Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od A. S. Pergill - Široký záběr znalostí mj. znamená, že si nepamatuji...

  • 6. 7. 2024 10:32

    A. S. Pergill

    Široký záběr znalostí mj. znamená, že si nepamatuji zdroje toho či onoho faktu, jako si nepamatuji např. přesné citace školních učebnic.

    Znalec (dtto výtvarník) by takovou věc poznal právě pro její "strojovost". I to, že je každý podpis identický, by bylo příznakem, že to není vlastnoruční podpis.

    V tomto konkrétním případě to pravda je; šlo pouze o to, že spolupodepisující se osoba byla nikoli svou vinou fyzicky nedostupná a k datu a hodině odeslání formuláře (který už je dávno skartován) se nemohla dostavit.

    "Škodu to neudělalo žádnou"
    Na těchto webech byla i zcela legální data, jejichž znepřístupněním škoda řadě lidí vznikla. Někdy jednoznačně spočítatelná (příklady tu v diskusi padly), někdy problematičtěji odhadnutelná. K tomu druhému - např paní Neomillnerová měla na ulozto (takže možná i na těch dalších webech) ukázky některých svých knížek s odkazem, kde se dají koupit celé.

    "Navíc o tom většina lidí ani neví."
    Na to bych nespoléhal.

    Asi to vrozené je, protože ani malé děti nemusíte k estetice cíleně vychovávat.

    Je zajímavé, že v článku o těchto nálezech autoři recentní hlavonožce nezmiňovali, maximálně v tom smyslu, že se u jejich "doupat" (pokud nějaká mají) nacházejí neuspořádané zbytky kořisti.

    "úložiště jako zdroj legálních dat"
    Obávám se, že tohle nejste kompetentní posoudit.

    Pokud bych tam umístil legální verzi některé své knihy (jak jsem o tom psal), byl bych dohledatelný podle, autora i názvu díla a zobrazoval bych se automaticky komukoli, kdo zadal příslušné klíčové slovo. A byl to web s mnoha návštěvníky.

    Např. bezvydavatele doporučují svým autorům, aby vytvořili každé své knize účet na Facebooku, což je jednak pracnější, jednak se to míjí s těmi, kteří FB z některého z mnoha validních důvodů odmítají používat.

    "Vy si se svými díly dělejte, co chcete."
    Nepochopil jste pointu. MMCH, za digitalizaci vlastního díla bych asi dal víc, než kolik činí podíl honoráře z jedné knihy.

    Stažení díla pro vlastní potřebu je i podle AZ legální. Navíc jsem ta díla, dokonce ještě za autorova života, řádně koupil.

    AZ se v řadě případů staví proti autorům na stranu "držitelů autorských práv". Viz příklady, které jsem tu citoval, jako např. kasírování autorů za interpretaci vlastní tvorby, kasírování za zpěv lidových písniček u táboráku apod. Dost nesmyslná je také doba "držení" autorských práv (v porovnání třeba s patenty).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).