Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na úložiště. Nova a Prima přitvrdily vůči nelegálně sdílenému obsahu od A. S. Pergill - Je mi líto. JS většinou nahrazuje něco, co by...

  • 26. 6. 2024 11:03

    A. S. Pergill

    Je mi líto.

    JS většinou nahrazuje něco, co by se dalo udělat i v čistém HTML (netvrdím, že vždy).

    Nevidím důvod, proč bych měl kvůli DS nechat psát OS, když to stejně nevyřeší problém uživatelské nepřátelskostí toho, co se objeví v prohlížeči.

    Není to žádná lež. Bylo to jasně konstatováno zde na Lupě v článcích o elektronickém (či digitálním) podpisu. Platnost jeho certifikátu může vypršet absolutně kdykoli. Tedy i v době mezi jeho podepsáním na úřadě a vyzvednutím z vaší DS (byť riziko není velké, ale nula to není taky).

    Kousek dál v této diskusi jsem konstatoval, že DS může něco přinést firmám s dostatečným počtem zaměstnanců, v nichž lze vyčlenit jednu osobu jen na tuto práci, a která navíc čile komunikuje s úřady. Pro OSVČ nebo malé firmy o pár zaměstnancích (které mezi "přidělenci" DS převažují), je to naprosto jednoznačně ztráta času i peněz.
    A protože digitální podpis je naprosto bezcenný, většina lidí chodí dokumenty došlé do DS nechat konvertovat na papír a oštemplovat, což je dražší, než kdyby dostali papír rovnou. "Digitální samohanu", potřebnou k udržování platnosti elektronicky podepsaného dokumentu, navíc stejně s nejistým výsledkem (viz články na Lupě před pár měsíci), provádějí leda psychopati.

    Je to odhad (těch cca 80 %) daný tím, že mezi "šťastnými uživateli DS" naprosto převažují OSVČ či jiní single podnikatelé, a malé firmy.

    Kritiku DS z vaší klávesnice jsem dosud neměl to štěstí číst.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).