Hlavní navigace

Telefónica otevře v Česku inkubátor Wayra v latinskoamerickém stylu

8. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Také Telefónica se rozhodla podporovat internetové startupy. Včera v Londýně oznámila záměr vybudovat pod značkou Wayra inkubátory v Británii, v Irsku, v Německu a v České republice. Nebudeme mít více inkubátorů než životaschopných startupů?

Do nové iniciativy chce telekomunikační obr letos investovat nejméně milion eur. Není zcela jasné, zda do každé pobočky, nebo celkem.

V Česku by se měl akcelerátor Wayra otevřít do konce letošního roku. Další nové pobočky startují ve třetím čtvrtletí v Mnichově a ve druhém čtvrtletí v Londýně a na dosud neupřesněném místě v Irsku.

Jaké budou podmínky v české pobočce, kde bude sídlit a kdo ji povede, není zatím jisté. Mluvčí Telefóniky Hany Farghali Lupě řekl, že o záměru ví od loňského prosince. Žádné zřetelné kroky k jeho uskutečnění však zatím uvnitř korporace neproběhly. Není znám ani rozpočet české Weyry. Peníze totiž nepůjdou z Prahy, ale přímo z nadnárodní centrály. Jediné trochu konkrétnější údaje jsou, že Weyra by měla sídlit v českém hlavním městě a měla by být o něco menší než ta londýnská.

Nedostatkem inkubátorů Česko netrpí

„Jde nám o to, dát šanci firmám, které mohou přinést čerstvý vítr do telekomunikačního a ICT byznysu. Nejlépe takovým, které mají akviziční potenciál a mohou rozvíjet a rozšiřovat to, co děláme dnes,“ řekl Hany Farghali. Telefónica chce zkusit podobnou strategii jako Google: prozkoumávat co největší množství slepých uliček, hledat nové synergie a možnosti, jak na nich vydělat.

O londýnské Weyře už to víme o něco víc: má sídlit v módně zrekonstruované průmyslové budově ve West Endu. Přihlášky přijímá do 22. dubna. Až se otevře, najdou v něm útočiště dvě desítky startupů. Rozvíjet svůj byznys pod ochranou inkubátoru budou moci až šest měsíců. Telefónica jim potom za desetiprocentní podíl ve firmě nabídne až 50 tisíc eur. Pro srovnání: pražský StartupYard nabízí podle nových pravidel za stejný podíl 10 tisíc dolarů.

Weyra v Praze narazí na sílící konkurenci nejen v podobě StartupYardu, který vznikl z iniciativy českých internetových podnikatelů. V dubnu má v Praze zahájit činnost místní pobočka britského akcelerátoru Springboard. Již delší dobu fungují i další, státem podporované projekty, jako je Technologické inovační centrum v Praze nebo Jihomoravské inovační centrum v Brně.

Hlavně tým a silnou myšlenku

Podle globálního šéfa projektu Wayra Gonzalo Martína-Villy hledá Telefónica převratné nápady, zejména mezi mobilními aplikacemi, v elektronickém obchodování a sociálních sítích – nechce se však omezovat jen na tyto oblasti.

“Musí to nějak souviset s tím, co nyní děláme? Ne. Chceme akcelerovat cokoli, co má v digitálním byznysu silnou myšlenku a hodnotu,” řekl Martín-Villa.

Hlavním kritériem pro výběr startupu do akcelerátoru Weyra bude podle něj kvalita týmu. Není sice vyloučeno, že do programu vezmou i jednotlivce, jejich šance oproti větším skupinám jsou však podstatně menší. A to i v případě, že bude stejně kvalitní projekt.

Podle Simona Devonshire, dalšího z šéfů projektu, nabídne Wayra startupům rady hvězdných rádců. “Zatím se nám podařilo získat v podstatě každého, koho jsme oslovili. Příkladem takové celebrity v Británii může být Peter Jones.”

EBF - tip - heslo konference

Wayra zahájila činnost loni v Kolumbii, Mexiku, Argentině, Venezuele, Chile, Peru, Brazílii a ve Španělsku. Vedle nabídky financování a kanceláří dostávají účastníci také přístup k materiálům a kontakty na mentory a startupy ze všech zahraničních poboček.

Zdroj: WSJ TechEurope

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).