Hlavní navigace

Qubity: Nové návrhy pro supravodivé čipy, validace knihoven PQC, spousta kvantových investic

8. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

QuantWare Autor: QuantWare
Pravidelný přehled novinek z rozsáhlého a rozvíjejícího se oboru kvantových počítačů, který vydáváme ve spolupráci s blogem Qubits.cz.

Kvantovky v Česku

Vyšlo na Lupě: Česko má první kvantový startup. Tedy tak trochu, usadil se v Nizozemsku a zaměřil se na novou éru obrany

Česko má první kvantový startup. Tedy tak trochu, usadil se v Nizozemsku a zaměřil se na novou éru obrany Přečtěte si také:

Česko má první kvantový startup. Tedy tak trochu, usadil se v Nizozemsku a zaměřil se na novou éru obrany

Kvantové počítače

QuantWare oznámilo, že jeho platforma VIO umožňující výrobu 100qubitových kvantových procesorů přizpůsobitelných specifickým požadavkům zákazníků je připravena k výrobě. Tyto čipy jsou založeny na supravodivých obvodech, 3D architektuře (většinou jsou supravodivé čipy 2D, v případě 3D jde o vícero vrstev přes sebe) a jejich výroba je optimalizována pomocí pokročilých fotolitografických a kryogenních technik. VIO poskytuje zákazníkům přístup ke škálovatelným kvantovým procesorům, což zrychluje vývoj kvantových výpočetních zařízení. Platforma zahrnuje možnost přizpůsobit topologii qubitů a integrovat potřebnou řídicí elektroniku.

Ukázka VIO supravodivé platformy od QuantWare

Ukázka VIO supravodivé platformy od QuantWare

Autor: QuantWare

Skupina 25 německých výzkumných organizací a firem pracuje na projektu QSolid, což je čistě v Německu vyvinutý supravodivý kvantový počítač. Nyní se pochlubila prvním prototypem, který má zatím 10 qubitů. Zajímavé však je, že řídicí obvody, které jsou zpravidla mimo kryogeniku, nebo uvnitř kryogeniky trochu výše, jsou integrovány přímo vedle kvantového supravodivého čipu a jsou na bázi CMOS. To je ideální stav, neboť velmi omezujeme kabeláž mezi kvantovým a řídicím čipem, to pak vede k menšímu ohřívání, a tedy lepší kryogenice a ve výsledku lepší koherenci. Momentálně je projekt zhruba v půlce.

Ilustrace integrace řídícího obvodu (vpravo) na stejnou úroveň jako je kvantový čip (vlevo)

Ilustrace integrace řídicího obvodu (vpravo) na stejnou úroveň, jako je kvantový čip (vlevo)

Autor: Fraunhofer IPMS

Možná využití kvantových technologií v detekci a léčbě rakoviny. Zajímavý přehled, co by nás mohlo čekat v budoucnu.

Kvantová bezpečnost

Open source knihovna TQ42 post-kvantového šifrování (PQC) společnosti Terra Quantum získala od NIST validaci pro implementaci tří post-kvantových algoritmů. Knihovnu najdete na GitHubu.

Quside dosáhl na certifikaci NIST SP800–90B svého kvantového generátoru náhodných čísel (QRNG). To už otevírá dveře seriózním nasazením.

Meta bude postupně přecházet na hybní PQC: Kyber512+X25519.

Americký PQShield představil první PQC ASIC čip odpovídající algoritmům PQC, které byly standardizované v NIST.

Další zajímavé čtení: Jak si Wells Fargo hraje s QKDTechUK: úvod do kvantově-odolné kryptografie.

Kvantové technologie

V rámci Quantum Delta vznikl dokument popisující dodavatelský řetězec pro kvantové senzory hlavně z pozice Evropy. Pro EU to nevypadá vůbec špatně, ve většině klíčových materiálů jsme soběstační.

Kvantový byznys, investice a politika

Jihokorejský výrobce kvantových počítačů SDT získal investice za zhruba 7,5 milionu dolarů. Jeho cílem je do roku 2026 vyvinout 64qubitový supravodivý kvantový procesor a paralelně pracovat na integrovaných fotonických obvodech. Prsty mají i v kvantových počítačích z neutrálních atomů.

Jižní Korea také vytváří Komisi pro kvantovou strategii, která by měla být prostředníkem mezi vládou a kvantovým sektorem a zajistit jakousi synergii mezi vládním plánem na kvantové technologie zvaným „Quantum Initiative“ a tím, co skutečně dělají firmy a výzkumné organizace. Komise se bude skládat z 23 členů zastupující akademickou obec, výzkumné instituce a soukromý sektor.

A Čína jde na vzdělávání systematicky. 19 předních univerzit zrušilo 99 tradičních oborů a místo nich zavedlo nové zaměřené na strategické oblasti, jako jsou kvantové počítače, AI, integrované obvody a podobně.

ebf - tip - debata

Investice: Milion dolarů pro PQC startup American BinarySeries A za 5,5 milionu dolarů pro Entropica Labs na software pro korekci kvantových chybMesa Quantum získala seed 3,7 milionu dolarů pro rozšíření výroby a vývoje kolem kvantových senzorů.

Úřady USA oficiálně rozšířily exportní kontroly na kvantové počítače, související zařízení, komponenty, materiály, software a technologie, které lze použít při vývoji a údržbě kvantových počítačů. Avšak není to až tak špatné ve smyslu, že na druhou stranu by mělo být poměrně jednoduché to prodávat spojencům.

Seriál: Qubity
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Výzkumník v oblasti bezpečnostních aspektů kvantových technologií a teoretické jaderné fyziky na FJFI ČVUT a zakladatel společnosti Quantum Phi. Doktorát má z jaderné a částicové fyziky. Provozuje blog Qubits.cz a je poradcem fondu Tensor Ventures.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).