Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od A. S. Pergill - Rozporů je spousta, přečtěte si třeba něco od...

  • 29. 7. 2024 13:42

    A. S. Pergill

    Rozporů je spousta, přečtěte si třeba něco od Dawkinse. Naprostá klasika je otázka, zda Bůh může stvořit horu, kterou by nedokázal přeskočit (koliduje s tézí o všemohoucnosti boží).

    Ve skutečnosti se náboženstvím jako předmětem vědeckého zkoumání zabývá religionistika. Teologie je součástí náboženství (křesťanská křesťanství) s snaží se pseudovědeckým blábolením zakrývat nesmyslnost toho, co náboženství hlásá.

    Tedy věda je religionistika a teologie je součást zkoumaného předmětu (a proto ani nemůže být vědou, byť se tak tváří).

    Ano, já to tak interpretuji (Riemannova domněnka a Prvočíselná věta).

    Náboženství a věda si nutně musejí konkurovat, minimálně tím, že podstatu světa vykládají různě. Je opravdu zásadní rozdíl, jestli každou planetu vede anděl, nebo zda se ty planety pohybují podle zákonů, které popsal Kepler a vysvětlil Newton.
    A např. pan Grygar, jedna z předních postav Sisyfa, byl vždy oponentem těch objevů, které připouštějí vznik života jinde než na Zemi (nebo alespoň existenci podmínek, které by tento proces umožnily), protože ET život je v rozporu s křesťanstvím.

    U nás jde o minulost, ovšem s pořád existujícím rizikem recidivy. V řadě zemí je ovšem boj náboženství proti vědě a vědcům záležitost současnosti.

    Obávám se, že to, co popisujete u JPEG, spíš platí pro nějaký předpoklad implicitní palety u toho GIFu.

    Těm, co chtějí mít pravý úhel (např.) celé číslo, a ne iracionální, to vadit může. Už proto, že takové číslo je snadněji zapamatovatelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).