Hlavní navigace

Rusko blokuje YouTube, Musk ukázal AI model Grok-2, 444 zařízení připojených k jedné televizi

16. 8. 2024
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Google Pixel 9 Autor: Google
Intel odmítl získat kus OpenAI a zbavil se podílu v ARMu. Pixely 9 přicházejí. Podíl AMD vůči Intelu roste všude. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Rusko zablokovalo přístup k YouTube. Země se tradičně ohání zákony nebo národní suverenitou. Realita je ale taková, že Rusko cenzuruje svobodný obsah, stejně jako u řady jiných západních internetových služeb a sociálních sítí. Rusko se tak dostalo do podobné pozice jako Čína. Přístup k YouTube a spol. je možný pouze skrze VPN, tamní úřady ale po těchto službách jdou.

Google zablokuje ruské účty v reklamním systému AdSense. To znamená, že tamní tvůrci přijdou o příjmy z reklamy, například na YouTube. Jde o další z kroků, které Google udělal kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Rusko chce zakázat hru o československých legionářích, poškozuje prý zdraví a vývoj dětí Přečtěte si také:

Rusko chce zakázat hru o československých legionářích, poškozuje prý zdraví a vývoj dětí

Google představil chytré telefony Pixel 9. K dispozici budou modely Pixel 9 (12 GB RAM, displej 6,3"), Pixel 9 Pro (16 GB RAM, displej 6,3" s vyšším rozlišením) a Pixel 9 Pro XL (16 GB RAM a displej 6,8"). Všechny využijí čip Tensor G4, na kterém Google dělá se Samsungem (takový Exynos na 4nm procesu), jde ale pouze o mírně vylepšenou G3. Pixely 10 už se mají dělat u TSMC. Designově jde v podstatě o klony iPhonu. Pixely jsou ideální volbou pro fanoušky čistého Androidu a zájemce o AI funkce. Už pár měsíců jsou také v české distribuci, zdejší ceny devítek ale nejsou pěkné, startuje se na 22 989, 27 989 a 30 489 korunách (bez slevových akcí). Google také ukázal skládací Pixel 9 Pro Fold. Prodeje odstartují v září, ne však na českém trhu.

Novinkami od Googlu jsou také chytré hodinky Pixel Watch 3 a sluchátka Pixel Buds Pro 2. Hodinky budou ve variantách od 9990 (41 mm) a 10 990 korun (45 mm). Lze pořídit verze s mobilním připojením. Do nové generace sluchátek byl integrován čip Tensor A1, cena bude 6199 korun.

Přichází Raspberry Pi Pico 2. Obsahuje nový čip RP2350, který je rychlejší a tak dále. Novinkou jsou nicméně dvě jádra RISC-V označená jako Hazard3, která jsou zároveň open source. Cena Pico 2 je pět dolarů.

Muskova firma xAI vydala modely Grok-2 a Grok-2 mini. Zatím jsou v betaverzi. Umí také generovat obrázky na X.

Robot se obstojně naučil hrát stolní tenis. V DeepMindu naprogramovali průmyslové robotické rameno ABB IRB 1100, které proti člověku vyhrálo 45 procent zápasů. Nad začátečníky vyhrál všechny matche.

Světový rekord v počtu připojených zařízení k jedné televizi, celkem jich je 444. Zde je k dispozici video plné konzolí, HDMI přepínačů a dalších krabiček.

AMD se poprvé dostalo na tržní podíl procesorů nad 20 procent ve všech kategoriích. Intelu tedy ukrajuje v desktopech (23 procent), noteboocích (20,3) a serverech (24,1). To nepřidává náladě kolem Intelu, který teď zažívá velký pád, řeší propouštění tisíců lidí, technické problémy a řadu dalších průšvihů.

Jsou zde testy nových procesorů AMD Ryzen 9900X a 9950X, následují nedávné modely 9600X a 9700X. Závěry jsou v podstatě stejné: pro mnohé je tato generace (Zen 5) zklamáním. Výkon narostl mírně, spotřeba je nižší. Pro hráče upgrade moc nedává smysl, uvidíme, co budoucí modely s 3D V-Cache. AMD zvažuje, že nové generaci kvůli výkonu zvedne TDP.

Vyšlo najevo, že Intel odmítl investici do OpenAI. Za zhruba miliardu dolarů mohl získat podíl 15 procent. Tehdejší výkonný ředitel Bob Swan nevěřil v budoucnost jazykových modelů (LLM). Jde o další velkou věc, kterou Intel velkolepě minul. Cifršpioni ve vedení například poslali k šípku Steva Jobse, který chtěl čip pro tehdy vznikající iPhone. Nenaskočili také na první generaci EUV litografie, i když firma investovala do ASML. Je možné, že pokud by Intel využil možnosti vlastnictví podílu v OpenAI, mohl být blízko vývoje LLM a včas naskočit na vývoj AI/GPU čipů pro tyto účely, kde to dnes válcuje Nvidia s doplněním AMD. Intel teď přichází s akcelerátorem Gaudi3, o kterém ale není moc slyšet, a navíc už ho musí vyrábět u TSMC.

Intel zřejmě přijde o zajímavou spolupráci se SoftBank. Tento majitel ARMu chce investovat minimálně desítky miliard dolarů do vývoje AI čipů proti Nvidii. Vyrábět chtěl s Intelem, teď to ale vypadá, že se spíše přesune k TSMC. Intel nepokračuje dostatečně rychle a v potřebných objemech zakázkové výroby.

Intel se také zbavil svého podílu ve firmě ARM. Nebyl velký, vyneslo to asi 147 milionů dolarů. Ale šlo o strategické aktivum. Intel nyní potřebuje peníze, takže se zbavuje i takovýchto věcí.

Spojují se dva čeští výrobci elektroniky, AMiT kupuje votickou firmu Top Power Přečtěte si také:

Spojují se dva čeští výrobci elektroniky, AMiT kupuje votickou firmu Top Power

Procesory od AMD mají bezpečnostní chybu umožňující lokální zvýšení práv. Zranitelnost je v rámci System Management Mode s tím, že útočník může obejít SMM a spustit kód s nejvyššími právy. AMD postupně řeší opravy. Týká se to procesorů Ryzen, Threadripper i Epyc. Starší modely opravy dostat nemají.

Intel vydal nový mikrokód řešící vážný problém jeho procesorů. Desktopové verze 13. a 14. generace s TDP 65 wattů a výše se potýkají s nestabilitou, protože mikrokód nastavuje vyšší napětí, což může vést až k poškození procesoru. Aktualizace má nižší i o něco vyšší dopady na výkon.

Cisco propustí 5900 lidí. Jde o další kolo vyhazovů. Firma se vypořádává s propady byznysu. Cisco se mimo jiné snaží naskočit do byznysu propojování obřích clusterů GPU v datacentrech pro AI. Tam vládne Nvidia se svým InfiniBandem, Cisco ale oznámilo nové technologie a tlačí organizaci Ultra Ethernet Consortium, která pro tyto účely chce utilizovat Ethernet.

Apple vyhrožuje Patreonu, že ho odstraní z App Storu. Populární služba, skrze kterou je možné podporovat tvůrce podcastů a podobně, má přestat využívat vlastní možnost plateb a vše tlačit přes Apple. Boj kvůli těmto praktikám už nějakou dobu vede Epic Games, zasahuje i Evropská komise.

Bethesda vydala reedice her Doom a Doom 2. Stejně jako nedávno předělaný Quake běží na enginu KEX od Nightdive Studios. Součástí je remasterovaný soundtrack, řada rozšíření včetně Sigilu od Romera, odladěnost pro moderní počítače a tak dále. Výhodou je možnost hrát multiplayer, a to i skrze různé platformy. Nedostatky by se našly, třeba absence zaměřovače nebo freelooku. Cena na 9,99 eura, pro majitele původních verzí je upgrade zdarma.

ICANN vyhradil doménu .internal pro soukromé využití v neveřejných sítích. Nebude součástí běžného veřejného internetu.

Kyberzákon míří do sněmovny za spojencem NÚKIBu, do akce se chystají i firmy a operátoři Přečtěte si také:

Kyberzákon míří do sněmovny za spojencem NÚKIBu, do akce se chystají i firmy a operátoři

Zahraniční investoři stahují rekordní množství kapitálu z Číny. V druhém čtvrtletí to bylo 15 miliard dolarů. Čínské firmy zároveň rekordně investují v zahraničí, ve stejném období 71 miliard dolarů. V Číně už to není, co bývalo, roli hraje technologicko-obchodní válka ze strany USA. Čínské firmy zase nabírají křídla v zahraničí, zejména v elektroautech, energetice či mobilech.

Huawei chystá novou konkurenci pro Nvidii. Zákazníci jako ByteDance (TikTok) v Číně testují AI akcelerátor Ascend 910C, nástupce současného Ascendu. Výkonem má být schopný vyzvat H100. Huawei pro výrobu používá kapacity šanghajské firmy SMIC na 7nm procesu. Otázkou je, jaké objemy SMIC zvládne vyrábět. Jen ByteDance má údajně apetit na sto tisíc kusů. V Číně je nyní tlak na to nahradit západní dodávky, důvodem jsou i sankce. Analýza je zde. Na čipech od Huawei už je natrénována asi polovina čínských modelů. Servery, v nichž Ascend běží, vypadají takto:

AI je v Číně velké téma, ale také možná velká bublina. Ukazuje se, že 80 tisíc firem z oboru tam ukončilo činnost do dvou let. To není neobvyklý jev, Číňané se vždy ve velkém vrhají do nových oborů a přežijí jen nejsilnější hráči.

Budování infrastruktury pro AI v datacentrech žene nahoru poptávku po SSD, což má zvýšit jejich cenu. SSD hrají důležitou roli při trénování dat. Výrobci paměťových čipů tak mají dobré časy, pro AI jsou klíčové také paměti HBM instalované do grafických karet.

Tak konečně? Údajný revoluční čip ze Slovenska má jít po řadě odkladů brzy do výroby Přečtěte si také:

Tak konečně? Údajný revoluční čip ze Slovenska má jít po řadě odkladů brzy do výroby

Jsou zde další procesory postavené na RISC-V. Společnost Akeana, která od investorů vybrala přes sto milionů dolarů, vydala sérii CPU postavených na této otevřené instrukční sadě. K dispozici jsou verze pro embedded až po datacentra.

Serverové procesory RISC-V představila také SiFive. Řada P870-D má až 256 jader, podporu CXL, MSI, podporu virtualizace nebo 57bitový virtuální adresní prostor. Dostupnost bude do konce roku.

Export Jižní Koreji do Tchaj-wanu v prvním pololetí vzrostl o 226 procent. Celkově jde o 4,3 miliardy dolarů. Důvodem je velká poptávka po čipech HBM, které se používají v tandemu s GPU čipy pro zpracování AI. HBM čipy v Koreji vyrábí SK Hynix a Samsung, AI čipy pro AMD a Nvidii vyrábí TSMC a vše dává dohromady.

Samsung rozjel produkci paměťových čipů tenkých jako žiletka. Nové moduly LPPDR5X mají tloušťku 0,65 milimetru. Produkce běží na 12nm procesu. K dispozici zatím budou 12– a 16GB varianty, později také 24– a 36GB.

Takto to vypadá v jednom z hlavních čipových center na světě, kde miliarda dolarů není žádná míra Přečtěte si také:

Takto to vypadá v jednom z hlavních čipových center na světě, kde miliarda dolarů není žádná míra

Důležité spojení vlivných tvůrců návrhářských softwarů projde důkladným šetřením. Britský regulátor začal zkoumat akvizici firmy Ansys ze strany Synopsysu za 35 miliard dolarů. Synopsys je jedním z hlavních dodavatelů softwaru pro návrh čipů (EDA), Ansys dodává nástroj pro simulaci chování výrobků v reálném světě, tedy i čipů. Regulátoři se obávají, že může vzniknout dominantní síla v oboru.

Čtvrtinový podíl v operátorovi BT (British Telecom) získávají Indové. Investoři z Bharti odkoupili 24,5 procenta od skupiny Altice, a to za zhruba 3,2 miliardy liber. Jsou tak největšími investory. Prodejce bude snižovat dluh. BT je největší operátor ve Velké Británii, bývalý státní monopol. Bharti provozuje operátora Bharti Airtel, který operuje v 17 zemích. V BT má podíl 12 procent také Deutsche Telekom.

FBI sundala další ransomwarový gang. Skupina Radar (Dispossessor) napadala firmy, servery měla mimo jiné v Německu. The Citizen Lab zase popisují ruskou phishingovou skupinu cílící na celý svět. A hackeři z Číny údajně útočí na stroje z Ruska.

CS24 tip temata

FFmpeg má nově podporu hardwarově akcelerovaného dekódování videa přes Vulkan Video. Novinka je součástí verze 6.1.

Čtení na Root.cz a Cnews.cz:

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).