Hlavní navigace

Televize Prima chystá několik novinek ve zpravodajství

12. 6. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Česká komerční televizní dvojka má připraveno pro své diváky několik novinek ve zpravodajství. Zajímavé je, že si je však nepřipravuje na hlavní televizní sezónu, tedy od září, ale odstartuje s nimi již v létě. Tou najzásadnější je přechod zpravodajství na širokoúhlý formát 16:9. Ten sice Prima oficiálně ještě neavizovala a dokonce se k němu zatím nechce vyjádřit, ale server DigiZone.cz má informaci potvrzenou od spolehlivého zdroje. Další novinkou budou informace ze showbusinessu v podobě VIP Zpráv.

Prima přejde na širokoúhlý formát ve zpravodajství a nabídne VIP Zprávy

Z náhradního studia vysílá od pondělí svoje zpravodajské relace televize Prima. Na úvod pondělních Zpráv TV Prima na to upozornili moderátoři Světlana Zárubová a Roman Fojta. Chystáme pro vás změnu technologií, poznáte ji už začátkem léta, uvedl k tomu Fojta. Vysílání z dočasného studia není na první pohled znát, moderátoři sedí za stejným moderátorským pultem jako obvykle, a je za nimi stejné pozadí. Vysílá se skutečně ze stejných dekorací, ty jsou ovšem přesunuté do jiné místnosti v sídle Primy, potvrdila serveru DigiZone.cz mluvčí Primy Jana Kocová. Bližší informace k chystaným změnám ale nechtěla sdělit. Budeme o nich včas informovat prostřednictvím tiskové zprávy. Nebude to trvat dlouho, slíbila Kocová. Podle zdroje z televize, který si nepřál být jmenován, je hlavním důvodem úprav studia přechod Primy na širokoúhlé vysílání ve formátu 16:9. Další novinkou budou VIP Zprávy, které bude moderovat Ivana Gottová a Martina Gavriely.

Zprávy TV Prima - dočasné studio 7.6.2010

Zpravodajství na Primě dostane už brzy širokoúhlý formát. (Repro: Stream.cz)

Jan Potůček: Prima vysílá zprávy z dočasného studia, od léta nabídne formát 16:9
Lukáš Polák: Prima nasadí VIP Zprávy od 11. července. Bude je moderovat žena Karla Gotta

Česko bude mít pátou satelitní platformu: Magio Sat

Telekomunikační operátor T-Mobile připravuje na českém trhu spuštění satelitní televize, kterou nabízí již v Maďarsku a později s ní expandoval také na Slovensko. Ve středu o tom informoval ekonomický deník E15. Společnost se oficiálně prostřednictvím tiskové mluvčí k této problematice nevyjádřila, ale tuto skutečnost nevyvrátila. Expanzí Magio Sat do České republiky dojde na tuzemském trhu ke spuštění páté satelitní platformy – po CS Linku, Digi TV, Skylinku a UPC Direct. „Jednali jsme spolu a jsme otevřeni spolupráci,“ uvedl pro E15 výkonný ředitel společnost TradeTec, zástupce Skylinku v České republice, Jaromír Glisník, na dotaz, zdali T-Mobile jednal s firmou o možném pronájmu kapacity. Podle deníku to měl být i případ společnosti Media Vision, která je operátorem konkurenčního CS Linku. Deník připomíná, že se T-Mobile zaměřil na satelitní televizi poté, co byl v tuzemsku pohřben projekt pozemní digitální televize pro přenosná zařízení (DVB-H). Možnost expanze platformy do Česka zmínil pro DigiZone.cz již koncem minulého roku projektový manager Slovak Telekomu Michal Diviš.

Magio Sat - komplet

Prezentace satelitního Magia proběhla na Slovensku koncem loňského roku. (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: T-Mobile spustí v Česku svou satelitní službu Magio Sat

Kanál Digi Sport v češtině a slovenštině vznikne

Provozovatel satelitní služby Digi TV poprvé oficiálně potvrdil, že připravuje česko-slovenskou lokalizovanou verzi svého sportovního kanálu Digi Sport. Hlavním programovým tahákem nového programu by měly být přenosy anglické fotbalové Premier League. Společnost Digi Slovakia plánuje spuštění vlastního sportovního kanálu s technologickým zázemím na Slovensku. Přesný termín startu zatím není stanoven, potvrdila serveru DigiZone.cz Andrea Mišurová, marketingová manažerka společnosti Digi Slovakia, která provozuje satelitní a kabelovou televizi Digi TV na Slovensku. Sesterská společnost Digi TV, rumunská agentura Important Media House, zakoupila koncem loňského roku vysílací práva pro následující tři sezóny Premier League pro Českou republiku, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. V posledních dvou jmenovaných zemích už Digi TV provozuje sportovní kanály Digi Sport a Digi Sport 2. Na Slovensku podala společnost Digi Slovakia v polovině letošního května inzeráty, v nichž sháněla moderátory, střihače a zvukaře. Uzávěrka přihlášek vypršela 21. května.

Digi Sport HD screenshot

Rumunský program Digi Sport má i svou HD verzi. Tu ale pravdědobně čeští diváci neuvidí. Dostupná je pouze na tamním trhu v kabelových a IPTV sítích. (Zdroj: Sateliti.info)

Jan Potůček: Potvrzeno: Digi Sport zahájí vysílání v česko-slovenské lokalizované verzi
Jan Potůček: Premier League na Nově Sport končí. Nahradí ji ruská a možná i portugalská liga

Stručně

Nové přístupové karty, kompatibilní s novým systémem podmíněného přístupu Irdeto PI-sys, začala nabízet největší tuzemská satelitní služba Skylink. V uplynulých dnech Skylink úspěšně dokončil testování nového systému podmíněného přístupu Irdeto PI-sys (Irdeto) a podepsal akceptační protokol. Nový systém je nyní plně funkční, takže nic nebrání zahájení distribuce nových karet Irdeto Premium s označením ICE (Irdeto CryptoWorks Embedded), sdělil výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník.

Jan Potůček: Satelitní Skylink zahájil prodej nových karet Irdeto. Testy byly úspěšné
Lukáš Polák: Satelitní platforma Skylink uděluje pečeť kompatibility se systémem Irdeto

Možnost využívat takzvaného product placementu, tedy umisťování výrobku do pořadu za úplatu, když je na tuto skutečnost divák viditelně upozorněn, začaly již ve svém vysílání používat Česká televize a Prima TV. Server DigiZone.cz na to v diskusi upozornil jeho čtenář Ondřej Caletka a uživatel s přezdívkou Míša Kulička.

Lukáš Polák: Česká televize a Prima uvedly product placement do praxe

Poslední červnový den zahájí digitální vysílání vysílač Lysá hora v Beskydech. Ještě než se tak stane, proběhla na tomto vysílači 28. a 29. května výměna vysílací antény. Tentokrát bez pomoci speciálního vrtulníku Kamov Ka-32, ale pomocí jeřábu. Server DigiZone.cz při této příležitosti vyhlasil společně s Českými Radiokomunikacemi soutěž o nejlepší fotografie z této úpravy vysílací věže na Lysé hoře. Lumír Chlebík, Petr Janečka a Jaroslav Krkoška získávají knihu Vysílací věže. Gratulujeme!

Petr Janečka - Lysá hora 500

Jedna z vítězných fotografií našeho čtenáře Petra Janečky z výměny vysílací antény na Lysé hoře. (Foto: Petr Janečka)

Redakce: Vítězné snímky z výměny vysílací antény na Lysé hoře

Jihočeské studio RTA zahájí 1. července zemské digitální vysílání v jižních Čechách. Serveru DigiZone.cz to potvrdil obchodní ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský, podle něhož se podařilo dospět k dohodě s majitelem Regionální televizní agentury Jaroslavem Berkou. RTA se bude připojovat do celostátního vysílání televize Prima v multiplexu 2 podobně, jako se nyní připojuje do jejího analogového vysílání na jihu Čech.

Jan Potůček: RTA zahájí v červenci digitální vysílání v jižních Čechách na pozici Primy

MMF24

V polské Poznani začalo včera na 28. kanále testovací vysílání digitální terestrické sítě 3. Informace byla potvrzena na několika diskusních fórech včetně serverů Satkurier.pl, Radiopolska.pl a Free4web.pl. Zkušební vysílání probíhá v kompresním standardu MPEG-4 s programy TVP 1, TVP 2, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Sport a TVP HD.

Lukáš Polák: Polsko začalo s testováním třetího terestrického multiplexu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).