Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od A. S. Pergill - "Nestačí" to byste musel nějak dokázat. Obávám se, že za...

  • 13. 7. 2024 13:34

    A. S. Pergill

    "Nestačí"
    to byste musel nějak dokázat.

    Obávám se, že za podstatně kratší dobu.

    Takže, původně žádná ochrana, maximálně morální opovržení proti plagiátorům (ovšem plagiátorství chápáno podstatně úžeji než nyní), posléze jakési časově a místně silně omezené ochrany, které se postupně rozrůstaly. Včetně toho, co je vlastně chráněno. V tom přelomu předminulého do minulého století blízké optimu, v polovině 20. století jednoznačně za optimem a v současné době jednoznačně brzdící uměleckou tvorbu všeho druhu.

    To, že neznáte klasická kulturní díla, jako Celliniho vlastní životopis, nebo Vasariho Životopisy..., je váš problém, ne můj. A v té době se prostě motivy přelévaly z díla do díla a každý umělec musel počítat s tím, že někdo za pár let může přijít a udělat to, co momentálně dělá, znovu a líp (což byla ovšem motivace ke kvalitě práce).
    A některým, z pohledu současného AZ pirátským, kopiím vděčíme za znalost těch původních děl. Např. da Vinciho "Ledu z labutí" přehledy jeho díla zobrazují v "pirátské" kopii, vzniklé ještě za jeho života, protože originál byl zničen za řádění Savonaroly. A soudobé kopie jeho Poslední večeře páně nesou často více informací než zbytky originálu. Pochopitelně, to samé platí i pro díla mnoha dalších malířů a sochařů.

    A, MMCH, na ulozto byla i díla s prošlými právy (tedy volná), jako "Frigo na mašině" nebo první, němá, verze Tří mušketýrů.

    Je mi líto, při konverzi na GIF se v případě třeba foto z mobilu ztratí informace o většině barev a výsledný obrázek bude daleko víc informačně narušený než ztrátovou konverzí do JPEG.

    V prohlížečích lze bez problémů animovat např. série obrázků formátu JPEG pomocí javascriptu (dělal jsem to, takže vím, že to jde)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).