Hlavní navigace

Poslanec Sehoř (ODS): koncepce digitalizace by měla předcházet novele zákona a ne naopak

16. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
16. 12. 2005

Poslanec za ODS Karel Sehoř se domnívá, že aktualizovaná koncepce přechodu na pozemní digitální vysílání z dílny ministerstva informatiky by měla být hotova dříve, než sněmovna definitivně přijme novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Karel Sehoř to řekl při středečním večerním jednání sněmovny, kdy poslanci nechali novelu projít druhým čtením. V současnosti neexistuje právní předpis, který by systematicky řešil správní rámec pro digitální vysílání, a neexistuje prozatím ani oficiální závazný koncepční dokument určující národní strategii pro realizaci přechodu z analogového na digitální vysílání, upozornil Sehoř.

Mě trochu překvapila, jestli jsem tomu dobře rozuměl, paní ministryně (Dana Bérová, pozn. DigiZone.cz), když říkala, že bez tohoto zákona není možné sestavit koncepci. Já si myslím, že to musí být opačně. Musí být napřed koncepce, která bude promítnuta do tohoto zákona. Navzdory tomu v České republice existují i provozovatelé tří reálných sítí pro digitální zemské vysílání, dodal poslanec.

Ministryně informatiky Dana Bérová v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz řekla, že s předložením aktualizované koncepce přechodu na pozemní digitální vysílání čeká na chvíli, až novela vysílacího zákona projde třetím čtením ve sněmovně. Důvodem je podle ní snaha některých poslanců ovlivnit některé technické souvislosti, které ovlivní proces digitalizace a jež by neměly v koncepci chybět. Velká část koncepce je již připravena, včetně harmonogramu přechodu a dalších podrobností, na kterých spolupracujeme s Českým telekomunikačním úřadem, ale chybí tam některé poslední informace, bez kterých koncepce nemá smysl, uvedla Dana Bérová.

MMF24

Pokud by se sněmovně nepodařilo projednat novelu vysílacího zákona ve třetím čtení ani v únoru příštího roku, je Dana Bérová podle svých slov připravena předložit vládě koncepci, aniž by dále čekala na schvalování tohoto zákona.

Dokument: Stenozáznam z druhého čtení „digitální“ novely v Poslanecké sněmovně (14.12.2005)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).