Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od Filip Jirsák - A vy si myslíte, že elektronický podpis je...

  • 27. 6. 2024 16:44

    Filip Jirsák

    A vy si myslíte, že elektronický podpis je cosi jako elektrická lokomotiva? Tedy cosi přínosnějšího než jiné technologie? Já tedy ne.
    Já si to nemyslím, já to vím. Respektive ten rozdíl mezi digitálním a vlastnoručním podpisem je ještě daleko větší (ve prospěch digitálního podpisu), než mezi koňmi a elektrickou lokomotivou.

    Že vy si to nemyslíte je úplně jedno. Jediné, o čem to svědčí, je to, že nemáte žádnou soudnost, když se vyjadřujete k věcem, o kterých nic nevíte.

    Byla tu (na Lupa.cz) série článků o digitálním podpisu a druhá o udržování takovýchto dokumentů ve stavu použitelnosti, tj. aby procházející podpis byl nahrazen časovým razítkem, to dalším, to dalším (ad nauseam).
    Nebyla. Jakýkoli podpis je považován za platný, dokud se neprokáže opak.

    A k tomu vašemu "nerozumíte..." si dovoluji citovat Nielse Bohra: "Pokud nedokážete svůj problém vysvětlit i naprostému laikovi, znamená to, že mu sám dostatečně nerozumíte."
    Všimněte si, že Bohr psal o laikovi, ne o hlupákovi.

    To, že lidé chodí na poštu konvertovat dokumenty z DS, bylo konstatováno i v diskusi pod články z výše zmíněných seriálů, a sám občas takovéto návštěvníky na poště taky vídám.
    Za prvé, v diskusích pod články konstatujete spoustu věcí i vy, a drtivá většina z nich nejsou pravda.

    Za druhé, vy jste původně napsal, že si to konvertuje „většina lidí“. To, že jste někoho potkal na poště, opravdu neznamená, že je to většina lidí. Ale to je pořád dokola problém, že vůbec nechápete, co se kolem vás děje – takže ani nedokážete rozlišit, jestli dvě tvrzení říkají to samé nebo každé něco jiného. Takže svá tvrzení obvykle nedokazujete, a když už se snažíte něco dokázat, dokazujete něco jiného, než jste tvrdil.

    "Digitální samohanou" jsem si dovolil označit ve druhé z uvedených sérií popsaný sled úkonů, udržujících v platnosti digitálně podepsaný dokument. Jsem toho názoru, že je to pro normálního člověka perfektní emetikum, ale nic jiného.
    Digitální dokument není potřeba nijak udržovat v platnosti. Stačí mít jeho kopii. Vy se pořád tváříte, že to nedělat nic je nějak strašně složité.

    Dokud nebude možné digitální dokument nahrát na médium, garantující 100+ let životnost,
    To možné je, ale prakticky nikdo to nepotřebuje.

    je to technologie horší a méně spolehlivá než papír
    Není. Protože za těch 100 let už ten papír nebude existovat, protože se mezi tím rozpadne na prach.

    O hliněných destičkách, které vydrží bez problémů tisíce let, ani nemluvě.
    Zase další lež. Hliněné destičky nevydrží bez problémů tisíce let. Pár výjimečných případů vydrželo tisíce let, ale drtivá většina zanikla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).