Hlavní navigace

Satelitní diváci přišli na pozici Skylinku o nekódované vysílání srbské RTS Sat

5. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pozice 23,5 stupně východně nabízí v tuto chvíli volné šíření několika převážně českých a nizozemských televizních stanic, mezi nimiž jsou například ČT 24, Óčko, Relax a Šlágr TV.

Operátor Telekom Serbia ukončil včera na satelitní pozici 23,5 stupně východně, tedy přesně té, kterou využívá i česko-slovenský operátor Skylink, nekódovanou distribuci kanálu RTS Sat. Na jeho místě se objevila tematická stanice Arena Sport. Ta je sice v tuto chvíli šířena nekódovaně, ale vzhledem k tomu, že se jedná o placený program, dá se v dohledné době počítat s jeho zakódováním. Na frekvenci, kde vysílala stanice RTS Sat, zůstaly ještě v nekódované podobě rozhlasové okruhy AS FM z Noveho Sadu a B-92 z Bělehradu. Pro jejich poslech tedy není nutná dekódovací karta žádného operátora.

Ukázka z vysílání srbského veřejnoprávního vysílatele Радио-телевизија Србије (РТС)
Autor: repro foto RTS Sat

Ukázka z vysílání srbského veřejnoprávního vysílatele Радио-телевизија Србије (РТС)

Z ARCHIVU: Satelitní pozici Skylinku a CS Linku budou používat pro distribuci i Srbové

EBF - tip - heslo konference

Nekódovaná distribuce kanálu RTS Sat, spolu s rozhlasovou stanicí Radio Beograd, bude nadále pokračovat na satelitní pozici 16 stupňů východně. V případě, že divák ale nemá u své přijímací sestavy motor, případně LNB konvertor, je to pochopitelně problém. Drtivá většina satelitních diváků se spoléhá na kombinaci pozici 23,5/19,2 stupně východně, další klienti operátorů působících v České republice se pak soustředí na odbytiště 1 stupeň západně, kde jsou šířeny mimo jiné služby Digi TVfreeSAT. Dále je na pozici 23,5 stupně dostupných volně ještě několik povětšinou českých, slovenských a nizozemských stanic.

Parametry příjmu:Astra 3B (23,5 stupně východně), 11684/V, SR 2734, FEC 5/6, normaDVB-S, kódování žádné (FTA)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).