Hlavní navigace

Televize: Souběhy analogového a digitálního vysílání jsou příliš dlouhé

6. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
6. 10. 2009

Souběžné analogové a digitální zemské televizní vysílání, které má na mnoha místech České republiky trvat i několik měsíců až dva roky, je podle zástupců celoplošných analogových televizních stanic příliš dlouhé. Na pondělní konferenci Milníky digitální televize v Brně se na tom shodli technický ředitel televize Prima Patrik Slavík a šéf úseku techniky brněnského studia České televize Radomír Kos.

Souběh analogového a digitálního vysílání by neměl v žádné oblasti trvat déle než tři měsíce, míní Slavík. Proto se Prima rozhodla už při dubnovém vypínání analogového vysílání v Praze a při zářijovém vypínání v západních Čechách ukončit analogové vysílání i na většině analogových dokrývačů. Je to pravda, český divák je známý svým laxním přístupem a nechává přechod na digitální příjem televize na poslední chvíli, ať je souběh obou druhů vysílání dlouhý, jak chce, souhlasil se Slavíkem Kos.

EBF - tip - heslo konference

Televizím se souběžné vysílání oběma způsoby ze stejného vysílače také prodražuje. Proto například Nova a Primou navrhly Českým Radiokomunikacím, aby o rok dříve spustily jejich digitální vysílání z Ještědu, a po třech měsících od jeho startu vypnuli analogový signál. Radiokomunikace ale upozorňují na výpovědní lhůty smluv na analogové vysílání. Jejich délka je sice obchodním tajemstvím, pohybuje se však v řádu měsíců až jednoho roku.

Můžeme předčasně vypnout analog, ale České Radiokomunikace nám budou dál účtovat poplatky spojené s šířením tohoto signálu, vysvětlil serveru DigiZone.cz zástupce jedné ze tří velkých analogových televizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).