vědět, dtto o plagiátech apod., mj. z profese.

    Pokud se týká toho Duška, on má rozhodně pravdu v tom, že psychika je pro rozvoj nádorových onemocnění opravdu důležitá. Patrně bych se s ním neshodl v podrobnostech, ale je docela možné, že užívá příslušná slova jako náhražku odborné terminologie, kterou nezná.
    Placebo a nocebo efekt jsou popsány, a ví se, že mohou ovlivňovat vznik a průběh onemocnění z více než deseti procent (některé zdroje uvádějí i výrazně vyšší čísla). Faktem také je, že moderní medicína, na rozdíl od léčitelů, neumí placebo efekt záměrně vyvolat, což je v řadě případů ke škodě věci. Zato je s to vyvolat u některých diagnóz (rakovina mezi ně jistě patří) nocebo efekt, který přispěje k horšímu průběhu choroby.
    On je to zcela jistě důsledek právního formalismu v medicíně. Tedy přístupu typu: "Pacient zemřel, ale byla do něj naládována správná dávka předepsaných léků, takže je vše ok." Placebo / nocebo se takto zhodnotit nedá (už proto, že jsou silně individuální jak z hlediska léčitele, tak i léčeného).
    MMCH rakovina není to nejhorší. Vím o nutričních terapeutech, kteří odešli od práce s mentálními anorektičkami k mnohem optimističtější práci s onkologickými pacienty. Bez legrace i nadsázky, protože při této diagnóze se člověk v podstatě rozhodne (na úrovni podvědomí) zemřít hlady, a lékaři a další zdravotnický personál jsou v naprosté většině případů zcela bezmocní. Z tohoto hlediska je dost průšvih "boj proti obezitě" u školáků, protože ten může tohle onemocnění nastartovat (měl jsem doktorandku, jejíž data to dost silně naznačují). U tohoto onemocnění slova pana Duška platí skoro stoprocentně.

    27. 7. 2023, 09:34 editováno autorem komentáře

  • 27. 7. 2023 12:14

    Filip Jirsák

    je to dáno velmi restriktivním omezováním používání děl (např. k učení člověka i stroje)
    O tom nerozhodují autorské svazy ale autoři.

    praktickou nemožností vytvářet odvozená díla
    O tom nerozhodují autorské svazy ale autoři.

    Mimochodem, třeba každý patch k počítačovému programu, který nevytvořil původní autor, je odvozené dílo. Když je podle vás prakticky nemožné vytvářet odvozená díla, jak to, že je tolik opensource softwaru?

    automatickým zastupováním každého autora bez ohledu na jeho registraci
    Takhle obecně je to nepravdivé tvrzení. Drtivou většinu autorských práv vykonává autor sám nebo jím zvolený zástupce.

    Což jsou všechno věci dané zákonem
    Ne, nejsou to věci dané zákonem. Jsou to věci, které si myslí někdo, kdo ten zákon nikdy nečetl a nemá ani ponětí o autorském právu.

  • 28. 7. 2023 20:34

    A. S. Pergill

    Já jsem v pohodě, ale někdy mi to dělá problémy při komunikaci s lidmi úžeji zaměřenými. Čímž ovšem nemyslím nic zlého. Prostě jsem deformován šíří svých zájmů i osobní historií s několikerým totálním přeorientováním výzkumného i pedagogického zaměření (bez vlastního zavinění, aby bylo jasno, principiálně sedím od návratu z vojny v té samé instituci na [skoro] té samé židli a o změnách jejího zaměření nerozhoduji).

  • 28. 7. 2023 20:39

    A. S. Pergill

    Já jsem toho názoru, že kdo viděl film Frigo na mašině, tak toho o výhybkách ví dost (i to, jak je poškodit), ledaže by chtěl jít k dráze.

  • 28. 7. 2023 20:59

    Filip Jirsák

    Samozřejmě, že vy jste v pohodě. Víte, co mají společného hloupost a smrt? To, že ten, koho se to týká, je v pohodě a je mu to jedno, ale všichni okolo trpí.

  • 27. 7. 2023 12:48

    A. S. Pergill

    Rozvoji brání aktuální znění zákona, nicméně organizace, které na toto téma špiclují a udávají jsou v tom namočené také. Konkrétně je bráněno parafrázovaní, parodování a podobným technikám, což do značné omezuje autory odvozených děl.
    Pokud by platily soudobé autorské zákony (nejen ten náš), tak by nemohl vzniknout ani Don Quijote, protože je parafrází a parodií rytířských románů. A ve středověku dokonce vznikala díla, která byla celá složena z na sebe navazujících citátů různých děl (MMCH mnohdy lze z nich vybádat určité "podpovrchové" sdělení, pokud ta zdrojová díla dohledáme a podíváme se na to, co předcházelo nebo následovalo tomu citovanému kousku). Takové dílo je ovšem naprosto v rozporu se zněním současných autorských zákonů.

  • 27. 7. 2023 14:19

    Filip Jirsák

    Rozvoji brání aktuální znění zákona
    Což těžko můžete posoudit, když ten zákon neznáte. A nenapsal jste jediný reálný (tj. odpovídající tomu, co je skutečně v zákoně) příklad, kdy by zákon bránil rozvoji.

    Konkrétně je bráněno parafrázovaní, parodování a podobným technikám
    Není. Už jsem vám to jednou psal.

    Pokud by platily soudobé autorské zákony (nejen ten náš), tak by nemohl vzniknout ani Don Quijote, protože je parafrází a parodií rytířských románů. A ve středověku dokonce vznikala díla, která byla celá složena z na sebe navazujících citátů různých děl […]. Takové dílo je ovšem naprosto v rozporu se zněním současných autorských zákonů.
    Ne, vzniku takových děl zákon vůbec nebrání. Důkazem je třeba spousta filmů, které odkazují, parafrázují a parodují spoustu jiných uměleckých děl. Některé (často velmi úspěšné) filmy prakticky nejsou nic jiného, než série popkulturních odkazů.

  • 27. 7. 2023 14:28

    Filip Jirsák

    Jenže opensource a příslušné licence vznikly právě proto, aby vymanily dílo z restrikcí ochranářských organizací
    Protiřečíte si. Nejdřív tvrdíte, že kolektivní správci mají nějaké pravomoci dané zákonem a nelze se z toho vyměnit, a teď zase tvrdíte, že se z toho lze vymanit. Tak si rozmyslete, co vlastně tvrdíte. Mimochodem, v ČR nemáme kolektivního správce, který by zastupoval autory software – takže z moci jaké organizace tady podle vás ty licence vymaňují?

    Také už jsem vám asi stokrát napsal, že legislativní termín pro ten subjekt, který je například příjemcem poplatků za nenahraná média, je „kolektivní správce“. Bylo by fajn, kdybyste ten termín konečně vzal na vědomí a začal ho používat. Protože vámi vymyšlený termín „ochranářské organizace“ může znamenat naprosto cokoli, a až i vám dojde, že kolektivní správci autorských práv nemají ty pravomoci, o kterých tvrdíte, začnete se vymlouvat, že jste „ochranářskými organizacemi“ vlastně myslel něco jiného.

    a vylepšování
    Celou dobu tvrdíte, že zákon vylepšování znemožňuje. Tak si vyberete – znemožňuje to zákon nebo neznemožňuje?

    Proto jsou také OS programy zpravidla kvalitnější než programy chráněné autorskoprávními zákony.
    Všechny programy jsou chráněné autorským zákonem.

    A kvalitnější jsou často i programy, které nejsou open source, ale jsou volně šiřitelné (třeba TeX).
    TeX je opensource, jeho zdrojové kódy jsou k dispozici a můžete je upravovat.

  • 28. 7. 2023 22:32

    A. S. Pergill

    MMCH, někde na www.osel.cz je výcuc ze studie etologů, kteří reakci na podobné (zjevně nespravedlivé) chování testovali jednak u opic (konkrétní druh si nepamatuji) a velmi malých dětí (kojenci, batolata) a pro obě tyto skupiny bylo takové chování stresující (to se dá objektivně měřit třeba hormony v moči).

  • 29. 7. 2023 8:55

    Filip Jirsák

    To se k vám při tom vašem širokém vzdělání a širokých koníčcích nedostala informace, že lidská paměť je ošidná? Ťe tomu, co si pamatujete, nemůžete bezmezně věřit? Daleko pravděpodobnější, než že ten text zmizel, je to, že nikdy neexistoval – ale vy jste si ho vymyslel (a teď ani nemyslím, že byste to udělal záměrně).

    Nicméně to, že trvanlivost filmů, a navíc z kamery, není nekonečná, je prostě fakt
    Ano, to je fakt. Ale to, že v nějakém tvrzení uvedete jeden fakt, neznamená, že i ostatní věci v tom tvrzení jsou správně.

  • 29. 7. 2023 9:02

    Filip Jirsák

    Mno, s tou licencí TeXu jste se moc nepředvedl.
    Já vím, že vám pravda nevoní. To ale není můj problém. Licenci TeXu máte tady: https://tug.org/texlive/tex-copyright-page.jpg Vím, že právní texty ze zásady odmítáte číst, ale ta licence má jen dvě věty, to byste mohl dát.

  • 27. 7. 2023 16:25

    Filip Jirsák

    Ty máš jednoznačně a dlouhodobě problém s chápáním textu.
    Ne, nemám problém s chápáním textu. Naopak, na rozdíl od vás, chápu, že „brání“ je něco jiného než „znevýhodňuje“.

    Takže mu svým způsobem brání v rozvoji.
    „Svým způsobem“. Když chcete dokazovat, že někdo něčemu brání, dokazujte, že „brání“, ne že „svým způsobem brání“.

    Podporou kinematografie jsem pokračoval v další oblasti, která je finančně pokřivená.
    To je klidně možné, že je finančně pokřivaná, ale vůbec to nesouvisí s předmětem diskuse, kterým je autorské právo.

    Poslední větou jsi celý mnohapříspěvkový elaborát zmuchlal a hodil do koše. Přitom jsem ti tentokrát fandil.
    Když je písnička z jednoho filmu použitá v jiném filmu od jiného tvůrce a studia, je to podle mne dostatečný důkaz, že užít starší dílo v novějším dílu lze. Takže tomu asi zákon nebrání. Leda by všechna ta použití byla nelegální, ale to není moc pravděpodobné, že.

  • 27. 7. 2023 16:54

    A. S. Pergill

    Řeč byla o tom, že lidé zákonům nerozumějí. Zákony by přitom měly být koncipovány tak, aby jim rozuměl každý, kdo má mentálně na to, aby dostal občanku. A pokud to není (jakože v řadě případů je to jen nesrozumitelná hatmatilka), je něco špatně.
    Kdysi kdosi konstatoval, že norma EU, která se musí také dodržovat, pro zakřivenost banánů (či okurek) je delší než celý Chamurapiho zákoník. O Desateru raději ani nemluvě.

    Není do možné vkládat do diskuse stovky stran textu.

    Uvedl jsem organizace, zabývající se profesionálně "ochranou" autorských práv v různých segmentech autorské tvorby. Sám jste jednu z nich jako takovou v této diskusi zmínil.

    Zónování. Je to v podstatě rasismus, a je úplně jedno která konkrétní organizace a kteří konkrétní lidé to dělají a pod jakou záminkou. Ale platí, že pokud se tomu autor nebo držitel práv nepodvolí, tak se DVD s jeho dílem do obchodů s DVD prostě nedostanou.

    Toho Stallmana si dohledejte, cituji ho zcela jistě se zachováním smyslu toho, co píše. Možná by se to dalo (v angličtině) najít i na jeho stránkách.

    27. 7. 2023, 16:56 editováno autorem komentáře

  • 27. 7. 2023 17:06

    A. S. Pergill

    Stačí sledovat, kdo byla za co odsouzen, nebo alespoň léta šikanován.

    "parodie, parafráze"
    "vzniku takových děl nic nebrání"
    Je mi líto, popisujete dobu před značným utužením v této oblasti (ochranářské organizace potřebují rejžovat stále víc). Taková díla, jaká se točila někdy v 60. či 70. letech minulého století, by už dnes vzniknout nemohla.
    A pokud se točí remake, musejí se koupit práva na ten předchozí film.
    Dokonce i citace či ukázky pro potřeby výuky (která má řadu výjimek a ulehčení) jsou už dnes problematické. Šéf ústavu je právník a explicitně nás, zaměstnance a nikoli právníky, na to upozorňoval. A věřit budu spíš jemu než vám.

  • 29. 7. 2023 18:59

    Filip Jirsák

    Ne, v tomto případě je zdaleka nejpravděpodob­nější, že jste tu Stallmanovu přednášku nepochopil už když jste ji slyšel/četl poprvé. Stejně, jako jste nepochopil licenci TeXu nebo autorský zákon.

    To, že filmový materiál degraduje, jste se snad nedozvěděl poprvé před dvaceti lety. Takže o falešné vzpomínce utvořené v souvislosti s úplně jinou situací to nevypovídá nic.

  • 29. 7. 2023 19:05

    Filip Jirsák

    Proboha přečtěte si tu licenci TeXu. „Open source“ není označení žádné konkrétní licence, je to označení softwaru, jehož licence splňuje určité podmínky (ne úplně přesně definované). Každopádně public domain jednoznačně spadá do kategorie opensource licencí. TeX můžete libovolně upravovat, jenom upravený kód nesmíte šířit pod jménem TeX. Kdyby nebylo možné TeX měnit, nevznikla by ta spousta distribucí TeXu.

  • 30. 7. 2023 13:05

    Filip Jirsák

    O licenci ovšem rozhoduje autor, takže platí to, co jsem odkazoval, ne vaše domněnky. Neuvedl jste žádný zdroj, který by tvrdil, že zdrojové kódy TeXu jsou nepřístupné (což jste ostatně později sám popřel), ani že zdrojové kódy TeXu nelze modifikovat. Takže jste opět psal nesmysly.

    Public domain znamená, že se autor vzdává veškerých práv, kterých se vzdát může. V případě TeXu s výhradou práva na název TeX. Takže pokud jde o to, že se autor vzdá svých práv, neexistuje nic svobodnějšího, než zveřejnění jako public domain.

  • 27. 7. 2023 17:23

    A. S. Pergill

    Licence TeXu je taková, že můžete přidávat makra a jejich soubory. Nemůžete ale jít do samotného programu. Můžete ale upozornit pana profesora Knutha na chybu, a ta bude opravena a TeX dostane nové číslo verze za desetinnou tečkou, o jednu pozici za ní delší (konverguje k pí).
    Můžete (podle TeX booku) napsat i vlastní program, ale ten musíte nechat podrobit velmi tvrdému testování, zda z něj lezou naprosto stejné výsledky (na úrovni vlnové délky modrého světla :-) ) jako z originálního TeXu, jinak se váš program nesmí jmenovat TeX.
    Takže v podstatě to Open Source není.

    Open source programy jsou prostě z ničitelských paragrafů vymaněny, a proto je lze i zlepšovat. I lidmi, kteří na to nemají explicitní povolení autora.
    Sém jsem svého času řešil s autorem souboru maker k TeXu Opmac jednu IMHO chybu (nelze zavřít do uvozovek víc odstavců, což v odborných textech nevadí, ale v beletrii jsou přímé řeči přes víc odstavců běžné). Tam se to ovšem dá řešit zásahem nikoli do samotného Opmac, ale po jeho načtení načtením opravného souboru, který definici uvozovek (překopírovanou z jeho textu) předefinuje jako \long\def, kteréžto makro už může mít argument o víc odstavcích (̈́\def nesmí mít v argumentu \par). .

  • 27. 7. 2023 17:36

    Filip Jirsák

    Délka autorských práv na texty a obrázky a její dopad na praxi
    Úplně stejný problém by ovšem existoval i u délky ochrany 50 let po smrti autora nebo 100 let. Některé knihovny umí půjčovat skeny i na dálku stejně, jako kdybyste si je vypůjčil prezenčně – takže to je jenom věc technologie.

    Něco muselo být jejich zdrojem, protože normálního člověka by ani nenapadlo, že je zakázáno dědění e-booků.
    Většinu nesmyslů, které tady píšete, by normálního člověka nenapadlo. Takže zdrojem klidně mohl být někdo jako vy, kdo o autorském právu neví skoro nic, ale o to víc si vymýšlí.

    A znáte všechny "přílepky" k tomu zákonu, třeba u legislativy řešící zacházení s nebezpečnými odpady nebo o výstavbě letišť (nebo stovek dalších zákonů a jejich novel)?
    Samozřejmě. Se zákony se totiž pracuje v jejich konsolidovaném znění, tj. máte text zákona se zapracovanými všemi novelami tak, jak platil ke konkrétnímu dni.

    Podívejte, to, že vy se v zákonech vůbec nevyznáte, neznamená, že se v nich nevyzná ani nikdo jiný.

    Jen názorná ukázka podle kolegy Komenského.
    Akorát že ta ukázka neukazuje nic z toho, co je předmětem diskuse.

    To se dá opravdu najít i v nějakých textech o právu pro laiky.
    Takové texty by ale pořád nebyly určené pro vás. Vy se v oblasti práva orientujte na řadu „for dummies“, a i to pro vás bude velmi náročné čtení. To není urážka, to je zhodnocení vašich reálných možností na základě toho, co tady předvádíte.

    Pokud by ta listina v domovském státě jedné ze stran sporu byla a v domovském státě druhé strany nebyla veřejná, tak co? Hodi si soudce korunou (eurem)?
    Takové případy samozřejmě nastávají i dnes. A je to jenom malinký zlomeček případů, kdy jedna strana sporu je z jednoho státu a jiná strana z jiného státu. Stejný je třeba případ, když si něco koupíte v USA a pak dojde ke sporu. Právo ale má mechanismy, kterými určuje, podle kterého práva se spor bude soudit. A také má mechanismy, kterými se posuzuje právní stav skutečností pocházejících z jiné jurisdikce.
    Představte si, že třeba v některých státech je možné uzavírat stejnopohlavní manželství, a v ČR to možné není. Podle vaší teorie by se muselo manželství jako právní institut zrušit, protože co když takový stejnopohlavní pár přijede do ČR, mají tu být posuzováni jako manželé, nebo nemají? Vidíte, a přesto není nutné manželství celosvětově zrušit, protože i s takovými situacemi si právo umí poradit (i když to není vždy snadné).

    Viz text pana Stallmana na Rootovi, najděte si ho, než budete dál tvrdit, co tam je a co ne..
    Vy jste ale před tím tvrdil úplně něco jiného. A já fakt nebudu dohledávat argumenty dokládající vaše tvrzení. Doložit tvrzení je věcí toho, kdo to tvrzení předkládá, ne protistrany.

  • 30. 7. 2023 13:55

    A. S. Pergill

    Jistěže existuje něco svobodnějšího, a to je bezvýhradné vzdání se práv :-)

    A opět jste utekl od vaší falešné představy, že odvozeniny TeXu mají překopaný základní Knuthův program.

  • 30. 7. 2023 16:32

    Petr Faistauer

    Tradiční akademický přístup, ne? Pokud oponenta neubijete zavalenim slovy a frázemi, tak začněte tvrdit, že se řeší úplně jiné téma...

  • 30. 7. 2023 17:53

    Filip Jirsák

    Ano, na pojmu „svobodný software“ se se zbytkem světa neshodnete. Stejně jako na jiných pojmech. Software vydávaný pod licencí GPL má těch omezení daleko víc. I MIT licence je více omezující. Jediné, co by bylo méně omezující, by byl čistý public domain.

    Mimochodem, původně jste psal o open source. Jak máte rozumět cizím textům, když nerozumíte ani tomu, co sám píšete.

    Zbytek halucinací ponechávám bez komentáře.

  • 27. 7. 2023 17:44

    Filip Jirsák

    Řeč byla o tom, že lidé zákonům nerozumějí.
    Ne, vy jim nerozumíte.

    Zákony by přitom měly být koncipovány tak, aby jim rozuměl každý, kdo má mentálně na to, aby dostal občanku.
    To byste zbytečně nedal občanku spoustě lidí. Vy si asi také dokážete nakoupit, dojet někam MHD, možná i zaplatit složenku – a neměl byste mít občanku jenom proto, že nerozumíte jednoduchým zákonům?

    Není do možné vkládat do diskuse stovky stran textu.
    Ale jeden odkaz se do diskuse vložit dá.

    Uvedl jsem organizace, zabývající se profesionálně "ochranou" autorských práv v různých segmentech autorské tvorby.
    Akorát že ty organizace nemají ta práva, která jim přisuzujete.

    Zónování. Je to v podstatě rasismus,
    Není. Vy jste si vážně dal předsevzetí, že v každém komentáři musíte přijít s aspoň jedním zbrusu novým blábolem?

    Ale platí, že pokud se tomu autor nebo držitel práv nepodvolí, tak se DVD s jeho dílem do obchodů s DVD prostě nedostanou.
    Tohle tvrzení vyvrací DVD, která jsou vydána v jeden okamžik pro všechny zóny, a která v obchodech s DVD jsou.

    Toho Stallmana si dohledejte, cituji ho zcela jistě se zachováním smyslu toho, co píše.
    Těžko můžete při citování zachovat smysl textu, když smysl toho textu nechápete. A fakt nevím, proč já bych měl dohledávat text, kterým argumentujete vy.

  • 27. 7. 2023 17:50

    Filip Jirsák

    Stačí sledovat, kdo byla za co odsouzen, nebo alespoň léta šikanován.
    Tak nějaký takový příklad uveďte.

    Je mi líto, popisujete dobu před značným utužením v této oblasti (ochranářské organizace potřebují rejžovat stále víc). Taková díla, jaká se točila někdy v 60. či 70. letech minulého století, by už dnes vzniknout nemohla.
    Když jsem o tom psal, měl jsem na mysli díla z tohoto tisíciletí. Bez přemýšlení mne napadl třeba Shrek. To nejsou 60. či 70. léta minulého století.
    Navíc v této oblasti nedošlo minimálně za posledních 50 let k žádné významné změně.

    A pokud se točí remake, musejí se koupit práva na ten předchozí film.
    Aha, takže to jde, zákon tomu nebrání. Proč teda pořád tvrdíte, že tomu zákon brání?

    Dokonce i citace či ukázky pro potřeby výuky (která má řadu výjimek a ulehčení) jsou už dnes problematické.
    Jenže na legislativním ukotvení citací se nic neměnilo desítky let. Že je to pro vás problematické, protože tomu nerozumíte, tomu věřím.

    A věřit budu spíš jemu než vám.
    Ono je nejpravděpodob­nější, že s ním nejsme ve sporu. Že problém je v tom, že tomu nerozumíte vy.

  • 27. 7. 2023 17:59

    Filip Jirsák

    Když někomu, na rozdíl od jiného, poskytnu podporu, tak ho ve vztahu ke konkurentovi znevýhodním.
    Ano.

    Zároveň mu bráním v rozvoji.
    Nebráníte.

    Když zatarasíte vstup do hospody, zabráníte kolemjdoucím v té hospodě se najíst. Když jim nedáte peníze, nebráníte jim v tom najíst se.

    Ano, bylo to trochu mimo téma. /em>
    Bylo to úplně mimo téma. Je to jako kdybychom se tady bavili o nejlepším receptu na svíčkovou, protože přece ulož.to má ty soubory uložené na discích, plotnové disky mají v sobě kulaté plotny, talíře jsou také kulaté, a na talíři můžeme mít třeba svíčkovou.

    Řeč ale byla o patentech.
    Ne, o patentech tady psal akorát A.S.Pergill, protože neví, že patenty jsou řešené jinak, než autorská díla.

  • 27. 7. 2023 20:47

    A. S. Pergill

    "Úplně stejný problém..."
    V tom nejsme ve sporu. Problém je hlavně při nemožnosti identifikovat autora, nebo držitele autorských práv. O tom píše i ten Stallman (sice u amatérských filmů, ale je to v principu to samé).
    Půjčování skenů na dálku - to narazí na mnoho praktických problémů.

    Ten zdroj - tohle může napadnout jen nějakou ochranářskou orgnizaci, normálního člověka ne.

    Přílepky
    Přiznám se, že neznám současný stav, ale když jsem naposled hledal něco v zákonech, tak free byly jen skeny stránek Sbírky, bez možnosti prohledávat text, a v surové podobě, tedy bez nějakého odkazování na pozdější přílepky apod.
    To, co popisujete, bylo jen na zpoplatněných stránkách.

    Ukázka toho, že ani ti, kdo paragrafy sepsali,nejsou s to spolehlivě predikovat, jak je vyloží soud. A to je ještě zpravidla soudy různých stupňů vykládají různě.

    "Texty pro laiky"
    Toho Sawického jsem přečetl bez problémů. Mrkněte se na něj, po knihovnách asi bude, je to velice zajímavé čtení od světově uznávaného špičkového právníka a popularizátora práv (má i stránku na Wikipedii). A on právě vykládá principy různých právních řešení a zdůvodňuje na příkladech, proč je takové či makové. Paragrafy neřeší, protože ty jsou stejně v každé zemi jiné a mění se i v čase. Proto je jeho text zajímavý i dnes, kdy už z tehdy platných zákonů asi moc nezbylo. Kdyby tehdy citoval jen paragrafy, byla by jeho kniha dnes jen makulatura.
    MMCH, zkoušku ze soudního lékařství vč. příslušných paragrafů mám za 1.

    G+G a L+L manželství
    Ano, zrovna o tom je docela dost diskutováno na nejrůznějších webech, včetně toho, že může nastat situace, kdy přijede pár s dítětem, jeden člen páru je biologický rodič a druhý adoptivní. A reálně jsou obavy z toho, že v případě úmrtí nebo těžké nemoci biologického rodiče by mohly nastat právní problémy ve státě, který homo manželství a homo adopce neuznává (stav nyní u nás).

    Netvrdil jsem nic jiného, jen jsem použil onen termín "mickeymouseův zákon", který používá Stallman

    27. 7. 2023, 20:48 editováno autorem komentáře

  • 27. 7. 2023 21:01

    A. S. Pergill

    "Zákony"
    Sorry. "Neznalost zákona neomlouvá." Pokud lidé nejsou s to pochopit, co se po nich vlastně přes ten zákon vyžaduje, je něco špatně.

    Odkaz na diskusi o e-boocích před lety možná zde, možná na rootovi?

    "Akorát že ty organizace nemají práva..."
    Ale v podstatě mají. Viz řada kauz, které proběhly veřejnými sdělovacími prostředky.

    Zónování.
    V principu je to čísi rozhodnutí, že lidé z určitých států nebo kontinentů nebudou mít k danému videu přístup. Pokud to není rasismus, přiznávám že jsem tento termín použil jako nadsázku, pak se mu to hodně blíží.

    Vyvrací DVD
    Nevyvrací. Maximálně to dokazuje fakt, že zónování je jen zbytečná buzerace diváků i autorů a naprosto ho není zapotřebí. A že jsou takoví autoři, kteří si případně mohou dupnout.

    Toho Stallmana si dohledejte, abyste nebyl za "momentálně zaostalého". Navíc je jeho text velice čtivý, inteligentně napsaný a, pokud mohu soudit, i dobře přeložený.. Rozhodně většinu čtenářů obohatí.

  • 27. 7. 2023 21:14

    Filip Jirsák

    Problém je hlavně při nemožnosti identifikovat autora, nebo držitele autorských práv.
    Ne, není to problém. Autorský zákon na takové situace pamatuje.

    Přiznám se, že neznám současný stav, ale když jsem naposled hledal něco v zákonech, tak free byly jen skeny stránek Sbírky, bez možnosti prohledávat text, a v surové podobě, tedy bez nějakého odkazování na pozdější přílepky apod.
    To, co popisujete, bylo jen na zpoplatněných stránkách.

    Nebo se to také dalo koupit papírově jako „ÚZ“ (Úplné znění) dávno před internetem.

    Stejně je fascinující, že už jste tu popsal asi stranu textu důvody, proč si nemůžete přečíst zákon (přitom neustále pomíjíte ten nejdůležitější – že byste mu stejně nerozuměl), ale pořád máte pocit, že k tomu zákonu máte co říct.

    Netvrdil jsem nic jiného, jen jsem použil onen termín "mickeymouseův zákon", který používá Stallman
    No, tvrdil jste už asi tři věci, které v tom článku údajně byly. A dokud ten článek neodkážete, nemá smysl se o něm bavit, protože vaše interpretace toho textu je absolutně nevěrohodná, protože nevěrohodné jsou všechny vaše interpretace textů.

  • 27. 7. 2023 21:53

    Filip Jirsák

    Pokud lidé nejsou s to pochopit, co se po nich vlastně přes ten zákon vyžaduje, je něco špatně.
    Není možné dělat zákony pro lidi s IQ 40. Holt se počítá s tím, že většina lidí dokáže pochopit, že na něco nemá, a nebudou se pouštět daleko za tuto hranu. Vy jste výjimka, ale zákony řeší fungování celé společnosti, nemohou se přizpůsobovat každé výstřednosti.

    Ale v podstatě mají. Viz řada kauz, které proběhly veřejnými sdělovacími prostředky.
    Ne, nemají. Odkazem na domnělou řadu kauz nic nedokážete, odkažte třeba na tři konkrétní kauzy.

    Nevyvrací
    Vyvrací. Když vy tvrdíte, že něco nejde, a já ukážu výsledek takové činnosti, tak to vaše tvrzení vyvrací.

    Maximálně to dokazuje fakt, že zónování je jen zbytečná buzerace diváků i autorů a naprosto ho není zapotřebí.
    Ne, nedokazuje. To, že to tak vyhovuje jednomu autorovi, neznamená, že to tak vyhovuje všem.

    Toho Stallmana si dohledejte, abyste nebyl za "momentálně zaostalého".
    Vy jste mentálně zaostalý a překáží vám to? Nepřekáží. Nedokážete pochopit ani jednoduché tvrzení, že doložení zdroje je na tom, kdo se zdroje dovolává, ne na oponentovi. Vadí vám to nějak? Ne, spokojeně si opakujete, že doklad vašeho tvrzení si má najít já.

  • 28. 7. 2023 8:28

    Filip Jirsák

    Takže když mu nedám peníze, tak mu sice nezabráním ve vstupu, ale zabráním mu v zaplacení útraty.
    Ne, nezabráníte. Dotyčný ty peníze může získat jinak. Může je mít naspořené z dřívějška, vydělá si je, daruje mu je někdo jiný…

    Dle tvé logiky by tedy mohl odejít bez placení, na které nemá finanční prostředky, protože bys mu nebránil v jeho jednání.
    Nic takového ani vzdáleně podobného jsem já netvrdil.

    To je strašný výmysl, protože argumentuješ max. vizuální podobou.
    No ale stejnou metodou volných asociací se A.S.Pergill dostal k patentům nebo kolektivní správě autorských práv.

  • 31. 7. 2023 13:47

    A. S. Pergill

    Jenže ta výhrada jména je poněkud jiná.

    Prostě, zde se neshodneme. Je zajímavé, že jinde v diskusi jste se točil na maličkostech a zde vás rozdíly srovnatelné, nebo i větší, nechávají klidným.
    Faktem je, že to skupinování licencí je prostě lidský produkt, který má svá omezení (patrně i časová), a je docela možné, že časem se licence budou třídit a pojmenovávat odlišně (v biologii se to děje běžně).

  • 31. 7. 2023 15:05

    A. S. Pergill

    Jenže TeXovská licence vámi uvedené požadavky na originální či odlišné jméno a číslo verze explicitně upřesňuje.

  • 31. 7. 2023 16:16

    A. S. Pergill

    Jenže jste opomenul tu druhou stránku: Pokud se odvozenina bude chovat jako TeX (a projde příslušnými testy, může se jmenovat TeX.

  • 31. 7. 2023 16:30

    Filip Jirsák

    Za prvé, v licenci TeXu nic takového není. Za druhé, i kdyby tam něco takového bylo, pořád je to v souladu s uvedenou definicí opensource – nepřidává to žádnou podmínku navíc, naopak by to zmírnilo tu podmínku, kdy je nutné program přejmenovat.

  • 28. 7. 2023 16:57

    A. S. Pergill

    Kousek před koncem diskuse jsem ten úpadek výzkumu rozebral víc a přidal možná vysvětlení. Je vcelku charakteristické, že jste na to nereagoval.
    A ještě MMCH: V oboru, který provozuji, a tudíž se musím nějak udržovat v obraze, se stále více prosazují z USA výzkumníci z neaglickými jmény a příjmeními (španělská, a různá asijská). IMHO je to negativním vlivem užívání angličtiny na kvalitu myšlení (které je více-méně prokázasmné a literatura na to se dá najít). To by se asi dalo prokázat i statisticky. nad nějakým web of science nebo podobným zdrojem.
    Nicméně zavedení angličtiny coby "světové řeči vědy" mohlo také udělat svoje.

  • 28. 7. 2023 18:34

    Filip Jirsák

    Ten s přezdívkou: A.S.Pergill psal, že jakési ochranářské organizace něčemu brání. Já jsem tvrdil, že ničemu nebrání. Vy píšete o narušení, znevýhodnění apod. Nic z toho není bránění. Navíc ten váš příklad s hospodou neodpovídá realitě – autoři nejsou v situaci, že když nedostanou dotaci, nemohou vůbec nijak tvořit.

    Já chápu o čem píšete, nemusíte to opakovat. Ale je to věc, která s autorským právem souvisí jenom tak, že se to také týká autorů. Poněkud matoucí je, že jste si jako oslí můstek k tomuto tématu zvolil A.S.Pergillovo bránění, takže to vypadalo, že chcete psát také o brání. Postupně se ukázalo, že o žádném bránění psát nechcete –OK. Ale já se tu do dalšího tématu nesouvisejícího s autorským právem zapojovat nebudu.

  • 28. 7. 2023 22:26

    A. S. Pergill

    Omlouvám se. Úvod je velmi podobný tomu, co si pamatuji, ale někde u textu:

    "Souhlasím, že zkrácení doby platnosti autorských práv je dobrý nápad. Není vůbec potřeba, co se týká podpory publikování, aby autorská práva mohla trvat až celých 150 let (podle současného zákona v některých případech mohou). "

    bylo v té verzi co pamatuji explicitně uvedeno, že starší filmy mohou prostě časem zteřet a že do digitalizace a množení za cenu pokrývající náklady se nikdo nebude pouštět při riziku, že se objeví nějaký majitel autorských práv (tč. neznámý) a bude ho chtít kasírovat.
    Hledal jsem jinou verzi v češtině i angličtině, ale nenašel jsem ji ani česky ani anglicky. Prostě za těch 22 let to zmizelo jako mnoho jiných věcí. Bohužel.
    Nicméně to, že trvanlivost filmů, a navíc z kamery, není nekonečná, je prostě fakt (o té kameře to platí víc, protože filmy z fotoaparátu (čb) na tom jsou při dobrém procesingu líp.

  • 29. 7. 2023 10:36

    A. S. Pergill

    Je to public domain, nikoli GNU/GPL nebo Open source. Takže pravdu jsem měl já.

    Znamená to, že nemáte legální přístup ke zdrojákům. Opravy atd. musíte řešit s držitelem autorských práv, pouze můžete tento program volně využívat. Ale nejsou patentovány algoritmy (popsané v TeX book a Metafont book). Tj. každý na jejich základě může napsat vlastní program, ale ten musí dávat "tip top" identické výsledky s těmito programy. MMCH, na základě Metafontových algoritmů byl vytvořen program Metapost, který doplňuje některé jeho vlastnosti a sám pan profesor Knuth přiznal před pár lety, že při tvorbě obrázků přešel z Metafontu na Metapost.
    Dost zajímavě píše o této problematice pan Olšák, byť některé jeho texty zmizely nebo se přesunuly na jiné adresy, než odkud je znám. Ale kniha "Typografický systém TeX" existuje i v papírové podobě a v jejím úvodu je historie TeXu vč. licencování a verzí popsána také.

  • 31. 7. 2023 16:41

    Petr Faistauer

    Koukám, že pan ASP nejen chce být za lamu, on si myslí, že označení lama je ocenění znalostí. Pokud nás tu ovšem programově netrolli...

  • 2. 8. 2023 15:18

    Petr Faistauer

    No to víte, když je někdo přesvědčen, že libovolná učebnice musí být pro každého slovo Boží ....
    A vůbec nebere, že tady není za katedrou, ale v internetové diskusi...
    Skvělý argument "je to tak, protože je to v učebnici!" 🙄🙄
    Zajímavé je, že pod články o technologií pan ASP jaksi nějak nediskutuje...

    2. 8. 2023, 15:20 editováno autorem komentáře

  • 2. 8. 2023 17:21

    Filip Jirsák

    Když ono to pravděpodobně ani v těch učebnicích není napsané… Vzhledem k tomu, jak špatně interpretuje pan A.S.Pergill texty napsané tady v komentářích, byl by zázrak, kdyby texty v učebnicích interpretoval výrazně lépe.

  • 2. 8. 2023 18:29

    Petr Faistauer

    Jenže téma tehle diskuseje od začátku o autorských právech na jeden, konkrétní film. A o krocích jedné společnosti.
    Že vy jste utekl někam o galaxií dál, je váš problém.
    BTW: biomedicinske učebnice zcela ponechám studentům (bio)medicíny. Do oboru ve kterém jsem totálním laikem se nemíním nijak montovat.
    Řekl mi nedávno jeden moudrý muž:
    "...špička v jednom oboru je laikem v jiném oboru, tedy ve většině oborů jsme všichni amatéry. Kdo je odborník na všechno, je ale laik ve všem..."

  • 29. 7. 2023 11:15

    A. S. Pergill

    Ano., falešné vzpomínky zcela jistě existují, ale je daleko pravděpodobnější, že to, co si pamatuji léta a léta používám při různých příležitostech, během 20 let z webu zmizelo, než že se mi vygenerovala falešná vzpomínka.
    Je docela možné, že to byl nějaký neoficiální překlad Stallmanovy přednášky ve Skopje v roce 2010 (s velmi podobným názvem), kterou se mi nepodařilo najít jako text, ale jen jako video. A jen pomocí yahoo, přes google jsem ji nenašel.

    K té trvanlivosti filmů: Jde o to, že pokud by byla v rozporu s tím, co se mi vybavuje, byl by to argument pro falešnost vzpomínky. Navíc starší filmy jsou na celuloidu, který stárne rychleji než podklady filmů, na které se analogově fotí a snad i filmuje v současnosti.

  • 30. 7. 2023 11:50

    A. S. Pergill

    Stačí, když tu licenci (kterou jste tu nepředvedl) za mě přečetli jiní a kompetentnější, odborníci na TeX a jeho odvozeniny; já jsem jen pokročilý uživatel.

    Ona "spousta distribucí TeXu" ve skutečnosti komunikuje s tím knuthovským programem, jen mezi něj a uživatele (a jeho text) vkládá makra, která překládají jejich příkazy do TeXovských primitiv, případně nativních maker (plain, celkem asi stovka). A bez onoho knuthovského programu prostě tyhle LaTeXy, MikTeXy, CsTeXy a mnoho a mnoho dalších prostě nejedou. Všechny tyhle "distribuce" jsou jen určitou konkrétní mezivrstvou mezi uživatelem a programem TeX.
    Dokonce i sporné (byly kolem toho mnohé diskuse) příkazy LaTeXu, které jsou stejné s příkazy plainu, ale program na ně reaguje jinak, jsou řešeny předefinováním v oné mezivrstvě, nikoli přeprogramováním samotného jádra.
    Proto je koncepce celého tohoto systému taková, že v počítači mám pouze jeden program TeX, a ten může být volán csplainem, LaTeXem, AmsTeXem a spoustou dalších s tím, že ta volání jsou generována na základě příkazů v mém textu a převáděna příslušnými sadami maker (které k překladu toho textu použiji) do oné asi stovky příkazů, kterým tento základní program rozumí.

    Jazyk WEB i kód TeXu jsou sice volně přístupné, ale je zde ono omezení, že pokud do toho budete vrtat, tak výsledek se už nesmí nazývat TeX (což je rozdíl proti standardním open source licencím). A podle všeho byla motivací ke zpřístupnění snaha pana Knutha o poučení uživatelů:
    "Knuth zdrojový kód TeXu spolu s WEBem poskytl k volnému užívání a tak se po mnoho let mohou noví a noví uživatelé zcela zdarma ponořovat do tajů typografie s tímto jistě úctyhodným (a v mnoha ohledech geniálním) programem."
    https://www.root.cz/clanky/texty-texem-12/

  • 30. 7. 2023 12:14

    Filip Jirsák

    A. S. Pergill: Není divu, že jste tak nevzdělaný, když ani nechápete princip hypertextových odkazů. Odkaz na licenci jsem vkládal v tomto vlákně, stačí vyrolovat o obrazovku výš.

    Zajímavé je, že sám nedokážete přečíst licenci TeXu, která má dva řádky – a potřebujete, aby ji za vás přečetli jiní. To svědčí o tom, jak složité informace dokážete zpracovat – i dvě věty jsou na vás moc.

    Zajímavé je také to, že se sice odvoláváte na to, že licenci za vás přečetli jiní, ale neodkážete odkázat jediný text, kde by se tvrdilo to samé, co tvrdíte vy.

    Znamená to, že nemáte legální přístup ke zdrojákům.
    Jazyk WEB i kód TeXu jsou sice volně přístupné
    Ještě v předchozím komentáři jste tvrdil, že zdrojáky TeXu nejsou přístupné, teď tvrdíte, že přístupné jsou. Jakou výmluvu budete mít pro tenhle rozpor?

    výsledek se už nesmí nazývat TeX (což je rozdíl proti standardním open source licencím)
    Není to rozdíl. BSD licence mají podobnou klauzuli, MPL to řeší trochu jiným přístupem, ale výsledkem je opět to, že nemůžete třeba jako Mozilla Firefox nazývat nic jiného, než oficiální distribuci.

  • 30. 7. 2023 12:51

    A. S. Pergill

    Licenci jsem si na odkazovaném jpg přečetl, ale tam v podstatě je jen, že spadá pod public domain a nikoli to další, co jsem citoval z jiných zdrojů.
    Odkazoval jsem na podrobnosti licence:
    "For a few of Knuth's files (tex.web, mf.web, plain.tex, plain.mf, hyphen.tex), he states that modified versions should be renamed. The relationship between this and the public domain declaration is not precisely clear, since TeX and MF long predate such legal wrangling, but in any case it is a reasonable and useful condition, and easy to satisfy. We don't recommend propagating a similar condition to any new files. "
    https://tug.org/texlive/copying.html

    "nejsou volně dostupné"
    Omlouvám se za tuhle formulaci: Není to licence ke zcela volnému nakládání s těmito texty (na rozdíl od standardu svobodných licencí).

    "není to rozdíl"
    Proto se zpravidla píše o BSD licenci apod., nikoli o prostém public domain.

    Jinak platí to, co jsem uvedl v diskusi: plain.tex a hyphen.tex se nemění, mění se (a nesou různé názvy) makra, tvořící mezivrstvu mezi nimi a uživatelem (či jeho textem, nicméně je lze používat i v interaktivním režimu).

  • 3. 8. 2023 14:29

    A. S. Pergill

    Tématem jsou copyrighty a patenty a jejich vynucování na straně jedné a jejich nepřirozenost pro lidskou psychiku (ta s tou biomedicínou jednoznačně souvisí) na straně druhé. A s učebnicemi to souvisí tak, že podstatné věci na toto téma najdete už na úrovni učebnic, už celá desetiletí.

  • 30. 7. 2023 14:02

    Filip Jirsák

    V poslední větě mého komentáře ovšem nic o výhradě jména nebylo, ta věta byla obecně o public domain. Zase jste dokázal jenom to, jak špatně chápete psaný text.

    Že mají odvozeniny TeXu překopaný základní Knuthův program jsem nikde nepsal. Nicméně některé odvozené aplikace například podporují Unicode, což Knuthův TeX nepodporuje.

    Vy jste utekl od svých tvrzení, že TeX není opensource, jeho zdrojové kódy jsou nepřístupné, nejde je modifikovat. A to je jenom výběr z nesmyslů, které jste tvrdil, obhajoval a když jste i vy pochopil, že je to nesmysl, tak jste se najednou začal tvářit, že takové téma se nikdy neřešilo.

  • 30. 7. 2023 17:40

    A. S. Pergill

    Patrně se neshodneme na pojmu "svobodný software". TeX má určitá omezení, proto zcela (100%) svobodný není. Možná jsem to napsal zavádějícím způsobem, ale tak to bylo myšleno.

    Knuthův TeX skutečně nepodporuje (a nebude patrně ani v budoucnu podporovat) unicode i jiná kódování. S programy TeX, které by podporovaly unicode (apod.) jsem se nesetkal.
    csplain a pdfcsplain nyní podporují UTF8. Pravděpodobně na úrovni těch maker mezi zdrojákem a TeXem, protože volají následně TeX. Problém je, že zdrojový text stejně musí obsahovat pouze znaky, které jsou zastoupeny v příslušném 8 bitovém kódování (pro češtinu ISO-8859-2), protože tyto programy neumějí korektně převést přinejmenším část znaků sady UTF8 na TeXem zpracovatelné znaky (např. trojtečku (utf8) na \dots nebo dlouhou pomlčku (utf8) na --; ale i některá písmena).
    V praxi se proto musí použít makro utf8off a text v UTF8 buď nějakým filtrem (třeba konwert) převést na standardní ISO-8859-2 nebo alespoň změnit všechny znaky mimo tuto znakovou sadu a pak text v uvedeném kódování uložit.
    Z tohoto důvodu je tahle změna spíš komplikací než přínosem.
    Pochopitelně, je lépe česky psát rovnou v editoru s možným ukládáním do ISO-8859-2. Na linuxu je jich naštěstí dost, problém jsou windows, protože MS produkty (vč. poznámkového bloku apod.) do této sady text uložit neumějí (nebo alespoň neuměly v době, kdy jsem je ještě alespoň občas používal - do cca roku 2010). Haprovaly tam 4 znaky vždy velké a malé písmeno. Jedno bylo Ř a ř (místo toho bylo škrtnuté o ze severských abeced) to druhé si už nepamatuji. Musely se používat speciální editory, které uložení provedly samy a korektně. Vzhledem k tomu, že windows mají i mnoho jiných vlastností, překážejících při editaci textu, i další seriózní práci, používal jsem je od konce 90. let jen minimálně.
    Pochopitelně, TeX má daleko větší možnosti "exotických" znakových sad než unicode, a navíc zaručuje jejich korektní zobrazení ve výsledném dokumentu na libovolném počítači, což unicode ani utf8 z principu zaručit nemohou (mj. proto, že v naprosté většině OS jakéhokoli druhu nejsou normálně nainstalovány fonty celého unicode). Dokumentů .doc nebo docx, skládajících se z malých obdélníčků, jsem viděl dost a dost.
    Nehledě k tomu, že pokud potřebuji nějaké extra znaky, mohu si je nadefinovat v metafontu (jde to i když to není zrovna práce, kterou bych dělal pořád a rád), zatímco nějaký free editor znaků pro windows se mi nikdy nepodařilo najít. Opět výhoda SW nezatíženého copyrightem a podobnými prasečinami.

  • 31. 7. 2023 11:38

    A. S. Pergill

    Ještě jedna věc odlišuje TeX od klasické opensource:
    Protože jsou k dispozici nejen zdrojové kódy v jazyce WEB, ale i příslušné slovně / matematicky popsané algoritmy, může kdokoli napsat verzi programu v jakémkoli jiném jazyce (pokud to v něm jde), klidně třeba v assembleru nebo v Javě či Ruby, ale výsledný program musí vygenerovat nad zkušebními zdrojovými texty identický soubor .dvi, jinak se nesmí nazývat TeX.
    Něco takového v kousek níž odkazované definici opensource taky nenajdete.

    TeX je prostě svůj i v licenci, pod jakou je šířen, a to, že je to formálně public domain a současně je to i blízké onomu open source, takže je to pod ni zařazeno (asi aby nebyla takovýchto licencí celá džungle), bez ohledu na odlišnosti jeho licence od těch typických v rámci uvedených pojmů. Pokud se někdy v budoucnu změní škatulkování licencí, je dost dobře možné, že se licence TeXu přesune jinam
    Na tom, bohužel, ani vy ani pan Petr Faistauer nic nezměníte. Vaše snahy vyznívají asi stejně jako práce onoho literárního historika, který se snažil dokázat, že Ilias a Odysseu nenapsal Homér, ale jiný Řek téhož jména.

    Pro mě je prostě důležité to, že program mohu svobodně využívat, kopírovat, dávat dál atd., ale v případě jeho pozměňování nebo napodobování platí určité restrikce, které nejsou v jiných případech, spadajících pod uvedené licence, běžné. A tohle je to podstatné, nikoli formální zařazení té licence tam či onde.

    Nic si z toho nedělejte, podobné zmatky existují i v biologii, např. širší versus užší pojetí druhu v taxonomii (do něhož navíc v současnosti vnáší další šílenosti sekvenování DNA).
    Mě, z praktického hlediska ochrany lidského zdraví, bude u konkrétního izolátu plísně daleko více zajímat, zda roste při 37 stupních (a tudíž je s to "sežrat živého člověka") než jeho zařazení (podle jakéhokoli taxonomického kritéria) do druhu (či jiné taxonomické jednotky), který při 37 stupních obligátně neroste a člověka sežere až leda při havárii chladničky v pohřebním ústavu, nebo jiné podobné události. A přitom takový jedinec nemusí být popsatelný jako nový druh, protože existují i epigenetické jevy apod. a pokud je ta odlišnost závislá na nich, dtto pokud je jeho odlišná reakce na teplotu dána třeba nakažením plísně virem, což je také v principu možné, tak to nový druh nemůže být.

  • 3. 8. 2023 17:49

    A. S. Pergill

    Téma článku je souzení se mezi Uložto a majiteli copyrightu na film Šarlatán.
    Diskuse byla vedena mj. o tom, nakolik je takový copyright OK. Já k tomu přidal ony poznatky z psychologie, vývojové psychologie a chování zvířat. Ty všechny říkají, že to úplně OK není.
    Pak jsem více méně reagoval na diskutující.

  • 31. 7. 2023 14:13

    Filip Jirsák

    Ne, ta výhrada jména je stejná. „The license may require derived works to carry a different name or version number from the original software.“ TeX to má stejně, jako jiné opensource programy a jako je to v této definici opensource – tedy můžete program upravit a upravený program distribuovat, ale ne pod původním jménem.

    Definice opensource jsou různé, je i několik „oficiálních“ nebo všeobecně uznávaných definic opensource, které se v různých detailech liší. TeX ale splňuje všechny tyhle definice, protože je to naprosto průměrný opensource. Vy se pořád různými nesmysly snažíte obhájit své původní tvrzení, že to není opensource. Asi už jste pochopil, že neobhájíte svá původní tvrzení, že nemá přístupné zdrojové kódy a že jeho zdrojové kódy nesmíte modifikovat. Tak se snažíte točit aspoň na tom, že je nejasná definice opensource – ale nepřišel jste z žádnou všeobecně uznávanou definicí opensource, kterou by TeX nesplňoval.

  • 31. 7. 2023 15:51

    Filip Jirsák

    Požadavky na opensource (jedna z definic): The license may require derived works to carry a different name or version number from the original software.

    Licence TeXu: However, use of the name 'TeX' is restricted to software systems that ag​ree exactly with the program presented here.

    Když to budu parafrázovat (protože přesný překlad by na vás byl moc složitý) česky: opensource – licence může požadovat, že upravený kód musí mít jiné jméno (nebo číslo verze). TeX (licence požaduje): upravený kód musí mít jiné jméno. Licence TeXu neříká nic o tom, jak se ten upravený program má jmenovat. Říká akorát to, že to nesmí být TeX. A přesně to říká zmiňovaná definice opensource – že licence může požadovat, že při změně kódu se musí použít jiné jméno. Ta dvě vyjádření si už pomalu nemohou být bližší, zejména když si uvědomíte, že ta definice opensource vznikla až desítky let po té – a přesto ji licence TeXu perfektně splňuje.

  • 1. 8. 2023 10:15

    A. S. Pergill

    Patrně to tam někde je, když to citují některé učebnic či tutoriály TeXu. A je to zase určité zpřísnění. A také není zvykem zpřístupňovat veřejnosti kromě zdrojových textů programu také popis algoritmů, podle nichž ten program pracuje. Tohle je dost unikátní.
    A z obecného znění opensource licence tyhle detaily prostě nevychytáte. Maximálně "že by tam něco takového mohlo / smělo být". Z tohoto důvodu, kdyby mě chytil fantas a já chtěl napsat TeX třeba v perlu nebo BASICu, tak budu pátrat po konkrétním znění jeho licence a opensource licenci ani řešit nebudu.

  • 1. 8. 2023 12:29

    Filip Jirsák

    Patrně to tam někde je, když to citují některé učebnic či tutoriály TeXu.
    Jasně, někde to tam v těch dvou větách je, ale vy to neumíte najít. Proč tedy diskutujete o daleko složitějších věcech, když nedokážete pochopit ani dvě jednoduché věty?

    A je to zase určité zpřísnění.
    Jenže zmiňovaná definice opensource takové zpřísnění výslovně povoluje.

    A také není zvykem zpřístupňovat veřejnosti kromě zdrojových textů programu také popis algoritmů, podle nichž ten program pracuje. Tohle je dost unikátní.
    Jenže to nemá na licenci TeXu vůbec žádný vliv. Mimochodem, zdaleka nejlepší popis jakéhokoli počítačového algoritmu je zdrojový kód. Proto je tak oblíbený opensource – protože ze zdrojového kódu vyčtete přesně, co program dělá. Jakýkoli textový popis vedle je vždy jenom popis toho, co si někdo myslel, že ten program dělá. Byť v případě Knuthova popisu algoritmu TeXu věřím, že ten popis bude velmi přesný, stejně jsem přesvědčen o tom, že i tam by se našly nejasnosti, které osvětlí až pohled přímo do zdrojového kódu.

    A z obecného znění opensource licence tyhle detaily prostě nevychytáte.
    Neexistuje žádné obecné znění opensource licence. Každopádně tu byla odkázána jedna z všeobecně uznávaných definic opensource. Vy jste tu definici nerozporoval ani jste nepřišel s jinou definicí opensource. Neuvedl jste ani nic, v čem by licence TeXu této definici opensource odporovala. Pořád akorát blouzníte o tom, že TeX není opensource, aniž byste pro to uvedl jediný argument.

    tak budu pátrat po konkrétním znění jeho licence a opensource licenci ani řešit nebudu.
    Kdybyste chtěl znovu implementovat algoritmy TeXu, jeho licence vás vůbec zajímat nemusí. Na konkrétní znění licence TeXu jsem vám dával odkaz – je symptomatické pro váš způsob vedení diskuse, že tu pořád píšete nesmysly o licenci TeXu, přitom jste se na ní ještě nepodíval, i když jsem vám odkaz poskytl. Jak už jsem psal výš, žádná konkrétní „opensource licence“ neexistuje. Existují jen různé definice opensource, existují různé licence, a o některých licencích lze říci, že když je program distribuován pod danou licencí, je (podle některé z definic) opensource.

    Vy v tom máte takový zmatek, nerozumíte ani úplně základním pojmům, ale pořád máte pocit, že o tom můžete debatovat nebo dokonce někoho poučovat. Problém je, že nedokážete poznat, jak moc jste mimo.

  • 1. 8. 2023 19:38

    A. S. Pergill

    "v těch dvou větách"
    Není tam nic právě o nutnosti podstoupit testy, může-li se nový program jmenovat TeX.

    "Jenže zmiňovaná definice..."
    Zrovna tohle (podstupování testů, zda se to chová stejně) tam není.

    "algoritmy vs zdrojový kód"
    Je mi líto, v každé učebnici programování se jasně píše (a sám jsem se o tom vícekrát přesvědčil), že zdrojový kód programu může být naprosto nesrozumitelný a musí se proto co nejhojněji komentovat.
    Pokud dostanete holý text programu, tak z něho moc nevyčtete. Pokud po nějakých dvou třech letech najdete nějaký svůj program bez komentářů a chtěl byste ho trochu pozměnit a nemáte ho okomentovaný, je mnohdy rychlejší to napsat znovu.
    Proto je také unikátní Knuthův jazyk WEB, integrující text programu a dokumentaci.
    Jistě, pro některé programovací jazyky existují i analyzátory kódu, ale ne všechny jsou free a ne všechny jsou pro všechny platformy.
    Takže algoritmus je jistě lepší, ostatně v řadě příkladů se dá nad ním napsat více verzí kódu.

    "Neexistuje žádné obecné znění ..."
    V tom nejsme ve sporu, jen důsledky z toho odvozujeme každý jiné.

    Poučovat v tomhle vás nehodlám. Debatovat jistě ano, ale to je mj. o tříbení názoru a chápání pohledu toho druhého v diskusi. Prostě, vám stačí, že je nějaká licence open source, mě spíš zajímají podrobnosti té konkrétní ke konkrétnímu programu, bez ohledu na to, pod jakou skupinu licencí spadá.

  • 1. 8. 2023 21:04

    Filip Jirsák

    Není tam nic právě o nutnosti podstoupit testy, může-li se nový program jmenovat TeX.
    Pochopitelně, že to v licenci na TeX není, když jste si to vymyslel. Navíc by to nebyla věc licence na počítačový program, ale nějaké ochranné známky na název TeX nebo něčeho takového.

    Zrovna tohle (podstupování testů, zda se to chová stejně) tam není.
    Také to není v licenci, jak jste sám napsal o odstavec dřív.

    Pokud někdo nemá ochrannou známku na „TeX“, nebo podobný typ ochrany, pak si jako „TeX“ můžete pojmenovat cokoli, jakýkoli program, s jedinou výjimkou – s výjimkou programů založených na zdrojovém kódu původního TeXu. Protože užití nikde ani pro jiný program nic nebrání. Ale použití jména TeX děl odvozených od TeXu brání licence TeXu.

    Akorát nevím, proč to sem píšu, když je to světelné roky za tím, co dokážete pochopit.

    Pokud dostanete holý text programu, tak z něho moc nevyčtete.
    Vy ne. Já ano.

    v řadě příkladů se dá nad ním napsat více verzí kódu
    Přičemž často ty různé verze dávají různé výsledky. To je problém u obrovské spousty standardů, že se některá jejich ustanovení dají vykládat různě.

    Poučovat v tomhle vás nehodlám.
    Komentáře, ve kterých jste poučoval o věcech, o kterých nevíte ani ň, jste tu už napsal.

    Prostě, vám stačí, že je nějaká licence open source, mě spíš zajímají podrobnosti té konkrétní ke konkrétnímu programu, bez ohledu na to, pod jakou skupinu licencí spadá.
    Nikoli. Vy o licenci, která je krystalicky čistým příkladem opensource licence, tvrdíte, že není opensource. Přitom tu licenci neznáte, odmítáte si ji přečíst, a místo abyste se smířil s tím, že jste napsal totální nesmysl, tak vymýšlíte jednu kravinu za druhou. Já vám jednu vyvrátím, a vy v následujícím komentáři vymyslíte několik dalších.

    Ale já vám fandím. Jestli někdo empiricky dokáže, že může mít záporné znalosti, jste to vy. Už dávno jste v oblasti pod možnostmi měření, takže není jasné, jestli jsou vaše znalosti nulové nebo tam nějaké mikroznalosti jsou (nebo možná jsou záporné). Tak se trochu snažte a ukažte, že jsou vaše znalosti opravdu záporné, tak, ať o tom není pochyb.

  • 1. 8. 2023 22:56

    A. S. Pergill

    Když se o tom programu na způsob TeXu a jeho testování píše v učebnicích, tak to asi bude pravda.

    "Pokud někdo nemá ochrannou známku na „TeX“,...
    Jste patrně vedle, protože to omezení platí minimálně pro jakýkoli typografický program. To, že je chráněn fakt, aby z programu pojmenovaného "TeX" padaly identické výsledky jako z originálu, vás minulo.

    Je zajímavé, že v řadě učebnic programování je komentování velmi důrazně doporučováno (někdy explicitně jako nezbytnost) lidmi, kteří dlouhodobě aktivně programují a např. ještě tuhle problematiku učí na VŠ. A naprostá většina programovacích jazyků poskytuje možnosti zdrojový text komentovat.

    Jistěže při ručním počítání by měly i různé (ale ovšem korektní) postupy dát identický výsledek. V případě počítače bude záviset na přetékání / podtékání proměnných, jejich vnitřní reprezentaci v programu apod.
    Věnuji pietní vzpomínku počítači PMD-85 kterému jsem jednou zadal úkol počítat druhé mocniny čísel 1 - 100, do pomocné proměnné je zaokrouhlit a porovnat, zda původní a zaokrouhlené číslo jsou totožné (a výsledek vypsat na obrazovku). Nějaká třetina či čtvrtina totožná nebyla.

    Opakovaně jsem vám vysvětlil, že je TeXová licence poměrně atypická a asi by se nenašlo mnoho jiných programů s nějakou výrazně podobnou licencí. A asi ani není moc programů, které jsou dávány veřejně k dispozici spolu s programovacím jazykem, ve kterém byly napsány.

    Nicméně jsme utekli od tématu:
    Já od počátku diskuse tvrdil, že copyright je cosi nepřirozeného, co vzniklo až ve druhé polovině 18. století. Do té doby, po dobu milionů let (podle toho, které "opičáky" považujeme za lidi, a které ještě ne; v praxi se to nedá s jistotou určit, protože příslušnost ke druhu je dána schopností se křížit za vzniku plodného potomstva, což s nějakými vykopávkami dost dobře nejde) nic takového jako copyrighty ani patenty nebylo a nenacházíme nic takového ani u našich nejbližších příbuzných v živočišné říši (šimpanzi, bonobové a gorily).
    A pokud někdo dříve než v tom 18. století chtěl nějaké vědomosti nebo dovednosti skrýt, bylo to v jeho režii. Viz nejrůzněší historky z (pra) dějin průmyslové špionáže (např. hedvábí či porcelán).
    Napodobování je nám vrozeno i podle vývojových psychologů (viz např. pojem "souběžná hra napodobivá" z učebnic vývojové psychologie, tlustších pediatrií apod.). Já mám, patrně na rozdíl od vás, státní zkoušku s pediatrie.
    Čili patenty a copyrightyi jsou cosi nepřirozeného, co lidé spontánně, pudově, odmítají.

  • 2. 8. 2023 8:54

    Filip Jirsák

    Když se o tom programu na způsob TeXu a jeho testování píše v učebnicích, tak to asi bude pravda.
    Nedal jste sem odkaz, ve které učebnici se to píše. Takže není možné ověřit, zda se to tam doopravdy píše – a vám se interpretace jakéhokoli textu nedá věřit. Navíc to, že je něco napsané v učebnici, neznamená, že je to pravda.

    Jste patrně vedle, protože to omezení platí minimálně pro jakýkoli typografický program.
    Ne, neplatí. Licence se vztahuje pouze k danému autorskému dílu, nemůžete licencí na jeden program omezit úplně jiný program, který s tím původním nemá nic společného. Podle vaší teorie bych si do licence svého programu mohl dát, že od teď jakýkoli program, který Microsoft vydá a v jehož názvu bude některé z písmen a–z, musí mi za každou prodanou licenci toho svého programu Microsoft platit 1 €. I vy musíte uznat, že je to nesmysl.

    Je zajímavé, že v řadě učebnic programování je komentování velmi důrazně doporučováno (někdy explicitně jako nezbytnost) lidmi, kteří dlouhodobě aktivně programují a např. ještě tuhle problematiku učí na VŠ. A naprostá většina programovacích jazyků poskytuje možnosti zdrojový text komentovat.
    Je zajímavé, že píšete o komentářích programu, když jste předtím psal o popisu algoritmu mimo kód.

    To, že jsou školy a učebnice mnoho let pozadu, je bohužel běžné. Pravidlo komentovat všechno ve zdrojovém kódu pochází z doby, kdy byly programovací jazyky málo expresivní a nebylo tak snadné z kódu poznat, co dělá. Dneska se doporučuje, že kód má být napsaný tak, aby bylo jasné, co dělá – a komentuje se jen rozhraní (protože to má být použitelné i bez znalosti kódu uvnitř) a algoritmy uvnitř se komentují jenom v případě, že není zřejmé, co a proč ten kód dělá, a z nějakého důvodu to nejde přepsat tak, aby to zřejmé bylo.

    Jistěže při ručním počítání by měly i různé (ale ovšem korektní) postupy dát identický výsledek.
    Při počítání ano. Ale matematika je exaktní jazyk, který má velmi omezené použití. Programy ale v drtivé většině případů potřebují daleko širší zadání, které není možné vyjádřit jen matematickým jazykem. A to se týká i TeXu.

    Opakovaně jsem vám vysvětlil, že je TeXová licence poměrně atypická a asi by se nenašlo mnoho jiných programů s nějakou výrazně podobnou licencí.
    A já jsem vám opakovaně vysvětlil, že je to celé trochu jinak – vy akorát licenci TeXu neznáte a nechápete. Výrazně podobnou licenci mají třeba všechny programy šířené pod některým typem BSD licence.

    V minulém komentáři jste psal, že mne v tomhle tématu nehodláte poučovat, Tak se toho držte a nepoučujte ani mne ani nikoho jiného, protože té problematice vůbec nerozumíte.

    Nicméně jsme utekli od tématu
    Ne, od tématu jste utekl vy. Asi jste potřeboval nade vši pochybnost předvést, že autorskému právu opravdu lautr vůbec nerozumíte. Což se vám povedlo naprosto dokonale. Takže jakékoli vaše halucinace o autorském právu jsou irelevantní.

  • 2. 8. 2023 9:52

    A. S. Pergill

    "odkaz"
    Vzhledem k tomu, že jsem učebnic TeXu přečetl opravdu hodně a ne všechny mám "pod rukou", budete jich muset přečíst tolik, co já.

    "Ne neplatí"
    Sám jste uvedl, že na DTP program odvozený od TeXu ta licence a unikátnost názvu platí. Není jasné, a nehodlám to zjišťovat, zda by byl název "TeX" restringován u programů, dělajících něco zcela odlišného (třeba módní návrhářství). Další text v odstavci se míjí s realitou i s tím, co jsem napsal.

    "komentáře"
    Asi záleží na tom, v jakém jazyce programujete. Budete.li psát program v jazyce C nebo podobném, tak existence nějakých "expresívních" programů na potřebě komentářů nic nemění.
    A, mimochodem, to, co píšete má význam spíš pro programátorství ve velkých týmech a tvorbu velkých programů. Pro skript o 10 řádcích, spojující sérii obrázků a zvuk v mp3 do videa v mp4, to asi moc velký význam mít nebude. Ale i na těch 10 řádcích bude řada míst po delší době samému autorovi nebo někomu jinému než autorovi ne zcela jasných.

    "Jistěže při ručním počítání"
    Jenže on ten TeX hlavně počítá a nárokuje si mj. i určitou přesnost výsledků.

    "TeXová licence"
    Mě stačí, co o ní píšou učebnice. Nemám zájem dělat věci, které by se s ní dostaly do konfliktu. A pokud by se to změnilo, tak bych si opatřil i ty její části, které ignorujete.

    K TeXu jste diskusi zavedl vy, stačilo konstatovat, že se na tomto poli neshodneme.

    Snad ještě k tomu napodobování a přebírání. Protože jsem taky zahrádkář, dostal jsem kdysi od jedné kolegyně (už je dávno v penzi) nějaké atyp rostliny. Při dících z mé strany pronesla: "Když dostanu něco zajímavého, snažím se to dostat do co nejširšího okruhu zahrádkářů, protože kdyby mi to zdechlo, budu mít od koho to sehnat znovu". A, obávám se, že velice podobný je i vrozený přístup lidí ke copyrightům, patentům apod. Co je ve vlastnictví (i duševním) velkého počtu lidí, to se neztratí a zůstává trvale duševním vlastnictvím lidstva.. Naopak, ztratily se technologie, které byly duševním majetkem jen malého počtu lidí (třeba recept na řecký oheň nebo rubínové sklo). Kdesi jsem četl, že recept na Coca Colu znají dva lidé (a v písemné formě neexistuje), a ti mají zakázáno letět stejným letadlem nebo jet stejným autem.

  • 4. 8. 2023 17:11

    A. S. Pergill

    Problém vidím také v tom, že souzení se u nás připomíná daleko víc manipulaci se žetony v kasínu u rulety než nějaký exaktní proces, protože často vyznívají rozsudky soudů různých stupňů dosti různě až opačně. Proto také ono "a chce se soudit dál".

    Pokud má někdo z diskutujících známé mezi těmi, co klepou stolečkem či hýbou kyvadélkem nad kruhem s písmeny, poproste je, jestli by nevyvolali pána, o kterém ten film je. Docela by mě zajímal jeho názor na tenhle proces :-)

  • 2. 8. 2023 10:33

    Filip Jirsák

    Vzhledem k tomu, že jsem učebnic TeXu přečetl opravdu hodně a ne všechny mám "pod rukou", budete jich muset přečíst tolik, co já.
    Ne, nebudu muset. Tvrzení předkládané bez důkazu je možné bez důkazu zamítnout.

    Sám jste uvedl, že na DTP program odvozený od TeXu ta licence a unikátnost názvu platí.
    Jenže vy jste nepsal o programu odvozeném z TeXu, psal jste obecně o jakémkoli DTP programu. To je zásadní rozdíl.

    Není jasné, a nehodlám to zjišťovat, zda by byl název "TeX" restringován u programů, dělajících něco zcela odlišného (třeba módní návrhářství).
    Zase jste to nepochopil. Tady jde především o to, zda je ten název registrován i pro tu oblast typografie. Pokud není, pak jiný typografický program, který není odvozený z TeXu, klidně může být pojmenován TeX – protože se na něj licence TeXu nevztahuje. (Jiná věc je, že nikdo normální nepojmenuje nový program stejným jménem, jaké má už jiný program, který všichni z oboru znají.)

    A pokud by se to změnilo, tak bych si opatřil i ty její části, které ignorujete.
    Přestaňte pořád vlastní blbost házet na jiné. Já jsem vám dal odkaz na plný text licence. Vy tu licenci soustavně ignorujete, odmítáte si ji přečíst. Tak přestaňte lhát o tom, že já něco z licence ignoruju, když to nemůžete posoudit. Tu licenci ignorujete vy.

    K TeXu jste diskusi zavedl vy, stačilo konstatovat, že se na tomto poli neshodneme.
    To by ale bylo chybné konstatování. Ve skutečnosti je to tak, že vy tu licenci neznáte a nechápete. Což já jsem také napsal. Nemůžu za to, že vy máte potřebu vymýšlet další a další hlouposti ohledně licence TeXu.

  • 2. 8. 2023 17:44

    A. S. Pergill

    Prostě se pan spoludiskutující bude muset s těmi učebnicemi vyrovnat. Už proto, že v biomedicínských disciplínách nebývá zvykem učebnicová fakta zdrojovat.

    Pod články o technologiích nevidím důvod diskutovat, protože k nim v naprosté většině případů nemám co říci. Maximálně vyhovuje mi či nevyhovuje coby ne IT uživateli, případně proč. Pokud se zabrousí do biomedicíny (viz nepřirozenost copyrightu a patentů z hlediska lidské psychologie), tak k tomu co říci mám.

    A TeX není zase tak starý, aby se u něj musely přepisovat učebnice, jako třeba u léčby některých nemocí.

  • 3. 8. 2023 10:56

    A. S. Pergill

    Spoludiskutující si bude muset nějaké přečíst, alespoň jejich úvodní kapitoly.

    Pak se můžeme bavit o tom, kdo interpretuje a kdo desinterpretuje jejich text.

    Psychologie je samozřejmě součástí výuky na medicíně, dokonce i se zkouškou., takže do biomedicínských oborů jednoznačně patří. Základy sociověd se učí na medicíně také, dříve v rámci sociálního lékařství, dnes v rámci veřejného zdraví + vybrané partie v rámci soudního lékařství. Obávám se, že když jsme to učili komplexně, učili jsme základy biostatistiky lépe než jak se učí na FSS (mohu porovnat s tím, co tam učili dceru za kravínia). Takže opět jste poněkud mimo realitu.
    Ano, patenty a copyright jsou sociální konstrukt, navíc relativně (vzhledem k délce existence lidstva zanedbatelně) krátce existující. Z uvedených důvodů je jejich biomedicínské (psychologické) posouzení zcela na místě (a vyjádřit by se k tomu relevantním způsobem zcela jistě mohl i antropolog). Obávám se, že je takové hodnocení daleko relevantnější než názor počítačového technologa. Už proto, že jsem dosud neviděl interaktivní program (s výjimkou vlastních :-), který by byl po psychologické a medicínské stránce OK, takže ke tvůrcům těchto programů mám "ne zcela gativní" vztah.

  • 3. 8. 2023 15:28

    A. S. Pergill

    Takže: Olšák P.: Typografický systém TeX, strana 21:
    "Program se nesmí nazývat TEX, pokud nesplňuje náročné testy (trip) vytvořené Donaldem Knuthem."
    Asi jsem to četl i jinde,, ale tohle by mělo stačit.
    Pokud tuhle knihu neznáte, asi těžko budete stran TeXu kompetentní autoritou.
    To, že nějaká vámi nalezená licence má dvě věty, není relevantní.
    Jsem zvědav, zda tento jednoznačný text dokážete nějak "interpretovat".

    Nekladu rovnítko mezi medicínu a biomedicínu. Medicína je částí souboru biomedicínských věd.
    Vzhledem k tomu, že na řadě VŠ, pokud je to technicky možné, se ve vyučovaném oboru i bádá (často i za účasti studentů, pregraduálních i postgraduálních, vč. tvorby závěrečných prací), má předmět na VŠ zpravidla blízko k oboru. Jsou i pedagogové, kteří tento stav preferují z důvodu vyšší kvality práce pedagogů, kteří jsou současně i výzkumníky.
    Pokud se týká toho práva atd.: jistě se učí jen to, co se podstatně týká práce lékaře, zejména praktického. Nicméně v té oblasti má být absolvent dostatečně vzdělán na to, aby si byl vědom hlavních problémů a zdrojů průšvihů. Ostatně ani státnice z chirurgie jej neudělá chirurgem (dtto státnice z jiných oborů), jen jej připraví na nabírání dalších vědomostí během postgraduálu.

    Tvrdil jsem, že to není typický opensource, a za tím si stojím. Argumenty jsem tu v diskusi uvedl už vícekrát, nehodlám je opakovat.

    Něco jiného je diskuse na internetovém fóru a něco jiného třeba Bc. práce. Když mi u zkoušky něco student tvrdí, a není to zjevný nesmysl, tak se po zdroji nepídím.

  • 3. 8. 2023 19:37

    Filip Jirsák

    "Program se nesmí nazývat TEX, pokud nesplňuje náročné testy (trip) vytvořené Donaldem Knuthem."
    To je výrok týkající se názvu TeX. S licencí programu ten výrok nijak nesouvisí.

    (Vysvětlil bych vám i proč Knuth řešil ty výstupy a testy, ale nebudu psát o dalším tématu, které zase nepochopíte.)

    Pokud tuhle knihu neznáte, asi těžko budete stran TeXu kompetentní autoritou.
    Jenže já tu knihu znám.

    To, že nějaká vámi nalezená licence má dvě věty, není relevantní.
    Naopak, je to jediná relevatní licence, protože to je licence, pod kterou Knuth umožnil využívat TeX. Relevantní naopak nejsou vaše dojmy ze čtení knížky, jejímž autorem není Knuth, které ani nesouvisí s licencí TeXu.

    Jsem zvědav, zda tento jednoznačný text dokážete nějak "interpretovat".
    Ano, dokážu. Ale vzhledem k tomu, že se ten výrok nijak netýká podmínek užití autorského díla (název „TeX není autorské dílo), je ten výrok pro tuto debatu irelevantní.

    Tvrdil jsem, že to není typický opensource, a za tím si stojím.
    Ne, vy jste tvrdil, že to vůbec není opensource. Přičemž TeX je typický opensource.

    Argumenty jsem tu v diskusi uvedl už vícekrát, nehodlám je opakovat.
    Problém je, že všechny vaše argumenty byly fakticky špatně, většina z nich zároveň nijak neodkazovala uvedený výrok. Opravdu nikdo po vás nechce, abyste opakoval vaše nesmyslné argumenty. Abyste dokázal svůj výrok, musel byste uvést nějaký pravdivý argument, který podpoří váš výrok.

    Když mi u zkoušky něco student tvrdí, a není to zjevný nesmysl, tak se po zdroji nepídím.
    No jo, ale vy tu píšete jenom zjevné nesmysly.

  • 4. 8. 2023 9:05

    A. S. Pergill

    Takže:
    1. Ano, tvrdil jsem, že se nejedná o open source licenci, protože atypičnosti podmínek zacházení s TeXem jsou natolik rozsáhlé, že bych jej kvůli nim do této kategorie nezařadil.
    Za pro open source poněkud atypické považuji i jak zveřejnění algoritmů činnosti programu, tak i zdostupnění unikátního jazyka, v němž je program napsán (protože bez něj by jeho zveřejněný zdrojový text neměl smysl).
    Připomínám, že ono "open source" se vztahuje právě k zacházení se zveřejněnými zdrojovými texty programu, nikoli k zacházení s programem jako takovým.

    2. Za relevantní považuji právě ona omezení na deriváty programu, vytvořené buď na základě jeho zdrojového textu nebo na základě zveřejněných algoritmů jejich činnosti či přímo úprav zdrojového textu programu, protože opět se asi nenajde moc programů s obdobně ustanovenými podmínkami.

    3. Důležité také je, že nic z toho, co je zmíněno v předchozích dvou bodech, z textu definice open source neodvodíte, i kdybyste se postavil na hlavu.
    Je to stejná situace, jako kdybyste měl z údaje, že je něco "jed" odvodit postup první pomoci v případě požití.

  • 4. 8. 2023 10:24

    Filip Jirsák

    Za pro open source poněkud atypické považuji i jak zveřejnění algoritmů činnosti programu, tak i zdostupnění unikátního jazyka, v němž je program napsán
    To se ovšem nijak netýká licence a je to věc, kterou uživatel získává navíc Takže to nemůže způsobit, že by TeX nebyl opensource.

    (protože bez něj by jeho zveřejněný zdrojový text neměl smysl).
    Měl, stejně jako má smysl zveřejnění zdrojového kódu u všeho ostatního opensource softwaru.

    Připomínám, že ono "open source" se vztahuje právě k zacházení se zveřejněnými zdrojovými texty programu, nikoli k zacházení s programem jako takovým.
    „Open source“ se vztahuje k licenci na software.

    Za relevantní považuji právě ona omezení na deriváty programu, vytvořené buď na základě jeho zdrojového textu nebo na základě zveřejněných algoritmů jejich činnosti či přímo úprav zdrojového textu programu, protože opět se asi nenajde moc programů s obdobně ustanovenými podmínkami.
    Odvozené dílo jsou pouze programy, které vzniknou na základě zdrojových kódů TeXu. A pro ty platí, že se nemohou jmenovat TeX. Což je běžná podmínka opensource licencí. Už jsem vám tu psal několikrát, že třeba licence typu BSD mají podobné ustanovení.
    Programy, které vzniknou na základě zveřejněných algoritmů, jsou autorská díla nezávislá na zdrojovém kódu TeXu, nejsou to odvozená díla, tudíž se na ně licence TeXu nevztahuje.

    Důležité také je, že nic z toho, co je zmíněno v předchozích dvou bodech, z textu definice open source neodvodíte, i kdybyste se postavil na hlavu.
    Jenže definice funguje opačně. Z definice nevytvoříte všechny objekty, které definici splňují. Naopak, máte nějaký objekt, a u něj posuzujete, zda definici splňuje. Takže vezmete licenci TeXu a zjišťujete, zda některý její bod není v rozporu s definicí opensource, Tímto postupem zjistíte, že licence TeXu s žádným bodem definice v rozporu není, tudíž TeX je opensource.

    Je to stejná situace, jako kdybyste měl z údaje, že je něco "jed" odvodit postup první pomoci v případě požití.
    Ano, takovéhle nesmysly tu vymýšlíte. Jestli je něco jed zjistíte tak, že porovnáte vlastnosti dané věci s definicí jedu. Pokud daná věc něco z definice nesplňuje, není to jed. Pokud splní všechny podmínky stanovené definicí, je to jed. A když si projdete licenci TeXu, zjistíte, že splňuje všechny podmínky stanovené definicí opensource (například tou, která tu byla odkazována).

  • 4. 8. 2023 17:01

    A. S. Pergill

    Není to tak úplně "zisk navíc", protože z něj plynou i určitá omezení, která u o.s. nebývají zvykem.

    Zveřejnění zdrojového kódu (pokud není dobře okomentovaný) je v principu přínosné pouze pro úzkou skupinu lidí, obávám se, že ani ne pro všechny IT pracovníky.
    Zveřejnění algoritmů je v principu přínosem pro všechny hlubší zájemce o problematiku, i ty co nejsou s to napsat program v konkrétním jazyce.
    Zveřejnění zdrojového kódu v jazyce WEB by nemělo smysl bez poskytnutí jeho překladače.

    Obávám se, že "odvozené" kódy můžete při znalosti algoritmů napsat v jakémkoli programovacím jazyce, který to umožňuje (a bude pro ně platit příslušná restrikce s testy). Nejen v jazyce WEB. Maximálně to napsání bude u některých jazyků výrazně obtížnější.

    "licence BSD..."
    Souhlas, proto se vesměs (alespoň jsem se s tím vícekrát setkal, i třeba na stránkách root.cz) u programů explicitně uvádí jako druh licence.

    Definice by měla zahrnovat vše, co pod ni spadá. Nebo definovat nějakou oblast, kterou neošetřuje. A u toho TeXu jsou požadavky a omezení které standardní opensource programy ve svých licencích nemají. Právě proto jaksi "vyčnívá" a bez vašeho přispění a poučení, za něž vám opravdu děkuji, bych tuto licenci do open source intuitivně neřadil.

    Buďte ujištěn že vaším postupem se k tomu, co je a co není jed nedostanete. V některých případech totiž záleží mj. i na tom, jakým způsobem se ta látka do vás dostane. V jiných závisí, zda je to jed nebo lék, na dávce (a ta může být ovlivněna i vaší individuální kondicí).
    A zcela jistě se z toho, že je nějaká konkrétní látka jed, nedozvíte, co, dělat při otravě. Často jsou některé jedy současně antidotem pro jiné jedy. Např. dvojice muskarin X artropin.

  • 6. 8. 2023 19:50

    Filip Jirsák

    Není to tak úplně "zisk navíc", protože z něj plynou i určitá omezení, která u o.s. nebývají zvykem.
    Ne, z toho, že je popsán algoritmus, neplynou žádná omezení pro program TeX.

    Zveřejnění zdrojového kódu v jazyce WEB by nemělo smysl bez poskytnutí jeho překladače.
    Užitečnost jakéhokoli zdrojového kódu se podstatně zmenšuje, pokud nemáte k dispozici překladač pro příslušný programovací jazyk.

    Obávám se, že "odvozené" kódy můžete při znalosti algoritmů napsat v jakémkoli programovacím jazyce, který to umožňuje (a bude pro ně platit příslušná restrikce s testy). Nejen v jazyce WEB. Maximálně to napsání bude u některých jazyků výrazně obtížnější.
    Já se zase obávám, že vaše obavy týkající se programování odvozených autorských děl, jsou zcela irelevantní – protože nerozumíte ani autorskému právu ani programování.

    Souhlas, proto se vesměs (alespoň jsem se s tím vícekrát setkal, i třeba na stránkách root.cz) u programů explicitně uvádí jako druh licence.
    To je sice teoreticky možné, ale pro naši diskusi je to irelevantní. Podstatné je, že licence typu BSD si také vyhrazují právo na název programu a také jsou to opensource licence. Takže stále nemáte žádný argument, proč by TeX neměl být opensource.

    Definice by měla zahrnovat vše, co pod ni spadá. Nebo definovat nějakou oblast, kterou neošetřuje.
    Definice neošetřuje vše, co v definici není zmíněno. Definice obdélníku je, že je to čtyřúhelník, který má všechny vnitřní úhly 90 stupňů. O barvě neříká definice nic, takže všechny pravoúhlé čtyřúhelníky jsou obdélníky, bez ohledu na to, jakou mají barvu.

    A u toho TeXu jsou požadavky a omezení které standardní opensource programy ve svých licencích nemají.
    Nejsou, a nezáleží na tom, kolikrát tu lež ještě napíšete, pořád nebudou. Jediný příklad takového omezení, který jste uvedl, je použití jména. A to už jsem vám dávno vyvrátil, jednal odkazem na definici opensource, která omezení na použití jména výslovně povoluje, jednak příkladem dalších licencí, které jsou opensource a omezení na použití jména mají.

    Právě proto jaksi "vyčnívá" a bez vašeho přispění a poučení, za něž vám opravdu děkuji, bych tuto licenci do open source intuitivně neřadil.
    Což ovšem neplyne z vlastností licence TeXu, ale z toho, že vy tu licenci neznáte, nerozumíte autorskému právu a nevíte, co je opensource.

    Buďte ujištěn že vaším postupem se k tomu, co je a co není jed nedostanete. V některých případech totiž záleží mj. i na tom, jakým způsobem se ta látka do vás dostane. V jiných závisí, zda je to jed nebo lék, na dávce (a ta může být ovlivněna i vaší individuální kondicí).
    To všechno může být součástí definice. Nebo také může být definice v některých ohledech nepřesná, v určitých případech pak nelze jednoznačně rozhodnout, zda něco splňuje definici nebo ne. V našem případě (licence TeXu a definice opensource) jsme ovšem na žádnou nepřesnost definice nenarazili.

    A zcela jistě se z toho, že je nějaká konkrétní látka jed, nedozvíte, co, dělat při otravě.
    Jenže to nijak nesouvisí s definicí jedu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).