Hlavní navigace

Prázdniny na České televizi: Léto plné cestování, dokumenty a chybějící Moravec

24. 6. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
I přesto, že by mělo být léto jakousi okurkovou sezónou, Česká televize pro své diváky připravila řadu zajímavých pořadů. Těšit se můžou i na premiéry. Pravděpodobně tu největší dřímá v pomyslných rukách logicky první program. Cyklus Slovenské televize Nesmrtelní bude adaptací slavných literárních děl věhlasných autorů. Děti se pak pro změnu mohou těšit na digitálně zpracovaného Garfielda ve „3D“. Na své si přijdou i milovníci dokumentů, a to na programu ČT 2. Těm bude věnováno hned několik dnů. Chybět bude na obrazovce naopak řada pořadů zpravodajské ČT 24.

ČT 1 v létě „zařazuje“ na Jedničku

Velice dobrý slogan pro letní měsíce si vybral první program České televize. Zařaďte Jedničku totiž symbolizuje jak samotný kanál ČT 1, tak především výborně charakterizuje období dvouměsíčních prázdnin, kdy diváci vyráží na výlety do přírody a na dovolené. Jak uvádí Česká televize ve svých materiálech, Jednička by vám měla pomoci změnit místo, prostor i čas. Přesto, že léto bude plné repríz (jak jinak), na obrazovce se objeví i jedna premiéra, a to poměrně velká. Jde o cyklus slovenské veřejnoprávní televize Nesmrtelní, který je obsazen jak tamními, tak i našimi herci. STV Jednotka je vysílala od 8. listopadu loňského roku. Půjde o příběhy slavných dramat, mezi kterými nebude chybět například Maškaráda, Cyrano, Don Juan nebo Dáma s kaméliemi. Jde o projekt, který byl financovaný STV ve spolupráci se slovenským státem. V hlavních rolích se objeví mimo jiné Maroš Kramár, Jiří Langmajer, Miro Noga, Táňa Pauhofová a Soňa Norisová. Podle výkonného ředitele ČT 1 Radana Dolejše má Česká televize výhodu v tom, že nabízí novinky i v době prázdnin, kdy komerční stanice „spí“ z důvodu nezájmu inzerentů. Nesmrtelní jsou cyklem deseti příběhů ze světové i slovenské literární tvorby. Podíleli se na nich známí scénáristi, například Róbert Šveda, Tereza Felixová, Anna Fifiková nebo Roman Olekšák. ČT 1 nasadí tento cyklus na úterý od 21:15.

Léto plné cestování

Jednička se o prázdninách bude snažit dát radu těm, kteří budou chtít vyrazit do přírody na výlet a podobně. Na to kam, proč a za kolik se bude ptát též premiérový cyklus Výletníci. Budou jím provázet Vojta Bernatský a Petr Svěcený. Diváci si ho budou moci dopřát dvakrát v týdnu, a to mimo jiné v neděli od 21:05. Cestovat se bude i se speciálními díly Toulavé kamery, která, jak to tak bývá o prázdninách obvyklé, bude „ochutnávat Česko“. A aby toho nebylo málo, po vlastech tuzemských budeme moci putovat i s premiérovými díly Na cestě po Česku. Pokud bychom měli náhodně vybrat byť jen jeden díl, například 10. července se bude putovat po Pardubicku. Diváci se mohou těšit na své oblíbené průvodce Jiřího Bartošku a Miroslava Donutila. Zájemci se budou moci podívat od 17:20 na všechno, co se k tomuto kraji vztahuje, tedy na věhlasný pardubický perník, na dostihy i do jednoho z krematorií. V repríze se tu objeví také některé tuzemské seriály. Od 1. července, 20 hodin, to bude Hop nebo trop, dále je připraven Eden nebo třídílný cyklus Vlna. Diváci se mohou také těšit na letní zábavná ohlédnutí s Cestou necestou a Za oponou.

Výletníci - ČT foto

Pořadem Výletníci budou provázet Vojta Bernatský a Petr Svěcený (Foto: Česká televize)

Akvizice: Francouzské komedie i Slečna Marplová

O prázdninách se na obrazovce objeví také řada akvizičních filmů. Konkrétně půjde o francouzské komedie, ze kterých nebudou na ČT 1 chybět například Návštěvníci I. a II., Kam se poděla sedmá rota, Návrat sedmé roty, Sedmá rota za úplňku, Nalevo od výtahu, Náhradník, Stepující stonožka a Operace Corned Beef. Děti se naopak mohou těšit na několik desítek nových dílů animovaného seriálu Garfield, který je zpracován ve 3D animaci. Ne tedy, že byste si museli nasazovat 3D brýle nebo mít trojrozměrný zobrazovač, ale jeho animace je plastická. Navozuje tedy dojem prostorovosti. Česká televize bude navíc tento seriál vysílat ve vysokém rozlišení obrazu. Dětem budou patřit o prázdninách sobotní a nedělní dopoledne. Starší diváci a zároveň milovníci detektivek se mohou těšit na oblíbenou Slečnu Marplovou, která bude řešit Vraždy na britském venkově.V letním kině se pak může stejná cílová skupina těšit také na v letní kino, konkrétně Ospalou díru, Jednoduchý plán, Jennifer 8 a Andělé a panny.

Návštěvníci - foto

Česká televize nabídne divákům i francouzské komedie, mimo jiné i Návštěvníky s Jeanem Renem (Foto: Česká televize)

Premiérová bude částečně i Dvojka

Léto na Dvojce, tedy druhém programu České televize, slibuje odlehčenou formu poznávání, putování všemi směry i časy, hodnotnou kulturu i debaty s významnými osobnostmi. Od 18. července do 22. srpna jsou připraveny vždy na pondělní 20. hodinu vždy kvalitní historické dokumenty. Připravena je Apokalypsa – II. světová válka, ale i premiérový cyklus Pevnosti, který od 4. července putuje po památkách připomínajících bohatou vojenskou historii českých zemí. O hodinu později se budou vysílat archivní Úsměvy. Milovníci filmů pro pamětníky se mohou těšit na své oblíbené herce, jakými byli Adina Mandlová, Vladimír Menšík, Saša Rašilov nebo Zdeněk Podskalský. Pondělní večer uzavře Americké nezávislé léto. Na úterní prime time jsou připraveny filmy s Omarem Sharifem (Čingischán), melodramatická romance Královna a kardinál a westernová série: Rio Bravo, Pod kopyty stád, Mackennovo zlato nebo Sedm set mil v sedle. Na hlavní film naváže Inventura Febia. Středeční prime time bude otvírat přírodovědný dokument. Mezi jinými půjde o Zachránce velryb, Ve smrtící pasti ponorek nebo Skandál kolem lodi Červeného kříže. Čtvrtek bude věnován původním dokumentům. Diváci uvidí například Katku Heleny Třeštíkové, Auto*Mat, Když kámen promluví nebo Jak jsme změnili školu? Na pátek je připraven opět dokumentární lahůdka v podobě cyklu Zázračná planeta.

Léto na Dvojce - ČT 2

Cyklus Zázračná planeta od BBC jsou jedny z nejlepších dokumentů, které kdy BBC natočila (Foto: BBC)

MMF24

Pauzu si dá řada pořadů a oddechne si i Václav Moravec

Jste zvyklí na nedělní diskusní pořad Otázky Václava Moravce? I tento moderátor si však musí dát někdy volno a na rozdíl od loňského roku, kdy to nedovolila politická situace, tentokrát zkrátka diváci jeho formát neuvidí. Poslední hosté oblíbených Otázek Václava Moravce budou diskutovat 17. července. Na čerstvé debaty se pak diváci mohou těšit 21. srpna. Diskusní pořady Otázky Václava Moravce a večerní Hyde park budou nahrazeny zpravodajskými relacemi a pořadem Originální Videojournal. Jde o speciální projekt ČT 24, ve kterém uvidíte materiály nezávislých filmařů natáčené v době normalizačního Československa pro tehdy jediný audiovizuální samizdatový videomagazín, uvedla pro server DigiZone.cz vedoucí redaktorka tiskového útvaru veřejnoprávní televize Anna Freimanová.

Diváci se mohou těšit na exkluzivní záběry ze zákulisí českého disentu a z nezávislé kultury, které budou doplněny výpověďmi pamětníků. Také pořady Highlight a Horizont budou nahrazeny zpravodajskými relacemi. Sestřihy toho nejlepšího pak čekají na diváky magazínu Věřte nevěřte. Pořady Archiv ČT 24, Černé ovce, Fokus ČT 24, Historie. cs, Retro, Tah na dámu, Tep ČT 24 a Vzkaz budou v době prázdnin připomenuty reprízami. Politické spektrum nahradí reprízy cyklu Neznámí hrdinové a pořad 168 hodin magazínu Kulturama. Stejně jako děti, i dětský zpravodajský magazín Zprávičky si dá přes léto volno a na obrazovkách se objeví opět až v září. Ne Jedničce pak diváci neuvidí moderovaná pásma – Sama doma, Planeta YÓ a Studio Kamarád. Vysílat se nebude ani 13. komnata a cyklus Na cestě věnovaný zahraničním destinacím.

Zaujalo vás léto s programy České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).