Hlavní navigace

Sencor SLE 3281M4: chytře, za babku a s plošným posvícením

10. 12. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Sencor
Levňoučký televizor s úhlopříčkou tak akorát a k tomu navíc chytrý! Co to znamená? Očekávání problémů! K mému překvapení jich je tu ale přiměřeně. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZOVÁNO, 11. 12. 2014: po upozornění dovozcem, společností Fast ČR, že televizor je lokalizován, včetně EPG, jsme ještě jednou provedli jeho přeladění. Jak vidíte z fotografie níže, čeština se v EPG skutečně objevila i když před tím v něm chyběla (můžeme se dohadovat proč). 

V multimédiích, resp. v externích titulcích, však nikoli. Ty je prý třeba převést do Unicode, pak teprve se objeví v češtině. Podle tohoto zjištění bylo upraveno závěrečné hodnocení. 


Autor: Bohumil Herwig

Především si řekněme, že cena 5990 Kč za úhlopříčku 81 cm, zabudovanou bezdrátovou síť, chytré funkce, včetně HbbTV, otevřeného webového prohlížeče, podpory DLNA a trojice (!) HDMI, včetně možnosti připojení mobilních zařízení přes standard HDMI (MHL) je hodně, ale hodně málo! Zároveň ale našinec musí mít pochopitelné obavy a ptát se: „co za to?“

Druhou věcí je, že takovýto televizor vyžaduje důkladné prověření, pomalu jako by byl pozlacen! Pusťme se tudíž bez okolků do toho. A rovnou si řekněme první jasnou nevýhodu – televizor je jen omezeně lokalizován a platí to jak o menu nastavení, tak o EPG a externích titulcích ve videu.

Zepředu televizor nevypadá špatně. A není ani vidět zbytečně mohutná noha podstavce jehož základ tvoří jednolitá skleněná deska. Ta má opravdu výtečně dělané nožičky a i samotný podstavec je kvalitně zpracovaný. Tohle jde rozhodně nad rámec ceny a třídy.
Autor: Sencor

Zepředu televizor nevypadá špatně. A není ani vidět zbytečně mohutná noha podstavce jehož základ tvoří jednolitá skleněná deska. Ta má opravdu výtečně dělané nožičky a i samotný podstavec je kvalitně zpracovaný. Tohle jde rozhodně nad rámec ceny a třídy.

Instalace s rezervami

Opravdu není triviální. Naopak! Začíná to u hodně složitě se montujícího a – nebojím se to říci – také problematicky navrženého podstavce s dvojí sadou šroubů, z nichž ty krátké musíte dostat do hodně hluboko zapuštěných otvorů, takže ideální je šroubovák s magnetickou hlavou.

Ani první zapnutí televizoru nemusí být jednoduché. Má totiž jak elektronický, tak fyzický vypínač jehož umístění v příručce chybí (je na pravém boku zcela dole).

Softwarová instalace je jednoduchá, až na bezdrátovou síť. Druh tuneru si vybrat nemůžete (ladí se vždy DVB-T/C/analog najednou), ale zapsat heslo sítě, když zdánlivě chybí podpora numerických a speciálních znaků, zabere trochu času. A protože v příručce na toto téma nic není, musí se experimentovat, což ale nakonec zase tak náročné není. Už vzápětí přijdete na to, že se speciální znaky a numerika zapínají přes opakované zmáčknutí tlačítka Shift.

Řekli byste, že instalace odpovídá levnému přístroji. Ale to by platilo před čtyřmi pěti lety. Dnes jsou i levné konkurenční značky jako Gogen, či Hyundai už trochu jinde.

Dálkový ovladač je překvapivě solidní, a to i co do rozložení. Po ruce máte jak přístup na web, tak EPG a jediné co se ovládá vysloveně špatně, jsou multimédia.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je překvapivě solidní, a to i co do rozložení. Po ruce máte jak přístup na web, tak EPG a jediné, co se ovládá vysloveně špatně, jsou multimédia.

Ovládání takové i makové

A hlavně jako vystřižené z levných televizorů, i když dálkový ovladač má překvapivě rozumnou velikost, solidní rozložení i dobře viditelná tlačítka. Problém nebyl ani s úhlem záběru jeho infra paprsku.

Menu nastavení je tradiční a ovládání je zajištěno běžným systémem šipková tlačítka a Enter. Tradiční je i to, že občas potřebujete dvě zmáčknutí klávesy k vykonání jedné funkce, jindy při jednom stlačení položka menu přeskočí trochu jinam, resp. o úroveň dále.

V multimédiích počítejte s tím, že se například film nespouští tlačítkem Enter, nýbrž Play. Enter pak vybírá skladby a bohužel si je i pamatuje, takže když máte nějaký soubor vybraný, jiný nespustíte.

Na dálkovém ovladači také najdete pouze dvě tlačítka pro řízení multimédií – Play/Pause a Stop/Nahrávání. Například převíjení obstarává – naprosto nestandardně a paradoxně – tlačítko přepínání kanálů…

Ve webovém prohlížeči šipková tlačítka pohybují kurzorem, který na odkazu bez problémově měnil tvar a odkaz se takto dal i odmáčknout. Zkoušel jsem připojit i kombinovanou bezdrátovou klávesnicí s dotykovou destičkou Logitech TK820 a pohybový ovladač Trust Wireless Keyboard & Air Mouse, následně jsem ale zjistil, že televizor na rozhraní USB podporuje pouze paměťové médium. K mému překvapení Sencor naprosto v pohodě a během okamžiku připojil a zobrazil můj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB) a klidně na něj i nahrával. Je ostatně určen speciálně pro nahrávání z televizoru. Jen to někdy nezvládnou ani televizory za třicet tisíc…

Informace o pořadu vyvoláte tlačítkem Info. Jsou ale – stejně jako EPG samotné – nelokalizované do češtiny.
Autor: Bohumil Herwig

Informace o pořadu vyvoláte tlačítkem Info. Jsou ale – stejně jako EPG samotné – nelokalizované do češtiny.

Nekonečné nelokalizované EPG

Programový průvodce je kupodivu s obrazem i zvukem, avšak bez českých znaků. Ještě větším překvapením bylo, že se ani při vstupu ani při výstupu z EPG zvuk nepřerušoval.

Televizní program se ukazuje pro osm kanálů na až čtyři hodiny a v podstatě tolik dnů dopředu, kolik to jen daná stanice umožňuje. EPG samo je snad nekonečné, i když je pravda, že jsem s listováním přestal asi po měsíci a půl…

Po EPG se můžete libovolně pohybovat a pro pořad se vždy ukazuje čas začátku a konce a první dva řádky popisu.
Na vybraný kanál se přepnete až v okamžiku, kdy na pořadu stlačíte Enter.

Wi-Fi Miracast na televizoru za necelých šest tisíc? je to opravdu skutečnost. A funkční!
Autor: Bohumil Herwig

Wi-Fi Miracast na televizoru za necelých šest tisíc? je to opravdu skutečnost. A funkční!

Bez českých widgetů zato s HbbTV a Wi-Fi Miracast!

Po zmáčknutí tlačítka Internet se dostanete na obrazovku kde mj. vidíte vstup na Youtube či sociální sítě a také do otevřeného webového prohlížeče Opera. V něm je několik předpřipravených odkazů na zahraniční servery. Není ale problém si vytvořit vlastní a vedle běžných záložek, lze webový odkaz uložit i na hlavní stránku do tzv. „speed dial“.

Prohlížeč Opera se otevře do celé obrazovky a sladěn je s televizorem velice dobře.
Autor: Bohumil Herwig

Prohlížeč Opera se otevře do celé obrazovky a sladěn je s televizorem velice dobře.

Opera se chová solidně, odkaz se otevírá na celou obrazovku, což u levných, někdy ale i u dražších či dokonce drahých televizorů nebývá vždy obvyklé.

HbbTV není třeba nikde zapínat a je zprovozněno už v okamžiku, kdy nainstalujete televizor, resp. ho připojíte k internetu. Vyzkoušel jsem ho jak na České televizi, tak na stanici Óčko, která už má v něm zprovozněn i e-shop. Vše fungovalo parádně, ale dvakrát jsem narazil na zcela nečekaný problém – televizor si sám vypnul Wi-Fi, a protože mu postupem času vypadával i DVB-T tuner, šlo zjevně o problém kusu, takže to pochopitelně neuvádím jako nevýhodu.

K mému překvapení jsem v menu našel i volbu Wi-Fi Miracast, což je při dané ceně vysloveně neuvěřitelné. Ještě neuvěřitelnější bylo, že s mým telefonem LG Flex okamžitě a naprosto bezproblémově pracoval.

Menu nastavení – obraz. Po instalaci byl obrazový režim nastaven na Sporty. Co do spotřeby byl ale stejný, jako Normální.
Autor: Bohumil Herwig

Menu nastavení – obraz. Po instalaci byl obrazový režim nastaven na Sporty. Co do spotřeby byl ale stejný jako Normální.

Nastavení minimální, ale odpovídající

Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři, v jednom z nich můžete ovlivnit parametry jako kontrast, jas, barvu a ostrost, ve všech pak úroveň podsvícení a někdy i teplotu barev.

Zvuk má přednastavených režimů pět, „Uživatelský“ zpřístupňuje pětipásmový ekvalizér, který je v ostatních nastavený napevno.

Formát pořadů byl bez problémů zachováván hned po instalaci a vybrat si můžete ze šesti přednastavených voleb, včetně Auto, 4:3 a 16:9.

V menu najdete celou řadu časovačů, například pro zapnutí a vypnutí televizoru či jeho automatické vypnutí v okamžiku, kdy je deset minut bez signálu. Za zmínku stojí i nastavení nahrávání (formát média a prověření jeho rychlosti) a velikosti časového posunu pro přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním (Time Shift).

Do chytrých funkcí se dostanete po zmáčknutí tlačítka Internet. Widgety, které vidíte na obrazovce, jsou jediné, které jsou k dispozici. Vpravo dole najdete otevřený webový prohlížeč Opera.
Autor: Bohumil Herwig

Do chytrých funkcí se dostanete po zmáčknutí tlačítka Internet. Widgety, které vidíte na obrazovce, jsou jediné, které jsou k dispozici. Vpravo dole najdete otevřený webový prohlížeč Opera.

Spotřeba s nulovým rozptylem

Televizor měl po instalaci obraz z neznámých důvodů nastaven do režimu „Sporty“ (lokalizace není vždy ideální…) s podsvícením na 70%, což bylo shodné s režimem Normální. Oba režimy se lišily v nastavení kontrastu, ostrosti a barevnosti. Volba pro jakékoli úsporné režimy, či vypnutí obrazovky a ponechání v chodu pouze zvuku, chybí.

Po hodině provozu na ČT24 a DVB-T ukázal měřicí přístroj v podstatě nulový rozptyl se spotřebou 31 wattů (30–31 W). Tolerance mého měřícího přístroje sice v manuálu uvedena není, ale rozsah je měření je od 1,5 W do 3 000 W, přičemž 3 či 4 watty změřit ještě nedokážu. V každém případě je výsledek rozhodně odpovídající úhlopříčce a zanedbatelný rozptyl potěší. Ostatně oficiálně je udáváno 40 W a při roční spotřebě 58 kWh zařazení do energetické třídy A. Méně než 0,5 wattů v pohotovostním režimu je údaj běžný klidně i při ceně o deset tisíc vyšší, takže to nevytýkejme. Vše navíc u tohoto Sencoru řeší tlačítko fyzicky odpojující elektrickou síť, což je samozřejmě parádní!

Ještě jsem pro jistotu změřil spotřebu v režimu Normální, naměřil jsem zcela to samé…

Multimédia přes USB můžete buď provozovat selektivně podle jejich typu, nebo všechna přes volbu soubor.
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia přes USB můžete buď provozovat selektivně podle jejich typu, nebo všechna přes volbu soubor.

Multimédia bez českých titulků a s omezenou kompatibilitou

Jak jsem už říkal, pevný disk Freecom Mobile Drive Sq TV, 1 TB se bezproblémů chytl (naformátován je jako NTFS) stejně, jako flash médium s FAT32. USB flash disk s formátem ExFAT však nefungoval. I tak je kompatibilita velice slušná a klidně tak přehrajete i soubor/film mající třeba šest gigabajtů.

Video s externími titulky je přehráváno, ale bez českých znaků, které zcela vypadnou, takže text je v podstatě nečitelný. Kompatibilita je ale spíše pod průměrem a i když jsem přehrál kodeky XviD a X.264, MKV nepracovalo.

Z HD nahrávek z kamer a fotoaparátů byly přehrány MOV (Nikon), čisté MP4 (Panasonic), H.264 (koncovka MP4, Samsung) a AVCHD (1 080i, koncovka M2T, kamera Sony). Přehrála se ale i špičková profesionální nahrávka ve Full HD (BDAV, M2TS) se zvukem Dolby Digital, dts podporováno není.

Pokud nějaký soubor chcete přehrát, musíte ho nejprve vybrat tlačítkem Enter a pak spustit Play. Po přehrání ho ale také musíte „odebrat“, jinak se bude – i při vybrání jiného souboru – stále přehrávat. Je to pochopitelně otravné a chce to zvyk.

Z fotografií se poměrně svižně přehrály jak JPG, tak BMP a PNG, u muziky obvyklé MP3, ale také WAV a WMA, FLAC nikoli.

Nebýt potíží s výběrem souborů, manažer by se ovládal velice dobře, navíc je příjemně přehledný a velikost náhledů je zvolena šikovně, takže žádné obří ikony! Celkově vzato multimédia odpovídají nejlevnější třídě.

Mohutnost panelu vynikne nejvíce při pohledu z boku. Co byste ale čekali při plošném podsvícení a dané ceně? Mimochodem Direct LED je udělán velice dobře s podsvícení je rovnoměrné, což ale při velikosti panelu nepřekvapí.
Autor: Sencor

Mohutnost panelu vynikne nejvíce při pohledu z boku. Co byste ale čekali při plošném podsvícení a dané ceně? Mimochodem Direct LED je udělán velice dobře s podsvícení je rovnoměrné, což ale při velikosti panelu nepřekvapí.

Odpovídající obraz, výrazný zvuk

Za 5990 Kč lze mnohé překousnout. Přes instalaci a problematickou montáž špatně navrženého podstavce se přenesete rychle, děláte to ostatně jednou, dvakrát za život televizoru. Za danou cenu tak rozhodně dostanete své, včetně podpory HbbTV, byť někdy trochu pomalejší, což platí i o jiných částech televizoru. Tohle ale v každém případě patří k věci. Ne, že by cena byla na první pohled nějak extrémně nízká, ale nějakých 500 Kč rozdílu oproti zmiňovanému Hyundai tu přece jen bývá. Teprve druhý pohled odhalí „kousek" výbavy navíc. Třeba více rozhraní HDMI nebo Wi-Fi v provedení „n“ a samozřejmě také Wi-Fi Miracast. Kupříkladu k Hyundai HL 32382 Smart za 6590 Kč je třeba Wi-Fi USB adaptér za dalších pět set korun nejprve dokoupit, verze „n“ navíc podporována není. Cenově výhodnější tedy tento Sencor v porovnání s konkurencí je. Škoda ale nedotažených multimédií, resp. speciálního spouštění souborů, a hlavně – absence české lokalizace, včetně titulkové podpory. Pokud ji nepotřebujete a pokud vám nebude vadit občasné čekání na zobrazení menu nastavení, které ale koneckonců našinec neupravuje každý den, může být tento Sencor dobrou a opravdu levnou volbou pro nenáročné. Ať už do dětského pokoje, nebo třeba na chalupu. Navíc teenagerům se trocha výkonu zesilovače hodí vždycky.

EBF - tip - heslo konference

Hodnocení

pro: cena/výkon, vzhledem k ceně i třídě, excelentní výbava, včetně Wi-Fi 802.11 n, Wi-Fi Miracast, velmi vysokého výkonu zesilovače a vysokých pohledových úhlů, podpora HbbTV, rozumně navržený dálkový ovladač, ale…
proti: …někdy až moc specifické ovládání, externí titulky v češtině jsou podporovány pouze pro sadu Unicode

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (napevno zabudovaný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka 
  • záruka: 24 měsíců

Koupili byste si chytrý televizor za 6.000 Kč při úhlopříčce 81 cm?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).