Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od Filip Jirsák - Wikipedie cituje zákon, že dvojkou počínaje je mezi...

  • 12. 7. 2024 16:09

    Filip Jirsák

    Wikipedie cituje zákon, že dvojkou počínaje je mezi jakýmkoli n a 2n nejméně jedno prvočísslo. A s velikostí n ta vzdálenost n až 2n zákonitě roste. Taky píše o "hnízdech" prvočísel i o oblastech číselné řady, kde prvočísla skoro nejsou. Nicméně se ale také dá konstatovat, že čím větší je číslo, tím větší je pravděpodobnost, že bude něčím dělitelné (např. u dvojky je ta pravděpodobnost 0).
    Vy můžete konstatovat kdejakou blbost, to už víme. Každopádně to, co vy považujete za jisté a zřejmé jen tak od stolu, ve skutečnosti dokázali matematici až na přelomu devatenáctého a dvacátého století – a co je podstatné, ten důkaz (na rozdíl od vašeho tvrzení) neříká, že počet prvočísel neustále klesá. Říká, že klesá pravděpodobnost, že další číslo bude prvočíslem. Z této věty (říká se jí Prvočíselná věta) tedy neplyne vaše tvrzení, že by prvočísla použitelná pro kryptografii mohla dojít. Klidně tam může být nějaká „bublina“, že zrovna na té části číselné osy bude prvočísel hodně. Je to málo pravděpodobné – ale to podle vás nic neznamená.

    Mimochodem, ta oblast číselné osy, kterou používáme, je přímo svázaná s velikostí klíčů, které se používají. Protože privátní klíč (pokud používáme algoritmus založený na prvočíslech) jsou v podstatě ta prvočísla, takže velikost klíče přímo definuje, jak velké prvočíslo můžeme zvolit. A velikost používaných klíčů se postupně zvětšuje, tím, jak se zrychlují počítače a jsou schopné stále více upočítat hrubou silou. Nebo-li celá vaše obava, že nám jednou prvočísla dojdou, jaksi nepočítá s faktem, že používáme čím dál větší prostor čísel. Což byste samozřejmě věděl, kdybyste o kryptografii alespoň něco vzdáleně tušil. Místo toho akorát plácáte blbosti o tom, jak dojdou prvočísla, a já se u toho královsky bavím, protože je jasné, že vůbec nevíte, k čemu se ta prvočísla používají.

    Svobodné přelévání - od vzniku první literatury až někdy po druhou polovinu 19. století naprosto běžná věc.
    Jak jsem psal, opatrně s tím pojmem „svoboda“. To, že komunisti ukradli lidem jejich majetek, totiž také perfektně odpovídá tomu vašemu pojmu „svoboda“. Já vaši komunistickou „svobodu“ rozhodně nechci a považuju ji za nesvobodu.

    "Ochrana autorských práv" postupně přitvrzuje a nyní je na úrovni, která spíš tvorbě škodí než prospívá.
    Když máte nějaké tvrzení dokázat, nepomůže, že ho bez důkazů zopakujete.

    Je mi líto.
    Vám je pořád líto, že píšete blbosti, ale pořád v tom pokračujete. Co vás k tomu nutí? Tak s tím psaním přestaňte a nebudete se pořád muset litovat.

    Proto je nutno konverzi jakéhokoli obrázku s více barvami než 256 na GIF považovat za takovou, při které se ztratí z onoho obrázku část informace.
    To tak klidně považovat můžete. Ale GIF ztrátový není, protože co do něj uložíte, přesně to z něj zase přečtete.

    dnes v podstatě konverze obrázku na GIF žádný přínos nemá
    V posledních letech naopak GIFy zažívají renesanci, protože to na některých sociálních sítích byl jediný způsob, jak publikovat animaci. Všechny ty animované memy jsou GIFy, proto existuje služby GIPHY. Takže ten váš nesmysl a nevýznamnosti GIFu by vám měl být také líto.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).