Hlavní navigace

Názor k článku Regulace podle NIS2: Způsoby, jak naplnit cíle zákona, budou muset firmy hledat samostatně od Danny - Otazkou je, nakolik je ex-ante model regulace v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 5. 2024 7:23

    Danny

    Otazkou je, nakolik je ex-ante model regulace v takovem prostredi funkcni. Popsat vsechny moznosti a varianty reseni je z pozice regulatora prakticky nemozne - a soucasne pri snaze dopredu vymyslet pravida se logicky narazi na to, ze vysledna regulace je v nejakych bodech skorem az nesmyslna. A samozrejme se "resi" jen blbosti ala provadeci vyhlasky a tupe vynucovany zmeny hesel... protoze to je jednouchy... ale bezpecnost to nikterak nezvysi a ve svete okolo se to davno vi.

    Jen v Cesku holt jedeme system ctrl-c - ctrl-v, aneb nac sledovat skutecne trendy v bezpecnosti, kdyz muzeme vykopirovat deset i vic let stare vyhlasky. A evropska smernice se jako bonus vyuzije pro prilepkovani veci, ktere nikdo z EU ani nepozaduje - kdy ale vysledkem je kockopes, kdy v kazde zemi v ramci "jednotne" Evropy to ma kazdej jinak.

    Samotna NIS2 je v tomhle smeru napsana rozumne - problem vznika az s tou narodni transpozici. NIS2 jen rika, ceho chceme dosahnout... zatimco NUKIB se snazi aktivne kecat i do toho, jak se toho ma dosahnout, jakoby oni jedini meli patent na spravna reseni. Akorat ze nemaji, zas tak velka zkusenost a odbornost tam neni.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).