Hlavní navigace

Sušicko vypne analogovou televizi. Které vysílače a dokrývače skončí?

26. 2. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 115393
Pouhé dva dny zbývají televizním divákům na Sušicku a Klatovsku na to, aby přešli na digitální příjem televize. V noci z neděle 28. února na pondělí 1. března skončí veškeré analogové televizní vysílání na vysílačích Svatobor a Barák. Některé televize vypnou i analogové převaděče v této územní oblasti. Co se tedy bude o víkendu vypínat a jak si zajistit i po neděli bezproblémový příjem televize v tomto regionu?

Vypíná se nejmenší oblast po městech Praha a Brno

Vypínání analogového televizního vysílání se dotkne územní oblasti Sušice, což je region vytyčený Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) v Technickém plánu přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (viz mapka). Podle tohoto vládního harmonogramu digitalizace musí každá územní oblast ukončit analogové televizní vysílání na velkých a středních vysílačích k určitému datu (pro Sušici byl určen 28. únor 2010), zatímco malé analogové dokrývače mohou pokračovat dál až do listopadu 2011. Záleží však na samotných televizích, zda se rozhodnou dokrývače dál provozovat, nebo je vypnou dříve.

Nedělní vypínání se dotkne všech čtyř „celoplošných“ analogových televizních programů: ČT 1, ČT 2, Novy a Primy. V případě veřejnoprávní Dvojky se už ale nedá hovořit o celoplošném analogovém programu, protože pokrytí České republiky analogovým signálem ČT 2 loni na podzim kleslo pod 70 procent území, což je zákonem daná hranice celoplošnosti. Z velkých vysílačů se v této oblasti vypínání dotkne sušického Svatoboru a klatovského Baráku. Na Svatoboru skončí analogová ČT 1, Nova a Prima, na Baráku ČT 1, ČT 2 a Nova. Všechny čtyři vypínané televize lze na Sušicku již nyní naladit digitálně z vysílače Svatobor.

TPP Sušice

Územní oblast Sušice, které se bude týkat nedělní vypínání zemského analogového televizního vysílání (Mapka: DigiZone.cz)

Ilustrační anténa síto

Kdy vypnou váš analogový vysílač?

Chcete vědět, kdy skončí analogové televizní vysílání z vašeho místního vysílače nebo dokrývače? Server DigiZone.cz vytvořil speciální přílohu se seznamy všech analogových televizních vysílačů v České republice a termíny jejich vypínání. Příloha je rozdělena do územních oblastí podle vládního harmonogramu televizní digitalizace, přehledná a lehce pochopitelná. DigiZone.cz ji pravidelně aktualizuje na základě informací od samotných televizí.

Televize nemají na vybranou

Ukončení analogového vysílání na vysílačích Svatobor a Barák je pro televize povinné. Zavazuje je k tomu TPP, ke kterému dobrovolně přistoupily v srpnu 2008 a na základě tohoto rozhodnutí získaly takzvané kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání jednoho dalšího programu. V případě Novy jde o filmový kanál Nova Cinema, u Primy o stanici Prima Cool pro mladé. Pokud by komerční televize analogové vysílání ve stanoveném termínu neukončily, zahájila by s nimi Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) správní řízení o odebrání licencí pro tyto druhé programy.

Odejmutí licencí pro druhé programy by se Nova s Primou vyhnuly pouze v případě, že by neukončení analogového vysílání odůvodnili nedodržením podmínek TPP – tedy že v celé územní oblasti Sušice není zajištěn dostatečný signál zemské digitální televize a diváci nebyli dostatečně informováni o vypínání analogu. Ohledně informační kampaně má ale nejsledovanější česká televize Nova „máslo na hlavě“: na rozdíl od České televize a Primy diváky na Sušicku před vypínáním analogového vysílání nevaruje. Stejně Nova postupovala i v oblastech, kde se analog vypínal dříve: na Plzeňsku a ve středních Čechách.

Svatobor a Sušice

Pohled od vysílače Svatobor na Sušici. Hlavní televizní vysílač v oblasti šíří 11 digitálních televizí a v neděli přestane vysílat analogové programy ČT 1, Nova a Prima. (Foto: Pavel Růžička)

Tahounem kampaně byla Česká televize

Informační kampaň k vypínání zemského analogového televizního vysílání na Sušicku vede už od prosince loňského roku Národní koordinační skupina pro digitalizaci televizního vysílání, což je poradní orgán vlády při ministerstvu vnitra. Největší efekt ale měla kampaň ČT, která podobně jako loni v Praze nebo na Plzeňsku umístila přímo do obrazu vypínaných kanálů varovný piktogram a lištu se základními informacemi o přechodu na digitální vysílání. Podobnou lištu, ovšem méně často, vysílá na Sušicku také televize Prima. Nova do svého vysílání žádný piktogram ani lištu nezařazuje.

Generální ředitel Novy Petr Dvořák v minulosti opakovaně odůvodňoval nulovou informační kampaň Novy tím, že to není nejsledovanější česká televize, kdo přišel s požadavkem na vypínání analogového vysílání. Tato povinnost by měla podle Dvořáka spočinout na bedrech státu, a tedy Národní koordinační skupiny. Nově vadí, že si tato skupina v rámci státní informační kampaně neobjednala reklamní časy na komerčních televizích a soustředí se pouze na spoty v rádiích a PR články v místním tisku. Oproti tomu třeba satelitní služba Skylink se rozhodla od 1. března nasadit na Nově a Nově Sport první velkou reklamní kampaň na satelitní příjem digitální televize.

Varovný piktogram a lišta v programech ČT na vysílači Klatovy – Barák
Klatovy - piktogram ČT 1
Klatovy - piktogram ČT 1
Klatovy - piktogram ČT 1
Klatovy - piktogram ČT 2

Foto: Štěpán Stráník (obrázky kliknutím zvětšíte)

Digitálně na Sušicku vysílá 11 televizí

Digitální vysílání lze na Sušicku naladit už od listopadu 2008, kdy na vysílači Svatobor začala vysílat digitální síť České televize s programy ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24 a sedmi stanicemi Českého rozhlasu. Toto vysílání lze naladit na kanálu 49. Koncem září loňské roku se přidala digitální síť 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov na kanále 48, a také digitální síť 3 s televizemi Z1, Public a rádiem Proglas na kanále 52. Celkem lze tedy na set-top-box zapojený k analogovému televizoru nebo na televizor s integrovaným digitálním tunerem naladit 11 digitálních televizí a osm rozhlasových stanic, včetně veřejnoprávních okruhů Leonardo, D-dur, Rádio Česko a Radio Wave.

Na základě výsledků měření intenzity a kvality digitálního signálu se televize rozhodnou, zda chtějí v oblasti spustit digitální dokrývače. Nezávislý konzultant Jan Kramosil v říjnu 2008 na konferenci Radiokomunikace 2008 v Pardubicích doporučoval, aby digitální sítě 1 a 2 zprovoznily další digitální vysílač u Klatov, na stejné kótě, odkud dnes z vrchu Barák analogově vysílají Česká televize a Nova. České Radiokomunikace, které technicky zajišťují provoz obou jmenovaných digitálních sítí, nabízejí televizím celkem 50 digitálních dokrývačů po celé České republice. Nelze vyloučit, že mezi nimi bude i klatovský Barák, ale opravdu záleží na rozhodnutí samotných televizí, zda by to pro ně bylo efektivní.

Mux 1 - pokrytí Sušice Svatobor

Mapa pokrytí signálem zemské digitální televize z vysílače Sušice – Svatobor. Obrázek kliknutím zvětšíte. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Platforma DVB-T logo

Podrobnosti o digitálním vysílání na Sušicku

Které televizní programy, jakých digitálních sítích, na jakých kanálech a z jakých vysílačů vysílají na Sušicku a Klatovsku? To se můžete dozvědět v kapitole Sušice stálé přílohy serveru DigiZone.cz Digitální vysílání v regionech. Do oblasti přesahují také digitální signály z Plzně a Českých Budějovic – i jim se věnují samostatné kapitoly této přílohy, doplněné o podrobné mapy pokrytí a technické parametry digitálního vysílání.

Nova vypne dva velké vysílače

TV Nova logo

Televize Nova vysílá na Sušicku a Klatovsku ze dvou velkých analogových vysílačů a 14 dokrývačů. Zatím je jasné, že v noci z neděle 28. února na pondělí 1. března vypne analogové vysílání na hlavním sušickém vysílači Svatobor a na klatovském Baráku. Vypnutí zbylých dokrývačů zvažujeme, o konečném rozhodnutí budeme informovat, sdělila serveru DigiZone.cz mluvčí Novy Michaela Fričová.

Jaké vysílače vypne 28. února 2010 televize Nova
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Sušice Svatobor 9
Klatovy Barák 6

Zdroj: Technický plán přechodu

Prima vypne jeden velký vysílač a tři dokrývače

TV Prima logo 2008

Televize Prima využívá v územní oblasti Sušice jeden velký analogový vysílač a pět dokrývačů. Další dva dokrývače (v Nýrsku a Švihově) vypnula již v loňském roce, když ukončovala analogové vysílání v plzeňské oblasti. V neděli 28. února Prima vypne své analogové vysílání na hlavním vysílači Svatobor a všechny dokrývače kromě dvou v Železné Rudě. Tam není dořešené pokrytí digitálním signálem, který je v Železné Rudě slabý. O dokrytí stále ještě jednáme, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel Primy Patrik Slavík.

Jaké vysílače vypne 28. února 2010 televize Prima
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Sušice Svatobor 43
Běšiny Běšiny 42
Hrádek u Sušice Hrádek u Sušice 40
Klatovy Hůrka 45

Zdroj: Prima TV

ČT 1 vypne dva velké vysílače a šest dokrývačů

TV ČT 1 logo 2007 zmenšené

První program České televize vysílá v oblasti analogově na dvou silných vysílačích a 16 dokrývačích. Oba dva velké vysílače – Svatobor a Barák – 28. února vypne, a ke stejnému datu se analogová ČT 1 odmlčí i na dalších šesti dokrývačích. Dva analogové dokrývače vypne ČT 1 o měsíc později, 31. března a osm si jich ponechá i po tomto datu.

Jaké vysílače vypne 28. února 2010 program ČT 1
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Sušice Svatobor 35
Klatovy Barák 22
Běšiny Běšiny 26
Blovice Blovice 21
Hrádek u Sušice Hrádek u Sušice 56
Rejštejn Rejštejn 30
Velhratice Velhratice 33
Žichovice Žichovice 37

Zdroj: Česká televize

MMF24

ČT 2 vypne jeden velký vysílač a šest dokrývačů

TV ČT 2 logo 2007 zmenšené

Druhý program České televize využívá na Sušicku a Klatovsku jeden středně výkonný analogový vysílač a 15 dokrývačů. V noci na pondělí 1. března ukončí analogové vysílání na klatovském vysílači Barák a šesti dokrývačích. Další čtyři analogové dokrývače ČT 2 ukončí vysílání 31. března, a pět jich bude vysílat analogově i po tomto datu.

Jaké vysílače vypne 28. února 2010 program ČT 2
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Klatovy Barák 58
Běšiny Běšiny 37
Blovice Blovice 43
Hrádek u Sušice Hrádek u Sušice 50
Pocinovice Pocinovice 49
Velhratice Velhratice 42
Žichovice Žichovice 60

Zdroj: Česká televize

Ilustrační set-top-box

Nestihli jste si koupit set-top-box nebo digitální televizor?

Nevadí. Prostřednictvím eshopu DigiZone.cz si můžete objednat nejen set-top-boxy, ale také integrované digitální televizory, antény a anténní prvky pro příjem digitálního vysílání za zajímavé ceny. Objednávka z pohodlí vašeho bytu, zaslání přímo na vaši adresu. Nemusíte chodit do kamenného obchodu a ještě vás to vyjde levněji. Zavítejte na eshop DigiZone.cz!

Vypne v neděli některé analogové dokrývače na Sušicku také televize Nova?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).