Hlavní navigace

Rádio Česko může přijít o rozhlasové kmitočty v pásmu VKV

9. 1. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
9. 1. 2012

Čisté zpravodajskému okruhu Českého rozhlasu, Rádiu Česko, hrozí, že přijde o rozhlasové VKV kmitočty, na kterých vysílá spolu s britskou BBC. Informovalo o tom sobotní vydání Lidových novin. Dostali jsme se do velmi nepříjemné situace, kterou řeším přímo s vedením BBC, potvrdil listu generální ředitel veřejnoprávního média Peter Duhan. Nastalá situace souvisí s úspornými kroky britského média, které chce značně omezit vysílání na našem území.

EBF - tip - heslo konference

ČTĚTE TAKÉ: Rádio Česko chce ještě letos zvýšit poslechovost na 25 tisíc lidí denně

Rádio Česko by se tak de facto stalo čistě digitálním okruhem, což by přispělo pochopitelně k značnému úbytku posluchačů, kterých je podle průzkumu poslechovosti devět tisíc denně. Kromě VKV vysílačů, tedy pásma FM, je tato stanice dostupná také prostřednictvím internetu, v rámci digitálního rozhlasu DAB a na satelitu, případně ve veřejnoprávním multiplexu 1 (DVB-T). Podle informací Lidových novin nyní hledá BBC partnera, který by její frekvence využíval. BBC World Service přitom paradoxně poměrně nedávno získal licenci, která mu umožňuje šířit vysílání na území Česka až do roku 2025, a je i vlastníkem takzvané transformační licence, jež ho poté opravňuje šířit signál digitálně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).