Hlavní navigace

Regionálnítele­vize.cz nakonec nebude povinně šířeným programem v kabelovkách

5. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Velké i menší stanice sdružené v rámci Asociace regionálních a lokálních televizí by do budoucna rády vytvořily vlastní celoplošný kanál. Chybí jim na něj ale peníze.

Regionálnítelevize.cz, která ve svém vysílání spojuje zpravodajství řady lokálních televizí ze všech koutů republiky, vzdala žádost u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o možné šíření v základních nabídkách kabelových televizí. Vyplývá to ze zápisu s posledního zasedání vysílací rady, DigiZone.cz tuto skutečnost potvrdila i ředitelka stanice Eva Stejskalová. Na řešení této žádosti nyní není vhodná doba. Více bych to nerada komentovala, uvedla Stejskalová a dodala, že do budoucna je možné podání žádosti opakovat a tudíž ho nevylučuje.

K TÉMATU: Regionalnitelevize.cz žádá RRTV o přezkoumání povinnosti „must carry“

Velké i menší oblastní televize, které jsou sdruženy v Asociaci regionální a lokálních televizí (ARLT) by do budoucna rády vytvořily společný subjekt, který by vyústil ve vznik celoplošného kanálu šířeného pozemní cestou. Tato myšlenka byla nedávno zmíněna i na historicky první konferenci ARLT, jež se konala v Praze. Otázkou je, jak by takový projekt byl financován a kde by na něho regionální televize vzaly peníze. Jednou z možností je i zisk části koncesionářských poplatků, tuto možnost ale nevidí zástupci ARLT jako příliš reálnou a hovoří o ní jako o „neprůstřelné“.

EBF - tip - heslo konference

NEPŘEHLÉDNĚTE: Regionálky mají zájem o vlastní celoplošnou televizi, ročně by vyšla na čtvrt miliardy

Máme pocit, že bychom dokázali vytvořit úplně nový obraz o dění v České republice prostřednictvím autonomního regionálního zpravodajství pro který hledáme technický rámec. Dnes je to regionalnitelevize.cz se satelitní distribucí, ale je jasné, že bez terestrického digitálního pokrytí České republiky je to velmi řídké, řekl nedávno DigiZone.cz předseda ARLT Jan Dudek. Takový projekt by podle jeho slov vyšel ročně přibližně na čtvrt miliardy korun. Do této částky by bylo započtené fungování všech přibližně dvaceti regionálních poboček i distribuce signálu, a to jak na satelit, tak prostřednictvím DVB-T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).