Hlavní navigace

Ukrajina dovezla odstrašující přijímače pro pozemní vysílání DVB-T2

17. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
17. 12. 2011

UVNITŘ FOTO Pozemní digitální přijímač Star Track T2 FTA s procesorem NEC MC10087F1 100, který podporuje nový standard DVB-T2, pozemní digitální televizi druhé generace, dovezla Ukrajina ve velkém množství z Číny. Tato země totiž přijala standard vysílání v DVB-T2. České diváky by ale měly od případné koupě či dovozu těchto přijímačů odradit jejich technické parametry.

NEPŘEHÉDNĚTE: Slovenský Towercom má volnou cestou k výstavbě sítě pro DVB-T2

Přijímač je určen pouze pro volné kanály označované jako FTA. Vzhledem k tomu, že i na Ukrajině se počítá v budoucnu se zakódováním některých programů, jejich příjem nebude poté s tímto přijímačem možný. Další velkou degradací tohoto přijímače je to, že nedisponuje výstupem HDMI, který umožňuje přenos obrazu v HD kvalitě a prostorového zvuku. Nemá ani komponentní výstup, nebo optický audio výstup.

Přijímač Star Track T2 z Činy, který se prodává na Ukrajině. (Foto: výrobce)

Nové boxy jsou vybaveny pouze analogovými výstupy video/audio RCA. Chybí například i obyčejný SCART. Možnost připojení televizoru je u tohoto boxu ale také možný přes RF-modulátor UHF pásmo, kanál 21 až 69. Přijímač je napájen z externího zdroje 10–240V – 12V/1.5A, který je součástí dodávky a disponuje i USB portem. Ten však slouží pouze pro aktualizaci firmwaru. Jeho rozměry jsou 222×142×45 mm. Cena přijímače v takovémto provedení se mi zdá velmi vysoká a pohybuje se od 450 do 650грн., což je asi 1 100 až 1 600Kč.

ČTĚTE TAKÉ: DVB-T2 v Rakousku bude placené. Nabídne ZDF i Servus TV v HD kvalitě

Na co se tedy tento přijímač hodí? Vybalit si starý CRT přijímač a vyzkoušet na něm příjem v DVB-T a v DVB-T2, ale v bídné kvalitě zobrazení, kterou je schopen poskytnout analogový výstup 576p? Obraz na širokoúhlých LCD nebo plazmových televizorech by byl velmi nekvalitní. Čeští prodejci by se proto měli dovozu těchto přijímačů vyvarovat. Webové stránky produktu najdete zde: http://www.ag­sat.com.ua/in­dex.php?produc­tID=1134.

Stav tamnějších vysílaných SD programů k 15. listopadu 2011 byl tento:

ebf - tip - debata

Интер, ТРК Украина, ICTV, Новый канал, СТБ, НТН, М1, MTV Украина, Enter Music, Enter Фильм, K1, K2, 1+1, 5 канал, ТЕТ, Тонис, Star TV, Мега, Погода ТБ, Real Estate TV, Перший національний

V budoucnu bude 10 kanálů převedeno do HDTV. I proto na Ukrajině probíhá mohutná výstavba nových vysílačů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).