Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od Filip Jirsák - Je Které ustanovení autorského zákona tomu brání? Resp. peníze mu...

  • 29. 6. 2024 14:58

    Filip Jirsák

    Je
    Které ustanovení autorského zákona tomu brání?

    Resp. peníze mu jistě poslat mohu, ale on mi nemůže povolit si dílo stáhnout.
    Může, pokud je držitelem majetkových autorských práv. Pokud už je prodal někomu jinému, musíte chtít licenci po tom, kdo je vlastní. Ale to je jako kdybyste si stěžoval, že nemůžete od někoho koupit barák, protože ho mezi tím prodal někomu jinému.

    Kdyby existovala, znamenalo by to masakr pro "držitele autorských práv".
    No, kdyby existovala možnost získat práva od někoho, kdo je nevlastní, to by byl opravdu masakr. Třeba by si někdo koupil váš barák od vašeho souseda. Ten sice práva na váš barák nevlastní, ale proč by je nemohl prodat, že?

    MMCH, když nějaká organizace "drží autorská práva", tak to mj. znamená, že autor s dílem volně nedisponuje, viz před pár lety proběhlá kauza s dědictvím po Zdeňku Milerovi.
    Tenhle objev, že když někdo drží nějaká práva, může s nimi nakládat dle libosti (v mezích zákona) a naopak s nimi nemůže nakládat nikdo, kdo ta práva nedrží, jste se měl naučit už na prvním stupni základní školy. Teda vlastně už ve školce – už tam jste se měl dozvědět, že když rodiče kamarádovi koupí autíčko, je to autíčko kamaráda, a on rozhoduje, co s ním bude dělat – jestli si s ním bude hrát, půjčí vám ho, daruje vám ho, prodá vám ho…

    Je fascinující, že vždycky jakmile zabrousíme lehounce pod povrch nějakého tématu, ukáže se, že to není tak, že v dané věci trochu plavete, jak to vypadalo z počátku. Ukáže se, že nechápete úplně základní principy.

    Není to volba autora
    Je to volba autora.

    autorská práva na některé kategorie děl automaticky přechází na organizace "držící a chránící autorská práva".
    To je absolutní blábol.

    redukce až eliminace "držitelů autorských práv"
    Držitel autorských práv je po vzniku díla autor. Osobnostních autorských práv se vzdát nemůže, majetková autorská práva může převést podle svého uvážení – všechna nebo po částech, zdarma nebo za úplatu, prostě je to jen na něm.

    Že by znění zákona?
    Které konkrétní ustanovení? A výmluvy o tom, že ten zákon nemůžete najít, si nechte pro sebe, zákony ČR jsou volně dostupné na internetu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).