Hlavní navigace

Radim Pařízek: TV Pohoda počítá i s evropskými granty

26. 4. 2006
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Logo Televize Pohoda Autor: 115393
Digitální televize Pohoda bude přátelská rodinná stanice zaměřená na děti a mládež, tvrdí autor projektu Radim Pařízek, který nedávno uspěl v licenčním řízení na programovou pozici v multiplexu B. Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) slíbil, že zajistí každodenní regionální odpojované vysílání z Prahy, Brna a Ostravy, že se jeho televize kromě zábavy zaměří i na vzdělávání a že děti a mládež se budou přímo podílet na jejím vysílání. Podívali jsme se trošku pod pokličku tohoto projektu.

Televize Pohoda dostala licenci pro vysílání v multiplexu B. Už jste jednali s jeho provozovatelem, společností Czech Digital Group (CDG), o podmínkách vysílání?

Jednáme s nimi průběžně. Máme s nimi dobrou zkušenost. Myslím si, že nám CDG nabídne srovnatelné služby jako Telecom, ale za nižší ceny. Pro naši dětskou televizi není potřeba využívat tolik interaktivních služeb, třeba přístup do banky přes set-top-box. Takže jsme spokojeni, cena bude na slušné úrovni.

Kdy zahájíte vysílání?

Budeme muset začít do roka. Záleží na tom, v jakém znění projde sněmovnou novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání (Poslanci včera schválili senátní verzi novely, pozn. DigiZone.cz). Pravděpodobně zahájíme vysílání do roka od pravomocného rozhodnutí o udělení licence. Myslím si, že nastane ta okolnost, že mutliplexeři budou otálet se zahájením ostrého vysílání, protože pro ně bude velmi neekonomické zprovozňovat provizorní síť na dočasných stanovištích, když definitivní sítě budou mít jiné kmitočty a jiná stanoviště. Dokud nebudou definitivní mutliplexy, vysílání podle mě poběží jenom v hlavních městech. K rozšíření na celé území republiky podle mě za těchto přechodných sítí nedojde. My ale musíme zahájit vysílání do roka.

Radim Pařízek

Čili využijete celou roční lhůtu na přípravu, nezačnete dříve jako třeba Óčko nebo Z 1?

My si ji pravděpodobně necháme a využijeme jí. Z jednoduchého důvodu, který zastávají i moji kolegové: totiž že vysílání před vypnutím analogu by bylo plýtváním peněz. Bylo by to zbytečné krvácení, které by bylo neekonomické. Proto využijeme každou možnost, abychom nevyhazovali peníze oknem.

Říkáte plýtvání penězi. Odkud vezme TV Pohoda investice potřebné pro zahájení vysílání?

Nesouhlasím s těmi názory, které se nesly v průběhu licenčního řízení, že na rozjezd televize je potřeba miliarda korun. Naše televize není plnoformátová, je to tematický kanál. Rozjezd takové televize a její provoz bude značně levnější. V licenčním řízení jsme udávali několik modelů, jejichž finanční náročnost se v podstatě odehrává s délkou přechodného období. Jde o částky od 170 do 350 milionů korun na samotný rozjezd. Valnou většinu těch peněz máme, nebo jsme schopni je sehnat prostřednictvím úvěrů. Věřím, že to vyjde. Kdyby to nešlo, vždycky je možnost vzít nějakého menšinového investora. V poslední době se s nimi ostatně roztrhl pytel. Dostali jsme několik nabídek, že od nás televizi koupí.

Takže máte v záloze investora, který by do toho šel s vámi?

Měli jsme, ale není to nutnost. Já si myslím, že teprve časem se objeví výhodnější a vážnější nabídky. Zatím to je otevřená hra. Jsme na startovní čáře. Nova, Prima a Česká televize mají náskok. Nicméně hra začne od znovu a bude na jedné straně krásná, ale taky náročná.

V těch 170 až 350 milionech korun pro prvotní investici máte započítané i náklady na šíření signálu?

Ano. Je tam pochopitelně nějaká návratnost, protože v okamžiku, kdy se vypne analog, je možné počítat s nějakými reálnými penězi. Reálné odhady jsou, že v roce 2010 by mohly výdaje do reklamy v digitálních televizích převýšit čtyři miliardy korun. V tom ale není jenom reklama jako taková, ale i přídavné služby.

Takže kromě reklamy chcete vydělávat na čem?

Pro děti určitě můžeme připravit interaktivní služby. V nějaké rozumné míře. Určitě to nebude ždímání peněz. Odhaduji, že v roce 2013 zisky z těchto služeb převýší příjmy z reklamy.

Ale co když si diváci nakoupí nejlevnější a nejjednodušší typy set-top-boxů, které příjem interaktivních služeb neumožňují?

To hrozí. Záleží na tom, jak prozíravá bude celá branže, která bude muset digitalizaci propagovat. Myslím si, že to budou nemalé peníze, které budeme muset všichni investovat, protože stát se k tomu zatím moc nehlásí.

No, už hlásí. Ministerstvo informatiky chce letos do informační kampaně k digitalizaci televizního vysílání vrhnout 82 milionů korun.

To je sympatické. Je-li tomu tak, je to dobře. Ale investovat budeme muset i my, a budeme muset hledat možnosti, jak digitalizaci propagovat, aby to neskončilo tak, jak říkáte: aby lidé nenakoupili první přijímače, které se jim dostanou pod ruku, a aby mysleli trošku dopředu. Měli by vědět, že v souvislosti s digitálním vysíláním bude možné dělat věci, které dnes u analogových televizorů nejdou a které mohou ty televize úspěšně využít a kterými se mohou uživit.

Nebude pro TV Pohoda příliš finančně náročné odpojované vysílání z Prahy, Brna a Ostravy, které slibujete v projektu jako živé vstupy z prosklených studií na náměstích?

Naopak. Mám s tím zkušenosti z rádií, i když to je trochu něco jiného. Myslím si, že takový typ vysílání bude hodně levný. Můžeme využít naše krajánky jako moderátory, redaktory a dramaturgy. Máme to propočítáno a víme, že to nebude dražší.

Na veřejném slyšení před RRTV jste řekl, že při tomto odpojovaném vysílání využijete svého současného zázemí v Praze, Brně a Ostravě. Tím zázemím jste myslel rádia Hey, které spoluvlastníte spolu se skupinou GES, která má poloviční podíl v televizi Prima?

Určitě bude muset dojít k nějakému jednání se skupinou GES. Zda to bude možné a za jakých podmínek. Ale v případě Prahy a Brna asi ano. Využijeme synergie.

Jak by takové odpojované vysílání vypadalo? V projektu jste zmínil, že by v těch prosklených studiích mohly moderovat přímo děti. Mám si to představovat tak, že na Václaváku bude studio a z toho budete vysílat?

Nevím, jestli Václavák je pro Prahu zrovna reprezentativní. Pražanů tam zase tak moc nechodí. Ale Masarykovo náměstí v Ostravě nebo Svoboďák v Brně asi ano. Tam by měla být ta komunikace na dobré úrovni. Pochopitelně tam zařadíme i regionální příspěvky… Budou tam aktualitky, servisní informace, krajské zprávičky, příspěvky natočené ve spolupráci s různými regionálními dodavateli. Určitě nějaká talk show zaměřená na naši cílovou skupinu. To je typický programový prvek, ve kterém můžeme použít dětské moderátory. Mohou svýma očima popisovat ten daný region.

Nebudete mít problém v tom, že zákon například zakazuje vystupování dětí ve filmech? Tedy že děti nesmí natáčet podobně jako dospělí, filmové štáby je nesmí zaměstnávat?

Budeme to muset asi řešit, protože na tom chceme naše regionální vysílání postavit, a byla by pochopitelně škoda, kdyby nám to nějaký zákon narušil. Rozhodně nebudeme děti využívat nějakým otrokářským způsobem, ale budeme hledat cesty, jak by se to dalo udělat. Zatím jsme se touto problematikou nezabývali.

V jakém rozsahu počítáte s tímto odpojovaným vysíláním?

Minimálně dvě hodiny denně. Ale asi bude delší.

A teď k celkovému programovému schématu. Na čem bude postavené? Co bude nosným bodem programu TV Pohoda? Kdy budete mít prime time?

To je těžké. Myslím si, že to bude spíš po vrstvách, protože máme různé cílové skupiny. Od nejmenších dětí, školáků a studentů až po pětadvacetileté. Proto nebudeme mít ani klasický prime time, jaký mají plnoformátové televize. Úplně ranní čas bude převážně pro ty nejmenší, zaplněný servisními informacemi. Máme takovou vizi nějakého kamarádského moderátora, který si bude s dětmi už od rána povídat a řešit jejich problémy. Dopoledne se chystáme na vysílání pro mateřské školy, podporu výuky a pohádky. Později dopoledne a brzy odpoledne věnujeme čas studentům a školákům. Zkusíme to i se školami. Nevím, jestli to v době internetu uvítají…

To zní hodně veřejnoprávně.

Ano, my bychom rádi využili grant Evropské unie. Padesát milionů korun na podporu vzdělávání a uvědomování si vlastní identity. To by se dalo řešit právě v dopoledních a brzkých odpoledních hodinách, kdy komerční televize obvykle nic podobného nevysílají. Myslím si, že to není nic proti ničemu. Podle mě to není nic veřejnoprávního, protože když se dnes podívám na ČT 1, tak tam nic takového nevysílají. Ano, dříve něco takového dělali. Ale my nechceme být suchopární, bude to takovou hravou a přitažlivou formou.

Z rozhovorů, které jste zatím poskytl, jsem vyčetl, že se TV Pohoda hodně zaměří na vlastní tvorbu a na pořady od externích dodavatelů z České republiky. Počítáte vůbec s tím, že byste nakupovali pořady ze zahraničí?

Budeme muset. Určitě nebudeme vypadat jako Cartoon Network nebo Fox Kids, že bychom vysílali jenom kreslené seriály. Musíme respektovat tržní mechanismy.

Čili Tom a Jerry se u vás taky objeví.

Nevím, jestli zrovna Tom a Jerry, protože ten už proběhl všemi televizemi.

Tak třeba Jen počkej zajíci.

Budeme se snažit hledat jiné typy. Zajíc je klasika, ale u svých dětí zjišťuji, že i Tom a Jerry se už svává klasikou. Možná, že je dáme, ale v rozumné míře. Neberte to tak, že bychom se orientovali jenom na to.

Budete dělat i zpravodajství?

Ano. Do toho chceme zapojit mládež i děti. Myslím, že práce s dětmi nám funguje dokonale. Jejich pohled na svět je neuvěřitelný. Třeba když se jich zeptáte, co je to tunelování. To je tak úžasné, že by to snad nikdo nevymyslel a nenapsal. Nikdo z dospělých by to nevymyslel tak jako děti. Je to naprosto úžasná sebereflexe a reflexe… Chceme, aby naše zpravodajství bylo trošku jiné, aby reflektovalo trošku jiné věci.

A budete ho vysílat večer, kdy dávají zprávy i jiné televize, nebo někdy během dne?

Na to vám názor neřeknu, protože nikdo z nás nemá výrazné praktické zkušenosti s televizí. Což je možná trošku handicup, a já od toho očekávám, že nás to naopak posune dál, že se to naučíme sami a nepůjdeme v těch zaběhaných kolejích jako ostatní. Nejde o objevování Ameriky. Klasickým příkladem je rádio Hey, u kterého nám všichni říkali, že to tak nemáme dělat, že to nebude fungovat. Nehrajte českou muziku. A vyšlo to. Sice je to mírný hazard, ale může nám to výrazně pomoci.

Kdo je tedy ve vedení TV Pohoda, když říkáte, že nikdo z vás nemá zkušenosti s televizí?

To není tak, že by nikdo ty zkušenosti neměl. Hlavní iniciátoři projektu je nemají. Přibereme odborníky z televizní branže, takže takoví lidé tam budou. Vedeme jednání s několika význačnými lidmi z branže, ale momentálně vám nemůžu říct, s jakými. Zatím k tomu nemám svolení. Jsou to význační stratégové v této oblasti, ale zatím pracují v už existujících televizích.

Radim Pařízek Rádio Čas

Televizi budete řídit vy?

Moje silná stránka je něco rozpohybovat, zprovoznit. Vím určitě, že u zrodu TV Pohoda budu, protože mezi mé schopni patří něco postavit.

Čili nevylučujete, že potom řízením TV Pohoda pověříte někoho jiného?

Mně potom nebaví vést něco, co je už zavedené. Taková ta udržovací rutina. V takovéto fázi bych asi nebyl nejvděčnějším ředitelem.

Uvažujete o tom, že byste prodávali reklamní čas s nějakými dalšími digitálními televizemi? Zpravodajský kanál Z 1 už jedná o podobné spolupráci s Óčkem.

Myslím si, že tu vzniká prostor, ve kterém se budou hledat styčné plochy pro spolupráci. Jistě budou vznikat společné projekty, ale zatím jsme se o tom s nikým nebavili. Budou vznikat určitě úplně nové projekty, které zatím televize ani rádia neznají a které budou konkurovat i jiným médiím.

Je tu ještě jedna možnost: spolupráce s Primou, ke které máte přes GES blízko. A nemuselo by jít jen o společný prodej reklamních časů, ale třeba i o programovou spolupráci.

Ne, ne a ne. Neuvažujeme o tom. Asi před rokem a půl jsme si s panem Zachem (většinový majitel skupiny GES, pozn. red.) jasně řekli, že toto je naše soukromá aktivita, která se týká lidí okolo ostravského rádia Čas. Oni mají taky svoje vlastní aktivity a spojuje nás pouze projekt rádií Hey. I když nevylučuji, že některé ryze komerční věci bude výhodné řešit formou subdodavatelů a že na různých úrovních budeme spolupracovat. Třeba na natáčení různých příspěvků a podobně. Jakmile se objeví nějaká ekonomicky zajímavá věc, tak proč ne. Ale nějaké prolínání obou televizí, to ne.

Budete vysílat 24 hodin denně? A pokud ano, co bude TV Pohoda jako dětská televize vysílat večer a v noci?

Nabízí se možnost, že bychom pro tu mládež, která ještě nespí nebo se baví, vysílali i taková ta krásná dívčí těla. Nemyslím erotiku, ale něco takového láskyplnějšího. Zpočátku budeme vysílat osmnáct hodin denně, potom přejdeme na celodenní vysílání. Model ještě musíme najít. Třeba bychom mohli vysílat pro studenty, kteří se po večerech učí, i když pro ně toho asi moc vděčného nenajdeme. To všechno ukáže až čas. V licenčních podmínkách nemáme jasně řečeno, co máme pozdě večer a v noci vysílat. Možná bychom mohli reprízovat něco zajímavého ze dne. Ale z hlediska našeho zaměření to nebude nijak důležitý čas. Ono to nějak vykrystalizuje.

Digitální kanál pro děti a mládež připravuje také Česká televize. Bojíte se konkurence?

Zaslechl jsem to asi před třemi týdny. Není mi z toho nejlépe, protože ČT vlastní velký archiv dětských pořadů a filmů. Nevím, jestli to je účelné. Myslím, že taková televize stačí jedna. RRTV už v tomto licenčním řízení dělala kompromisy a neudělila například licenci žádnému sportovnímu kanálu, když už vysílá ČT 4 Sport. Sice udělila licenci zpravodajské stanici, ale to je správné, tam musí být nějaká protiváha k veřejnoprávnímu kanálu ČT 24. Nevím, nakolik je dětský kanál ze strany ČT vážná myšlenka, nebo je to jenom nějaké echo. Nevím, jestli na to budou mít peníze. Ale myslím, že se na tom příkladu jasně projevuje absence definice pojmu veřejné služby. Co to vlastně je veřejnoprávní médium. Kdyby se tím někdo začal zabývat, vznikla by definice a televizní sektor by se jasně rozdělil na veřejnoprávní a komerční. Myslím si, že by to všem ulehčilo situaci.

MMF24

Jenže vaše vysílání pro školy se dá brát jako služba veřejnosti. Neuvažujete o tom, že byste iniciovali – podobně jako to funguje v Británii – aby ze zákona část koncesionářských poplatků šla na speciální fond, z kterého by mohli čerpat i komerční vysílatelé, kdyby vyráběli pořady veřejného zájmu?

Ano, to bychom určitě uvítali. Myslím, že v budoucnu budeme iniciátory takové změny. Rádi bychom takové možnosti využili, protože jestliže jsme kanál pro děti a mládež, musíme se věnovat nejenom zábavě, ale všem dalším typům programu, skoro jako plnoformátová televize. Od zábavy až ke vzdělávání. A v tom okamžiku bychom na to asi měli mít nárok.

Dokáže se TV Pohoda uživit bez dalšího investora?

Seriál: Rozhovory
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).