Hlavní navigace

Názor k článku Rada Českého rozhlasu zvolila Reného Zavorala generálním ředitelem od Pamětník - Známý paradox - slepice/vejce. Proč si má člověk...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2016 8:32

    Pamětník

    Známý paradox - slepice/vejce. Proč si má člověk kupovat dětské plenky, když malé děti ještě/už nemá?

    Je pravdou, že batolata z plenek vyrostou, ale také to, že analogové rádio skončí a i zde nastoupí digitál. Ono se to možná nezdá, ale těch pár let uteče jako voda. Samozřejmě je zbytečné, v místech, kde opravdu DAB signál ještě není, spěchat s nákupem digitálního rádia. Dá se předpokládat, že s časem se bude nabídka DAB přijímačů rozšiřovat, bude větší výběr modelů podle požadavků a očekávání posluchačů, i bude klesat jejich cena. I podle diskuzí na tomto webu se ale dá říci, že kdo nechtěl čekat na zázrak, už si přijímač pro DAB koupil a to i už v našich obchodech a někdy i za již dnes přijatelnou cenu. Také pokrytí DABem už není nulové.

    Určitě nezůstaneme 100 let za opicema, tak dlouho na DAB čekat nebudeme, i když o digitální vysílání již dnes někteří posluchači nestojí. Podobně jako je to s obrazem v DVB-T/S/D, je kvalita zvuku DAB daná velikostí komprese = úmysl a finance jednotlivých stanic. Také se nedá předpokládat, že digitalizací rozhlasu se zákonitě zlepší jeho programová skladba, styl hudební nabídky a pod..

    Proto bych s výše uvedenými větami úplně nesouhlasil a to ještě v té třetí asi chybí otazník? Možná není důležité, zda nový GŘ ČRo o digitalizaci mluví, nebo nemluví, předpokládám, že na vnějšími okolnostmi vynucený konec analogu má stejně minimální vliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).