Hlavní navigace

Týdenní revize: Prima dostala třetí licenci, satelit Astra 1G na nové pozici

21. 2. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 118483
Tento týden byl důležitý zejména pro společnost FTV Prima, spol. s r.o., která je držitelem licence pro televizi Prima. Získala totiž další, v pořadí už třetí licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, tentokrát pro svůj druhý kanál s názvem Prima Cool. Stanice by měla cílit především na mladší muže, a to ve věku do 20 do 40 let. Na satelitním poli došlo k velmi významnému kroku, kterým byl přesun družice Astra 1G z pozice 19,2 na 23,5 stupně východně. Nové transpondéry na tomto satelitu pak by měly sloužit i pro potřebu HDTV, o jehož rozvoj v Česku se pokouší mezi další operátory také společnost Mattes AD, která pro ně otevřela Národní centrum digitálního obsahu.

Prima Cool získala terestrickou, kabelovou i satelitní licenci

Druhý kanál české komerční televizní dvojky získal v úterý terestrickou digitální licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Jeho pracovní název se změnil na oficiální a stanice se bude jmenovat opravdu Prima Cool. Dvojka Primy bude tzv. kompenzačním kanálem české komerční dvojky za to, že se zavázala k odevzdání svých analogových kmitočtů. Nedávno vás server DigiZone.cz seznámil s podobou loga, kterou si Prima zaregistrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví. O Primě Cool se toho zatím moc neví. Jediný oficiálně potvrzený seriál je zatím animovaná Futurama, kterou tuzemští diváci marně a dlouho vyhlíželi na českých obrazovkách. Druhý kanál by se měl zaměřit především na muže ve věku 20 až 40 let a vedení televize ho představí v březnu. Startovat by pak měl začátkem dubna. Prima Cool bude dostupná nejen díky digitálnímu multiplexu 2 Českých Radiokomunikací, ale také v kabelových sítích a na satelitu. I na tyto distribuční prostředky totiž získala FTV Prima, spol. s r.o. licenci.

Lukáš Polák: Prima Cool získala licenci od RRTV
Lukáš Polák: Prima Cool bude vysílat také na kabelu a satelitu
Jan Potůček: Cool, plánovaný druhý program Primy pro muže, už má své logo

Astra družice

Satelit Astra 1G úspěšně zaparkoval na pozici 23.5 st. vých.

Satelit Astra 1G, který byl ještě nedávno zaparkován na pozici 19,2 stupně východně, byl úspěšně přemístěn na své nové stanoviště – 23,5 stupně východně. Pro satelitní diváky to znamená pochopitelně výraznou změnu, a to zejména pro ty nizozemské. Mnoho kanálů se totiž přesunulo z Astry 1E právě sem. Jde o programy různých regionálních televizí, ale i platformy Canal Digitaal Satelitet a TV Vlaanderen. Na své si přijdou ale také diváci např. ze Slovenska, kterým se okamžitě zlepšil příjem kanálu Brava HDTV. Dalším pozitivem pro majitele satelitních set-top-boxů je skutečnost, že nemusí své přijímače přelaďovat. Všechny programy budou používat své dosavadní technické parametry. Astra 1G také umožní rozšíření nabídky HDTV kanálů v satelitní platformě Skylink. Tu naplánovala společnost TradeTec na březen až začátek dubna. Na Astru 1G byl také přepojen transpondér s kanály na frekvenci 11797/H, tedy televizí Joj, Joj Plus, Z1, TV Barrandov, Eurosport HD a Nova HD. Se stěhováním Astry 1G souvisí také chystaný nový uplink pro Skylink, který ho umožní obohatit o dva transpondéry.

Lukáš Polák: Satelit Astra 1G dosáhl pozice 23.5 st. vých.
Lukáš Polák: Satelitní Skylink chystá další uplink a rozšíření nabídky

Požadujte TV Barrandov v základní nabídce kabelových operátorů

Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platná od 1. ledna 2008, rozšířila počet tzv. povinně šířených programů na kabelu na všechny televize, které mají oprávnění pro celoplošné zemské vysílání, a to jak analogové, tak digitální. V praxi to znamená, že kromě programů České televize, Novy a Primy musí kabelový operátor zařadit do základní omezené nabídky i televize Z1 a Barrandov. To samé se ovšem netýká například hudebního kanálu Óčko, který zatím stále ještě nemá oprávnění pro pozemní digitální vysílání, i když ho diváci mohou naladit na set-top-box v multiplexu 3. V této síti ale Óčko vysílá jenom jako program převzatý z kabelu a satelitu. Kromě celostátně šířených pozemích televizních stanic musí kabelové společnosti divákům nabízet i regionální vstupy celostátních televizí a odpojované regionální vysílání na televizi Prima. Zpráv o TV Barrandov bylo ale v letošním týdnu více. Čtenáři se mj. dozvěděli, že tento kanál vydělal za reklamu prozatím přibližně milion korun a jeho majitel ztrojnásobil základní jmění na 600 milionů Kč.

Jan Potůček: Nenabízí vaše kabelovka TV Barrandov? Porušuje tím zákon
Jan Potůček: Majitel TV Barrandov ztrojnásobil základní jmění televize na 600 milionů Kč
Jan Potůček: TV Barrandov v lednu inkasovala za reklamu necelý milion korun

Stručně

Veletrh informačních a komunikačních technologií Invex je již minulostí. Loni se bohužel konal naposledy. Na brněnském výstavišti bude pouze jakousi náhradou dvoudenní odborná konference nazvaná Invex Forum. Veletry, které k němu byly přidruženy – Digitex a Interkamera – budou pokračovat dál.

Lukáš Polák: Invex skončil, Digitex a Interkamera budou pokračovat

Radio Česko Invex 2

Vysílací studio Radia Česko na Invexu. Foto: Jiří Peterka

Společnost Mattes AD, která na českém trhu provozuje IPTV produkt 802.tv, otevřela pro potřeby dalších operátorů poskytujících digitální televizní vysílání tzv. Národní centrum digitálního obsahu (NCDO). V praxi to znamená, že operátor je nyní schopen předat svůj signál do páteřních sítí dalších operátorů.

Lukáš Polák: Další krok k rozvoji HDTV – Národní centrum digitálního obsahu

Populární zábavný pořad Česká soda se po letech vrací – alespoň v podobě lekcí německého jazyka Alles Gute na internetové televizi Stream.cz. Od této neděle 22. února jej bude Stream.cz vysílat jednou za čtrnáct dní. Upozornil na to server Lupa.cz. Na pořadu budou spolupracovat Milan Šteindler, David Vávra i Petr Čtvrtníček.

Jan Potůček: Alles Gute se vrací s Otázkami Václava Hlodavce. Na Stream.cz

Zákazníci satelitní platformy Digi TV mohou nyní ladit dokumentární kanál Animal Planet už jen na jediné frekvenci, a to 12723/H s SR 27500 a FEC 2/3. Program byl donedávna vysílán i na 12643/H prostřednictvím družice Intelsat 10–02 na 1 st. záp., ale nyní už zde diváci naladí místo obrazu pouze monoskop s barevnými pruhy. Digi TV zároveň změnila sídlo české pobočky.

Lukáš Polák: Animal Planet v Digi TV už jen na jedné frekvenci
Lukáš Polák: Společnost DIGI Czech Republic se přestěhovala

Několik kabelových operátorů projevilo zájem rozšířit svou programovou nabídku o další kanály. Konkrétně jde o provozovatele Satturn Holešov, BKS Capital Parners, RIO Media, Satt a TV-Maj. První ze společností je specifická tím, že v každém kabelovém rozvodu nabízí jinou programovou nabídku.

Lukáš Polák: Pět kabelových společností chystá rozšíření svých nabídek

Projekt dětské televize TV Telka, která bude šířit svůj signál na Ostravsku terestricky prostřednictvím klímkovického lokálního vysílače, se objeví také v kabelových sítích. Na svém posledním zasedání o tom rozhodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Lukáš Polák: Pařízkova TV Telka bude vysílat i v kabelu, ale pouze na Moravě

Nabídka Videotéky od operátora Telefónica O2, která je dostupná všem zákazníkům služby O2TV, se rozšířila o pořady dalších stanic. Jde o TV Barrandov, digitální televizi Z1 a zpravodajství České televize. Ještě nedávno přitom měli diváci šanci sledovat v archivu pouze vybrané pořady ČT, Novy a Primy.

Lukáš Polák: O2TV rozšiřuje nabídku Videoarchivu o další televize

Po Praze, Příbrami a Plzni, tedy českých městech, testovala společnost Teleko digitální rozhlas také na Moravě, konkrétně v Brně. Firma o tom nedávno informovala prostřednictvím svých webových stránek. Test probíhal od pondělí 19. ledna a skončil ve středu 18. února.

Lukáš Polák: V Brně dnes končí test digitálního rozhlasu DAB

Společnost BKS Capital Partners, která v loňském roce úspěšně zařadila pod svá křídla několik kabelových firem, kupuje po delší době další. Stane se jí milevská K+K cable s.r.o. Vyplývá to ze zápisu z posledního zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Lukáš Polák: BKS Capital Partners pohltí kabelovou síť v Milevsku

Jaroslav Jiruš 500

Anténář Jaroslav Jiruš. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Obchodní zástupci společností, které nabízejí kabelový nebo IPTV příjem digitální televize, obcházejí pražská sídliště a straší jejich obyvatele ztrátou televizního signálu po 30. dubnu, kdy dojde k vypnutí analogového vysílání Novy, Primy a ČT 1 z vysílače Žižkov. Všechna bytová družstva mohou také očekávat, že v nejbližších dnech dostanou do schránek dopis ohledně úprav STA.

Jan Potůček: Dealeři placených televizních služeb straší Pražany přechodem na MPEG-4
Jan Potůček: Jaroslav Jiruš: Správci domů nemyslí na úpravy antén včas
Jan Potůček: Všem bytovým družstvům v Praze přijde dopis kvůli úpravám STA

Ve středu 18. února začalo na obrazovkách České televize Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009. Článek, který jsme na DigiZone.cz přinesli v pátek, jsme vás seznámili se všemi cestami, které je možné využít pro jeho sledování. Kromě klasické televizní je tu také ta internetové na webu České televize.

Lukáš Polák: Jak a kde můžete sledovat Mistrovství světa v klasickém lyžování?

Slovenský veřejnoprávní rozhlas (SRo) může díky povolení od tamního telekomunikačního úřadu TÚ SR spustit experimentální provoz digitálního rozhlasového vysílání DRM. Povolení je platné do konce roku a umožňuje SRo vysílat v systému DRM. V něm začal vysílat také portugalský rozhlas.

Lukáš Polák: Slovenský rozhlas získal povolení šířit digitální rozhlas DRM
Lukáš Polák: Portugalský rozhlas začal vysílat v DRM

EBF - tip - heslo konference

Více než čtyři stovky televizních stanic, konkrétně pak 421 programů, ukončilo tento týden ve Spojených státech zemské analogové vysílání. Termín 17. února 2009 pro definitivní vypnutí analogového televizního vysílání byl určen již před lety federálním úřadem pro telekomunikace a média.

Jan Potůček: USA ukončily analogové vysílání, vypnulo ho 421 televizí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).