Hlavní navigace

Přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2 s kodekem HEVC

22. 2. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Chcete být připraveni na budoucí vysílání v DVB-T2 a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než sáhnout po set-top boxu. Situace je ale tristní.

V tomto přehledu se zaměříme na „krabičky“ s tunerem DVB-T2 a podporou kodeku HEVC. Vše ostatní budou jen nepodstatné doplňkové záležitosti, protože o tohle nám jde především. O dostupné zařízení připravené na šíření pozemního televizního signálu ve standardu DVB-T2 s kódováním HEVC, nebo jak se také říká H.265/HEVC. Spuštěno totiž má být v Česku zhruba během půlroku, čímž má odstartovat několikaletý souběh vysílání obou standardů. Ten pak završí, někdy v roce 2020, resp. 2021, plný přechod na efektivnější DVB-T2.

Bohužel současný stav u set-top boxů DVB-T2/HEVC nelze označit za neutěšený, ale spíše za katastrofální. Půl roku před zahájením přechodu – jak můžete vidět z tabulky – nejsou prakticky žádné přístroje v rozumné cenové relaci ke koupi. Naštěstí situace u televizorů schopných příjmu vysílání DVB-T2/HEVC je nesrovnatelně lepší. A byla lepší už v roce 2015.

Letos pak s jarními kolekcemi výrobků sezóny 2016/17 uvedou tento kodek snad už úplně všichni.

K TÉMATU: Pět největších úskalí spojených s přechodem na DVB-T2

Budou v DVB-T2 všechny programy České televize v HD?

Strategie přechodu na DVB-T2 putuje do meziresortu. Místo dvou přechodných multiplexů budou tři

Přehled televizorů s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC na českém trhu

České Radiokomunikace chtějí certifikovat přijímače pro standard DVB-T2/HEVC.

Spousta práce a výsledek…

Řeknu rovnou, tohle byl nejhorší přehled, jaký jsem kdy dělal. Pokud se ptáte proč, když je výrobků tak málo, nejspíše to bude právě proto. A také kvůli tomu, že získat informace je hodně, ale hodně náročné.

Nejprve jsem chtěl do přehledu zahrnout pouze klasické set-top boxy à la DVB-T. Chtěl jsem vyloučit primárně satelitní, chtěl jsem vyloučit drahé linuxové speciality a boxy s Androidem, které podle mého stále nejsou pro běžného zákazníka. Chtěl jsem zkrátka vše omezit na prostou klasiku typu „vybal, zapoj, nalaď a už si toho nevšímej“.

Podařilo se mi to, ale jen částečně.

Nakonec jsem skončil u prostého „jakékoli set-top boxy s podporou DVB-T2/HEVC do 5000 Kč“. Nic více se s tím podle mého udělat nedalo. V každém případě je momentální nabídka – a teď mluvím obecně –nepřehledná a nejasná, informace zavádějící a ani obchody si s tím běžným způsobem nevědí rady, takže jsem byl – u těch solidnějších – odkazován na komunikaci s technickou podporou. Navíc se ukázalo, že drtivá většina set-top boxů označených jako kompatibilní s DVB-T2 pracuje s kodekem H.264, takže budou pro příjem českého vysílání zcela nepoužitelné. À propos, od Alzy.cz mi na můj dotaz přišla zpráva, že momentálně žádný set-top box vyhovující mým parametrům v nabídce nemají.

Dorazila z technické podpory…

Situace na trhu? Špatná je hodně slabé slovo…

Dopředu varován, dopředu připraven, či jak se to říká. Stav je – necelý půlrok před oficiálním zahájením přechodu z neúsporného DVB-T na podstatně efektivnější DVB-T2/HEVC – vpravdě neutěšený, což je ovšem čirý eufemismus.

I když jsou technické podmínky v podstatě dané, nabídka klasických set-top boxů je v skoro nulová. Nicméně, je třeba na obranu výrobců, resp. prodejců říci, že něco málo se prý ještě v národním D-Booku upravovat bude. Vyhledávání na stránkách ČTÚ sice funguje katastrofálně (neřadí podle data), takže jsem snad nic nepřehlédl, když řeknu, že poslední aktualizací národního D-Booku je září 2014. V něm byl pro DVB-T2 mj. specifikován kodek H.265, pregnantně řečeno „ITU-T Recommendation H.265 / ISO / IEC 23008–2 (MPEG-H Part 2)“.

Současný legislativně-technický stav zjevně stačí výrobcům televizorů, ale výrobcům set-top boxů…

Například v nabídce Omko Digital jsem našel jediný box pro DVB-T2/HEVC, a to i přesto, že jsem slevil na kombinaci T2/S2 a také jsem si to telefonicky ověřil. Na Alze.cz a v dalších opravdu velkých obchodech jsem na tom byl velice podobně, resp. nulově, HEVC nepodporuje například ani na DigiZone.cz recenzovaný TeleSystem TS6700. Ostatně jediné dva set-top boxy vyhovující zadaným kritériím, včetně vyššího modelu Telesystem TS6800 (viz foto níže), vidíte v tabulce.

Zavolal jsem i do společnosti Satobchod a ze tří uváděných set-top boxů v kategorii DVB-T2 splňuje požadavek jediný (DI-Way – viz tabulka). Opticum DVB-T2 Lion 2 Mini DVB-T a Topfield TF-T6201HD DVB-T2 pracují pouze s kodeky H.264. Jak jsem se ale v průběhu pátrání přímo detektivního dozvěděl, Topfield se z Evropy stahuje a nabídka se prý už jen doprodává.

Snažil jsem se ještě něco vypátrat k Ferguson Ariva, ale jejich web na češtinu či angličtinu příliš nereaguje (tedy někdy ano, ale chybovou hláškou) a oficiální distributor pro Česko nebyl nikde k nalezení.

Štěstí jsem následně neměl ani u Mascomu a usmálo se na mě až u německé společnosti Technisat. Ta připravuje – v souvislosti s plánovaným přechodem na DVB-T2 v Německu – tři modely, nicméně pro český trh bude určen pouze jeden z nich – Eurotech T2. Ten by měl za v této době velice rozumnou cenu 100 € nabídnout klasický uzavřený set-top boxový koncept, tedy to, co chce většina národa.

Eurotech T2 by měl představovat základní jednotunerové řešení příjmu DVB-T2/HEVC s možným nahráním pořadu na externí médium. Jaká bude další tunerová výbava a jak to bude s příjmem kódovaných stanic, zatím známo není, stejně jako kdy dostane lokalizaci. Hned od začátku prodeje v ČR to ale nejspíše nebude. V každém případě ho máme objednaný na test, takže ho kolega Čestmír Polák vyzkouší v praxi. :)

Jediný plnohodnotný přijímač Technisatu pro DVB-T2/HEVC a český trh je v tuto chvíli multitunerový Digit Isio STC s podporou rozlišení Ultra HD (4K), kodeku H.265/HEVC, trojicí zdvojených tunerů, nahráváním atd.

To už je ale jiná třída a s cenou 10 999 Kč míří na náročné zákazníky.

Z čirého zoufalství jsem také obvolal tradiční výrobce multimediálních přehrávačů, které se taktéž někdy dělají v kombinaci s tunery DVB-T. Například značka Xtreamer, která je dříve vyráběla, se nyní na nic takového nechystá a vcelku nové Evolveo Delta HD podporuje pouze DVB-T. Nicméně u Abacus Electric mi bylo řečeno, že na přelom dubna a května připravují novou kombinaci, tentokráte už s DVB-T2/HEVC, a i tu máme přislíbenou na vyzkoušení.

Technisat Digit Isio STC (10.999 Kč) nabízí všechny možné tunery a dokonce ve zdvojené podobě, takže jeden kanál můžete sledovat a další nahrávat. Podporuje také HEVC i rozlišení Ultra HD a pro běžného uživatele je výhodou tradiční uzavřený set-top boxový koncept. To je v této cenové relaci DVB-T2/HEVC zatím spíše ojedinělé.
Autor: Technisat

Technisat Digit Isio STC (10 999 Kč) nabízí všechny možné tunery a dokonce ve zdvojené podobě, takže jeden kanál můžete sledovat a další nahrávat. Podporuje také HEVC i rozlišení Ultra HD a pro běžného uživatele je výhodou tradiční uzavřený set-top boxový koncept. To je v této cenové relaci DVB-T2/HEVC zatím spíše ojedinělé.

Něco pro hračičky a pro fajnšmekry

Zatímco Technisat Digit Isio STC představuje tradiční uzavřený koncept set-top boxu typu „vybal, nalaď a jeď“, existuje ještě další skupina přijímačů, u nichž tuner DVB-T2/HEVC už často najdete. Nejsou to tradiční set-top boxy, ale spíše jakési univerzální přijímače TV signálu od výrobců typu Xtrend či VU+. Ty už mívají k dispozici volnou mechaniku (sloty) pro zabudování vcelku libovolného tuneru, včetně DVB-T2/HEVC.

Někdy jsou označovány jako primárně satelitní a jindy nikoli a nabízejí se i v konfiguracích čistě pro DVB-T2. Těmi se však nezabýváme a platí to, co bylo řečeno výše. Nejde o běžné set-top boxy pro běžné uživatele a jdou nad rámec tohoto přehledu. Jdou nad něj ostatně i cenově.

DI-Way K1 And-4 DVB-T2 Quad Core  (2.290 Kč) není tradičním set-top boxem v to původním smyslu slova. Je to spíše multimediální přehrávač s tunerem, o. s. Android 4.4 a samostatnou grafikou Mali-450MP.
Autor: DI-Way

DI-Way K1 And-4 DVB-T2 Quad Core (2290 Kč) není tradičním set-top boxem v to původním smyslu slova. Je to spíše multimediální přehrávač s tunerem, OS Android 4.4 a samostatnou grafikou Mali-450MP.

Jak číst tabulku

Tentokráte je myslím vše jasné. Všechny boxy mají externí napájení, takže ho ani neuvádím, všechny jsou také vybaveny základním tunerem DVB-T schopným příjmu HD kanálů (MPEG-4), resp. DVB-T2 (H.265/HEVC) s maximálním rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 bodů.

Set-top boxy jsou také bez jakékoli hardwarové i softwarové podpory pro příjem kódovaných programů a nenajdete v nich žádnou mechaniku (slot) pro přístupovou kartu nebo pro modul CI.

Jaký bude u českého DVB-T2 systém kódování, není zatím jasné, hovoří se o Conaxu. Může se tedy stát, že dekódování bude probíhat v samotném boxu softwarově a tyto boxy bude distribuovat poskytovatel signálu. Z toho vyplývá, že přijímače bez možnosti dekódování budou schopny příjmu pouze veřejnoprávní televize, jejíž signál v žádném případě kódován nebude, a také několika dalších stanic, nejspíše regionálních. Tohle je ale zatím opravdu ve hvězdách.

V každém případě ještě jednou zdůrazňuji: nenechte se nalákat na hesla jako „kompatibilní – DVB-T2 první generace“, „DVB-T2 kompatibilní“ apod. Takováto zařízení vám na budoucím DVB-T2/HEVC rozhodně fungovat nebudou a rozhodně také nepůjdou aktualizovat. Alespoň v námi uvažované cenové relaci a při koncepci uzavřeného set-top boxu.

V Praze máte výběr momentálně v tomto ohledu jednodušší, protože si můžete na kanálu 50, a často přímo v prodejně, experimentální testovací vysílání vyzkoušet.

V této souvislosti je také otázkou, kolik stanic na DVB-T2 bude vysíláno volně a kolik kódovaně, takže budete potřebovat přístupovou kartu. Zatím jdou různé zvěsti od toho, že více jak polovina terestrických stanic bude zakódována, až po zprávy, že kódované budou jen HD kanály.

Telesystem TS6800T2 HEVC přijde na 1.890 Kč a zvládá (měl by zvládat) DVB-T i DVB-T2/HEVC až do rozlišení Full HD, tedy 1 920 x 1 080 bodů.

Telesystem TS6800T2 HEVC přijde na 1890 Kč a zvládá (měl by zvládat) DVB-T i DVB-T2/HEVC až do rozlišení Full HD, tedy 1920 × 1080 bodů.

ČRa přijdou s certifikováním televizorů a set-top boxů

České radiokomunikace (ČRa) připravují certifikování televizorů a set-top boxů tak, aby zákazníci věděli, že když na výrobku uvidí příslušné logo, budou si moci být jisti, že bude s vysíláním DVB-T2/HEVC kompatibilní a budou si ho moci bez obav zakoupit.

Tohle je za současného tristního stavu podle mého jediná možná cesta, až na to, že něco takového měl udělat stát. Podle mého názoru měl už také od určitého data přijímače s tunery DVB-T2/H.264 zakázat prodávat a také dovážet tak, jak to udělali v Itálii.

Bohužel v Česku elegantní a cílené zásahy do ekonomiky nehrozí, naopak hrozí chaos a zmatek.

Ten už tu ostatně panuje.

V každém případě je dobré, že tu alespoň někdo něco dělá, a teď má na mysli konkrétně České Radiokomunikace. K termínu uvedení loga, stejně jako k jeho grafické podobě, se zatím ČRa vyjádřit nechtěly, takže to nechme v pozici „v okamžiku spuštění přechodového vysílání DVB-T2/HEVC“. Tady se původně mluvilo o polovině roku 2016, viz článek kolegy Potůčka výše, nyní to spíše vypadá na 3. čtvrtletí.

A protože by se mělo končit alespoň trochu optimisticky, je dobré, že u televizorů s tunerem DVB-T2/HEVC je situace výrazně lepší, protože ty mají mechaniky (sloty) pro moduly přístupových karet vždy a jen občas narazíte na přístroj se zdvojenými tunery a jednou mechanikou pro modul s přístupovou kartou.

A ještě jednu dobrou zprávu pro vás máme. V nejbližší době opět proběhne aktualizace „Přehledu televizorů s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC na českém trhu“.

ebf - tip - debata

Článek pak bude nově k dispozici i těm, kteří nemají DigiZone.cz předplacen.

Tabulka ke stažení

Přehled set-top boxů do 5000 Kč – tabulka

Kdy hodláte zakoupit zařízení s tunerem H.265/HEVC schopné příjmu nového TV vysílání v DVB-T2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).