Hlavní navigace

Rozhlas se dostal k unikátnímu záznamu ze srpna 1968. Hovoří o objevu roku

6. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Unikátní záznam zachycuje pozdějšího československého a českého prezidenta Václava Havla spolu s hercem Janem Třískou. Materiál zasadila instituce do 25-ti minutového dokumentu.

Po 45 letech od srpna 1968 se Český rozhlas dostal k unikátnímu archivnímu záznamu, který považovali jeho zástupci už za dávno ztracený. Jeho obsahem jsou záznamy pozdějšího československého a následně českého prezidenta Václava Havla a herce Jana Třísky, jež popisují dramatické události z období sovětské okupace. Český rozhlas neváhá tvrdit, že záznam, který mu poskytl k poslechu syn libereckého posluchače Vladimíra Berana, je dokonce objevem roku. Beran měl tento záznam uchovaný na magnetofonovém pásku.

ebf - tip - debata

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský operátor Antik nabízí 20-denní archiv pořadů s možností sdílení časů

Tento objev potvrzuje, co všichni víme, na co oba aktéři mnohokrát vzpomínali, ale co nikdo od roku 1968 neslyšel, uvedl při této příležitosti redaktor Českého rozhlasu Tomáš Černý a dodal: Najednou víme přesně, co vlastně Jan Tříska v Liberci hlásil, a víme, že to nebyly výhradně texty Václava Havla, jak se vždycky tradovalo. Z tohoto záznamu vytvořila veřejnoprávní instituce téměř pětadvacetiminutový dokument, v němž znějí mj. i vzpomínky dvou hlasatelů Československého rozhlasu Jiřího Kadlece a Vladimíra Fišera. Unikátní materiál je možné přehrát ze záznamu na webu Českého rozhlasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).