Hlavní navigace

Technisat Solar 2: Test DAB rádia se svítilnou a dynamem

1. 8. 2024
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Pavel Treml
V portfoliu téměř každého výrobce nalezneme tzv. outdoorové rádio, tedy přijímač s baterkou, dynamem, možností dobíjení za pomoci solárního panelu a dalšími vychytávkami. Vyplatí se takový přijímač pořizovat?

Představení přístroje a jeho ovládání

Co se dozvíte v článku
  1. Představení přístroje a jeho ovládání
  2. DAB
  3. VKV
  4. Napájení přístroje
  5. Závěr

Technisat Solar 2 má rozměry 170×90×50 mm a váží 510 g. Kromě rozhlasového přijímače je součástí přístroje rovněž svítilna. Technisat Solar 2 je odolný přístroj podle normy IPX4 a lze ho napájet kromě akumulátoru i ručně pomocí dynama, nebo přes solární panel. 

K ovládání rozhlasového přijímače slouží přední část přístroje. Pro zobrazení informací je užit LCD displej o velikosti 42 × 16 mm. K ovládání je určeno osm tlačítek umístěných v přední pravé dolní části přístroje. Slouží k nastavení hlasitosti, přepínání mezi stanicemi, k zobrazení menu nebo doprovodných informací k programu a přepínání mezi pásmy DAB a VKV. Dále je k dispozici multifunkční tlačítko k potvrzení jednotlivých voleb, resp. k ladění programů. Poslední tlačítko slouží k zapnutí a vypnutí přístroje.

V horní části přístroje je solární panel k nabíjení přístroje a tlačítko pro zapnutí a vypnutí svítilny. Svítilnu naleznete v levé části přístroje. Postupným zmáčknutím knoflíku pro zapnutí baterky lze volit dva druhy intenzity osvětlení. 

Vzadu naleznete kliku, jejímž otáčením lze přístroj nabít, a teleskopickou anténu (po vysunutí je dlouhá 32 cm). V pravé části přístroje je zdířka pro nabíjení přístroje, přičemž v balení je pouze kabel pro připojení USB nabíječky, samotná nabíječka ne. Dále se napravo nachází indikátor stavu nabíjení, sluchátkový výstup a USB konektor, který může sloužit k nabíjení ostatních přístrojů (rádio pak využijete jako powerbanku).   

Oblíbené programy si můžete uložit do 10 předvoleb. Čtyři stanice jsou po ruce díky tlačítkům přímé volby umístěným uprostřed přední části přijímače, zbylé oblíbené stanice se zobrazí po zmáčknutí tlačítka 5+. 

Mezi předvolbami se roluje šipkami pro přepínání stanic (tlačítka uprostřed přední části přístroje pod LCD displejem). Menu lze nastavit v deseti jazycích, mj. v angličtině a němčině. Čeština ani slovenština mezi podporovanými jazyky nejsou. Je možné upravit i podsvícení displeje. 

Ovládání je intuitivní, avšak deset předvoleb pro uložení oblíbených stanic je málo. Čitelnost údajů na displeji je dobrá, použitý font příjemný.

Kvalita zvuku je srovnatelná s většinou ostatních přijímačů této kategorie rádií – rádio se dá poslouchat, ale není to nic pro milovníky dobrého zvuku. Mezi přenosnými radiopřijímači existují rádia, která svou reprodukcí potěší více. 

DAB

Citlivost DAB tuneru je srovnatelná s ostatními běžnými DAB přijímači (výrobce použil čip FS2415, Siena). Bez problémů naladíte stanice a multiplexy, které mají být v daném regionu zachytitelné podle mapek pokrytí zveřejněných na webu Českého rozhlasu či na stránkách ČTÚ (pouze mapy pokrytí multiplexů, bez seznamu stanic). 

Příznivci dálkového příjmu po tomto přijímači nesáhnou, existují totiž rádia s citlivějším tunerem. Pro běžné posluchače je ale citlivost rádia dostačující. 

Například u hvězdárny v Praze-Ďáblicích rádio naladí kromě běžně laditelných multiplexů v Praze (pražské multiplexy, sítě Teleka na kanálech 5D a 6D, síť Digital Broadcasting na 5B) a multiplexů ze Saska (na kanálech 5C, 7A, 9A a 12A) i multiplex Českého rozhlasu pro Moravu z Javořice na kanálu 12D nebo multiplex Teleka ze Strážníku/Benešova na kanále 8A. Avšak ve srovnání s citlivějšími přístroji je síla signálu na stupnici slabší. Přijímač nenaladí polské ani vzdálenější německé stanice (což citlivější rádia dokážou). 

Pokud se přijímač nabíjí, dochází k rušení a zeslabení signálu. Zeslabení signálu je o něco větší než u jiných DAB rádií. Zda je tomu u všech USB nabíječek, nebo pouze u některých, nelze objektivně uvést. Vzhledem k tomu, že nabíječka není součástí balení, použil jsem při testu jinou nabíječku od Technisatu (od Digitradia 1). Test proběhl ještě s dvěma různými nabíječkami od mobilního telefonu Samsung. V jednom případě došlo k zásadnímu zarušení, pro poslech rádia byl potřeba velmi silný signál, slabší multiplexy byly zarušeny. 

Při přehrávání DAB stanic lze tlačítkem Info zobrazit technické parametry k danému programu – na jaké frekvenci a kanálu stanice vysílá, název multiplexu, sílu signálu, chybovost, datový tok, druh vysílání a radiotext. Vše se potvrzuje multifunkčním tlačítkem OK. Toto tlačítko zároveň slouží k automatickému ladění stanic a je umístěno nad tlačítkem pro vypnutí a zapnutí přístroje. 

Pokud nezmáčknete tlačítko OK neprodleně po stisknutí tlačítka Info, místo zobrazení požadovaného technického údaje o multiplexu dojde k novému ladění přijímače a ev. ztrátě naladěných stanic (pokud jste v místě, kde je signál daného multiplexu slabší). Rovněž se toto tlačítko snadno stiskne omylem, pokud chcete vypnout rádio a omylem stisknete knoflík nad tlačítkem pro vypnutí přístroje.

Menu přijímače pro DAB obsahuje tradiční položky. Stanice můžete ladit manuálně i automaticky (při prvním spuštění se programy naladí automaticky). Dále je k dispozici nastavení dynamiky zvuku či vymazání neaktivních stanic. DAB stanice nelze třídit, jsou seřazeny abecedně. V radiotextu se chybně zobrazují verzálky s diakritikou, přijímač je zobrazí jako malá písmena. Např. jméno Šárka přijímač zobrazí jako šárka.

VKV

Citlivost VKV tuneru u DAB rádií bývá ve srovnání s „běžnými VKV rádii“ horší. V případě přijímače Technisat Solar 2 je citlivost VKV tuneru ještě slabší než u jiných běžných DAB rádií. Bez šumu naladíte pouze velmi silné stanice. 

Za pomoci směrových šipek umístěných pod LCD displejem ladíte stanice po 0,05 MHz, tlačítkem Scan pak po silných stanicích. Pomocí tlačítka Info lze přepínat mezi frekvencí, názvem stanice, typem programu a radiotextem. Přijímač přehrává stanice pouze v režimu mono.

Technisat Solar 2 - radiotext u VKV stanic

Technisat Solar 2 – radiotext u VKV stanic

Autor: Pavel Treml

Napájení přístroje

Přístroj se napájí za pomoci 3000 mAh akumulátoru, který by se měl dobít za čtyři hodiny a při 50 % hlasitosti vystačí na cca 25 hodin provozu přístroje. Lze ho dobít i za pomoci dynama. Minuta otáčení klikou vystačí přibližně na minutu poslechu. Točení klikou je relativně hlasité, a pokud u toho posloucháte rádio, musíte zvýšit hlasitost přijímače, aby bylo vysílání rozumět. 

Přístroj se nabíjí i za pomoci solárního panelu. Podle modré diody na pravé straně přístroje, která indikuje napájení přístroje, se přístroj nabíjí nejen na přímém slunci, ale i při zataženém počasí či v lese. Nenabíjí se při zhoršených světelných podmínkách, např. pokud je rádio umístěno v místnosti dále od oken. 

Podle manuálu by se měl přístroj používat v teplotním rozmezí 0 až 40 °C. To kontrastuje s efektivitou dobíjení výrobku pomocí slunečního panelu, protože v létě je na přímém slunci teplota vyšší než 40 °C.

Jak účinné je nabíjení přístroje solárním panelem za různého osvětlení nebo za pomoci dynama, nelze objektivně posoudit, protože chybí přesný číselný údaj o nabití akumulátoru. Stav nabití akumulátoru zobrazuje pouze malá ikonka umístěná v pravé horní části LCD displeje. Prospěšné by bylo, kdyby výrobce kromě grafické ikonky na LCD displeji zařadil i možnost zobrazení údaje o nabití akumulátoru v procentech a případně výdrži.

Závěr

Chcete si pořídit odolné rádio se specifikací IPX4 a nabíjením za pomoci solárního panelu a dynama, které nemusíte často nabíjet? Případně rádio v kombinaci se svítilnou? Pak je pro vás outdoorové rádio Technisat Solar 2 skvělou volbou. 

Pokud pro vás tyto vlastnosti nejsou prioritní a dáváte přednost kvalitnímu poslechu s dobrým zvukem, s možností příjmu vzdálenějších stanic (zejména u VKV) či prohlížet si i doplňkové obrázkové informace k DAB vysílání, doporučujeme zvolit jiné přijímače. 

I přes své nedostatky nicméně patří Technisat Solar 2 v kategorii multifunkčních přístrojů k tomu nejlepšímu, co lze na českém trhu nalézt, a své příznivce si jistě najde.

ebf - tip - debata

Výhody:

  • Možnost nabíjení pomocí solárního panelu a pomocí dynama
  • Odolnost dle normy IPX4
  • Baterka

Nevýhody:

  • Horší citlivost u VKV
  • Průměrný zvuk
  • Bez podpory slideshow
  • Pro turistiku větší rozměry a hmotnost

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o rozhlasovou problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).