Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Česká Wikipedie vznikla v Brně a jen díky esperantu

Dnes
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

 Autor: Internet Info
Kdo založil českou Wikipedii? Kdo byl jejím prvním správcem? A jakou roli v tom hráli tuzemští esperantisté? Poslechněte si novou epizodu našeho podcastového seriálu.

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Uměle vytvořený jazyk esperanto, který měl přispět k tomu, aby lidé mohli komunikovat bez ohledu na své národní řeči, je zásadně spojen se vznikem české Wikipedie. A Miroslav Malovec, dnes 70letý český esperantista a překladatel, je považován za jejího zakladatele. Jak tedy Wikipedie dorazila do Česka?

Vítejte u dalšího dílu podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu.

Internetová Wikipedia vznikla začátkem roku 2001 ve Spojených státech. Původně šlo o nástroj, který měl zjednodušit práci na tvorbě projektu první všeobecné internetové encyklopedie Nupedia. 

Tým kolem jejího zakladatele Jimmyho Walese se nejprve snažil kopírovat práci autorů tehdejších velkých papírových encyklopedií – jednotlivá hesla měli psát kovaní odborníci a faktickou správnost informací mělo zajistit jejich několikastupňové recenzování. 

Takový postup byl ale zdlouhavý a po prvním roce fungování Nupedia zahrnovala pouze kolem dvaceti hesel. Její zakladatelé proto přišli s nápadem na nástroj, který by tvorbu zrychlil. Vyšli přitom z konceptu vývojářského projektu WikiWikiWeb, který umožňoval uživatelům snadno upravovat jednotlivé stránky a přispívat do debaty. 

Princip Wikipedie rychle převážil a Nupedia brzy skončila. V rámci původně anglické Wikipedie začaly záhy vznikat jinojazyčné mutace. Pro vznik české Wikipedie je důležitá právě ta esperantská, vysvětluje wikipedista a esperantista Marek Blahuš, autor publikace Jak se zrodila česká Wikipedie (PDF).

Část podcastu jsme přepsali do textu (podporovatelé Lupy mají k dispozici kompletní přepis), celý podcast si můžete poslechnout na službách Spotify, Apple Podcast a dalších nebo přímo zde:

Marek Blahuš: Já to všechno znám z doslechu. Přišel jsem do Brna, kde Miroslav Malovec žije, až v roce 2005, což bylo jen pár let po založení Wikipedie. Už tehdy jsem věděl, že to je významný esperantista a že zároveň má co dočinění s českou Wikipedií. Nicméně už tehdy do ní nepřispíval. 

Velice rychle se přeorientoval do esperantské Wikipedie a vlastně, jak říká, nebylo nikdy jeho úmyslem českou Wikipedii založit. Byl to spíš takový boční produkt jeho kontaktů s esperantisty po celém světě. 

Já se ten jazyk začal učit krátce předtím, Miroslav Malovec už mnohem dřív. Už jako chlapec našel za výlohou dva slovníky, anglický a esperantský. Začal se učit oba jazyky a esperanto ho chytlo víc, takže se mu věnoval potom i během své práce ve zbrojovce. 

Později pracoval a vlastně dodnes už jako důchodce pořád pracuje jako prodavač elektronických součástek a esperanto a českou literaturu má jako takové své hobby. Protože nemá rodinu, má dost času se tomu všemu věnovat a zároveň se věnuje i cestování a účastní se esperantských akcí, ale ne tak moc jako třeba jiní cestovatelé. Spíš sedí doma a chystá materiály, zpracovával a digitalizoval mimo jiné všechna díla české literatury, která vyšla v esperantských překladech. 

Věří v to, že digitální šíření děl má budoucnost už proto, že jazyk esperanto začal v tištěné podobě a šířil se prostřednictvím časopisů a knih. Dlouhou dobu na konci 19. století trvalo, než se vůbec lidé mohli potkávat. A i když se začali potkávat, zdaleka to nebylo tak často, jako se mohou potkávat prostřednictvím literatury a písma. 

I na internetu se dnes esperanto používá mnohem více na různých chatech než na akcích, kde se musí lidé z principu sjet z různých zemí, aby ten mezinárodní jazyk měl smysl, protože jeho cílem není, aby Češi mezi sebou mluvili esperantem, i když to samozřejmě v klubech trénujeme, ale smyslem je setkávat se s lidmi jiných jazyků na neutrálním jazykovém základě.

Malovec navrhl vytvoření encyklopedie v esperantu už v roce 2000, ještě než vůbec Wikipedia vznikla, v jednom ze svých článků pro český esperantský časopis. Byl to podle něj úkol pro naši komunitu do dalšího desetiletí: abychom ten jazyk pozvedli a rozvíjeli, je potřeba v něm mít encyklopedii. 

Ale to měla být předpokládám ještě nějaká offline encyklopedie, protože v té době internet přece jenom nebyl až tak rozšířený…

MB: Je to tak, tehdy mělo přístup k internetu možná 10 procent lidí a Malovec byl jedním z těch, kdo měli nějaké omezené připojení. Ale myslím, že nejprve mluvil o offline encyklopedii. Nejdřív navrhoval převést a aktualizovat nějakou starší encyklopedii esperantského hnutí a jeho myšlenka vycházela z toho, že je esperantské hnutí popsáno a má už přes 130 let. Jenom to ale nestačí, je třeba popisovat celý svět, aby esperanto nebylo neužitečným jazykem jako studna bez vody. Abychom měli prostřednictvím toho jazyka co šířit, byla by to samozřejmě obrovská práce. Neměl vůbec promyšlené, kdo by to dělal, lidí nebylo mnoho a těch schopných ještě méně.

CS24 tip temata

Dejme slovo také samotnému Miroslavu Malovcovi. Jak se vlastně poprvé setkal s počítači a internetem? 

Miroslav Malovec: Já jsem dlouho žádný počítač neměl. Až teprve v roce 1990 mě přesvědčili, abych si vzal na starosti redakci našeho esperantského věstníku Starto, který předtím dělal Jiří Patera z Prahy a psal jej na psacím stroji. Ze začátku jsem do toho moc jít nechtěl, ale kamarád říkal „vem to a budeme to dělat na počítači“.

Přepis podcastu je dostupný pouze našim podporovatelům

Můžete se jím stát i vy. Získáte tak nejen přístup k přepisům všech našich podcastů, ale také Lupu bez bannerů, newsletter o zákulisí českého internetu a další výhody.

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).